szabálysértés - önvédelem


egyötvenes68 (törölt felhasználó) # 2018.05.12. 06:24

Szomorú...kaputelefonszerelő! Rosszul tudod, elméleted elavult, olvass utána!

https://www.vidakovics.hu/…em-btk-21-22

Lakás rovat alatt jól összefoglalja a régi és új BTK szerint különbséget,szabályokat.

Paxia, igen ha magántulajdonodban megtámadnak, pláne többen, akár sportíjat, kést használhatsz.

Szomorú örökös # 2018.05.12. 05:02

paxia

A védekezés mértéke sohasem haladhatja meg a támadás mértékét, pontosabban azt a szintet nem lépheted át, ami a várhatóan bekövetkező sérülés mértéke lehet, ha nem lépsz fel védekezőleg még időben. És az is alapvető szerintem, hogy fegyvertelen emberrel szemben fegyverrel nem védekezhetsz, azt egyetlen bíróság sem fogja jogosnak ítélni.

paxia # 2018.05.12. 04:42

Kicsit ide tartozik:

Ha saját magánterületemen többen megtámadnak vagy fenyegetően lépnek föl ellenem, akkor használhatok-e sportíjat saját védelmem érdekében?

zolixke # 2018.05.09. 10:05

Valóban, semmit. Most kaptam kézhez a határozatot, 30 ezer a kiszabott bírság, ezt már érdemes megfellebezni.

batka75 # 2018.05.09. 09:10

Mit veszítesz ha megpróbálod?

zolixke # 2018.05.09. 07:03

Tisztelt fórumozók!

1 éve megtámadtak, én védekezésül 15ml töltőtömegű kapszaicin tartalmú gázsprayt használtam, a támadás miatt nyomozás indult a támadó ellen, de ezt megszüntették 1 hónapja. Ellenem pedig szabálysértési eljárás indult a gázspray birtoklása miatt (a kapszaicin miatt kkve eszköznek minősül), a bcs. megszüntetése után került át a szabsért. a hatósághoz.

A kérdésem, hogy ilyenkor indokolhatok a 6 hónapos elévülés mellett vagy mivel bűncselekmény miatt indult nyomozás, viszont nem ellenem, az magában foglalja azt is, hogy én birtokoltam a gázsprayt és emiatt a 6 hónapos elévülés újraindul onnantól amikor átkerült a szabálysértés a hatósághoz?

Köszönöm előre is a segítséget!

Árpi871202 # 2018.02.25. 18:42

Kedves Vadsuhanc !

Köszönöm a válaszodat !! :)

Vadsuhanc # 2018.02.25. 16:44

Kedves Árpi871202!

Olyan dolgokat kérdezel, amelyekre a válasz több tucat oldalt is megtölthetne. A jogos védelmi helyzet mindaddig fennáll, ameddig a megtámadott reálisan tarthat a támadás megkezdésétől avagy folytatásától. Tehát röviden, ha lefújtak és Te ordítod, hogy mindjárt megollek akkor jogosan tarthat a támadás folytatásától.
Ne itt kelljen ezt boncolgatni mert ebben a Bíróság tud csak dönteni. Te itt elmondtad az álláspontodat a másik fél meg nem.

Árpi871202 # 2018.02.25. 16:23

Rendben , értem, köszönöm a választ!

Addig volt jogos védelmi helyzetben amíg lefújt és elhárította a vélt támadást a részemről ! A gond az , hogy tulajdonképpen azzal, hogy utána mentem és volt nálam egy eszköz amivel sérülést is lehet okozni azzal egy fenyegő/támadó magatartást követtem el , hiába nem hadonásztam vele stb....!

Viszont miután több méterre eltávolodtam és láthatóan támadásképtelenné tett, de rám támadott a leírt módon, ekkor ő követett el szabálysértést !

Szóval akkor a sejtésem helyes , hogy mindketten felelősségre lennénk vonva ?

Vadsuhanc # 2018.02.25. 15:46

Kedves Árpi871202!

A gimnáziumot évekkel ez előtt rendészeti szakon végeztem. Ha jól emlékszem akkor az van, hogy ő amikor engem lefújt jogos védelmi helyzetben volt. Viszont azt túl lépte amikor rám támadott és könnyű testi sértést követett el.

Meg vannak még azok a rendészeti könyvek? Akkor most jogos védelmi helyzetben volt a részéről, vagy Ő támadott rád? Mert a kettő üti egymást.

Tisztelettel... Egyébként javaslom a már suttba vágott rendészeti szakkönyvek és a a Btk. alapos átolvasását. A kérdésedből egyébként kitűnik a válasz, amit Te is tudsz csak félsz a következményektől.

Árpi871202 # 2018.02.25. 09:57

Igaz, köszönöm! De ha mégsem nyugszik bele , hogy tulajdonképpen egy "vak" embert , ráadásul hátulról "búbolt" meg . Elég nagy az egója , lehet, hogy nem elégszik meg ennyivel !

Nem volt soha dolgom a rendőrökkel és ez után sem akarok semmit !

A kérdésem továbbra is fennáll!

alfateam # 2018.02.25. 09:34

Ugyan-ugyan, miért jelentene fel? Apró kakaskodás, meg benderészte a tyúkocskádat és egy kicsit meg-búbolt téged is, ennyi.

Árpi871202 # 2018.02.25. 09:03

Tisztelt fórumozók!

Leírtam az esetemet de nem jelent meg, vagyis egy "u" betű, ezért elnézést ha esetleg kétszer is meglesz a dolog a fórumban!

Esetem egy majdnem egy évvel ez előtti esemény következménye amikor is a párom egy pár hetes viszonyt folytatott egy másik férfival. A lebuktatásuk óta nem történt semmi , nem találkoztam az illetővel, kölcsönösen elkerültük egymást. Egyébként 100m-re lakunk egymástól.
Körülbelül egy hónapja találkoztam vele ismét , volt egy kis szóváltás de ezen kívül semmi egyéb. Négy nappal ez előtt viszont ismét találkoztam vele az utcán sétáltam a párommal , ő pedig az ő párjával, éppen futottak. Amikor mellém értek vállal úgy meglökött, hogy majdnem elestem ezt követően szidalmazni kezdett és életveszélyesen megfenyegetett. Közöltem vele, hogy semmi szükség erre a magatartásra mivel láthathja, hogy minden rendben van és még rá sem néztem amikor el akart haladni mellettem. Egyre agresszívabb lett , otthagytam.
Pár perc alatt hazaértünk letettem a cuccomat és mivel eléggé megijedtem ettől a dologtól mert nem akarok így járkálni az utcában és mert nem üres fenyegetésnek tűnt, úgy gondoltam , hogy utánuk megyek és rendezzük a helyzetet értelmes szóval. Félelmem hatására magamhoz vettem egy lomtalanításból megmaradt kb 30 cm hússzú fém hatású műanyag tárgyat ( egy asztali lámpának volt ez a tartója) arra az esetre, ha elfajulnának a dolgok.
Utól is értem őket , megszólítottam, megfordult kiabálva-feszítve indult meg felém. Közöltem, hogy nem ezért jöttem és csillapodjon le. Továbbra is agresszív volt , tett egy hirtelen mozdulatot amire és előrántottam a védekezésre szolgáló tárgyat a zsebemből ekkor lefújt gázzal kb 1 méterről. Megfordultam eltávolodtam . Talán 4-5 méterre már eljöttem amikor hátulról, nekifutásból rám támadott, lerántott a földre ettől bevertem a fejem az útpatkába a műanyag "bot" kirepült a kezemből. A földön fejbe rúgott, felálltam , megütött. Próbáltam vissza ütni de nem sikerült mert el voltam vakulva a gáztól. Még egyszer arcon ütött. A fejét sikerült beszorítanom a hónom alá de ki tudott szabadulni. Továbbra is próbáltam menekülni de több méteren keresztül jött utánam , lökdösött, szidalmazott és megfenyegetett, hogy fel fog jelenteni mert viperával rátámadtam. Mondtam neki, hogy az nem vipera volt. A válasz az volt, hogy " nem érdekel akkor is feljelentelek, nekem van tanúm" !

A gimnáziumot évekkel ez előtt rendészeti szakon végeztem. Ha jól emlékszem akkor az van, hogy ő amikor engem lefújt jogos védelmi helyzetben volt. Viszont azt túl lépte amikor rám támadott és könnyű testi sértést követett el.

Ez négy napja történt. Az illető tudja a lakcímemet és a munkahelyi címemet is. A hatóság részéről semmilyen megkeresés nem volt eddig.

Bűntettlen előéletű vagyok és teljesen feddhetetlen. Bíróság közelében sem voltam soha .
Próbáltam érdeklődni, hogy van-e ellenem valamilyen feljelentés, de persze erről nem adnak ki információt.

Kérdésem az lenne, hogy ha valóban feljelentett és ebből bármilyen ügy lesz akkor mindketten számíthatunk büntetésre? Ha igen akkor körülbelül mi lehet az a büntetés akár az én vagy az ő részére?

Köszönöm megtisztelő válaszotokat!

Árpi871202 # 2018.02.25. 08:27

u

zolixke # 2018.02.21. 06:54

Köszönöm, alfateam!

alfateam # 2018.02.20. 15:09

Nem, a törvény külön veszi a birtoklást és a használatát...

zolixke # 2018.02.20. 08:44

Sziasztok!

1 rendbeli közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértési ügy, mint megnevezés a dolog birtoklása miatti szabsértést jelenti vagy akár a használata miatti szabálysértést is magában foglalhatja?

Köszönöm a segítségeteket!

Vesztes # 2017.03.09. 11:02

Udv!

Ha a kukabol a szemetet kiszedem es elviszem az buncselekmenynek szamit?
Papirrol van szó!

Mi bajom lehet belole,rendor eloallithat?
Koszonom.

kaméleon. # 2017.03.08. 10:27

T. Büfés! :D

Rexor # 2017.03.08. 09:10

Ezt olvasd el, szerintem választ ad minden kérdésedre:

http://mfbosze.hu/…btk-alapjan/

Tiszetlt Büfés hihetetlenül vicces vagy (a lényeg hogy neked bejön a saját humorod:)

NyúlBéla78 # 2017.03.07. 21:32

Nem tudom, feltették-e már ezt a kérdést, de ha igen, akkor sem úgy, ahogy most én. A kiindulási alap az önvédelem. Mielőtt részletekbe mennék, tudni kell, hogy én törvénytisztelő állampolgár vagyok, és betartom a szabályokat. Nem dobok el szemetet közterületen, nem molesztálom az embereket, nem kéregetek. Már nem először fordult elő, hogy lakhelyem környékén is illetve bárhol járok, rossz kinézetű alakok szólítanak meg, hogy adjak nekik ezt vagy azt. Nem feltétlenül pénzt, bár ritkán azt is. Nemrégi konkrét eset: lakhelyem közelében éppen közlekedek, velem szembe jön egy kétes kinézetű személy. Nem kér, hanem felszólít, hogy "adjál tüzet". Már ez önmagában sértő számomra, mert egy vadidegen ne tegezzen engem, és ha már kér valamit, ne felszólítson rá. Tömören válaszoltam, de nem durván, hogy "nincs". És mentem tovább. Erre elkezdte becsmérelni a felmenőimet, és hogy én mekkora egy s...fej vagyok. Erre sem reagáltam, mentem tovább. Azt hittem, ha nem válaszolok, úgy teszek, mintha nem hallottam volna, akkor leszáll a témáról, és odébbáll. Ehelyett megfordult, jött utánam, és hangosan mondta, hogy "te, mindjárt szétütlek". Én változatlanul mentem tovább. Aztán pár lépés után meggondolta magát, és visszafordult. Ez nem az első eset, pedig sosem ingerlek senkit. Lehet, hogy csak baleknak néznek. Én nem vagyok egy Bruce Lee alkat, és karatézni sem tudok. Nincs nálam semmilyen önvédelmi eszköz. Mit csinálhatok? Mert legközelebb nem biztos, hogy megúszom ennyivel. És semmi kedvem áldozat lenni, akit félholtra vernek. Vagy ha mégis sikerül nekem félholtra vernem az illetőt, akkor meg engem hurcolnak meg, amiért védekeztem. Mi a teendő, ha nem lehetséges elsétálni anélkül, hogy az ember reagálna a provokációra vagy fenyegetésre? Milyen önvédelmi eszközt tarthatok és használhatok erre a célra? Mert a napnál is világosabb, hogy az ilyen söpredék miatt sajnos szükség van valamire. Kérem, lehetőleg jogban jártas emberek válaszoljanak. Vicceket, tréfás beszólásokat nem kérek. Ez komoly testi épséget érintő kérdés. De mivel szerencsére még nem történt meg, nem is tudok mit jelenteni. Előre is köszönöm.

Öreg Tölgy # 2016.08.04. 05:59

Azért a tanúvallomások bizonyító erejét nem darabra mérik.

Hjanos # 2016.08.01. 11:46

Ebbe bele sem gondoltam, hogy 1 állítás lenne szemben a többiekével.

Bea1 # 2016.08.01. 09:15

" Mert lehet nem várnám meg míg a vízből kimászik a stégemre. A merítőszák alu nyele pont elég határozott nevelőeszköz lenne, talán még belefér a kategóriába."

"Elvileg belefér"

Gyakorlatban a hangoskodók úgy emlékeznének, hogy a társuk békésen úszott de begörcsölt a lába, és ki akart menekülni a stégre, ahol egy horgász feldühödve ütlegelte életért küzdő társukat.

Egész életére kezelésre fog szorulni, és életjáradékot fog követelni tölled.

Ha fegyvertelenek hárman, vagy többen megtámadnak a stégeden, a szögesvégű száknyél mellett a másik kezedben akár egy vágóhorog is lehet.

Ha fegyvert vélsz látni, pl egy kést, egy személy esetén is megteheted ezt.

Pláne, ha tábla figyelmeztet a stégeden minden irányba, hogy magánterület, balesetveszély, rálépni tilos!

Rexor # 2016.08.01. 08:17

Elvileg belefér, kérdés, hogy bölcs dolog e egy merítőszákkal hadonászni, főleg ha többen támadnak rád a sötétben.