Lakásonként lehet megrendelni az irtást. Minél több tulajdonostársat győzz meg róla, hogy rendeljék meg ők is.
Csótányírtás
Hasonló helyzetben vagyunk most mi is, de tulajdonosként és egy nagyobb, 80 lakásos társasházban. 3 éve lakunk itt és korábban nem volt semmi gond, de az utóbbi fél évben megjelentek a csótányok. Tudja minden lakó, hogy melyik lakásból ered a probléma. Hamarosan lesz majd közgyűlés, szeretném meggyőzni a lakókat, hogy legyen rendszeres csótányirtás társasházban ( https://zerorovar.hu/…i-rovarirtas ). Úgy gondolom, hogy ez lenne a legjobb megoldás az egész háznak. Ha esetleg nem sikerül meggyőzni a lakókat, érdemes lehet valamilyen hatósághoz fordulni ebben a helyzetben?
nandy
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (= Köjál) nem tud eljárni az ügyben?! Elvégre a rovar miatt akár betegség is lehet - főleg az érzékenyebb szervezetű idősekre és a gyermekekre figyelemmel.
Anno én is laktam olyan házban ahová egy ideig a gázmester 2 havonta rendszeresen járt minden lakásba - aztán a problémás család csak elköltözött...
Tapasztalatból mondom, hogy az egyéni irtás sz.t sem ér...
Össze kell fogni a szomszédokkal, és ha a th. nem akarja, akkor külön kontóra ki kell hívni egy rovarirtással foglalkozó szakembert. De muszáj feltérképezni, hogy pontosan hol vannak csótányok, nem elég csak egy-két lakást megtisztítani.
(Nálunk egyetlen lakó miatt állandóan hívni kell őket, mert ez az egy lakó nem engedi be sosem.... és persze tőle jön az összes.)
Neked mint albérlőnek semmi jogod nincs közgyűlésén részt venni. A közgyűlésnek kell döntenie, hogy a közösköltségből legyen a rovarírtás, vagy ne. Kezdésnek talán lehetve venni egy rovar/csódányirtó szert mondjuk a tescóban, naponta többször használni, csodákra képes.
A következő problémám van:
Albérletben lakunk a párommmal, 2 gyerekkel egy 4 emeletes panelben, ami egy 60 lakásos társasház része.
Amióta beköltöztünk van 1-2 csótány a konyhában, de egy pár napja nagyon elszaporodtak, már elviselhetetlen a dolog. Szóltunk a közös képviselőnek, aki nem igazán tett semmit, majd a közgyűlés dönt valamikor ha akar valahogy, és majd úgy lesz ahogy lesz...hát ezt nem nevezném intézlkedésnek.
Én egyénileg hiába írtok, nem ér semmit, szomszédoktól napokon belül ismét visszakapom a bogarakat.
Beszéltem szomszédok egy részével, legalább 5 lakásban van még csótány...már ahol be is ismerik.
Jogi úton milyen lépéseket tehetek, hogy elrendeljék az írtást az egész társasházban? ÁNTSZ nek van-e valamilyen hatásköre ezzel kapcsolatban?
Magát a társasházat mint jogi személyt terheli-e valamilyen felelőség ez ügyben?
Tisztelettel : poker

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02