összbüntetés mellé kedvezmény


gina27 # 2019.12.07. 20:45

Érdeklődni szeretnék, hogy tud-e nekem valaki segíteni. Kizártak a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségéből, mivel a posta nem kereste felirattal visszaküldte a behívómat. A Bv bíró önhibát állapított meg, mert szerinte várnom kellett volna a behívót. Ezután sajnos összbüntetésbe foglaltattam az ítéletemet, és az elsőfokú bíróság is kizárt emiatt a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségéből. Tudna nekem valaki segíteni, hogy ez jogos-e, és tudnék-e tenni ellene, hogy legalább az összbüntetésből legyen kedvezményem. Előre is köszönöm.

Dr.Attika # 2017.03.31. 16:38

Osztrák büntető védő bizonyosan meg tudja mondani.

debrist # 2017.03.31. 13:05

Szeretnék érdeklődni.Valaki meg tudja mondani hogy az Osztrák börtönben mennyi kedvezményt kaphat egy olyan elitélt aki még soha nem volt büntetve 5 hónap az itélet


Szeretnék érdekl?dni.Valaki meg tudja mondani hogy az Osztrák börtönben mennyi kedvezményt kaphat egy olyan elitélt aki még soha nem volt büntetve 5 h

folyami géb # 2016.06.10. 13:31

Itt több minden nem stimmel:

  • ha az 5 év 8 hónap fegyházat többszörös visszaesőként az új Btk. alapján kapta, akkor egyáltalán nem mehet feltételesre.
  • ha régi Btk. alapján, akkor meg 4/5 után kaphat kedvezményt.

Mindettől függetlenül:

  • ha az új Btk. alapján ítélték el, a fokozatváltás nem érinti a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját,
  • ha a régi alapján igen, azaz, ha a fegyházból börtön lesz, az lejön a 4/5-öt 3/4-re, ha a börtönből fogház, akkor 3/4-ed helyett bejön a 2/3.
tyller # 2016.06.10. 09:51

Tisztelt Szakértők!

Az lenne a kérdésem, hogy a bátyám összbüntetésben kapott 5 év 8 hónap fegyházat első fokon 2/3-os kedvezménnyel másodfokon elvették mivel többszörösen visszaesőnek minősítették és így 3/4 -es kedvezménnyel üli a büntetését. Májusban volt , hogy három éve bent van, több dicsérete van illetve többször volt már otthon bf-en. Most kéri a börtön fokozatot az lenne a kérdésem , hogy ha megkapja a börtön fokozatot akkor megkapja a 2/3-os kedvezményt is?

Előre is köszönöm a válaszukat.

Szilárd21 # 2016.06.04. 06:03

Nagyon szépen köszönöm a segítségét és persze a türelmét! :)))

folyami géb # 2016.06.04. 05:57

Na, akkor már értem, miért írtál korábban két, ellentétesnek látszó dolgot. Itt nem a visszaesés miatt történt a kizárás!

A feltételes kizárásának a Btk.-ban az alábbi 4 esete szerepel.

38. § 4) bekezdés: Nem bocsátható feltételes szabadságra

  1. a többszörös visszaeső, ha a szabadságvesztést fegyház fokozatban kell végrehajtani,
  2. az erőszakos többszörös visszaeső,
  3. aki a bűncselekményt bűnszervezetben követte el,
  4. akit olyan szándékos bűncselekmény miatt ítéltek szabadságvesztésre, amelyet korábbi, határozott ideig tartó végrehajtandó szabadságvesztésre ítélése után, a végrehajtás befejezése vagy a végrehajthatóság megszűnése előtt követett el.

Te mondtad, hogy a kizárásra a d) pont miatt került sor, és ez összhangban is van azzal, hogy az előző posztod 3. pontja szerint az elítélt az egyik cselekményét a korább ítélet után, de a börtönbe való bevonulása előtt, ebből következően szükségszerűen a korábbi büntetés végrehajtásnak befejezése előtt követte el.

Ami pedig a Börtönügyi Szemlében megjelent cikket illeti, ebből is látszik, hogy a hasonló okoskodások során mindig nagyon óvatosnak kell(ene) lenni.

Szilárd21 # 2016.06.03. 18:32

Hülye kérdés lesz ismét! :) Ezalatt mit ért pontosan?
Mert lehet a fogalmakkal nem vagyok tisztában, és megint az én elképzelésem felé húzok! :)

"még nem teljes egészében végrehajtott"

Röviden egy élet út, pontos dátumokat nem tudok.

  1. Fiatalkorban elkövetett botlás - felfüggesztett
  2. Csalás ítélet - hozzá adva a 1) felfüggesztett
  3. Csalások (3 db halmazatban) ebből 1 ítélet után elkövetve, de börtönbe még nem volt soha
  4. Előzetesbe került mert ugye ott már nem nézték, el hogy elkövetett még valamit
  5. 2 hónap előzetesben mert a 2) csalás ítéletet megkezdte leülni
  6. Folyamatban a mostani agyrém elsőfok megvolt

Az én értelmezésemben, arra utal, hogy mivel még sosem volt börtönben mielőtt elkövette a 3) csalást így nem mondható többszörös visszaesőnek?
Mert én találtam erről egy érdekes irományt a Börtönügyi szemlében, ahol a visszaesést úgy fogalmazzák meg, hogy azok az emberek akiken a BV azelőtt nem tudott javítani, és szabadulásuk után ismét elkövettek valamit, de rajtunk a BV segíteni sem tudott, mert az elkövetések elött sosem volt börtön max ítélet! :)

"– valamelyest ellensúlyozza az a tény, hogy a
jogalkotó (illetve felhatalmazása alapján a jogalkalmazó) olyan esetekben zárja ki
a kedvezmény lehetőségét, ahol megállapítható, hogy az elkövető kezelhetetlen, a
szocializációjára való törekvések eleve kudarcra vannak ítélve, vagyis azon elítéltek
tartoznak ide, akikkel a büntetés-végrehajtási szervezet sem tud mit kezdeni,
megjavításukra eszköztelen. Ezért a társadalom védelme érdekében a lehető leghosszabb
és legmagasabb szintű izolációjuk indokolt"

folyami géb # 2016.06.03. 12:00

Hát akkor úgy kerülhető el, ha derül: az elkövetéskor nem volt még nem teljes egészében végrehajtott szabadságvesztése. Egyébként nem.

Szilárd21 # 2016.06.03. 08:26
  1. pont miatt lett :(
folyami géb # 2016.06.03. 03:57

Oké Szilárd, pont azért írtam, mert te jól és világosan szoktál kérdezni!

Szóval: a feltételesből való kizárás egy olyan műfaj, amiben a bírónak sok szerepe nincs. Van négy feltétele a Btk.-ban, plusz egy a Bv.tv.-ben, ha azok közül akár egy megvalósul, akkor kötelező kizárni, ha nem, akkor nem zárhatja ki akkor sem, ha nagyon szeretné. Tehát másodfokon akkor változhat meg a kizárás, hogy ha téves volt, azaz a bíró tévesen állapította meg, hogy a feltétel fennáll. Viszont csak úgy, például méltányosságból nem lehet megváltoztatni.

Tehát, ha mondjuk azért zárják ki, mert többszörös visszaeső és fegyházat kapott, akkor másodfokon mellőzni kell, ha

  • valójában nem többszörös visszaeső, vagy
  • másodfokon nem fegyházat kap.

De úgy,hogy marad a többszörös visszaesés, marad a fegyház, úgy nem lehet csak a kizárást mellőzni.

És persze a kizárást a BV bíró nem írhatja felül. Összbüntetésnél meg oda kell figyelni, és mivel ha egy ítéletben ki van zárva a kedvezményből, akkor az összbüntetésben is ki lesz zárva az egészből, ezért ha rosszabbul jár, akkor nem kell kérni vagy hozzájárulni az összbüntetésbe foglaláshoz.

Szilárd21 # 2016.06.02. 19:51

:) Hát igen, mindig annyira bonyolultan akarom megfogalmazni a kérdéseimet!

Szóval volt egy első fok tegnap, ahol 4 év kedvezményből kizárás, az ügyvéd szerint és persze szerintem is ez sok, főleg úgy, hogy nincs kedvezmény. Én persze sokkolódtam, és ilyenkor rengetek kérdésen pörög a fejem, és én előre szaladok az időben mindig, hogy mi lesz majd, és hogy mit lehetne tenni! :)
Vissza térve 4 év született elsőfokon, és egy kedvezményből kizárás, az ügyvéd nyilván fellebbez, és másodfokon szeretné ha csökkenne az ítélet, és azt szerettem volna kérdezni, ha ott kizárták tegnap akkor másodfokon is kifogják minden esetben?

Egyébként az összbüntetés az amit sosem tudtam megérteni, sokan kérdeznek azzal kapcsolatba, de sosem tudok segíteni, mert megérteni sem tudom, sajnos.

Itt a téma alján akkor amúgy szintúgy félre értettem mindent, mert esélyt láttam, hogy ha nem is lesz kedvezmény később még mondjuk a büntetés felénél a BV bíró dönthet úgy, hogy ad, vagy hogy az összbüntetés segíthet! Bár tudom álmodozok! :D

Egyébként ilyenkor az ügyvédek abban az esetben ha a válasza, az hogy még kaphat másodfokon kedvezményt, mivel tudnak érvelni, mit tudna tenni, ha tudnak egyáltalán, hogy legyen kedvezmény?

Remélem azért megérti, hogy ilyenkor épp ésszel nehéz gondolkodni, és lehet hülyeségeket is beképzel az ember, ezért fordultam segítségért! :) Hogy világosan lássak és ne képzelődjek! :D

folyami géb # 2016.06.02. 18:18

Ejnye, Szilárd, Te ennél szakszerűbben szoktál kérdezni! :)
Az első kérdésed totál nem értem: ha egy ügyben csak (nem jogerős) elsőfokú ítélet van, akkor összbüntetésről nem is beszélhetünk, hiszen összbüntetésbe csak jogerős ítélet foglalható. Azt sem értem, milyen másodfokról beszélsz? Az alapítélet másodfokáról vagy összbüntetés másodfokáról?

A 2.-3. kérdésre biztosan "nem" a válasz. Ha elmagyarázod az elsőt, arra is szívesen válaszolok.

Szilárd21 # 2016.06.02. 17:00

Kedves Szakértők,

Három kérdésem lenne a témával kapcsolatban:

  1. Ha valakit kizárták a kedvezményből az egyik elsőfokú ítéletben, másodfokon van lehetőség vissza kapni a kedvezményt? (visszaesés miatt történt a kizárás)
  2. Ha egy másik ügy amiben hamarosan szintúgy elsőfokú ítélet születik kedvezménnyel, majd ha a két ügyet összbüntetik, abban az esetben a kedvezmény vissza jön a "kizártra" is?
  3. Ha nem lehet esetleg még sem összbüntetni, /vagy lehet de a kedvezmény nem jár,/ abban az esetben később van mód felülvizsgálatra, hogy a kedvezményt kapjon? (jó magaviselet, dicséretek stb.)

Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2014.10.20. 18:28

Tudni kellene, hogy milyen indokkal vonták meg. Tehát: látni kellene az ítéletet.

barby92 # 2014.10.20. 12:05

koszonom szepen valaszat mit kellene ahozz maganak le irnom hogy tudjon nekem valaszt adni kerdesemre

ObudaFan # 2014.10.18. 11:49

A v intézet nam adhat vissza kedvezményt, a bíróság dönti el, hogy lehet-e szó feltételesről, vagy sem. Ha esetleg tévesen vonták meg ennek a lehetőségét, akkor a bíróság adhatja vissza. A kérdésből nem derül ki, hogy van-e ennek alapja.

barby92 # 2014.10.17. 15:51

tisztelt uram
olyan kerdesel fordulok onhoz parom észbuntetest kapott kedvezmenybol kizarva 2 ev 6 honap az itelet o tobszoros viszaeso van arra mod vagy lehetoseg hogy a bv intezet visza adja a kedvezmenyt vagy le foghazasitsak es ha igen akkor menyi lenne a kedvezmenye.
valszat elore is koszonom

ObudaFan # 2014.10.16. 10:08

aranyvirag

Nem változtak.
A terhelt kérheti.

ObudaFan # 2014.10.16. 10:02

Vikoka

Nincs akadálya.

Vikoka # 2014.10.15. 19:21

Üdvözlöm! Érdeklődnék, ho
gyha valaki megkapja az összbüntetésbe foglalást, akkor még me
gkaphatja a 2/3-os kedvezményt?

aranyvirag # 2014.10.14. 07:26

Újabb tisztelet teljes kérdésem az lenne, hogyan változtak 10.01-től az összbüntetés szabályai és mik azok.
Egy másik témában is kérnék hozzászólást: átszállítási kérelmet csak elítélt vagy családtag is beadhat-e és hová kell küldeni ?

Köszönöm

ObudaFan # 2014.10.13. 12:26

Kérni lehet, ahogy van két jogerős ítélete. Hogy érdemes-e kérni, az más kérdés, ahhoz látni kell az ítéleteket.

aranyvirag # 2014.10.13. 10:59

Tisztelt jogi szakértők !

Az alábbiakra szeretnék választ kapni:
A fiam 2012. június óta van bv.-ben.
Előzetesben volt ez év júniusáig. Akkor kapott két év letöltendőt, életbe lépett két év felfüggesztett és januárban várható még egy tárgyalás.
Mikor lehet összbüntetést kérni és kb. mennyi a kedvezmény ?

Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2014.08.05. 09:17

Látni kellene az ítéletét ehhez. Nem valószínű, de ha esetleg valamilyen tévedés folytán zárták ki a kedvezményből, azt lehet orvosolni.