lefoglalás


lewho # 2013.09.01. 11:28

köszönöm

Limez # 2018.12.21. 12:07

Sziasztok!

Lakótársam valószínűleg iratokat lopott a munkahelyéről, ezért lefoglalták az összes laptopot a lakásunkban, beleértve az enyémet is (én nem voltam ott akkor). A következő munkanapon jeleztem e-mailben a rendőrségnek, hogy az én gépemet foglalták le, legyenek szívesek visszaadni. Másnap felhívtam őket, aznap reggel adták át vizsgálatra. Azt mondták, értesíteni fognak, hogy kinél van az ügy, ez nem történt meg. Ennek már kb. két hónapja. Azóta kiderítettem, ki az illetékes, azt mondta, még nem küldte el a laptopot vizsgálatra, talán januárban, és hónapok múlva talán visszakapom. Azóta vallomást is kellett tennem, újra elmondtam, hogy semmi közöm a gyanúsítotthoz, egy lakásban laktunk, azt sem tudom pontosan mi tűnt el, az eset után pedig elküldtem a laktársamat onnan.
A kérdésem az lenne, mit tehetek, hogy mihamarabb visszakapjam a laptopomat?
A választ előre is nagyon szépen köszönöm!

alsovonal # 2019.12.15. 09:47

Sziasztok!

3 hónapja történt informatikai eszközök (telefon, laptop) lefoglalásának megszüntetését a nyomozóhatóságtól kell kérelmezni vagy az ügyésztől?.

Jelenleg folyik a nyomozás, de a kikért iratok alapján az informatikus szakértő már 2 hónapja elkészítette a szakvéleményt mely szerint unokaöcsémre semmilyen terhelő bizonyíték nem volt feltárható az eszközökben.

Jól tudom, hogy ha a nyomozás érdekeit már nem befolyásolja, azonnal kiadhatók a lefoglalt dolgok?

Köszi a választ.

Lőrik Ügyvédi Iroda # 2020.04.24. 10:12

Tisztelt alsovonal,

A lefoglalás megszüntetése érdekében a nyomozó hatóságnál kell indítványt tenni, amennyiben a nyomozó hatóság elutasítja az indítványt, úgy panaszt lehet tenni az elutasító határozattal szemben. Ha a panaszt a nyomozó hatóság alaposnak tartja akkor megváltoztatja korábbi határozatát, ha pedig alaptalannak akkor megküldi a nyomozást felügyelő ügyészségnek, aki a bejelentett panasza alapján meghozza döntését.

Természetesen célszerű lefoglalást megszüntető indítványt indokolni.

https://lorik.hu/…/lefoglalas/

Koltozo2018 # 2023.08.11. 09:49

Üdv !

Egy hónapja minden előzmény nélkül megjelent nálam a rendőrség egy házkutatási paranccsal és informatikai eszközöket foglaltak le (telefon, számitógép) majd tanúként kihallgattak.
Egy csalási ügyről van szó, amiben az elkövető rávette a sértettet, hogy több alkalommal utaljon neki pénzt, majd az átutaláshoz az én számlaszámomat adta meg, miközben nálam úgy jelentkezett mint kriptovaluta vásárló (egy hirdetésemre).
Egy hónap után kértem a nyomzóhatóságot a foglalás megszüntetésére mivel több okból is szükségem lenne az eszközeimre.
Ezt elutasították azzal az indokkal, hogy :
"lefoglalt számítógép és telefon további szakértői vizsgálata válhat szükségessé".
8 napon belül lehet panasszal élni a határozat ellen.
Megteszem, vagy teljesen felesleges papírmunka.
Természetesen a lefoglalás ellen is éltem panasszal, az ügyészség azt is elutasította.