Házasság szédelgés


folyami géb # 2015.07.30. 18:21

Én köszönöm.:)

folyami géb # 2015.07.30. 18:00

Kedves Business Law,

a magyar jog kifejezetten a házassági ígéret be nem tartásához kapcsolódó bűncselekményt nem ismer. A csalás elkövetési magatartása - a tévedésbe ejtés vagy tartás - azonban megvalósulhat házassági ígéret
útján is. Ha ez jogtalan haszonszerzési célzattal történik, és a sértettnek vagyoni hátrányt okoz, akkor kész a csalás.

A gyakorlatban leggyakrabban olyan formában találkoztam vele, hogy a jellemzően férfi elkövető különböző, az áktala ígért, későbbi,közös életükhöz kapcsolódóan kér kisebb-nagyobb kölcsönöket a naív másik féltől, pl. válásának megindítása, későbbi közös vállalkozásuk beindítása címén, majd miután csontra lefosztja a sértettet, eltűnik.

Mindazonáltal ebben az esetben sem a házasági ígéret be nem tartása a bűncselekmény, hanem az, hogy úgy kérte kölcsönt, hogy már a külcsönkéréskor tudta, hogy azt nem fogja visszaadni. A házassági ígéret csak a "körítés", az elméletileg bármi más tévesdésbe ejtő szöveg is lehet, ha anak célzata a jogtalan haszonszerzés,következménye pedig a vagyoni hátrányokozás.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.07.30. 10:13

Oks, ha az ember nagyon szerelmes, akkor lehet nem is tűnik olyan soknak :)

László_ # 2015.07.30. 10:02

Kelvin#e-mail 2015.07.30. 11:53

Igen, pontosabban még több is... Pont ezért is kérdeztem, milyen lehetőségem van - ha van. Hisz ezekben az emailekben minden információ megtalálható

Sherlock # 2015.07.30. 10:00

Mert? Az csak napi 23 mail.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.07.30. 09:53

14 hónap alatt 10 ezer e-mail? oh, aham...

László_ # 2015.07.30. 09:29

Köszönöm a válaszokat, csak egyszerűen palimadár voltam ezek szerint. Maradjon itt tanulságul másnak, hátha még idejében olvassa ezeket a sorokat

Bea1 # 2015.07.30. 09:17

könnyű katát táncba vinni, ha kata is akarja, nemde László???

szóval: kettőn állt a vásár: ön nemi kapcsolatot vásárolt, miközben két házasságtörést is elkövetett. ahogy a bibliában olvashatjuk, amikor dávid paráználkodott betsabéval:

Isten ugyan meg tud bocsájtani, de a következményeket nekünk kell elviselnünk a helytelen tetteinkért...

Sherlock # 2015.07.30. 09:14

Nincs mit követelni, nincs jogalap. Jogilag nem kikényszeríthető az információ, hogy teherbe esett-e, viszont ha megszületik akkor jogod van a kapcsolattartáshoz/stb. - már ha teherbe esett tőled.

folyami géb # 2015.07.30. 09:00

Tisztelt László,

én a polgári és családjogi tárgyú kérdéseihez nem tudok hozzászólni, büntetőjogi felelősséget azonban nem látok az ügyben, csalás bizonyosan nem történt. Ami anyagi vonatkozású kárt Ön leírt, az túlnyomórészt az Ön költségei, nem a hölgy (vagy rá tekintettel más) anyagi haszna. Ami a másik fél részére anyagi haszonként jelentkezhetne, az a 120 ezer ft + áfa értékű munka ingyen elvégzése, de az nyilván nem állapítható meg, hogy ő azért mondott többet a kapcsolatuk kilátásairól, mert ezt az összeget akarta megtakarítani magának.

Egyszóval a csalás tényállási elemei bizonyosan nem állnak fenn.

László_ # 2015.07.29. 18:52

Tisztelt fórum, Tisztelt szakértők!

Belesétáltam egy hölgy csapdájába, megpróbálom röviden összefoglalni a történteket.

A hölggyel 14 hónapja ismerkedtem meg, aki állítólag boldogtalan, testi kapcsolat mentes élettársi kapcsolatban él, és ebből a kapcsolatból született is egy egyszeri alkalomból egy jelenleg 4 éves gyermek. A hölgy az interneten vásárolt tőlem egy alkalommal, majd ez után valósággal ostromolt a szerelmével, aminek 10 hónap után nem tudtam ellenállni, és történt egy személyes találkozó is. Már első alkalommal megtörtént minden ami egy férfi és egy nő között megtörténhet, jöttek a szerelmes levelek, találkozások, ami úgy 3 hete egyre inkább ritkábbá vált, bár oda is költöztem a közelébe, hogy bármikor tudjunk találkozni. Ekkor ígért nekem házasságot, gyermeket, új családot.. tudni kell, a hölgy 35 éves, én pedig 51. Én házastársi kapcsolatban élek papíron, de kérésére elindítottam a válás folyamatát is, mindent megtettem, hogy megfeleljek a hölgy igényeinek. A mai napig nem mondta ki, hogy "vége", naponta felhív telefonon, az ő kapcsolatának azonban nem tud véget vetni, mert most ennek a munkának kell vége lennie, majd annak a munkának, azaz a saját maga által felállított határidőt tologatja a végtelenségig. Ugyanakkor ismerem az összes barátnőjét, a családjából is többeknek bemutatott már.

Később kiderült, az élettársa alkalmatlan "normál" testi kapcsolatra, állítólag többször is mondta neki, tartson szeretőt - azt hiszem, ez lettem én, 250km-ről... Legutóbbi menseset sem tudom volt-e neki (állítólag nem védekezik), lehet csak spermadonornak használt.(?) Mondanom sem kell, iszonyú pénzembe (közek 700k ft) került az utazgatás, albérlet, napi szintű éttermi étkezés, stb az elmúlt 4 hónap alatt. Rávett, hogy csináljak egy új honlapot a cégének, amit szintén megtettem, az ő addigi cége ezt 120k+ÁFA összegért tette volna meg, én persze mindezt ingyen... Nem olyan régen elmondott egy tanulságos történetet: egy embert már teljesen tönkretett anyagilag, érzelmileg, "de legalább már van egy kutyája" - mondta ő kuncogva. (ugyanazon településen lakik ez az ember is, de nem ismerem ki az). Itt lett gyanús az egész történet, és esett le végül a tantusz, hogy olyan szekér után futok, ami nem is akart soha felvenni.

Rövidebben sajnos nem tudtam leírni, a lényege a történetnek ennyi.. Kérdésem, hogy érdemes-e feljelentenem ezt a hölgyet csalás vádjával, anyagilag követelhetek-e bármit is tőle, megtudhatom, hogy teherbe esett-e?

Elég sok bizonyítékom van, több mint 10k (tízezer) email váltásunk is van.

Sokat böngészve, a hölgy tipikusan ilyen eset: http://verteslaszlo.blogspot.hu/…patadat.html

Válaszukat köszönettel fogadom,
László