Szlovák "C" rendszám


drbjozsef # 2019.05.17. 10:52

(a P-s rendszám bérlése erősen jogszerűtlen amúgy)

hswt23 # 2019.05.17. 09:03

Pozsonyi cég talán az belefér hogy áthozza Magyarországra, ha van erre neki érvényes rendszáma. Utána mit kellene tennem? P-s rendszámot bérelnem és a magyar oldalon áttenni rám, és azzal járni amíg le nem zajlik itthon a honosítás?
(ha nem hozza át a határon még mindig kérdés hogy hogy jön saját lábon mo-ig)

Másik kérdés: vajon szlovákiában utána lehet járni hogy kik voltak az autó előző tulajdonosai? 3 éves autó 25.000km már két tulajdonosa volt (lehet kiderül hogy tesztautó volt egy szalonban?)

hswt23 # 2019.05.14. 08:48

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy esetleg van-e valami változás a témában azóta?
Szlovákiában szeretnék egy autót megvásárolni és hazahozni honosítani. (privát vásárló vagyok - autókereskedőtől venném az autót) Jól értem, hogy erre nem tudok kiváltani ideiglenes rendszámot, hogy saját lábán hozzam haza az autót, mert nem lehet vele Mo.-on közlekedni?
Van erre más megoldás? (tréleren kívül)

Köszönöm a segítséget!

Véleményem # 2018.01.13. 15:46

Cseh Rendszám

Ez egy jogi fórum, nem hirdető oldal. A rendszámos hirdető oldalak máshol vannak, tele balekokkal.

Dr.Attika # 2018.01.08. 17:24

"Minden hivatolas papír kitoltese után nincs semilyen allami szerv aki kétségbe vonhatná a Cseh- Rendszám használatát."
Kivéve a magyar nyomozó hatóságokat, ügyészségeket és bíróságokat.
Nyilván talál balekokat, mint ahogy a magyar P-rendszámokat "értékesítők" is találtak.
Végkifejlet: magyar Btk 347.§, Egyedi azonosító jellel visszaélés.

Régi sutka: mivel fizetnek a cseh nők? Cseh csekkel.
Erre aktualizálva:
Mivel jár a magyar autós? Nyilván cseh rendszámmal.

Cseh Rendszám # 2018.01.08. 16:34

Szeretném csak informació képpen ajánlani.

Autókereskedok, cégek es magánszemélyek figyelmébe is ajánljuk megvásárlásra a Cseh -Rendszámokat!! Hasonló mint a ( P -Renszám). Cseh -rendszám bármely autóra rárakható es használható az EU - teruletén probléma mentessen.
Minden hivatolas papír kitoltese után nincs semilyen allami szerv aki kétségbe vonhatná a Cseh- Rendszám használatát. Ez a rendszám 1 évig használható attól a naptól kezdve amikor kiváltva lett.
A Cseh - Rendszam érvényes Úniós biztosítással rendelkezik.

Bármi kérdes esetén kérem hivjon bizalommal

+421908 409 715

triker # 2017.12.28. 07:08

Sziasztok!
Tudja valaki, hogy az export rendszám (okkersárga alapon fekete karakterek, fekete keret) mennyiért váltható ki?
Valamint mennyi az elintézés ideje. Egy Yarist hoznék -magán személytől- haza. Van valakinek ebben tapasztalata?

Véleményem # 2017.12.10. 22:43

Akkor ez továbbra is egy sima szabálysértés, amit már "mernek" alkalmazni egyes helyeken a hatóságok. Valahol idegenkednek ettől és nem alkalmazzák a megfelelő intézkedést...

Gyakorlatilag naponta látok ilyen rendszámot ( ugyan azt ) egy adott útvonalon naponta közlekednek vele, mindig másik autóval.
Egy adott város autókereskedése így viszi el A-ból B-be az autót a NKH-hoz, hogy annak magyarországi forgalomba helyezését intézze. Ezt a jól ismert P próbarendszámmal kellene, amivel a kereskedő szintén rendelkezik de olykor ezt a szlovák C-t helyezi fel... A kereskedőnek van szlovák bejegyzett cége, ez által igényelt ilyen rendszámot és a magyar kereskedésében lévő autókra teszi fel.

2016-hoz képest amikor téma volt, azóta nem látok változást, azóta használja az a bizonyos kereskedő ezt a szlovák C rendszámot szinte naponta. Annyi a különbség, hogy egyet elvettek tőle, de kettővel rendelkezett és azóta azt az egyet tovább használja.

pohicop # 2017.10.12. 09:20

Azért nem lehet használni, mert nem felel meg a 68-as Bécsi egyezménynek. Jelenleg nincs államközi egyezség ezen rendszám tekintetében Szlovákia és Magyarország között és nem is lesz, hiszen a Szlovák törvénye szerint a C rendszám külföldön nem használható.

A magyarországi használat során a külföldi hatósági engedély és jelzés elvételre kerül, a használója ellen szabálysértési feljenetés készül.

Véleményem # 2016.10.19. 09:01

Javaslom a fórum indító első bejegyzéseket. pohicop indította ezt a témát a legtöbb információval talán ő tud szolgálni, hogy azóta mire jutott ez ügyben.
Dokumentum mely a magyar hatóságok által készült az nem adható ki minden esetben itt nyilvánosan. Más egyéb jogszabályok és magyarázatok elérhetőek a témában a google és a fórum segítségével.

Nagy általánosságban elmondható, hogy egy külföldi ideiglenes hatósági jelzésről és engedélyről van szó. Ide már a külföldi rendszám magyar vezető téma is bekapcsolódik. Ez nagyon sokat volt boncolva az elmúlt évek alatt, utána lehet olvasni, azóta nem változott a police.hun is van elérhető segédlet ezzel kapcsolatban. Azt már lehet erre is alkalmazni részben.

A rendszámmal kapcsolatban hivatalos tájékoztatást hivatalos szerv adhat. A fórum csak fórum....

vittimr # 2016.10.18. 09:32

Arról hogy nem lehet használni van valami konkrét szabályozás(jogszabály,dokumentum,stb..)?

Véleményem # 2016.10.17. 12:53

Nem lehet használni.

vittimr # 2016.10.16. 20:14

Mi a helyzet most a szlovák C (proba) rendszámmal? Lehet használni magyarországon ? Tud valaki valamit? Köszi

Véleményem # 2016.03.01. 11:46

A megküldött irat bővebben tartalmilag megismerhető, készül állásfoglalás belőle, vagy elérhető lesz valahol?

A téma elült itt a fórumon de ennek ellenére ugyan úgy látom az utakon, kereskedésekben ezt a rendszámot. Volt hogy arra hivatkozott valaki, hogy van szlovák cége azon keresztül igényelte és itt Mo.-on úgy használja mint a magyar P rendszámot. ( tőle elvették a szlovák ideiglenest )

Ugyanakkor látom, hogy a P rendszámot és ezt a szlovák ideiglenes rendszámot is meg lehet venni a neten. vicc...

pohicop # 2016.02.28. 21:09

A szlovák C tekintetében a Szlovák hatóságok megküldték az iratot. Azt tartalmazza, hogy csak Szlovákia belterületén használható.

Véleményem # 2015.12.05. 16:16

Természetesen igen. Ebben a formában gond nélkül haza autózhat.
Mivel magyar jogkövető állampolgár és megfelel a magyar jogszabályoknak így gond nem lehet. Amennyiben tájékozódni szeretne még, a nagykövetség honlapján keresztül lehet ilyen téren, hogy adott országban minek kell megfelelni közúton való közlekedés során. A google is segítség lehet ebben. Abban amit leírt kivetni való így elsőre nincs.

eventtech@windowslive.com # 2015.12.03. 16:13

Tisztelt fórumozó felhasználók !

Mivel látom ezen a fórumon több a joggal tisztában lévő hatósági személy vesz részt a kérdésemet leginkább hozzájuk intézem...
Jelenleg és az elmúlt 4 éve Angliában élek dolgozok... Évente kétszer utazok haza ez idáig repülővel jöttem és mentem... az idén először (a karácsonyi ajándékok mérete és súlya miatt) szeretnék autóval haza utazni...
Az autót tavaly vásároltam itt Angliában az autónak tehát én vagyok a tulajdonosa forgalmiba bejegyezve az itteni lakcímemmel. A járműnek érvényes műszaki vizsgája (MOT) , érvényes biztosítása ( melyre megigényeltem a nemzetközi GREEN kártyát , és természetesen érvényes ROAD TAX út adó korong van megjegyzem ennek érvényességét itt a legszigorúbban ellenőrzik...
Magyar állampolgár vagyok és mivel érvényes munka vállalási engedéllyel dolgozok egy nemzetközi multinál informatikusként rendelkezek Angol lakcímkártyával.
A kérdésem az lenne hogy a saját autómmal haza utazhatok e itthon az ünnepek alatt közlekedhetek e vele a közel két hetes idő intervallumban míg vissza nem térek Angliába ?
Válaszukat előre is köszönöm!
Péter

Véleményem # 2015.11.23. 15:29

takcsab

Összességében a témához annyit szólnék hozzá, hogy Magyarországon a magyar törvények és jogszabályok értelmében használható a külföldi ideiglenes rendszám. Nem a szlovák törvények értelmében jár el a magyar hatóság mint jogalkalmazó szerv. Vannak egyezmények, egyeztetések, állásfoglalások a két ország között és amit kidolgoznak közös intézkedési tervként aszerint kell eljárnia a hatóságoknak és ennek kell igazából megfelelni. A szlovák törvénynek a saját országuk területén van jelentősége.

Ez nem csak a szlovák rendszám esetében, hanem minden más külföldi rendszám esetében így van. Az osztrák, német, olasz stb országok hatóságai is máshogy intézkednek a magyar rendszámokkal legyen az ideiglenes vagy más. A magyar P rendszámmal kapcsolatban is kiadott valamit a magyar hatóság, hogy az mire jó és használható de ennek ellenére vannak más EU-s országok melyek elveszik és nem tekintik a saját országukban érvényesnek mint hatósági jelzés. Ugyan ez van Mo.-on a szlovák ideiglenes vagy osztrák, német ideiglenes rendszámokkal. Talán annyi eltérés van, hogy az osztrák és német ideiglenes rendszámokhoz készült közös intézkedési terv a hatóságoknak, ami egy módszertani útmutató, állásfoglalás egyben, hogy miként kell eljárni.
Erre vár most a magyar hatóság a szlovák ideiglenes rendszám esetében is. pohicop már említette, talán el is készül ez az irat és megismerhető lesz minél előbb.

takcsab # 2015.11.23. 11:37

Üdv Mindenkinek!

Egyeztettem a szlovák könyvelövel , a pozsonyi rendörséggel és megnéztem az ide vonatkozó szlovàk törvényt:

A szlovák átmeneteti 'C' rendszám az egész Európai uniòban érvényes. Ezt az informaciót megerösitették a pozsonyi rendörkapitányságon illetve a törvény ezt irja elö: külföldön akkor érbényes a c rendszám, ha a regisztrációs igazolást az üzemben tartònál van és a dokumentáciò ki van töltve.

Másik kérdésre a válasz: igen, csak szlovák cég igényelhet ilyen célból.

Forgató # 2015.11.18. 10:49

Üdvözlök mindenkit!

Engem is nagyon érdekelnek a külföldi ideiglenes hatósági jelzések, mivel én is csak alátámasztani tudom azt, hogy pofátlanul elszaporodtak... az ellenőrzésük pedig eléggé homályos.

A szlovák C rendszámmal kapcsolatos állásfoglalást ha valaki el tudná küleni nekem privátba az nagyon megköszönném! Van azonban olyan kérdésem, hogy a szlovák fehér alapon piros betüvel kiadott járműkereskedelmi rendszámmal való közlekedés kis hazánkban egengedett -e? illetve milyen feltételekhez kötött ha igen?

Véleményem # 2015.11.14. 20:34

A c rendszám:

A Szlovák "C" rendszámról megjött az állásfoglalás a Szlovák hatóságoktól, mely szerint nem érvényes "külföldön". Még nem kaptam készhez az iratot (szétküldés alatt áll minden szervezeti egységünk irányába). Szóban erről tájékoztattak. Bővebben akkor tudom leírni, ha látom az iratot és a pontos indoklást.

Erre kíváncsi vagyok. A topic ezért lett indítva. Szerintem a C rendszámos dolog már elért oda, hogy kiforrjon... Elszaporodása talpra esett egyéni megmozdulásra "szólítja fel" a jogban jártasabb vagy bátrabban alkalmazó szervet mint a rendőrséget vagy leszűkítve az "utcákon cirkáló járőrt". Aztán ha más nem akkor ez valamilyen nyomást hozhat azzal kapcsolatban, hogy egy állásfoglalást adjanak ki. A nagy autós szaklapokat nem látom a témában sűrűn mélyre hatóan nyilatkozni.
A P rendszám esetén sikerült nekik több esetben pontos leírást készíteni bárki számára érthető.

Német sárga ideiglenes rendszám:

A német sárga szélű ideiglenes rendszám esete, régen lejátszott. Évekre visszanyúló dolog, ez nem újdonság igazából. Ezen nem tudom miért van fennakadás... Fordítások meg egyéni elképzelések ellenére szerintem a rendőrség kezében van egy egyértelmű állásfoglalás vagy módszertani útmutató hogyan kell eljárni. Eszerint járnak el és veszik el ( könnyen lehet hogy tömegével ) A fórumokat nézegetve olyat nem találtam még, akitől elvették és volt jogos felháborodása aminek helyt adtak volna.
Továbbra is az a meglátásom, hogy ezt a rendszámot aki teheti és nem akar kellemetlenséget az ne használja Mo.-on. Hozza be piros szélűvel vagy tréler vagy P betűs magyarral.
Több egyezmény van az országok között azokra érdemesebb hagyatkozni és még ezen felül van olyan is a hatóságok között ami nem publikus.

pohicop # 2015.11.14. 19:10

"Ne haragudj, de ezek alapján bátran állíthatom, hogy ilyen tájékoztatás a német hatóságoktól nem érkezhetett, ez megint csak egy magyar találmány!"

Ha te így gondolod akkor rosszul gondolod. Nekem megvan mind a két ORFK által kiadott állásfoglalás ezzel a sárga szélű rendszámmal kapcsolatban. Ezt a német hatóságok tájékoztatása alapján írták meg. Ez alapján és egyéb jogszabályok alapján dolgozok nem pedig külföldi oldalak leírása alapján.

Úgy gondolom ha viszonosság alapján elfogadjuk mi a sárgát ők meg a P-t, majd akkor nem lesz probléma.

Nem a szopatás a lényeg. Vedd meg a piros szélűt. Hozd vele haza az autót és lesz időd forgalomba helyezni.

Csak hát olcsóbb a sárga. Értem én. Aztán meg megy a csereberélgetés az autókon rendszámügyileg, mikor forgalomba kellene helyezni őket, de az 5 napos sárga lejárt....és a kis hüleségből csinálnak sokan egy nagyot, mert belecsúsznak egy bcs-be...

kisGy # 2015.11.14. 10:19

Sziasztok,

elkezdtem egy kicsit én magam utána járni, igaz nem vagyok jogász, tehát a tévedés jogát fenntartom :)

A német sárga jelzésű rendszámmal az alábbiakra jutottam:
annak ellenére, hogy 2015. április 1-vel változott a szabályozás Németországban a jelenlegi állapot szerint is, abban az esetben, ha a biztosítás EU-ra szól, akkor az egész EU területén, sőt azon túl még néhány másik országban is érvényes, és elfogadott. Ezen sárga rendszám kiváltásakor van lehetőség csak az adott német tartományra érvényes biztosítást kötni, és nyilván ekkor már nem érvényes sehol máshol az adott rendszám használata.

Íme az oldal, és az ott található német nyelvű információ:

http://www.strassenverkehrsamt.de/…tkennzeichen

Da die Zuteilung eines Kurzzeitkennzeichens ein nationaler Verwaltungsakt ist, ist es nicht gestattet, dieses für Fahrten ins oder aus dem Ausland zu verwenden (verbotene Fernzulassung). Da Kurzzeitkennzeichen und entsprechender Fahrzeugschein keine offiziellen Zulassungsdokumente darstellen, müssen diese im Ausland auch nicht akzeptiert werden. Allerdings existiert innerhalb der EU-Mitgliedstaaten seit 2007 eine Anerkennungspflicht für das deutsche Kurzzeitkennzeichen. Somit ist die Nutzung eines Kurzzeitkennzeichens auch über die deutschen Grenzen hinaus innerhalb der EU-Mitgliedstaaten möglich.
Auch außerhalb der EU existieren Staaten, die das deutsche Kurzzeitkennzeichen tolerieren (ohne Rechtsanspruch). Dazu gehören:
Schweiz
Mazedonien
Weißrussland
Bosnien
Iran

Ezt alátámasztandó, ugyanezt az információt találtam a következő oldalon is:

http://www.kurzzeitkennzeichenseite.de/

Wer darf mit dem Kurzzeitkennzeichen fahren?
Grundsätzlich darf nur diejenige Person mit diesem Kennzeichen fahren, welche den Antrag für das Kennzeichen gestellt hat . Auch wenn es sich um Ihr eigenes Auto handelt, dürfen Sie den Wagen also keinen dritten Personen überlassen, solange Sie dieses nur kurze Zeit gültige Kennzeichen verwenden. Bei Auslandsfahrten müssen Sie aufpassen, dass Sie sich noch innerhalb der EU befinden. Hinter den Grenzen der Europäischen Union sind Fahrten mit diesem Kennzeichen sowohl für Sie als auch mögliche Dritte jederzeit verboten.

Mostmár láthatjátok, hogy nem pletyka oldalakról szereztem be az információt.

Természetesen ezekhez hozzá tartozik, hogy az vezetheti az autót, akinek a nevére ki van váltva a rendszám.

Tehát ha dátum szerint még érvényes, és EU-s biztosítás van rá kötve, valamint a megfelelő személy vezeti, akkor a magyar hatóságoknak semmi joga nincs ezt kétségbe vonni, és elvenni.

Kedves pohicop:

"A sárga szélű német rendszám pont úgy van ahogy "véleményem" írta. Van erről "belső" intézkedési leírás, melynek alapja a német hatóságok tájékoztatása. Tehát 100%, hogy itthon nem érvényes."

Ne haragudj, de ezek alapján bátran állíthatom, hogy ilyen tájékoztatás a német hatóságoktól nem érkezhetett, ez megint csak egy magyar találmány!

Ezek után még mindig nem értem, hogy ki és miért, és pláne mi alapján állítja az ellenkezőjét, és miért is próbáljuk egymást mi magyarok folyamatosan szivatni, ahelyett, hogy segítenénk egymást! Elnézést a magán véleményemért, de nem csoda, hogy ez az ország nem jut sehova!!!

pohicop # 2015.11.11. 20:22

A Szlovák "C" rendszámról megjött az állásfoglalás a Szlovák hatóságoktól, mely szerint nem érvényes "külföldön". Még nem kaptam készhez az iratot (szétküldés alatt áll minden szervezeti egységünk irányába). Szóban erről tájékoztattak. Bővebben akkor tudom leírni, ha látom az iratot és a pontos indoklást.

Dr.Attika!

A "P" betűsünk érvényes külföldön a saját 326/2011-es Korm.rendeletünk szerint, viszont az Olaszok nem fogadják el, sőt a Szlovákok, Németek, Osztrákok is kekeckednek vele. Ennyit az ENSZ egyezségről..... ;)

Egyébként itt a pontos szöveg:

"326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet
71.§

  • Az E és az M betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott járművel csak Magyarország területén lehet közlekedni.
  • A P és az SP betűjelű ideiglenes rendszámtábla viszonosság vagy kétoldalú megállapodás esetében, illetve akkor jogosít más EGT-államban történő közlekedésre, ha azt az adott ország jogszabályai is lehetővé teszik."
Dr.Attika # 2015.11.11. 16:01