Nem tilos új topikot nyitni vagy privátban feltenni Őket sem... :)
eseti gondnok
Még volnának kérdéseim, de nem ebbe a topikcímbe illik. :)
Ezért miért kellene? Ha a sértett nagykorú és cselekvőképes? :)
Ez egy magándindítványos bűncselekmény (a sértett hozzátartozója a sértett sérelmére sikkaszást követett el)
Tehát nem közvádas.
Nem emiatt kellett ügygondnok?
Igen, például. :)
A tényköltség mit jelent? Pl. (ha lenne) útiköltség, ilyesmi?
Köszönöm szépen egyébként, teljesen ki lett elégítve a kíváncsiságom e témában. :)
"Ez talán egy "biztos, ami biztos" kirendelés lehetett a rendőrség részéről."
De ilyen nincs! Ügygondnokot akkor lehet nagykorúnak kirendelni, ha ismeretlen helyen tartózkodik és az ellenfél kéri, akkor is polgári perben. Ez meg ugye egy büntetőügy, melyben a sértett részvétele - mivel közvádas - nem szükségszerű...
Egyébként akkor, ha gondnokság alatt áll és pillanatnyilag nincs gondnoka és eseti gondnoka sem... Illetve a godnnok és a sértett közt érdekellentét áll fenn, addig, míg a gyámhatóság az eljárást nem zárja le az érdekellentét rendezésére, illetve rendel eseti gondnokot vagy más gondnokot...
A többi részével az utóbbi hozzászólásban írtaknak egyetértek, így ahhoz nem kívánok hozzáfűzni semmit. :)
Természetesen eljárok az érdekében, az ésszerűség határán, a legjobb tudásom szerint és a jogszabály által határozott kötelezettségeimen belül.
A felmentésem nem szeretném kérni most már, mégha ok nélkül is történt, hisz már lassan vége az ügynek.
Meg tudná tenni a panaszt a sértett is, több módon, de abban bizakodik, hogy az én ügyvédi bélyegzőmmel nagyobb hatást ér el.
Ahogy leszűrtem eddig, nincs amúgy gondnokság alatt a sértett. Ez talán egy "biztos, ami biztos" kirendelés lehetett a rendőrség részéről.
Szerintem óraszámban és a tényköltséget - ha van - ezen felül oldalanként. Aztán a nyomozó hatóság majd dönt, mit ítél meg belőle. :)
De a jogi segítő, pártfogó ügyvéd és az ügygondnok is az ügyfél, képviselt érdekével összhangban köteles eljárni! Akkor is, ha "nem postás".
Amíg a kirendelés alól fel nem mentik, köteles e kötelezettségének eleget tenni. Akkor is, ha már kérte a felmentését.
Ezért fegyelmi felelősséggel tartozik az ügyvédi kamara felé...
Próbáljon meg először egyeztetni a sértettel, "egyezségre jutni" és ha nem megy, kérje a felmentését a rendőrkapitányságtól.
A büntetőeljárásban kirendelt ügygondnok díja a bűnügyi költség része. Folyamatban lévő ügyben a költségigényről a felmentéssel egyidejűleg a kirendelő és egyben felmentő hatóság, nyomozás során az eljáró rendőrkapitányság dönt, határozattal. A díjigényhez a felmentés kérelmezésével egyidejűleg a megalapozó körülmények kellő adása és okirattal igazolása szükséges, külön meghatározottak szerint.
Egyébként a sértett látássérült volta az ügygondnok kirendelésére nem ok.
A különleges bánásmódot igénylő eljárási résztvevő érdekében szükséges intézkedést ügygondnok kirendelése nélkül a nyomozó hatóság köteles megtenni.
Így pl. különösen azt, hogy a sértett figyelmét jogaira nyomatékosan és szóban hívja fel, , panaszát jegyzőkönyvbe veszi stb.
Bár pl. a panasz jegyzőkönyvbe mondásának joga a nem különleges bánásmódot igénylő sértettnek is jár...
Ezért nem kellett volna ügygondnokot rendelni...
Sem gondnokság alá helyezni a sértettet (különben nem lenne jogi alap az ügygondnok klirendelésére sem...)...
Köszönöm szépen, így "éreztem" én is.
Szintén nem tudom, hogy a gyakorlatban hogy néz ki az, hogy ilyen jellegű panasz írásának a költségét hogyan lehet/kell meghatározni. (óra, oldalszám vagy darab? mind elég tágan értelmezhető ...)
Mentségemre: az esetek 99 %-ában kirendelt védő vagyok, ott felkészülési díjba betudom ezeket, de kirendelt ügygondnoknál nincs felkészülési díj (sajnos).
Állj, állj, állj! Az ügygondnok, a pártfogó ügyvéd nem postás, aki pusztán közvetíti az ügyfél nyilatkozatait a bíróságnak. Szépen fejtsd ki neki a jogi álláspontodat, és kérd meg, hogy bízza rád a beadvány tartalmát. Ha nem fogadja el, kérd a felmentésedet. Szórakozzon mással!
A kirendelt védő, ügygondnok díját a kirendelő hatóság állapítja meg. Kérelemre.
Értem, köszönöm.
Azért kell neki, mert nem lát.
Méginkább konkretizálom a kérdést: ha a sértett 10 oldalas panaszt szeretne írásba foglaltatni, erre egyrészt köteles vagyok-e, (eszerint, amit írtál, igen) másrészt ez esetben ki kompetens a költségem megtérítésben, a sértett vagy a kirendelő rendőrkapitányság?
A sértett nevében eljárva a szükséges nyilatkozatok megtétele, a sértett érdekeinek a képviselete, az ügyiratok átvétele. Ha indokolt, a panaszt tenni a nyomozó hatóság határozata, intézkedés ellen, illetve eljárás elhúzódása miatti kifogással előmozdítani az ügy haladását...
De miért kell látássérült sértettnek ügygondnok??
Bocsánat, lehet, hogy félreérthető voltam.
(Szerencsére?) ritkán vagyok kirendelt ügygondnok.
Tehát: büntetőeljárásban vagyok kirendelt ügygondnoka a sértettnek, aki a látását elveszítette.
Tehát így kérdezem, hogy mik a kötelezettségeim, ezt melyik jogszabály szabályozza?
Arra gondolsz, amikor a korlátozottan cselekvőképes terhelt törvényes képviselője nem járhat el (többnyire mert az is terhelt)? Az ilyen ügygondnok jogai természetesen azonosak a törvényes képviselőjével. A kötelezettségei pedig - szintén természetesen - az ügyvédével azonosak: úgy általában minden törvényes eszközzel elő kell mozdítania az ügyfele érdekeinek érvényesülését.
Félreértés ne essék: az ilyen terheltnek általában van védője is, a védelem az ő dolga. Az ügygondnoknak leginkább azzal kell törődnie, hogy az a védő dolgozzon is.
@probika: Amennyiben a szülői felügyeleti joga nem korlátozott vagy megvont, minden további nélkül eljárhat szerintem a másik szülő törvényes képviselőként.
Nincs erre külön joghely, a Ptk. 4:164. § az irányadó:
"4:164. § [A szülői felügyelet közös gyakorlása]
(1) A szülői felügyeletet a szülők - megállapodásuk vagy a gyámhatóság vagy a bíróság eltérő rendelkezése hiányában - közösen gyakorolják akkor is, ha már nem élnek együtt.
(2) A különélő szülőknek a közös szülői felügyelet gyakorlása során biztosítaniuk kell gyermekük kiegyensúlyozott életvitelét.
(3) Azonnali intézkedést igénylő esetben a szülő a gyermek érdekében - a másik szülő késedelem nélkül történő értesítése mellett - közös szülői felügyelet esetén is önállóan dönthet."
Azaz azt a szülők bármelyike teljes rendelkezési joggal gyakorolja.
Ügygondnok lesz az inkább nem? Eseti gondnokot nem büntetőeljárásban - legfeljebb annak kapcsán a gyámhatóság - a büntetőeljárást folytató hatóságnak nincs jogosultsága kirendelni ugyanis...
Kinek a képviseletére rendelték ki?
Attól is függ...
De alapvetően az Ő dolga, hogy a távollévő vagy jogaiban akadályoztatott vagy gondnokság alá helyezett, illetve kiskorú, de jelenleg törvényes képviselővel nem rendelkező fél jogait és kötelezettségei gyakorolva nevében törvényes képviselőjét pótlandó a szükséges nyilatkozatokat megtegye, dolgokat átvegye stb.
Ez nem érinti a fél által kizárólag személyesen tehető nyilatkozatokat.
Tisztelt Hozzáértők!
Büntetőügyben kirendelt eseti gondnoknak mik a kötelességei?
A válaszokat (jogszabályi hivatkozással) előre is köszönöm!
Adva van egy ügy, amiben az fk-s édesanyjával (törvényes képviselőjével) követ el bűncselekmény.
Ez esetben a büntetőeljárás során a törvényes képviselői jogkört a másik szülő (törvényes képviselő, apa) látja el, vagy eseti gondnok kirendelése indokolt?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02