Hamis tanúzás, félrevezetés


Gabicsek # 2011.01.23. 20:42

japanbirs!
Hát, ez nem egyszerű. De bízz az ügyészben!

Senora # 2011.01.27. 18:40

Szeretném megkérdezni, édesanyám gyógyithatatlan beteg, aki kórházban van, a volt élettársa édesanyám tulajdonában lévő ingatlanában lakik, be van jelentve, és az értékes ingóságokat folyamatosan eladja??

A kirendelt gondnok nem tesz semmit, a gyám is csak kifogásokat keres.

Hogyan van joga a volt élettársnak kizárni édesanyám ingatlanából, ahol neki nincs tulajdonjoga? Hogyan adhatja el az ingóságokat??

A Gyám egy egyszerüsitett leltárt készitett, de nagyon sokminden hiányzik belőle, hiába kértem a gondnokot kérek tételes leltárt, kifogások vannak. Gyám hivatkozik az egyszerüsitett leltárra, hogy már van.
Köszönöm szépen a választ.

Gabicsek # 2011.01.27. 20:22

japanbirs!
Ha gondolod, leírhatod, habár nincs sok értelme, mert személyesen fognak a bíróságon kihallgatni. Gondolom, volt már kihallgatásod rendőrségen. Kikérheted (oldalanként 100.-Ft-ért) a korábban tett vallomásodról szóló tanúkihallgatási jegyzőkönyvet fénymásolatban, a tárgyalás előtt elég azt átolvasni, hogy mindenre emlékezz.

Guardian # 2011.01.28. 11:56

Azt szeretném megkérdezni, hogy van egy szabálysértési ügyem amelyben a rendőrség már kihalgatott a barátaimmal együtt és a barátom magáravállalta hogy ő követte el a szabálysértést, de a kihalgatás során az általam elmondottak részben eltérnek mivel nem teljesen emlékszem az ügyre mert már 3 hónapja volt és akkor is ittas állapotban voltam. Ez hamis tanúzásnak minősül?

Gabicsek # 2011.01.28. 21:03

Nem vagyok nagyon otthon a témában, de ha a bíróság bűnösnek mondja ki kiskorú veszélyeztetésében, polgári perben kéne kérni a láthatás módosítását (gondolom, volt már ilyen per, ahol a bíróságnál egyezkedtetek, vagy a bíróság ítéletben mondta ki a láthatási jogokat). No, szerintem ezen kéne ítélettel változtatni. Érdeklődj a gyámügynél, ha már van jogerős ítélet.

Bandino # 2011.02.09. 14:44

Kedves fórumozók,a segítségeteket kérném!Egy életveszélyt okozó testi sértés kisérlete miatt indult büntetőügyben vagyok tanu.Történt egy késelés ami miatt voltam a rendőrségen és a bíróságon is tanuskodni.A vádlott a következő tárgyalásra beidéztette az egyik haverját aki nem volt ott a késelésnél.Tudomásomra jutott hogy meg akar engem vádolni-hamisan- hogy életveszélyesen megfenyegettem ami nem igaz.Lehet-e ebből valami gondom vagy a bíró sejteni fogja hogy ez csak kavarás hazugság?

ObudaFan # 2011.02.09. 17:45

Ezt innen, a távolból senki nem fogja tudni megmondani. Te honnan tudod, hogy mit akar mondani ez a hamis tanú?

Bandino # 2011.02.09. 19:17

Van egy közös ismerősünk és neki mondták.A vádlott haragszik a tanukra mert elmondták az igazat és rá vallottak.A vádlott többször volt büntetve egy agresszív,alkoholista ember aki ideje nagy részét kocsmákban tölti.A haverja akit rá akar venni hogy mondja azt hogy megfenyegettem gyerekkori cimborája.Ha megvádol a bíró előtt ezzel akkor indulhat ellenem eljárás?Vállalom a hazugságvizsgálatot is.Ezt mondjam a bírónak?

Bandino # 2011.02.11. 10:26

Senki se tud segíteni?Fontos lenne!

ObudaFan # 2011.02.11. 14:27

Indulhat eljárás. Ebben az esetben nem árt egy védő.

Márta71 # 2011.02.16. 11:14

Tisztelt Fórumozók!

A lakásom bérlői után nem fizettem adót. Valaki feljelentett. Csak azzal tudtam védekezni, hogy nem adtam ki az ingatlanomat.
Sajnos 2 szomszédom (szemlén, ahová a lakásba nem jutottak be) nyilatkozott _ nem tudom, hogy írásban vagy csak szóban- hogy évek hosszú sora óta itt bizony több albérlő megfordult.
Felszólítottak nyilatkozattételre. Én tagadtam, és a jelenleg ott élő albérlő is. ( csak szivességi lakáshasználó)
Kérdésem, hogy ez elég? Most írtam hivatalos bérleti szerződést január 1-től, fizetni is fogok. Tudnak vizsgálódni a múltban? Mennyit nyom a két szomszéd vallomása?
Nem tudom konkrétan mit mondtak, mert nem tekintettem bele az ügybe.
Hallottam valahol, hogy van olyan tv, hogy 1 tanú 1 tanú ellen az semmi?
Várom valaki válaszát, aki ért ehhez. Köszönöm.

ObudaFan # 2011.02.16. 16:12

Hallottam valahol, hogy van olyan tv, hogy 1 tanú 1 tanú ellen az semmi?

Nincs ilyen szabály, a hatóság a belátása szerint értékeli a bizonyítékokat. (Meg itt nem is ez a helyzet, hanem 2 tanú vs 0 tanú.)

Márta71 # 2011.02.16. 17:45

Kedves Óbudafan!

Tehát, amit én nyilatkozok és a barátnőm (aki ott lakik) az 0 tanú:(
Azt meg tudja nekem mondani, hogy a szomszéd hogyan tudja ezt bizonyítani? Hiszen engem is látott ott....honnan tudja, hogy azok albérlők, vagy velem laknak?
Azért köszönöm....

Gabicsek # 2011.02.16. 17:51

A szomszédok általában mindent tudnak. Nem beszélve arról, ha több albérlő is megfordult nálad, nagyon is elképzelhető, hogy egyik-másik szóba elegyedett a szomszéddal, ilyenkor óhatatlanul is szóbakerül, hogy albérlő és mennyit fizet havonta.

Márta71 # 2011.02.16. 17:54

Értem...ez könnyen lehet...tehát buktam:( Hiába az ellen nyilatkozatom. Remélem eljárás nem indul ellenem a nyilatkozatom ellen...

Ambrek # 2011.03.03. 15:52

Üdv!

Az lenne a kérdésem, hogy ha beidéznek tanúnak egy büntetőügyben, de indokoltan nem tudok elmenni, akkor biztos hogy máskor be fognak hívni, vagy mérlegelnek, hogy mennyire fontos a vallomásom?

guba # 2011.03.03. 18:40

Tanúként azt idézik be, aki az ügyben lényeges tényre, körülményre vonatkozó tudomással bírhat. Ezt előtte mérlegelik, de nem hinném, hogy ebben szempont lenne, hogy elfoglalt vagy-e.

Ambrek # 2011.03.03. 19:21

Bocsánat, rosszul tettem fel a kérdést.
Tehát még az eljárás elején voltam tanúskodni, és most majdnem 2 év elteltével kaptam egy idézést tanúként tárgyalásra. Időközben gyermekem született, és az idézés átvétele után, fel is vettem a kapcsolatot az illetékesekkel, hogy ez miatt nem tudok megjelenni, amire mondták, hogy persze ez érthető indok, küldjek Nekik egy zárójelentést, hogy valóban nem régen született gyermekem. A kérdésem az lenne, hogy a gyakorlatban ezután mi szokott történni? Felveszik velem a kapcsolatot, hogyha másnem írásban tegyek tanúvallomást, vagy van olyan eset, amikor eltekintenek akkor a vallomásomtól?
( Megjegyzem egy szórakozóhelyen történt verekedésről van szó, ahol ott voltam, de ittas voltam és az elején is elmondtam, hogy nem emlékszem mi történt.)

guba # 2011.03.03. 19:50

Nem hiszem, hogy eltekintene a bíróság a tanúságtételedtől, de lehet, hogy elég lesz írásban, főleg, ha nem emlékszel semmire.

buba # 2011.06.24. 02:50

matácska !
Levelet kell írni az ügyészségnek abban inditványozni kell a szembesitést,illetve a tanúk meghallgatását és panasszal kell élni.A rendőrségnek hiába írsz tesznek rá ,nekik a statisztika a fontos.

buba # 2011.06.24. 02:53

matácska !
Ja még egy gondolat ,csak akkor tudod feljelenteni hamis tanúzás,vagy hamis vád miatt ha lezárták a párod ügyét, sajna ilyen a törvény. De sztem az tehette aki a párod ellen valott szerény véleményem ez.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.24. 06:02

Azt írtad, van ügyvédje. (Egyébként a rendőri tolvajnyelv ellenére nem kerek a sztori.)

Hanna59 # 2011.10.28. 19:57

Tisztelt Fórum!
Lányom ügyében kérem segítségüket. A Lányom gyermeke nevében apasági pert indított, ahol ő tanúként szerepelt. A vizsgálatok során kiderült, hogy nem az a férfi a gyermek apja, akit a lányom kizárólagosan megjelölt. Állítása és vallomása szerint előtte fél évvel nem volt más kapcsolata. A tények hatására elismerte, hogy - rá nem jellemző módon - régi ismerősével nem sokkal az új kapcsolata előtt volt egy "bulis" éjszaka, mellyel ő, mint előző kapcsolattal nem számolt.
Ezek a tények, melynek kapcsán hamis tanúzás miatt a bíróság büntető eljárást indított.
A probléma az, hogy nem tudjuk, milyen kilátása van az ügyben. Kirendelt ügyvédje van, nem kapott korrekt tájékoztatást. Sajnos nincs lehetősége ügyvédet fogadni.
A bíróság felé írt levelében elismerte, hogy nem szándékosan félrevezetésként, de hamis adatot közölt tanúként.
Önök szerint milyen büntetésre lehet számítani?
Köszönettel: Hanna59

ObudaFan # 2011.10.29. 07:55

Hát ez nagyban függeni fog attól, hogy a bíróság milyen tényállást állapít meg. Nem mindegy, hogy gondatlan, vagy szándékos elkövetést állapít meg a bíróság. Azért ha még nem volt büntetve, akkor pénzbüntetésnél súlyosabbat nem tartok valószínűnek.

Hanna59 # 2011.10.29. 13:53

Köszönöm a választ hamis tanúzás ügyben. Nov. végén lesz a tárgyalás és laikusként az ember olyan védtelennek és kiszolgáltatottnak érzi magát. Gondolom, az egyetlen helyes megoldás, tartani magát ahhoz, amit írásban is beismert. Van amire érdemes kiemelten figyelni, gondolom, rengeteg keresztkérdés lesz?
Üdvözlettel: Hanna59