Hamis tanúzás, félrevezetés


ObudaFan # 2014.04.29. 10:16

Azt az ügyek alapos ismerete nélkül senki nem fogja tudni megmondani. HA azt sem tudjuk, hogy mit szeretnél bizonyítani, hogyan tudnánk azt, hogy ezt mivel tudnád igazolni?

Angelicasol # 2014.04.29. 11:40

A rágalmazáshoz kell még valaki, aki előtt elkövetik, vagyis ez esetben az ügyben nem lehetsz egyedül az igazaddal.
A becsületsértés esetén az egyik alakzat szintén nagy nyilvánosságot igényel, így abban nem lehetne gondot a bizonyítással.
Viszont a máik alakzat négyszemközt is megvalósulhat, az már problémás. Mert ha nem tudod bizonyítani, vagy a tanú szavát kétségbe vonni, akkor Te a bíróság helyében kinek hinnél...

A becsületsértést el lehet követni tettlegesen is, egy pofonnal (attól az még nem lesz könnyű testi sértés). De a sérülésekről mindig javallott látlelet felvétele, ha azod sincs, akkor újfent kérdem, hogy Te kinek hinnél?

Zoli19 # 2014.09.08. 19:57

Tisztelt Fórumozók!

Beidéztek tanúként csoportos garázdaság miatt folyó ügyben. (megütöttek egy embert a nyílt utcán, a szája vérzett)
A garázdaság idején az egyik barátommal elég illuminált állapotban sétáltunk arra és pont láttuk. Természetesen felvették a rendőrök az adatainkat, tanúvallomást is tettünk. Ez az első eset, hogy ilyen helyzetbe kerültem, így elég ideges voltam, így nem olvastam el a tanúvallomást (nem is mondta a rendőr, hogy olvassam el) csak aláírtam, amiket mondott. A konkrét esetre már csak képekben emlékszem, állítólag felismertem őket valami képről valami körözési lapon, de most itt állhatnának mellettem, akkor sem tudnám megmondani, hogy ők voltak. A rendőrségen mutatták a fényképet, mondtam, hogy nem ismerem fel őket, mert részeg voltam aznap este. A rendőr azt mondta beleírta a vallomásba. Az ügy most a bíróságra került, és nem tudom mit tegyek, mert a vallomásom részleteire sem emlékszem. Olvastassam fel a vallomásom, vagy mondjam el, amire emlékszem? Nem lesz hamis tanúzás, ha nem ugyanazt mondom el mint a vallomásban? (nem tudom mi van benne, tudom gyermeteg hiba, hogy nem olvastam, de nagyon stresszes voltam). Érdekesség még, hogy a másik tanút (haveromat) nem hívták még be a bíróságra tanúskodni (még több mint egy hónap a tárgyalás). Lehet ennek valami oka? A konkrét eset óta már fél év telt el. Köszönöm a segítséget.

ObudaFan # 2014.09.09. 19:59

Zoli19

Azt kell elmondanod, amire most emlékszel. Ha nem így teszel, az lesz hamis tanúzás.