Bolti lopás

vivaelpisto # 2009.09.12. 13:17

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni.
A fiamat most augusztusban a Bíróság folytatólagosan elkövetett bolti lopás (20000.- értékben) miatt 1 év próbaidőre bocsátotta, tekintve, hogy tettét beismerte és kártérítést ajánlott fel a sértettnek -amit az nem fogadott el-de a bírónő szerint ez a legkisebb büntetés, amit kiszabhatott rá (azt is figyelembe vette, hogy orvostudományi egyetemre jár). Mivel bevitték a rendőrségre és ott újjlenyomatot vettek tőle, valamint fényképet készítettek róla, gondolom bekerült a Bűnügyi Nyílvántartásba. Az első kérdésem tulajdonképpen az lenne, hogy ebből a nyílvántarásból mikor fogják törölni-ha egyáltalán törlik-csak ha lejár az egy év próbaidő vagy már a bírósági döntés megszületésekor törölték? Bár a kirendelt védőügyvéd szerint nem fog szerepelni a "dolog" az erkölcsi bizonyítványában-remélem így van, hiszen akkor doktori címet sem kaphat-de azt nem tudom, hogy pl. vízum igénylésnél -mivel elnyert egy USA beli ösztöndíjat-ez az ügy számít-e?
Ő is és én teljesen ki vagyunk borulva, a mai napig nem tudja feldolgozni a dolgot, hiszen egy igen keservesen felépített jövőt tehet tönkre ami történt.
Mindezek fényében előre is köszönöm szépen mindenki segítségét.

monalisa1 # 2009.09.12. 18:41

Én úgy tudom, hogy a rendőrségen megejtett "rabosítás" vagyis az ujjlenyomat és a fénykép az 5/10 évre benne marad a hatóság nyílvántartásában - az előző elkövetés sulyosságától függően -, de és ez a lényeg, csak akkor fog "látszani" az erkölcsi bizonyítványon, ha az egy év próbaidő alatt esetleg ujabb "esemény" történik.

Át kell beszélgetni a dolgot a fiatalemberrel, mert "a" szarkulás lehet hogy nem szándékos volt nála hanem valami belső pszichés kényszer hatására az elkövetés - ez baj, mert esetlegesen máskor is elfordulhat. Ebben az esetben tanácsos lenne pszichiátert felkeresni.

A szakember abban is segíteni tudhat, hogy az eset feldolgozása mielőbbi és maradandó lelki sérülés nélküli legyen - a srác még a végén nem fog tudni bemenni egy boltba annak félelmében, hogy..

"Lisa"
laikus hozzászóló

tramezzino # 2009.10.05. 14:18

Eset:Elmúltam 18 éves.Bolti lopáson értek;egy 1990 Ft-os nadrágról van szó,melyet utána megvettem.Jegyzőkönyvet irtak melyen a nevem,születési helyem,dátumon édesanyám neve és a lackim kártyám száma szerepel,a szem.ig számomat fel sem jegyezték,alárinom sem kellet és saját példányt sem kaptam.Rendőrt nem hivtak,a lopás pedig egy ruha-turkálóban történt.
Panaszt nem tettem;nekem ott helyben azt mondták,hogy nem fognak levelet küldeni,csak azért jegyzik fel ezeket az adatokat,hogyha legközelebb újabb ilyenre kerülne sor akkor kitilthassanak a boltból.
Azt szeretném megtudni,hogy mi a teendőm a lopást illetően,illetve hogy mire számithatok?(kapok levelet,pénz birságot..stb)

Nagyon köszönöm a választ.tramezzino.

serge # 2009.11.10. 17:52

A lányomat bolti lopáson érték (október harmadikán) amit nekünk nem mondott el otthon, a férjemet tegnap a jegyző behívatta az önkormányzathoz és tájékoztatta róla, hogy mi is történt. A lányom 17 éves milyen büntetést szabhatnak ki rá? Kérlek nyugtassatok meg hogy intézetbe nem viszik. Egy 2500Ft-os alapozót akart ellopni de miután a pénztárnál fizetett a biztonsági őr elkapta, felírták az adatait és azt mondták neki (a lányom elmondása szerint) hogy ezért akár az iskolából is elbocsájthatják vagy még intézetbe is kerülhet. Előre is köszönöm a válaszokat!
Egy kétségbeesett anyuka!

Sz.Márton # 2009.11.10. 19:43

Ugyan, ugyan 2500 ft-os lopásért nem ilyen súlyosak a következmények ez nagyon minimális összegű....
Sokak ezért nem kicsaphatóak az iskolából. Akik meg az ilyen esetek rendszeressége miatt igen, azok közül egyesek hivatalosan is örülnek ennek, ha egyáltalán jártak oda.

serge # 2009.11.10. 20:38

Köszönöm szépen a választ, most egy kicsit megnyugodtam. Azért az agymosás ráfér a lányra itthon, de hát szülő vagyok nem akarom hogy elvigyék a gyermekem akármit is tett, a gyermekem marad.

nandy # 2009.11.10. 22:42

Jesszusom, miket nem mondanak ezek a "jól képzett" biztonsági őrök....

leva3 # 2009.11.14. 11:50

Üdv.!
Lenne egy kérdésem...
Bolti lopáson kaptak 2 másik barátommal. Végeredményben az én zsebembe került az áru (ez már mellékes, h hogyan és miként). A lényeg, hogy kitöltöttek egy jegyzőkönyvet amit aláirattak velünk, hogy elismerjük a lopást. A jegyzőkönyvben áll, hogy a terméket viszavették, de a kár nem lett megtérítve (részben sem). Kérdeztük, hogy mire lehet ezek után számítani, azt mondták, hogy ez megy az iskolának, mivel még suliba járunk, és 100ezer forintig terjedő büntetés. A jegyzőkönyvben még az is benne van, hogy rendőri intézkedés nem történt, a jegyzőkönyv nem került átadásra rendőrségnek. Még kis koruak vagyunk. A termék 575Ft. A termék kibontásra került és a benne lévő dolgot vettük ki. Még nincs semmiféle hasonló eset amit elkövettünk volna, ez volt az első (és természetesen egyben az utolsó is).

A kérdéseim lennének: -Ha a rendőrségnek nem került átadásra a jegyzőkönyv, akkor ez ezek után se fog megtörténni?

• Mivel még kiskorúak vagyunk és az első ilyen eset volt, aztmondták a biztonsági őrök, hogy ez csak egy figyelmeztetés jellegü dolog lesz( ahogy mondták "ejnye bejnye"). Ez menyire igaz, illetve pénzbüntetéssel jár ez a dolog ettől független?
  • Postázva lesz e a címünker valiméfel papír, idézés vagy valami.? Illetve az iskolának küldenek e valamiféle papírt az esetről, és ha igen akkor ez nagyábol mivel jár.?

Köszönöm előre is a választ/válaszokat..!

gondatlanság # 2009.11.14. 13:47

Jó napot kívánok!

Párom külföldön bűncselekményt követett el.Tettenérés közben tettlegességre is sor került.Az ügyet megelőző héten hasonló ügy miatt fél év felfüggesztettet kapott.Eddig büntetlen előítéletű volt.Kérdésem a következő:Az érintett ország törvényei vagy a magyar törvények vonatkoznak-e rá és a büntetését hol kell letöltenie?Előreláthatólag mekkora büntetést fognak kiszabni rá? Segítségüket köszönöm

gondatlanság # 2009.11.14. 14:25

Bocsánat de az előző hozzászólásomból kimaradt,hogy lopást követett el.

Dr.Attika # 2009.11.14. 15:52

Szép estét!
Attól függ, hol indul a párja ellen büntetőeljárás. Ha az elkövetés helyén, akkor az ottani büntetőtörvény szerint kell felelnie. Ha itthon, akkor a magyar büntető törvény szerint. A tettlegesség ki részéről merült fel? A párja, vagy a tettenérő részéről? Ezek mind befolyásolják a büntetés mértékét. Ha a magyar büntető törvény szerint ítélik el, akkor a felfüggesztettet is le kell töltenie. Szerintem a külföldi büntető törvény szerint is. Akár itt, akár külföldön ítélik el ebből végrehajtandó börtön lesz.

gondatlanság # 2009.11.15. 10:59

Jó napot!

Köszönöm a választ.
Mitől függ,hogy hol indítják el a büntetőeljárást?Van rá mód,hogy ez Magyarországon történjen meg?

megbotlottam # 2009.11.21. 23:08

Tisztelt fórumozók!

A segítségüket kérném!

19éves srác vagyok, aki 2,5 évvel elkötevetett egy bolti lopást, 70ezer forint értékben. Az ügy már lezárult, megkaptam a büntetésem.

A minap viszont újra loptam, és fülön is csíptek azonnal. Ez esetben 2ezer forint értékű volt a tárgy, viszont már felnőttnek számítok, de diák vagyok, és félek a következményektől. Vállaltam mindent (a jegyzőkönyvet aláírtam, bevallottam mindent), azt mondták hogy majd a városházától kapok papírt a pénzbírságról és a büntetésről.

Fontos lenne, hogy tudjam előre mire számíthatok. Mennyi lehet a pénzbírság és hogy az iskolámat értesítik-e erről (ha értesítik, kirúghatnak-e emiatt)

Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

monalisa1 # 2009.11.22. 14:34

Visszaesőnek fognak tekinteni - okkal. Valószínűleg behívnak a szabálysértési előadóhoz kikérdezésre/elbeszélgetésre, és annak eredménye alapján a pénzbüntetés mértéke. Mivel már nagykorú vagy a szüleid nem fognak értesülni "a" botlásról, vélhetően az iskola sem.

Sokat segít ha őszinte leszel és megbánó, valamint a tiszteletteljes jómodor...

"Mona"
laikus hozzászóló

Vasili # 2009.11.23. 15:05

Jó napot!!!Hozzá értők segitségét kérném h a biztonsági őr egy üzletben visszatarthatja e az embert ha lopáson kapja oan módon h bezárja 1 helységbe?És h elveheti e a telefonját!!Mert véleményem szerint ő neki ehez nincs joga és elköveti a jogtalan fogva tartás Bcséjétr

websas # 2009.11.26. 19:38

Igazad van!

Te teljesen jogszerűen loptál, a tetü Rendőröknek ki kell fizetniük a havi mobil számládat valamint fel kell ajánlaniuk egy 2-hétre szóló oll-inklusive nyaralást a Bahamákon.

Ne hagyd Magad!

websas

monnalisa # 2009.11.27. 08:45

A lopásra, bűncselekményre semmi nem jogosít fel. Mindegy mi folyik az országban. Mindegy honnan jöttél. Mindegy milyen értékben történt! Nincs jogod meglopni senkit. Ahogy írtad nem először fordul elő. És gondolom, nem minden ilyen alkalomkor kaptak el. Érdekes, te követsz el jogsértést, és azt azért sérelmezed, ha ezért felelősségre vonnak. Nem tudom, hogy jogszerűen jártak el a rendőrök, de pont azért tart itt ez az ország, mert sokan azt hiszik, hogy ha mások lopnak, akkor én is. Szomorú!

kadaj01 # 2009.11.27. 09:25

csillagpor, ha valóban sajtot loptál volna, nem hívták volna ki rád a rendőrséget. nem kell itt hazudozni.

nandy # 2009.11.27. 10:34

monalisa1 vagy monnalisa? Bár szerintem a kettő nem ugyanazt a személyt takarja...

websas # 2009.11.27. 11:01

Hello nandy!

Jó látni, hogy megint "aktivizálódsz" a fórumon.

websas

nandy # 2009.11.27. 11:02

Szia websas!

Mostanában itt szoktam lenni :)

websas # 2009.11.27. 12:05

Sza ibolya79!

Mire gondolsz ?

websas

Bombi # 2009.11.27. 15:17

csillagpor: Voltak nálad iratok?
úgy érzem kicsit drága lesz az a sajt.

nandy # 2009.11.27. 16:26

Ti elhiszitek, hogy fél kiló sajt miatt a rendőrség (tán még szirénázva is...) kivonul, és bevisz a fogdába?
Na ne már...
Legközelett én is hívom őket, ha a szomszéd macskája megint felmászik a fára. :))

morci75 # 2009.11.27. 16:44

nandy!
azt nem írta, hogy fél kiló, csak azt, hogy "fél sajt"
Nem lehet, hogy fél mázsa, vagy esetleg fél tonna???