Adatokkal történt visszaélés


Abacs # 2005.08.31. 10:16

Köszönöm Mekkmeter!

"Az eljárás során elegendő lesz, ha az ex azt állitja, hogy csak hallomásból szerzett tudomást róla."

Nos, nem tartjuk a kapcsolatot,más megyében lakunk,nincs olyan közös ismerős,aki tudott volna az autó vásárlásról.
Tehát ha hallomásból szerzett tudomást,akkor meg kellene neveznie hogy kitől.(beidézés,kihallgatás,szembesítés)
Vagy nem kérheti a rendőrség hogy nevezze meg?

Amúgy én is megtudtam,hogy le tudják kérni azt,hogy lehívta-e az adatainkat.Ha pedig megkérte az egyik kollégáját,akkor annak is meg kell mondania az igazat,mert akkor ő kérte le jogosulatlanul.Nem?

Ráadásul itt nem arról van szó,hogy jó kapcsolat lenne közöttünk és csak megnézte,hanem arról hogy nincs jó kapcsolat és a saját érdekeire felhasználja az adatainkat.(A jelenlegi feleségemét is!)Visszaél a munkaköre adta lehetőségekkel.

Szerintem ez jogtalan és etikátlan.

mekkmester # 2005.08.31. 09:13

Tisztelt Abacs!

Véleményem szerint ebben a z ügyben rendkivül kicsi az esélye annak, hogy bizonyitható legyen, a volt felesége munkakörének felhasználásával jutott a gépjármű vásárlás adataihoz. Az eljárás során elegendő lesz, ha az ex azt állitja, hogy csak hallomásból szerzett tudomást róla. Az adatvédelmi szabályok elég szigorúak, igy ha saját belépési jelszavával fért hozzá az adatokhoz, akkor nem nagyon tudják eltussolni. Valószinű azonban, hogy vmelyik kollégáját kérte meg, nézzen utána az emlitett adatoknak.
Ha bebizonyosodik az illetéktelen adatkezelés, akkor az a Btk. 177/A. §-ba ütközik (visszaélés személyes adattal), és akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Abacs # 2005.08.30. 05:43

Tisztelt Szakértők!

4 éve elváltam a volt feleségemtől.Okmányirodában dolgozik egy városban.Jelenlegi feleségemmel együtt 1 hónapja eladtuk a régi autónkat és vettünk hitelre egy 2 éveset.A szüleimnek elszólta magát a volt feleségem,hogy: "na eladta a régi autót, több tartásdíjat nem hajlandó fizetni,bezzeg 2 éves milliós autóra meg telik,az asszonynak meg vett tavaly egy új autót"
(asszony=jelenlegi feleségem)
Az autó vásárlásról senki nem tudott,a szüleim sem.70km-re lakom a volt feleségemtől,nem is láthatta az autót.Szinte nem is használtuk az autót,mert hibái vannak és javításra szorul.
Bementem a mi városunk Aljegyzőjéhez,aki csak ennyit mondott: "rendőrség,feljelentés".
Ezután bementem a rendőrségre,ahol elmondták,hogy ez büncselekmény.Megtettem a feljelentést.
Azt is elmondták,hogy ha bármilyen adataimat lehívta,azt gyorsan ellenőrizhetik.

Kérdéseim:

  • Ilyen esetben(mivel Önkormányzati dolgozó) eltussolhatják-e az ügyet? (az ottani jegyzőnő jóismerőse a volt feleségnek)
  • Milyen szankciók következhetnek?