Kedvezmények (Fogház, Börtön, Fegyház)


Jázmin09 # 2019.08.25. 18:51

Kedves mindenki aki tud segiteni.
Férjem tavaj 2018.04.20an kerult bortonbe fosztasért kapott 5ev2honapot,es másik lopasi ugyert 2ev6honapot.ezt öszbuntettek neki es 2023ra van kiirva,de elsö iteletre 10evet kapott,de 18honapja bent van,na most aza kerdesem hogyha 2023ra van kiirva a felteteles szabadlabra bocsajtas mennyi idö utan esedekes? Kerek mindenkit aki tud segitsen

BarbiKarcsi # 2019.09.30. 13:17

Üdvözlöm! Érdeklődnék hogy a párom súlyos testi sértés miatt kapott 9 hónap letöltendőt és mivel feltételes szabadságon volt abból vissza kapta a 2 évet. Így lett neki 2 év 9 hónapja. Ebből jár neki kedvezmény? Ha igen mennyi? Vagy össze lehet vonatni a 2 ügyet és kapna egy kevesebb büntetést? A reintegrációs őrizet az járhat neki? Köszönöm a választ

Vikoka # 2019.10.30. 10:46

Üdvözlöm!
Aziránt érdeklődnék, hogy kapcsolattartóként kérelmezhetem e , hogy férjemet másik bv-be szállítsák át a büntetés letöltése végett. MÁr két hónapja tölti büntetését tőlünk távol eső bv-be, nem tudjuk a kapcsolattartást megoldani, és nagyobbik gyermekünk tartós beteg.
Köszönettel

Szakcsi420 # 2020.02.03. 22:31

Sziasztok. Remelem valaki tud hasznos információt adni nekem.. a baratom zala megyei, ide vonult be, viszont a letöltendő bunteteseben volt fiatalkoruan elkövetett bűntett is. Ezért át szállítottak innen, Tökölre ami 240km tőlünk. A kérdésem a következő lenne, miután ott nagykorusitjak mivel már elmúlt 18, és 21 is, azután hogyan tudnánk ide vissza hozatni ?! Kérelmezni kell, annak mennyi idő az át futási ideje és egyáltalán megkaphatja az át szállítását ?? Mivel már nem FK-s nem értem meddig kell ott lennie vagy egyáltalán a nagykorusitas mennyi időbe szokott telni? A nevelője azt mondta hogy segítőkész, de gondolom nem rajta múlik !!! Nagyon szépen megköszönném bárki bármi hasznos információt tudna adni !

Gizella0601 # 2020.02.19. 11:15

Üdv: Az élettarsam harom eve van bortonben hatosag felre vezetese vetsege miadt. Iden oktoberre van kiirva a dzabadulasa. Az a kerdesem lenne hogy penzert ki e lehetne ot valtani es ha igen akkor korubelul mennyi lenne. A valaszt elore is koszonom.

bettikebetti # 2020.03.25. 17:04

Sziasztok! Nem akarok elkeseríteni senkit, de én is kérvényeztem a párom visszaszállítását és elutasitották. De persze próbálkozni lehet.

Bbenu # 2020.04.02. 07:55

Üdv! Szeretnék segítséget kérni. Ismerősömet 5 év börtönbüntetésre ítélték. 2016. dec.-től 2019. januárig lakhely elhagyási felügyelet alatt állt. 2019. májusában az új BTK. alapján ítélték el jogerősen másodfokon. Majd 2019. aug-ban vonult be a tököli börtönbe. Kérdésünk az lenne, hogy milyen kedvezmények járnának neki (1/3, vagy feles kedvezmény)? Mikortól lehetne kérvényezni a reintegrációt? A házi őrizetet 9 hónapban számolták be neki. Sajnos a börtönben semmilyen információt nem osztanak meg vele, és ügyvédje sincs. Nagyon köszönöm a szíves válaszokat!

Lőrik Ügyvédi Iroda # 2020.04.09. 09:24

Tisztelt Bbenu,

A kedvezménnyel kapcsolatos információt az ítélet rendelkező részében ismerheti meg az, akinek az ítélet a rendelkezésére áll. Eltérő rendelkezés hiányában 2/3 kedvezmény kell, hogy vonatkozzon az ismerősére.

A reintegrációs őrizetre való jogosultság vizsgálata során az szabadságvesztés büntetés idején túl, vizsgálni kell, hogy milyen bűncselekmény miatt és milyen minőségben (visszaeső vagy sem) ítélték el az elkövetőt.

https://lorik.hu/…-feltetelei/

Bambi79 # 2020.04.10. 09:53

Üdvözlet! Egy kis segítséget szeretnék kérni azzal kapcsolatban, hogy egy ismerősöm 3 hónapja már, hogy börtönbüntetését tölti. 2 évet kapott és ez úgy "jött össze" neki, hogy volt egy felfüggesztettje és utána egy másik ügyben kapott 1 évet, de az előzőt is le kell ülnie,tehát így 2 év. A kérdésem az lenne, hogy leghamarabb mikor szabadulhat? Most az összbüntetési kérelmet beadta, de kérdés, hogy azzal mennyit lehet lefaragni? Illetve szóba jöhet-e a reintegrációs őrizet vagy egyéb kedvezmény?
Előre is köszönöm a választ/válaszokat!

Lőrik Ügyvédi Iroda # 2020.04.14. 06:31

Tisztelt Bambi79,

Az Ön által beírt adatok nem elég ahhoz, hogy megfelelő választ lehessen adni a kérdésire, mind a reintegrációs őrizet, mind pedig más kedvezmények esetén.

Nem tudni milyen bűncselekmények miatt ítélték őt el, illetve korábban volt-e már büntetve és az is fontos pontosan milyen tartamú büntetést kapott!

https://lorik.hu/…-feltetelei/

bettikebetti # 2020.04.14. 10:50

Szép napot!
Párom feltételesen 2021. Juniusában szabadulhat. Börtön fokozatban van, enyhe besorolásban. Különös visszaeső, ugyhogy azt tudjuk hogy a reintegrációs őrizetből ki van zárva. Fokozatváltásra és EVSZ-re októberben adhat be kérelmet. Mennyi az esélye hogy megkapja valamelyiket? És a büntetés felének a kitöltése utann akár a feltételes szabadlábra helyezésre is beadhatja? Illetve, milyen kedvezményeket adhat még a bv bíró? Az éves kedvezmény még létezik? Ami fogháznál -4 hónap, börtönnél -3 hónap?
Köszönöm, ha valaki tudna segíteni.

NoName1234 # 2020.04.29. 07:21

Szép napot mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni, információt, vagy információt arról hol kérhetek segítséget :)

Egy közeli ismerősöm jogerős börtönbüntetését tölti.

Paraméterek:

  • másodszor van börtönben, börtön fokozatban
  • megvolt a kiállása, azaz nem visszaesőként lett ítélve, papíron "elsőbűntényes"
  • 2/3 (4 hónapos) kedvezményt kapott az ítéletben
  • egy ítéletet ül
  • sem folyamatban lévő ügye, sem további letöltendő ítélete nincsen
  • jó magaviselete volt végig (kb. 30 dícséret, 0 fegyelmi)
  • szakmát is tanult bent, tanfolyamokat végzett, kultúrfoglalkozásokon is részt vett, stb.
  • családi körülmény rendezett, van hol lakni, van munkalehetőség
  • végzett mindenféle elérhetővé tett dolgot, amiről én tudok, az pl. kommunikációs tréning, asszertivitás tréning, aggressziókezelés, visszaesés kockázatát csökkentő folyamatos csoportos foglalkozás-sorozat

Hamarosan várható a kedvezménytárgyalása. Ami információnk van az az, hogy az utóbbi hetekben akik elmentek kedvezménytárgyalásra, szinte senki nem kapta meg a kedvezményt:

Többen voltak, akik két- (vagy több) ítéletet ülnek folyamatosan, volt olyan, aki az elsőből még tavaly megkapta a kedvezményt, pedig ott többszörös-különös-visszaesőként volt ítélve, a második ítéletből pedig - ahol nem volt visszaeső - nemrég nem kapta meg a kedvezményt. Hiába a jó magaviselet, a munkavégzés, a fegyelmik hiánya.

Az indoklás az volt, hogy "nemrég változott a szakutasítás" és ezért aki már letöltendő büntetést kapott valaha, az nem kaphat kedvezményt. (Nyilván ez csak szóbeli információ.)

Próbáltam utánanézni, de sehol nem találtam ilyen értelmű, megbízható forrásból származó anyagot.

A kérdéseim:

  • tényleg változott valami, és a fent említett ismerősöm ne is számítson a kedvezményre, vagy ez csak valami helyi "szokásjog" lett ?
  • ha a fenti paraméterek ellenére tényleg nem kapja meg a kedvezményt, van lehetőség a fellebbezésen kívűl másra ? (Esetleg később, ha a személyes nevelési anyaga változott, pl. új dícséretet kapott, akkor lehet újratárgyaltatni a kedvezményt, vagy ha első körben a bíró úgy határozott, nem alkalmazza azt, akkor game over, vége, a teljes ítéletet le kell ülnie ? )

Ha több információra lenne szükség a válaszhoz, szívesen felveszem a kapcsolatot megfelelő ügyvédi irodával, jelenleg információkat keresek.

Zoltán 71 # 2020.04.30. 05:55

Ismerősöm Svájcban él...

Valami közmunkát kell végeznie, ami megváltható pár forinttal.
Erről nem kapott semmilyen értesítést.

Mivel nem volt közmunkán és nem is fizetett, ezért ezt 50 nap elzárásra változtatták.
Erről sem kapott értesítést.

Jelenleg érvényben van ez az elzárás.

Ilyen helyzetben lehet-e kézbesítési vélelem megdöntése iránti kérelemmel élni a bíróság felé és kérni, hogy befizethesse azt az összeget, melynek a kiszabásáról sem tudott?!?

Sok esetben minden pénzt megér a nyugalom, tehát nem vitatkozni és pereskedni szándékozik, hanem kifizetni.
Jelen helyzetben is vannak ügyeletes bírók, mint nyári szünetben?

Lehet e-papíron, hivatalosan, interneten keresztül benyújtani a kérelmet a bírósághoz?

Köszönöm a válaszokat!

Üdvözlettel; Zoltán

Lőrik Ügyvédi Iroda # 2020.05.04. 08:19

Tisztelt NoName1234,

Jelenleg még nem történt jogszabály módosítás, 2020. március 31. napján került benyújtásra módosítás tervezet. De ebben a tervezetben sem szerepel olyan módosítás, amely az Ön által leírt körülmények esetén valaki nem kapná meg a kedvezményt.

Valóban hallani olyan pletykákat, hogy a közel múltban történt események miatt még szigorúbban döntenek a bv. bírók.

Valami oknál fogva még sem kapná meg kedvezményét ismerőse, van lehetőség EVSZ vagy reintegrációs őrizet kezdeményezésére is, amennyiben a feltételek fennállnak.

https://lorik.hu/…-feltetelei/

bettikebetti # 2020.05.04. 11:26

Szép napot!
Párom feltételesen 2021. Juniusában szabadulhat. Börtön fokozatban van, enyhe besorolásban. Különös visszaeső, ugyhogy azt tudjuk hogy a reintegrációs őrizetből ki van zárva. Fokozatváltásra és EVSZ-re októberben adhat be kérelmet. Mennyi az esélye hogy megkapja valamelyiket? És a büntetés felének a kitöltése utann akár a feltételes szabadlábra helyezésre is beadhatja? Illetve, milyen kedvezményeket adhat még a bv bíró? Az éves kedvezmény még létezik? Ami fogháznál -4 hónap, börtönnél -3 hónap?
Köszönöm, ha valaki tudna segíteni.

Barbi72 # 2020.05.17. 09:29

Üdvözlök mindenkit! Kérdésem az lenne kaphat e kedvezményt aki nem vonult be a be hivo levél időpontjában? Körözés volt kiadva elene. 1 év 6 honap a büntetése. Kizáro ok a kedvezménybe ha nem vonult be vagy a Bv biro dönti el?Jövö honapba lesz talán a kedvezmény tárgyalása Segitséget kérnék töletek Mik az esélyei?Börtön fokozatba. van csalás büntete miat. Sajnos vissza esö. Bent csak dicséretei vannak. Köszönöm válaszotokat

ObudaFan # 2020.05.17. 12:48

Kizáró ok.

ObudaFan # 2020.05.17. 12:50

bettikebetti

Feles kedvezményt csak akkor adhat a bv. bíró, ha az alapítéletben biztosítva van ez a lehetőség. Egyébként hogy a börtönnél 3/4, fogháznál 2/3 a kedvezmény, vagy pedig a fokozattól nem függ, csak a visszaeső/nem visszaeső státusztól, az attól függ, hogy az új vagy a régi Btk. alapján ítélték el. Hogy az EVSZ-t, fokozatváltást megkaphatja-e, az főként a bv-s magatartásától függ, tehát volt-e jutalma, volt-e fenyítése.

Barbi72 # 2020.05.17. 16:42

Akkor ez azt jelenti nem kaphat kedvezmény? Az 1 év 6 honapot bent kell töltse?:(Köszönöm válaszát

NoName1234 # 2020.05.19. 09:32

Tisztelt Ügyvéd úr / iroda!

Köszönöm válaszát, továbbítottam az információkat. A reintegrációs őrizetre sajnos nincsen lehetőség.

EVSZ kérelmet adott már be nemrég, de azt a nevelő - a jó magaviselet, stb. ellenére - nem javasolta. A hivatalos- és félhivatalos indok a "nagy médianyilvánosság".

Ez több okból is zavaró: erre hivatkoznak folyamatosan, hiába járhatna haza eltávozásra vagy beszélő-kimaradásra, nem engedik emiatt.

Próbáltunk tenni a médiával kapcsolatban, de gondolom nem kell hogy mondjam, mennyi eséllyel.

A rendőrség két éven át nyomozott, hogy "vajon ki lehet az egyik kereskedelmi tv hírigazgatója?" de sajnos ezt ennyi idő alatt nem tudták megállapítani, ezért az eljárás megszűnt, tettes ismeretlen. (Minden nap látom a hírigazgató nevét azóta is a hírműsor végén, azért annyira nagyon nem lett volna bonyolult megállapítani. De ezek szerint két év kevés ilyesmihez, vagy netalántán nem is annyira próbálkoztak.)

Mindenesetre mégegyszer köszönöm válaszát, és várjuk a csodát, hogy mi fog történni a kedvezmény-tárgyaláson.

bettikebetti # 2020.06.09. 22:26

Kedves Obudafan!
Mit takar az, hogy régi és új btk? Páromat 2019. Októberében itélték el másodfokon. Januárban kezdte meg a büntetés letöltését.

Anya86 # 2020.06.10. 13:51

Üdv.Érdekelne a véleménye!A virushelyzet miatt hiába kapta meg az illető febr. tól a EVSZ-t,sajnos nem tud hazajárni 2 hetente.Figyelembe veszik a szabadulásnál v ez csak 1 lehetőség amivel most nem tud élni és tudomásul kell venni?Köszönöm a válaszát!

OÁM # 2020.06.15. 08:20

Szép napot ,olyan kérdésem lenne párom 2019 okt 15-én vonult be saját maga bvbe feltételesen Július 12-én szabadulna de még semmi féle kedvezmény tárgyalás nem volt ,nevelő szerint bele is ültetheti és szabadulás előtt 2 hónappal szabadulás előtt is tarthat kedvezmeny tárgyalást rendes ítélet 2020dec 1jar le fogházban van semmi féle eljárás nincs ellene nincs fegyelmije akor miért nem tart bíró kedvezmeny targyalast ?

OÁM # 2020.06.15. 08:26

bocsánat helyes írás miatt de folyamatosan kijavítására kerül amit írók .

Boss csabi # 2020.06.18. 13:13

Tiszteltt ügyvéd ur ? Egy kérdésem lenne .mármint abban hogy 2020.06.08.án lefolytatott 2.fokú ittélet hozatalában mint hivatkozva .felleb vételben .a kihirdetett 1 fokú ittéletett hejben hagyták .nos az itélettem 3 év börtön .abol elözet beszámizott idö 1 év 2 honap .börtön fokozat.nos az lenne a kérdésem mivel .A másodfokú törvényszéki eljárásban .meghozták a jogerős végzést de azon túlmenően .foganat beviteli még nemjöt .igy még maga a bevonuloi időpont .nos szoval .a 2 foku eljárása alatt hejben hagyta nos onantol menyi idö kb mikor kiküldik a bevonulást? Ez mellet .mijen idö elteltével küldik Meg a bevonuloi batározatott