Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Kedvezmények (Fogház, Börtön, Fegyház)

Lőrik Ügyvédi Iroda # e-mail 2020.07.07. 12:09

Tisztelt Kisokos66,

Nincs olyan jogszabálytervezet, amely alapján a reintegrációs őrizet feltételeit módosítanának. Így 6 év szabadságvesztés büntetés nem kérvényezhető.

https://lorik.hu/…-feltetelei/

Lorik Ügyvédi Iroda
www.lorik.hu

Kisokos66 # e-mail 2020.07.06. 22:09

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Párom költségvetési csalásért 2,5 millió forint vagyonelkobzást és 6 év börtönbüntetést kapott. Érdeklődni szeretnék, hogy van-e olyan törvény készülőben, ami a 6 év börtönbüntetést kapott személyek esetében kiterjeszti a reintegrációs őrizetet? Illetve van-e lehetőség valami enyhítésre az 1/3-ad kedvezményen kívül? Első büntényes, jó magaviseletű, magas vérnyomással kezelik. Már volt 11 hónap előzetesben, jelenleg pedig a börtönfokozat helyett "fegyház" fokozatban van lassan 10 hónapja. Napi 23 órát bezárva a zárkában.
Köszönettel!

Lőrik Ügyvédi Iroda # e-mail 2020.07.01. 13:39

Tisztelt Dor@,

Amennyiben van olyan körülmény, amely a párja ügyére pozitív hatással lehet és az nem volt ismert az első fokon eljárt bíróság előtt, abban az esetben mindképpen érdemes beadni az új körülményeket igazoló dokumentumokat. Természetesen célszerű olyan beadvány mellékleteként beadni, amely megfelel a tartalmi követelményeknek.

https://lorik.hu/…-feltetelei/

Lorik Ügyvédi Iroda
www.lorik.hu

Dor@ # e-mail 2020.07.01. 07:48

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A problémám nagyon hasonló, mint az előttem megválaszolt kérdés feltevőjének.

Ezek szerint ez a normális ügymenet, hogy az ügyészek fellebbeznek a megadott kedvezmények ellen ?

Az én barátom már a napokban megkapta az értesítést, hogy az ügyész fellebbezett. Mivel több évről van szó, nagyon nem mindegy mi lesz az ügy kimenetele.

A kérdésem nekem is az lett volna, mit lehet ilyenkor tenni az előremozdítás érdekében. Nekünk is vannak minden féle igazolások, papírok - kb. mint az előttem író lánynál.

A beadandó dokumentumokat rakjuk egy borítékba, írjunk hozzá pár sort, hogy a döntésnél kérjük vegyék figyelembe őket és ennyi a dolgunk ? Vagy van valami formai megkötés ? (Pl. írjuk azt, hogy "Beadvány", meg az ügyiratszám, meg hogy az alábbiakat vegyék figyelembe és - kész ? )

És ilyenkor mennyi időn belül kell reagálni ? Nálunk a tárgyalás kb. 2 hete volt, tegnap jött az értesítés hogy nem jogerős.

Lőrik Ügyvédi Iroda # e-mail 2020.06.30. 11:51

Tisztelt Rebeka96,

A bíróságon ügyszámra hivatkozással megtudják mondani annak aki az eljárás szereplője, de mivel a párja bv. intézetben van, így a nevelőn vagy nyilvántartási osztályon keresztül érdemes érdeklődni. Természetesen ha az ügyészség fellebbezést jelentett be a döntéssel szemben akkor van rá mód, hogy iratokat csatoljon a másodfokra a párja.

Tisztelt bettikebetti,

EVSZ esetén is szükséges iratok becsatolása, Önmagában, hogy albérletről van szó az nem kizáró ok, de akkor vagy a bérleti szerződésben legyen feltüntetve a párja is, vagy pedig befogadói nyilatkozat szükséges a főbérlőtől. Valamint ha nem is Ön de más hozzátartozó tudná biztosítani azt, hogy eltartásáról tud gondoskodni a párjának és ezt igazolni is tudja, nagyobb esélye lesz arra, hogy megkapja.

https://lorik.hu/…-feltetelei/

Lorik Ügyvédi Iroda
www.lorik.hu

Rebeka96 # e-mail 2020.06.29. 11:48

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Párom múlt héten megkapta a bv bírótól a kedvezményt. Azt mondták neki, hogy mivel nem volt jelen ügyész, ő még fellebbezhet ellene, viszont erről nem fog értesítést kapni.

A kérdésem az lenne, milyen lehetőség van ezt kideríteni ? Vagy semmilyen, és egyszerűen várnia kell egy jogerős határozat megérkezésére és ha azt nem kap 1-2 héten belül akkor "baj van" ?

Párom nem fellebbezett (nyilván nem, mivel megadták neki a kedvezményt). Ennek ellenére ha az ügyész mégis fellebbez, van lehetősége neki is benyújtani egyéb papírokat (iskolába járt, szakmát tanult, részt vett kultúrfoglalkozásokon, EFOP program stb.) hogy a másodfok is pozitívan döntsön ?

Köszönöm!

bettikebetti # e-mail 2020.06.28. 12:38

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Lehet az előbb rossz fórumhoz írtam.
Párom októberben tölti ki a büntetésének a felét. Visszaeső, tehát reintegrációra nem sok esély van. Azért irom hogy nem sok, mert a zárkatársát visszaesőként nem rég mégis kiengedték őrizetbe. Az evsz-re és fokozatválltásra befogja adni a kérelmet. Ha októberben lesz esedékes akkor mikor érdemes elkezdeni? Nekem a hivatalos bevételem nagyon kevés, mert gyes-en vagyok. Nincs saját tulajdonú lakásom, csak albérletem, közüzemi számla sincs a nevemen. Ezek mennyire jelentenek gondot ? Nincsen gondunk anyagilag, mert a család támogat minden hónapban egy nagyobb összeggel, de az mennyire számít? Ha hivatalosan nem tudom igazolni, hogy eltudom tartani a páromat amig itthon van hétvégente, akkor ki sem engedik?

Lőrik Ügyvédi Iroda # e-mail 2020.06.18. 15:35

Tisztelt Boss csabi,

Ezt pontosan megmondani nem lehet, de 3 hónapon belül szokták kézbesíteni a behívót. Előfordulhat, hogy ez több időt vesz igénybe.

https://lorik.hu/…-feltetelei/

Lorik Ügyvédi Iroda
www.lorik.hu

Boss csabi # e-mail 2020.06.18. 15:13

Tiszteltt ügyvéd ur ? Egy kérdésem lenne .mármint abban hogy 2020.06.08.án lefolytatott 2.fokú ittélet hozatalában mint hivatkozva .felleb vételben .a kihirdetett 1 fokú ittéletett hejben hagyták .nos az itélettem 3 év börtön .abol elözet beszámizott idö 1 év 2 honap .börtön fokozat.nos az lenne a kérdésem mivel .A másodfokú törvényszéki eljárásban .meghozták a jogerős végzést de azon túlmenően .foganat beviteli még nemjöt .igy még maga a bevonuloi időpont .nos szoval .a 2 foku eljárása alatt hejben hagyta nos onantol menyi idö kb mikor kiküldik a bevonulást? Ez mellet .mijen idö elteltével küldik Meg a bevonuloi batározatott

OÁM # e-mail 2020.06.15. 10:26

bocsánat helyes írás miatt de folyamatosan kijavítására kerül amit írók .

OÁM # e-mail 2020.06.15. 10:20

Szép napot ,olyan kérdésem lenne párom 2019 okt 15-én vonult be saját maga bvbe feltételesen Július 12-én szabadulna de még semmi féle kedvezmény tárgyalás nem volt ,nevelő szerint bele is ültetheti és szabadulás előtt 2 hónappal szabadulás előtt is tarthat kedvezmeny tárgyalást rendes ítélet 2020dec 1jar le fogházban van semmi féle eljárás nincs ellene nincs fegyelmije akor miért nem tart bíró kedvezmeny targyalast ?

Anya86 #   2020.06.10. 15:51

Üdv.Érdekelne a véleménye!A virushelyzet miatt hiába kapta meg az illető febr. tól a EVSZ-t,sajnos nem tud hazajárni 2 hetente.Figyelembe veszik a szabadulásnál v ez csak 1 lehetőség amivel most nem tud élni és tudomásul kell venni?Köszönöm a válaszát!

bettikebetti # e-mail 2020.06.10. 00:26

Kedves Obudafan!
Mit takar az, hogy régi és új btk? Páromat 2019. Októberében itélték el másodfokon. Januárban kezdte meg a büntetés letöltését.

NoName1234 # e-mail 2020.05.19. 11:32

Tisztelt Ügyvéd úr / iroda!

Köszönöm válaszát, továbbítottam az információkat. A reintegrációs őrizetre sajnos nincsen lehetőség.

EVSZ kérelmet adott már be nemrég, de azt a nevelő - a jó magaviselet, stb. ellenére - nem javasolta. A hivatalos- és félhivatalos indok a "nagy médianyilvánosság".

Ez több okból is zavaró: erre hivatkoznak folyamatosan, hiába járhatna haza eltávozásra vagy beszélő-kimaradásra, nem engedik emiatt.

Próbáltunk tenni a médiával kapcsolatban, de gondolom nem kell hogy mondjam, mennyi eséllyel.

A rendőrség két éven át nyomozott, hogy "vajon ki lehet az egyik kereskedelmi tv hírigazgatója?" de sajnos ezt ennyi idő alatt nem tudták megállapítani, ezért az eljárás megszűnt, tettes ismeretlen. (Minden nap látom a hírigazgató nevét azóta is a hírműsor végén, azért annyira nagyon nem lett volna bonyolult megállapítani. De ezek szerint két év kevés ilyesmihez, vagy netalántán nem is annyira próbálkoztak.)

Mindenesetre mégegyszer köszönöm válaszát, és várjuk a csodát, hogy mi fog történni a kedvezmény-tárgyaláson.

Barbi72 # e-mail 2020.05.17. 18:42

Akkor ez azt jelenti nem kaphat kedvezmény? Az 1 év 6 honapot bent kell töltse?:(Köszönöm válaszát

ObudaFan # e-mail 2020.05.17. 14:50

bettikebetti

Feles kedvezményt csak akkor adhat a bv. bíró, ha az alapítéletben biztosítva van ez a lehetőség. Egyébként hogy a börtönnél 3/4, fogháznál 2/3 a kedvezmény, vagy pedig a fokozattól nem függ, csak a visszaeső/nem visszaeső státusztól, az attól függ, hogy az új vagy a régi Btk. alapján ítélték el. Hogy az EVSZ-t, fokozatváltást megkaphatja-e, az főként a bv-s magatartásától függ, tehát volt-e jutalma, volt-e fenyítése.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

ObudaFan # e-mail 2020.05.17. 14:48
Barbi72 # e-mail 2020.05.17. 11:29

Üdvözlök mindenkit! Kérdésem az lenne kaphat e kedvezményt aki nem vonult be a be hivo levél időpontjában? Körözés volt kiadva elene. 1 év 6 honap a büntetése. Kizáro ok a kedvezménybe ha nem vonult be vagy a Bv biro dönti el?Jövö honapba lesz talán a kedvezmény tárgyalása Segitséget kérnék töletek Mik az esélyei?Börtön fokozatba. van csalás büntete miat. Sajnos vissza esö. Bent csak dicséretei vannak. Köszönöm válaszotokat

bettikebetti # e-mail 2020.05.04. 13:26

Szép napot!
Párom feltételesen 2021. Juniusában szabadulhat. Börtön fokozatban van, enyhe besorolásban. Különös visszaeső, ugyhogy azt tudjuk hogy a reintegrációs őrizetből ki van zárva. Fokozatváltásra és EVSZ-re októberben adhat be kérelmet. Mennyi az esélye hogy megkapja valamelyiket? És a büntetés felének a kitöltése utann akár a feltételes szabadlábra helyezésre is beadhatja? Illetve, milyen kedvezményeket adhat még a bv bíró? Az éves kedvezmény még létezik? Ami fogháznál -4 hónap, börtönnél -3 hónap?
Köszönöm, ha valaki tudna segíteni.

Lőrik Ügyvédi Iroda # e-mail 2020.05.04. 10:19

Tisztelt NoName1234,

Jelenleg még nem történt jogszabály módosítás, 2020. március 31. napján került benyújtásra módosítás tervezet. De ebben a tervezetben sem szerepel olyan módosítás, amely az Ön által leírt körülmények esetén valaki nem kapná meg a kedvezményt.

Valóban hallani olyan pletykákat, hogy a közel múltban történt események miatt még szigorúbban döntenek a bv. bírók.

Valami oknál fogva még sem kapná meg kedvezményét ismerőse, van lehetőség EVSZ vagy reintegrációs őrizet kezdeményezésére is, amennyiben a feltételek fennállnak.

https://lorik.hu/…-feltetelei/

Lorik Ügyvédi Iroda
www.lorik.hu

Zoltán 71 # e-mail 2020.04.30. 07:55

Ismerősöm Svájcban él...

Valami közmunkát kell végeznie, ami megváltható pár forinttal.
Erről nem kapott semmilyen értesítést.

Mivel nem volt közmunkán és nem is fizetett, ezért ezt 50 nap elzárásra változtatták.
Erről sem kapott értesítést.

Jelenleg érvényben van ez az elzárás.

Ilyen helyzetben lehet-e kézbesítési vélelem megdöntése iránti kérelemmel élni a bíróság felé és kérni, hogy befizethesse azt az összeget, melynek a kiszabásáról sem tudott?!?

Sok esetben minden pénzt megér a nyugalom, tehát nem vitatkozni és pereskedni szándékozik, hanem kifizetni.
Jelen helyzetben is vannak ügyeletes bírók, mint nyári szünetben?

Lehet e-papíron, hivatalosan, interneten keresztül benyújtani a kérelmet a bírósághoz?

Köszönöm a válaszokat!

Üdvözlettel; Zoltán

NoName1234 # e-mail 2020.04.29. 09:21

Szép napot mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni, információt, vagy információt arról hol kérhetek segítséget :)

Egy közeli ismerősöm jogerős börtönbüntetését tölti.

Paraméterek:

 • másodszor van börtönben, börtön fokozatban
 • megvolt a kiállása, azaz nem visszaesőként lett ítélve, papíron "elsőbűntényes"
 • 2/3 (4 hónapos) kedvezményt kapott az ítéletben
 • egy ítéletet ül
 • sem folyamatban lévő ügye, sem további letöltendő ítélete nincsen
 • jó magaviselete volt végig (kb. 30 dícséret, 0 fegyelmi)
 • szakmát is tanult bent, tanfolyamokat végzett, kultúrfoglalkozásokon is részt vett, stb.
 • családi körülmény rendezett, van hol lakni, van munkalehetőség
 • végzett mindenféle elérhetővé tett dolgot, amiről én tudok, az pl. kommunikációs tréning, asszertivitás tréning, aggressziókezelés, visszaesés kockázatát csökkentő folyamatos csoportos foglalkozás-sorozat

Hamarosan várható a kedvezménytárgyalása. Ami információnk van az az, hogy az utóbbi hetekben akik elmentek kedvezménytárgyalásra, szinte senki nem kapta meg a kedvezményt:

Többen voltak, akik két- (vagy több) ítéletet ülnek folyamatosan, volt olyan, aki az elsőből még tavaly megkapta a kedvezményt, pedig ott többszörös-különös-visszaesőként volt ítélve, a második ítéletből pedig - ahol nem volt visszaeső - nemrég nem kapta meg a kedvezményt. Hiába a jó magaviselet, a munkavégzés, a fegyelmik hiánya.

Az indoklás az volt, hogy "nemrég változott a szakutasítás" és ezért aki már letöltendő büntetést kapott valaha, az nem kaphat kedvezményt. (Nyilván ez csak szóbeli információ.)

Próbáltam utánanézni, de sehol nem találtam ilyen értelmű, megbízható forrásból származó anyagot.

A kérdéseim:

 • tényleg változott valami, és a fent említett ismerősöm ne is számítson a kedvezményre, vagy ez csak valami helyi "szokásjog" lett ?
 • ha a fenti paraméterek ellenére tényleg nem kapja meg a kedvezményt, van lehetőség a fellebbezésen kívűl másra ? (Esetleg később, ha a személyes nevelési anyaga változott, pl. új dícséretet kapott, akkor lehet újratárgyaltatni a kedvezményt, vagy ha első körben a bíró úgy határozott, nem alkalmazza azt, akkor game over, vége, a teljes ítéletet le kell ülnie ? )

Ha több információra lenne szükség a válaszhoz, szívesen felveszem a kapcsolatot megfelelő ügyvédi irodával, jelenleg információkat keresek.

bettikebetti # e-mail 2020.04.14. 12:50

Szép napot!
Párom feltételesen 2021. Juniusában szabadulhat. Börtön fokozatban van, enyhe besorolásban. Különös visszaeső, ugyhogy azt tudjuk hogy a reintegrációs őrizetből ki van zárva. Fokozatváltásra és EVSZ-re októberben adhat be kérelmet. Mennyi az esélye hogy megkapja valamelyiket? És a büntetés felének a kitöltése utann akár a feltételes szabadlábra helyezésre is beadhatja? Illetve, milyen kedvezményeket adhat még a bv bíró? Az éves kedvezmény még létezik? Ami fogháznál -4 hónap, börtönnél -3 hónap?
Köszönöm, ha valaki tudna segíteni.

Lőrik Ügyvédi Iroda # e-mail 2020.04.14. 08:31

Tisztelt Bambi79,

Az Ön által beírt adatok nem elég ahhoz, hogy megfelelő választ lehessen adni a kérdésire, mind a reintegrációs őrizet, mind pedig más kedvezmények esetén.

Nem tudni milyen bűncselekmények miatt ítélték őt el, illetve korábban volt-e már büntetve és az is fontos pontosan milyen tartamú büntetést kapott!

https://lorik.hu/…-feltetelei/

Lorik Ügyvédi Iroda
www.lorik.hu

Bambi79 # e-mail 2020.04.10. 11:53

Üdvözlet! Egy kis segítséget szeretnék kérni azzal kapcsolatban, hogy egy ismerősöm 3 hónapja már, hogy börtönbüntetését tölti. 2 évet kapott és ez úgy "jött össze" neki, hogy volt egy felfüggesztettje és utána egy másik ügyben kapott 1 évet, de az előzőt is le kell ülnie,tehát így 2 év. A kérdésem az lenne, hogy leghamarabb mikor szabadulhat? Most az összbüntetési kérelmet beadta, de kérdés, hogy azzal mennyit lehet lefaragni? Illetve szóba jöhet-e a reintegrációs őrizet vagy egyéb kedvezmény?
Előre is köszönöm a választ/válaszokat!