Szép napot mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni, információt, vagy információt arról hol kérhetek segítséget :)
Egy közeli ismerősöm jogerős börtönbüntetését tölti.
Paraméterek:
- másodszor van börtönben, börtön fokozatban
- megvolt a kiállása, azaz nem visszaesőként lett ítélve, papíron "elsőbűntényes"
- 2/3 (4 hónapos) kedvezményt kapott az ítéletben
- egy ítéletet ül
- sem folyamatban lévő ügye, sem további letöltendő ítélete nincsen
- jó magaviselete volt végig (kb. 30 dícséret, 0 fegyelmi)
- szakmát is tanult bent, tanfolyamokat végzett, kultúrfoglalkozásokon is részt vett, stb.
- családi körülmény rendezett, van hol lakni, van munkalehetőség
- végzett mindenféle elérhetővé tett dolgot, amiről én tudok, az pl. kommunikációs tréning, asszertivitás tréning, aggressziókezelés, visszaesés kockázatát csökkentő folyamatos csoportos foglalkozás-sorozat
Hamarosan várható a kedvezménytárgyalása. Ami információnk van az az, hogy az utóbbi hetekben akik elmentek kedvezménytárgyalásra, szinte senki nem kapta meg a kedvezményt:
Többen voltak, akik két- (vagy több) ítéletet ülnek folyamatosan, volt olyan, aki az elsőből még tavaly megkapta a kedvezményt, pedig ott többszörös-különös-visszaesőként volt ítélve, a második ítéletből pedig - ahol nem volt visszaeső - nemrég nem kapta meg a kedvezményt. Hiába a jó magaviselet, a munkavégzés, a fegyelmik hiánya.
Az indoklás az volt, hogy "nemrég változott a szakutasítás" és ezért aki már letöltendő büntetést kapott valaha, az nem kaphat kedvezményt. (Nyilván ez csak szóbeli információ.)
Próbáltam utánanézni, de sehol nem találtam ilyen értelmű, megbízható forrásból származó anyagot.
A kérdéseim:
- tényleg változott valami, és a fent említett ismerősöm ne is számítson a kedvezményre, vagy ez csak valami helyi "szokásjog" lett ?
- ha a fenti paraméterek ellenére tényleg nem kapja meg a kedvezményt, van lehetőség a fellebbezésen kívűl másra ? (Esetleg később, ha a személyes nevelési anyaga változott, pl. új dícséretet kapott, akkor lehet újratárgyaltatni a kedvezményt, vagy ha első körben a bíró úgy határozott, nem alkalmazza azt, akkor game over, vége, a teljes ítéletet le kell ülnie ? )
Ha több információra lenne szükség a válaszhoz, szívesen felveszem a kapcsolatot megfelelő ügyvédi irodával, jelenleg információkat keresek.