Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


rágalmazás, zaklatás, zsarolás

drbjozsef #   2019.08.17. 14:11

Mellon,

Nem annyira kedvelik ám itt a rejtvényeket. Mondd el konkrétan mi a tényállás.

Mutass már nekem egy olyan munkavállalót, aki miközben elkövet rágalmazást vagy hitelrontást, erről fogalma sincs?

Ha valami bűncselekmény, akkor az bűncselekmény. A törvény nem ismerete nem ment fel az alól.

A munkáltató meg utasíthat, de nem parancsol.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Mellon # e-mail 2019.08.17. 12:41

Kedves Kovács Béla Sándor, akkor ez azt jelenti, hogy a munkavállaló személyesen felelős? Akkor is, ha munkáltatói utasításra cselekedett?

Itt nem feltétlenül bérgyilkosságra gondolok, hanem pl. rágalmazás, hitelrontás. Akár nincs is tudatában a munkavállaló, hogy azt teszi.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.16. 08:18

Jogi személy nem lehet se tette, se se -részes.

www.kbs-ugyved.hu

Mellon # e-mail 2019.08.16. 07:45

Kedves Szakértők!

Az alábbi oldalon tájékozódtam arról, hogy mit takar a felbujtó, felbujtás, hogyan viszonyul a tettességhez, társtettességhez: https://www.tankonyvtar.hu/…ch03s12.html

A kérdésem az, hogy milyen formában változik ez (ha változik) akkor, ha a tettes egy munkavállaló, akit a munkáltatója utasít, és így a felbujtója elvileg ugye a munkáltató.

Változtat ez egyáltalán bármin is, vagy a két eset egyazon eset a törvény előtt, függetlenül attól, hogy a felbujtó egy vállalkozás, és hogy a bűncselekmény egy munkaszerződés keretein belül munkáltatói utasításra valósul meg akár úgy, hogy a munkaVÁLLALÓ nincs is tudatában annak, hogy bűncselekményt követ el?

Mivel munkajogból számomra az rögzült (pl. a biztonsági őrök felelőssége kapcsán), hogy a munkavállalónak joga van megtagadni a törvénysértésre irányuló munkáltatói utasítást, és ebből kiindulva arra következtetek, hogy nincs különbség, de nem szeretnék a saját ködös emlékeimből és a saját logikámból kiindulni. :) Köszönöm.

Kumper # e-mail 2019.08.04. 21:50

Köszönöm a válaszokat!

Inkább hagyom az egészet a francba, tényleg nem hiányzik, hogy egy buzgómócsing feljelentsen. Igazából határozott, de udvarias volt a levelem. Azt írtam - ha jól tudom a szavaknak is jelentősége van - hogy a penészes kaja és az elszenvedett kár miatt 5000 forint vásárlási utalványra tartok igényt. Amennyiben ez nem felel meg nekik, akkor feljelentem őket a hatóságnál. Nem voltam erőszakos, a feljelentés kilátásba helyezésén kívül mással nem fenyegettem meg őket.

aprilismajus # e-mail 2019.08.04. 18:17

Ha jól számolom, 2500 forint vagyoni kár, 2500 forint sérelemdíj. Én kérnék sérelemdíjat, de mondjuk 1000 forintot.

rigoz # e-mail 2019.08.04. 13:13

Megalapozottság kérdését azt hagyjuk meg a bíróságnak, ha odajut az ügy. Arról nem is beszélve, hogy nincs is ÁNTSZ már egy ideje, hanem kijelölt járási hivatali népegészségügy osztályok, illetve megyei kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályok vannak... :)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.04. 12:45

Szerintem megalapozatlan sérelmi díj iránti igénynek. :)

Mindamellett láttam én már hasonló tényállás mellett zsarolással gyanúsítást. Legalábbis közel jár. Az ÁNTSZ-szel fenyegetőzés miatt; pláne, hogy feltételesen.

www.kbs-ugyved.hu

rigoz # e-mail 2019.08.04. 09:36

Nem. Ezt sérelemdíj igénynek hívják szerintem.

Kumper # e-mail 2019.08.04. 01:31

Szép napot kívánok!

Zsarolás ez?

Romlott kaját adtak el nekem egy nagy élelmiszer üzletláncban. Csak itthon vettem észre. Lefotóztam (penészes volt), majd írtam egy levelet a cégnek, hogy kárpótlásul kérnék 5000 forint vásárlási utalványt, ha nem hajlanak erre, feljelentem őket az ÁNTSZ-nél. A valós károm nagyjából 2500 forint volt.

Előre is köszönöm a válaszokat!

rigoz # e-mail 2019.07.19. 07:51

@drbjozsef: Ez összességében a Btk. 339. § szerinti garázdaság bűntett megvalósítására lehet alkalmas, illetve ahogy említésre került, a tettlegesség pedig önmagában is alkalmas a Btk. 164. § (1) bek. szerinti és legalább a (4) bek. szerint minősülő aljas indokból vagy célból elkövetett könnyű testi sértés megvalósítására, bizonyítottság esetén.

Azonban éppen ezutóbbi lehet a legkétségesebb és problémásabb az egészben.

Az össze-vissza való esetleges jelentgetés meg ugye hamis vád, hamis tanúzás lehet, ami aztán majd kedvüket szegi, bár nem hiszem, hogy lenne erre valós szándék, hiszen ŐK követnek el bűncselekményt, nem a kérdező.

A volt élettárs ellen megelőző távoltartást is, egyébként a büntetőeljárásban távoltartást is lehet kérni.

drbjozsef #   2019.07.19. 07:35

„Mit keresel itt, mit csinálsz?”
Ez semmilyennek. Érdeklődésnek.

fenyegetnek feljelentéssel (nem tudják miért jelentenének)
Bárkinek joga van feljelenteni bárkit. Hogy oka is van-e, az legfeljebb az eljárás alatt derül ki.

„Takarodjál innen, vissza se gyere, meg ne lássalak többet.”
Ez nem sértegetés, legfeljebb udvariatlanság.

Időnként fizikailag is bántalmaznak.
Testi sértés, Btk.164§.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

adri_ # e-mail 2019.07.18. 18:18

Üdvözlet! A volt pasim annak ellenére, hogy elhagytam, továbbra is az ismerőseivel piszkál. Ahova jogom lenne bemenni (közintézmények, közterületek)azok az ismerősei akik ott dolgoznak, vagy az utcán mindig belém kötnek, hogy „Mit keresel itt, mit csinálsz?”, fenyegetnek feljelentéssel (nem tudják miért jelentenének) és sértegetnek, hogy „Takarodjál innen, vissza se gyere, meg ne lássalak többet.” Időnként fizikailag is bántalmaznak. Ügyintézésben is hátráltat és sértő. Ez milyen bűncselekménynek számít?

yellow27 # e-mail 2019.04.27. 14:06

Jó Napot!

Egy olyan kérdésem lenne,ha ügyészi inditványba a vádiratba van egy büntetés és az előkészitö ülésen részben ismertem be..mert nem ugy van ahogy a vádiratba le van irva (hazugságot nem fogok bevallani)..akkor a következö tárgyaláson milyen itélet születhet..?

Köszönöm.

rigoz # e-mail 2018.12.23. 15:07

Tisztelt Fefe71!

A történtek nem merítik ki a szexuális zaklatás tényállását.

Ahogy írták is, minden felhasználhat a saját érdekében, saját védelmében.

Sőt, hamis vád miatt Ön tehet feljelentést a rendőrségen.

Javasolt viszont hagynia lecsengeni az ügyet és csupán önmaga védelmére koncentrálnia.

rigoz # e-mail 2018.12.23. 15:02

Tisztelt tyukanyo40!

Szexuális zaklatás minden, a nemi vágy felkeltésére irányuló oly magatartás, amelyet a sértett akarata ellenére tanúsítanak irányában.

A szexuális zaklatás lehet akár verbális, akár tettleges is.

Az alkalmasságot viszont objektíve kell vizsgálni, nem a sértett egyéni érzékenységét kell alapul venni.

Fontos továbbá tudni, hogy a szexuális zaklatás magánidítványra üldözendő bűncselekmény, azaz 2018.07.01-jét megelőző elkövetés esetén az elkövető kilétéről való tudomásszerzést, akkori vagy azután elkövetés esetén az elkövetést követő 30 napon belül a sértettnek az elkövető megbüntetése iránti kívánatát tartalmazó feljelentés alapján büntethető meg az elkövető.

Az esetleges feljelentést az elkövetés helye szerint illetékes rendőrkapitányság irányában lehet megtenni személyesen szóban vagy írásba foglaltan (aláírva), tértivevényes levélben (szintén aláírt iratban), e-mailben, illetve az e-Papír szolgáltatás igénybevételével.

A feljelentést 3 napon belül bírálják el, azt elutasítják, az alapján nyomozást (a nyomozás elrendeléséről az ismert sértettet értesíteni kell) vagy feljelentés-kiegészítést rendelnek el, illetve az ügyet átteszik.

tyukanyo40 # e-mail 2018.12.08. 20:44

Nagyon fontos lenne!

Ki tudja megírni,hogy pontosan mit jelent a szexuális zaklatás? Milyen definíciói vannak?
A lányomat inzultálta egy férfi az Ercsi Spar üzletben, aminek az lett a vége,hogy a fiam,aki a lányommal ment vásárolni, amint észrevette az inzultust, oda szaladt,és elkalapálta a pasit. A biztonságiak kitették a jóembert,majd az, pár perc múlva az egész famíliával visszatért..és itt kezdődnek a bajok...

tanácstalan951 # e-mail 2018.12.04. 23:10

Kedves Vadsuhanc!

"elképzelt dolgok"....

Teljesen megértem a hitetlenkedése miatt. Sokszor szembesültem ezzel a reakcióval.
Amit leírtam sajnos nem kitaláció, hanem a nagy büdös magyar valóság...
Ha Ön ügyvéd (titoktartás, személyiségi jogok stb.) szívesen elküldöm az ezeket alátámasztó bizonyítékokat, tényeket, információkat...
Szerintem "dobna egy hátast" a részletektől...

(Máskülönben ki az az ökör, aki ilyeneket kitalálna és mi célból tenné? Pláne egy nyilvános fórumon... Higgye el, én lennék a legboldogabb, ha nem ezzel kellene töltenem az időmet és végre érdemi segítséget kaphatnék! Pláne, hogy a gyermekeimet is veszélyeztetik közben, az egyik pedig szó szerint elsorvad az ellátatlansága miatt...)

Ráadásul nap mint nap hallhat ilyet, csak kapcsolja be a TV-t, internetet, egyre inkább ilyen történetekkel van/lesz tele, ugyanis egy ilyen "uram-bátyám" rendszer épült ki!

Vadsuhanc #   2018.12.03. 16:45

Kedves tanácstalan!

Azért én felteszek egy kérdést a végén de előtte megpróbállak pontosan idézni....

...+mivel az a több száz ügyvéd, akiket az ügyemmel megkerestem, amint meghallották a részleteket, már kérdéseket sem tettek fel, hanem ajtót mutattak…
..."Amikor 3 kijelölt pártfogó ügyvéd sem készíti el a Kúria beadványomat, mert pl. arra hivatkoznak, hogy a fentiekben (sem) látnak szabálytalanságokat, jogszabálysértéseket….
...."Amikor az ügyvédem mindezekkel szembesül, szó nélkül tűri mindezt, majd magamra hagy…"

Az idézetteken kívül több tíz de lehet több száz rendőrt, ügyviteli alkalmazottat,ügyészt, bírót bírósági alkalmazottat azzl vádolsz, hogy korruptak, közokiratot hamisítottak.

Tedd fel magadnak a kérdést lehetséges az, hogy nekem van igazam több száz emberrel szemben vagy gondolkozzak el azon, hogy talán méd sem?

Ne butaáskodj már nem szabad tönkre tenni az életed ilyen elképzelt dolgok miatt.

Sok szerencsét és sikert a további életben.

tanácstalan951 # e-mail 2018.12.03. 15:07

Bár nem tudom miért érti csak ezt "értékelhető rész" alatt, javaslom olvassa el az előzményeket...
És kérek mindenkit, hogy ne kérdéseket tegyenek fel, abból nekem is van elég...
Viszont ÉRDEMI választ szívesen vennék, még ha az csak egy ügyvéd elérhetősége is, aki el mer járni az ügyemben.

drbjozsef #   2018.12.03. 14:55

Az egyetlen érdemben értékelhető résznek tűnt, de ha nem, nem.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

tanácstalan951 # e-mail 2018.12.03. 14:43

Köszönöm a kérdését...
Önnek csak ennyi jött le a történetből?
Ezek szerint a fórum arra szolgál, hogy a laikusokat vizsgáztassák a kérdéseikkel?
A kockázatokról pedig csak annyit, tisztában vagyok vele, de a remény hal meg utoljára...
Sajnos érdemi választ itt még senkitől sem kaptam.
(Vagy ha "ingyen osztják a tejet, nem veszik meg a tehenet?")

drbjozsef #   2018.12.02. 22:37

Tehát mindenképpen valamilyen eljárást kellett volna ellenünk kezdeményezniük az érintetteknek...

Már miért?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

tanácstalan951 # e-mail 2018.12.02. 13:01

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

Igazat kell adnom önnek abban, hogy ezek, egy úgynevezett JOGÁLLAMBAN paranoiának tűnhetnének...

Sajnos, amiket leírtam nem kitalációk, ezekkel az elmúlt lassan 5 évben szembesültünk (és természetesen ehhez bizonyítékokkal is tudunk szolgálni!

Hogy megválaszoljam a feltett kérdésemet, úgy tudom, hogy ezek hivatali visszaélésnek, bűnpártolásnak, közokirat hamisításnak stb. összefoglaló néven BŰNCSELEKMÉNYEKNEK minősülnek!

Ráadásul ezeket a vádakat nyíltan felvállaltuk kereseteinkben, beadványainkban, panaszainkban, feljelentéseinkben.

Tehát mindenképpen valamilyen eljárást kellett volna ellenünk kezdeményezniük az érintetteknek... (Sőt erre többször megkértük/felszólítottuk Őket...)

Mentális probléma esetén kényszer gyógykezelést kellett volna már elrendelniük, vagy hamis vád, hatóság félrevezetése stb. miatt régen a börtönben kellene ülnünk...

Nagyon szívesen elküldöm azokat az iratokat, amelyek az állításaimat bizonyítják.
Pereink kapcsán már több tíz bírót (is) felelősségre kellene vonni!

Tudomásom szerint közvádas bűncselekmények esetén bárki tehet feljelentést...

Ha ismer olyan ügyvédet, aki fel merne lépni bírókkal, ügyészekkel további hivatalos személyekkel szemben, legyen szíves ajánlani egyet!
Email-ben elküldöm a történetet...

Vadsuhanc #   2018.11.29. 08:50

Fegyelmi eljárást vagy pontosan milyen eljárást bár lényegtelen.

Minden a rendelkezésedre álló bizonyítékot felhasználhatsz annak érdekében, hogy ártatlanságodat bizonyítsad.

Egyébként ez szerintem nem minősül szexuális zaklatásnak az általad leírtak és a kedves hölgy megnyilvánulásai alapján