rágalmazás, zaklatás, zsarolás


jack4 # 2009.05.20. 11:20

Judit1967: Hamis vád miatt felenthetitek fel, az eljárás befejézését követően. Amíg ez nem fejeződött be, az alapügyben eljáró hatóság tehet feljelentést.

ObudaFan # 2009.05.20. 11:03

A személyiségi perek tárgyi illetékfeljegyzésesek, így nem feltétlenül igaz, hogy az elején pénzbe kerülne.

Grád András # 2009.05.20. 10:49

Kedves Mrs LCS!

Elvben beperelheti őket Mo-n a személyiségi jogvédelem alapján (polgári per), illetve tehet feljelentést ellenük rágalmazás miatt (büntető per). Ez az Ön elhatározásán múlik, de mindkettő eleinte pénzébe kerül. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

ObudaFan # 2009.05.20. 10:42

A bíróságon tett feljelentés a rágalmazásra jó lesz, de a zaklatás miatt a rendőrségen kell megtenni a feljelentést. Ne hagyd magad lerázni.

Judit1967 # 2009.05.20. 10:28

Tisztelt Fórumozók!
Az ügyben szeretnék segítséget kérni, hogy a párom ellen van egy rendőrségi eljárás gyerek veszélyeztetése maitt. Az ügy kezd szépen lezárulni, a volt feleség minden állítása megdől. Sőt a volt feleség apja is a párom mellett tanúskodott. Tehát itt be fog bizonyosodni, hogy a hölgy valótlanságokat állított. Úgy tervezzük, hogyha az ügy lezárul feljelentjük őt rágalmazásért.

A kérdésem a következő lenne: hol érdemes ezt az ügyet elindítani (rendőrség? vagy?) és mi ennek a pontos menete.

Köszönettel, Judit

Mrs L CS # 2009.05.19. 16:38

Ha tud valaki kerem segitsen mert nem tudom mit tehetnek meg ? Jelenleg kulfondon elek csaladommal es mar egy eve zaklat minket egy magyar par . Uzeneteket kuldtek ,hivogattak irasba is eletveszelyesen megfenyegettek engem es csaladomat . Mar annyit elertunk az angol rendorsegnel hogy kaptunk egy tavoltarto hatarozatot a ferfi ellen na de a bartanoje nem adta fel .Mar uj helyre koltoztunk megvaltoztattuk a telefonszamainkat es most egy internetes oldalon forumozik rolam es csaladomrol hogy bunozok vagyunk , lejarat minket nem tudom hogy mit csinaljak hogy vegre befejezze . Van bizonyitekom Magyarorszagon feljelenthetem mert nem ott elek . Koszonom a segitseget .

jack4 # 2009.05.13. 19:15

Ha az ügyészségen teszed meg a feljelentést, az annyiban célszerűbb, hogy biztosan belekerül minden releváns tény, ami a nyomozáshoz kell. A nyomozást a rendőrség fogja lefolytatni, a bizonyítékokat ott kell bemutatni és a tanúkat megnevezni. Azokat az SMS-eket, e-maileket, amelyeket be tudsz vinni, vidd el a feljelentés megtételekor az ügyészségre is. A nyomozás befejezésekor az iratokat megküldik az ügyésznek és ha minden rendben van, vádat emel.

ObudaFan # 2009.05.13. 19:10

Azt az ügyészség dönti el.

opfer # 2009.05.13. 18:49

Köszönöm az információt. Ha jól értem, akkor nem kell ügyvéd, a nyomozás során kihallgatnak engem is, akkor be tudom mutatni a bizonyítékokat, stb. Azt hiszem, az ügyészségre fogok bemenni, talán több emberségre számíthatok ott, mint a rendőrségen. Nem előítélet, csak némi félelem. A nyomozás alapján az ügyészség dönti majd el, hogy lesz-e vádemelés? (Bocsánat, ha keverném a polgárjogi dolgokat a bü-vel, némiképp fogalmatlan vagyok.)

jack4 # 2009.05.13. 17:19

Magánindítványra üldözendő, de nem magánvádas. A nyomozó hatóság lefolytatja a nyomozást, ha feljelentést teszel. Feljelentést tehetsz a rendőrségen és az ügyészségen is, de az ügyészség a nyomozás lefolytatására úgyis az illetékes kapitányság bűnügyi osztályának küldi meg.

opfer # 2009.05.13. 16:28

jack4:
Tökéletesen evidens! Soha nem voltam az erőszak híve, nem is alkalmaztam soha. Ehhez tartom magam továbbra is!
Kissé összekuszálódtak a dolgok a fejemben: a zaklatás nem magánvádas ügy? A rendőrségen kell feljelentést tenni? Valamiért úgy emlékszem, hogy az ügyészséghez irányítottak korábban...

jack4 # 2009.05.13. 15:11

Én nem akarlak rábeszélni arra, hogy tegyél feljelentést, de azt hiszem, hogy bizonyos esetekben segít. Az már biztos, hogy te hiába kéred a zaklatót, hogy hagyja abba. Nagyon gyakori az ilyen feljelentés, és azt tapasztalom, hogy ha rendőrségi eljárás indul a zaklató ellen, akkor sokan abbahagyják. Természetesen vannak olyanok is akiket ez is hidegen hagy. Az mindenesetre biztos - legalábbis szerintem - hogy nem az a megoldás, ha te is elkövetsz egy bűncselekményt (pl.:testi sértés).

opfer # 2009.05.13. 12:20

Köszönöm az eddigi válaszokat!

websasnak:

  • az emaileket a kiszolgálóm szűri, rögtön külön mappába teszi (hátha egyszer bíróság elé kerül az ügy...), az outlook-om így nem is fogadja azokat.
  • telefonszámcserét nem tudom megoldani, munkámból kifolyólag 2 perc alatt megtalálná az új számom, mivel közzé kell tennem azt a saját érdekemben.
  • a hatóságokkal kapcsolatban eddig mindenki a Te véleményeden volt...

jack4-nek:

  • pont ugyanez a tv.-szöveg volt abbéli meggyőződésem alapja, hogy jogi úton véget vethetek ennek az egésznek, és végre igazság is terem. Ekkor világosított fel az idézett ügyvéd arról, hogy az elmélet és a gyakorlat igencsak eltér, ill. hogy a jog az nem mindig jár kézen fogva az igazsággal.

Amit kérek:
ha van olyan ügyvéd, képviselő, bárki, aki ezt az ügyet perre vinné, kérem, jelentkezzen.
sms-ek, e-mailek, tanúk vannak.

Előre is köszönöm!

jack4 # 2009.05.13. 09:45

Nem értek egyet az ügyvéd ismerősöddel. Az ilyen és hasonló esetekre iktatták be a Btk-ba a zaklatás tényállását. "Aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, vagy más magánéletébe, illetőleg mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, rendszeresen vagy tartósan mást háborgat, így különösen mással, annak akarata ellenére telekommunikációs eszköz útján vagy személyesen rendszeresen kapcsolatot teremteni törekszik, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el". Súlyosabb a megítélés, ha a zaklatást félelemkeltés céljából személy elleni erőszakos bcs. elkövetésével fenyegetnek meg, vagy ha a volt élettárs sérelmére követik el. Az általad irtakból arra következtetek, hogy bizonyítékod és tanúd is van. Én sokkal inkább a feljelentést választanám, mint a "testi fenyítést".

websas # 2009.05.13. 08:58

Kedves opfer!

Egy részét ki tudod védeni e-mail szűrés ami tőle jön megy a kukába, esetleg e-mail cím csere (akkor a zaklatód kap egy hiba üzenetet és az olvasgathatja).

Telefonnál csak a szám csere segít (persze végig kell értesítened az ismerőseidet).

A Magyar hatóságok egyébként sincsenek felkészülve a zaklatás megfelelő kezelésére, és nem csak a Te esetedben.

websas

opfer # 2009.05.13. 07:01

Zaklatással kapcsolatban fordulok a fórumot olvasók szakmai és laikus nyilvánosságához.
Úgy gondolom, hogy az ügy több szempontból is "kellemetlen", de annyit mindenképpen vállalnom kell mindebből, amennyi a tanácsadáshoz szükséges.
Volt barátom, akivel korábban közel 7 évig éltem együtt a szakításunk óta (pontosan 2 éve) folyamatosan gyalázkodó e-maileket, sms-eket küldözget. Az elején próbáltam rendezni vele a dolgot, megbeszélni, stb., de semmi nem használt, így kb. egy éve semmire nem reagáltam. Ez idő alatt célba vette a családtagjaimat is, sms-ek, telefonhívás, aláírás nélküli képeslapok stb. formájában adta mindenki tudtára, hogy nem hagyja annyiban a szakítást. Korábban egyik ügyvéd ismerősöm eltanácsolt a feljelentéstől, egyebek közt amiatt is, mivel meleg vagyok, és szerinte az ügyészségen kb. annyira számíthatok, hogy "na megint egy b*zi"... Ugyanő javasolta a testi fenyítés szintén nem kimondottan legális alkalmazását...
Sajnos fogytán a türelmem, és igencsak elegem van a gyalázkodó sms-ekből. Meddig kell tűrnie az embernek egy jogállamban, hogy valaki büntetlenül beavatkozzon az életébe és akarata ellenére folyamatosan kapcsolatba lépjen vele? Kérem szíves segítségüket. Köszönöm!

L.Rita38 # 2009.05.03. 14:54

Igen, jelenleg csak ennyi a károm.mármint a kézzelfogható.közös tulajdon megszüntetése csak egy módon lehetséges, ha társasházzá alakul a ház. nincs rá több százezer forintom. évek óta áruljuk, eladni nem lehet a mai helyzetben. természetben megosztani nem lehet,mivel a telek nagysága nem éri el a szükségeset. két lakás, egy udvar. előreláthatóan ide költözteti be új barátnőjét az ex. próbáltam megvásárolni a részét, nem adja. ő az enyémet megvásárolni nem akarja. az igazság az, hogy ez az egész arra megy ki, hátha nem bírom sokáig a hercehurcát és nekiadom a fél házat is.a kör bezárul és mi hárman ott élünk, ahol a jó apu azt tesz amit akar...

ObudaFan # 2009.05.03. 14:43

Csak ilyen irányúra. Ha csak ennyi a károd, akkor valószínűleg sok értelme nincs semmilyen eljárásnak, de a helyedben a közös tulajdon megszüntetését tényleg elkezdeném.

L.Rita38 # 2009.05.03. 14:32

Köszönöm Obudafan hozzászólását.
Kártérítési pert? Mire gondolsz? Jelenleg a kézzelfogható károm x m3 fa, ami jó, ha a szabálysértési értékhatárt meghaladja, amennyiban tulajdon elleni szabs. lenne.Semmi mást nem tudok bizonyítani(( Milyen irányú kártérítésre gondolsz?

ObudaFan # 2009.05.03. 14:09

L.Rita38

Kártérítési pert indíthatsz, de szerintem nem ártana megfontolni a közös tulajdon megszüntetése iránti pert sem.

mcks # 2009.05.02. 19:16

kár, hogy az ilyen "rágalmazásban felbújtó"
az nem igazán jogi kategória.

pedig ha 1 mód lenne rá;
még súlyosabban kéne büntetni;
mint magát a rágalmazást.

magának a rágalmazásnak is nagyon enyhe
a büntethetősége.

L.Rita38 # 2009.05.02. 12:43

Tisztelt Fórumozók!
érdekelne az alábbi esethez kapcsolódóan a véleménye szakembernek:
volt férjem új kapcsolatában egyértelmű jelei vannak annak, hogy a nagy korkülömbségtől eltekintve sem vezeti az ifjú hölgyet szerelem.egyértelműen anyagi haszonszerzés szagú a kapcsolat.tehetek-e valamit tekintettel arra, hogy jelenleg még osztatlan közös tulajdonú az anno közösen épített családi ház és van két közös gyerek, akiket remélhetőlég megillet majd az ingatlan, hacsak hirtelen nem kerül bele az ifjú és nagyon nagyon szegény két gyerekes szerető.természetben nincs megosztva az ingatlan, de a váláskor használati megosztás született.nehezen viselném, ha egy új barátnő rátehetné a kezét. a jelek árulkodóak, ugyanis volt férjem az ingatlan udvarán tárolt fát,mely gázhiány esetére lett felhalmozva az évek során, utánfutóval elkezdte elhordani, mondván, hogy nagyon szegények a nő és családja.mielőtt a cserepet is leszedné a háztetőről, kérnék valami jogilag megfogható tippet. köszönöm

cserepj # 2009.04.29. 22:32

bikeshed, csak nem erről van szó?

http://www.szeretgom.hu/…etel-meggyes

Ez polgári per, nem büntető. Egy magát jogvégzettnek mondó nick pedig egy napja azon agonizál, hogy a blogger szerzői jogot és "közös magántitkot" sértett amiért kirakta a kapott keresetlevelet (amiből MTI hír lett amit hírportálok is átvettek), és az azt jegyző ügyvéd majd jól beperli ezért (gyanús, hogy maga az ügyvéd lépett be álnéven ezt közölni az illetővel).

Annyira nem bonyolult az ügy, szerintem.

bikeshed # 2009.04.29. 09:34

Köszönöm. Az ügy meglehetősen bonyolult és a szálak elég messzire nyúlnak.

Grád András # 2009.04.29. 09:28

Kedves Bikeshed!

Ez már nem ennyire egyértelmű kérdés, sokban függ a keresetlevél tartalmától. Az tartalmazhat akár tényleges magántitkokat is (mondjuk valakinek az AIDS betegséggel való megfertőződését), de lehet, hogy egy egyoldalú szerződési feltételekkel való visszaéléssel kapcsolatos, mely feltételek bárki számára ismertek, aki a szolgáltatóval kapcsolatba lép. Úgyhogy a keresetlevél ismerete nélkül nemigen adható egyértelmű válasz. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu