rágalmazás, zaklatás, zsarolás


bikeshed # 2009.04.29. 09:21

Köszönöm a gyors választ. További kérdésként merül fel, elkövet-e egy blogger magántitoksértést vagy bármilyen más jogszabálysértést azzal, ha egy internetes fórumon közzéteszi a kerestelevelet, mely szerint rágalamással gyanúsítják ?

Grád András # 2009.04.29. 09:14

Kedves Bikeshed!

A bírósági tárgyalkások főszabályként nyilvánosak, azokra bárki beülhet. Kivétel, ha a bíróság elrendeli a nyilvánosság kizárását, de ez büntetőügyekben tényleg kivételes, úgyhogy nyugodtan beülhetnek! Viszont aki egy percet is bent töltött, onnantól tanúként nem hallgatható ki! Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

bikeshed # 2009.04.29. 09:10

Segítséget kérnék. Elmehetünk-e hallgatóságként egy büntetőügy - rágalmazás - tárgyalására ? Nyilvános-e ?
Köszönjük a segítséget.

Gwen # 2009.04.27. 13:43

Megkérdeztem az eljáró bíróság gyakorlatát, valószínűleg megáll a garázdaság, így nem hagyom annyiban és megteszem a feljelentést.

Gwen # 2009.04.27. 12:10

2 éven belül, nem?

ObudaFan # 2009.04.27. 12:06

A megrovás annyit ér, hogy legközelebb már több lesz.

Gwen # 2009.04.27. 11:47

Köszönöm a gyors választ.

A megrovástól tartok én is, az semmit se ér. :)

ObudaFan # 2009.04.27. 11:13

Megrovástól a pénzbüntetésig.

Gwen # 2009.04.27. 10:42

Sziasztok!

A bíróságok gyakorlatára kérdeznék rá magánvádas eljárásokban a szóbeli becsületsértés, becsületsértés ügyekben.

Azért kérdem, hogy van-e értelme elindítani egy ilyen eljárást, ugyanis ha a szankció elmarad nem pazarlom az időmet bármennyire is bosszant és az igazságérzetem ezt kívánná.

A szóbeli becsületsértést munkakörömben eljárva szenvedtem el.

Van értelme a magánvádnak?

Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2009.04.16. 09:32

Nincs mit.

Kisbatyu # 2009.04.16. 05:18

köszönöm szépen!

ObudaFan # 2009.04.14. 09:37

A pontos minősítést nem szükséges megjelölni. Mindegyik esetben az elkövető kilétének a sértett tudomására jutásától számított 30 napon belül kell magánindítvánnyal élni.

Kisbatyu # 2009.04.11. 16:54

Köszönöm a választ!

Az, hogy zaklatásért vagy becsületsértésért indul eljárás, az gondolom a nyomozás során, kihallgatások, stb. során dől el. Illetve szükséges-e a feljelentésben a feljelentőnek megjelölni, hogy ez most akkor milyen jogcím?

Szerintem ez lesz az utolsó kérdésem ez ügyben. :)

ObudaFan # 2009.04.11. 10:30

Zaklatásért a rendőrségen, becsületsértésért a helyi bíróságon. Azért a leírtakból a zaklatás még nem biztos, hogy megáll, ezért lehet, hogy a becsületsértéssel kapcsolatban kellene próbálkozni.

Kisbatyu # 2009.04.11. 06:03

Köszönöm a választ!
Ez ugye azt is jelenti, hogy a rendőrségen nem sok értelme volna tovább "erőltetni" a dolgot?

monalisa1 # 2009.04.10. 21:05

Az ügyészségen kell feljelentést tenni.

Kisbatyu # 2009.04.10. 18:51

("telefonos zaklatás" topicból átmásolva, hátha "válaszra" lelek... :)

Üdvözlet Mindenkinek!

Nem pusztán telefonos, hanem interneten is megjelenő zaklatással kapcsolatosan kérnék segítséget. Egy nő ismerősömnek volt egy barátnője. Ám ez a barátnő egyre „furcsábban“ kezdett viselkedni. Mivel nem régóta ismeri az ismerősöm, így eleinte nem tűnt fel, hogy valami „bibi“ van a nővel, azaz eleinte minden szavát elhitte. Később kezdett előtte világossá válni, hogy „kitalál“ dolgokat, és ezen kitalációkkal másokat is bajba kever. (Menetközben az is kiderült, hogy pszichiátriai kezelés alatt is állt, suicid kísérlete is volt.) Ismerősöm megpróbálta vele megszakítani a kapcsolatot, erre válaszként feljelentette, hogy bántalmazta őt, és egyéb okokkal is feljelentést tett ellene. E-mailben és egy közösségi portálon nyilvánosan is szidta, obszcén szavakkal illette az ismerősömet, illetve később az ismerősöm ismerőseit.

A rendőrségen gyakorlatilag elbagatellizálták a dolgot, és azt kérték, bizonyítsuk, hogy többször, ismétlődően megjelentek a fenyegetések. Miután a közösségi portál moderátorának jelezte az ismerősöm a szabálysértő megnyilvánulásokat, figyelmeztették az illetőt, aminek következtében nem ír már ki nevet, de ugyanúgy folytatja a mocskolódást, és – véleményem szerint – továbbra is egyértelmű, hogy ki a címzett.

A csúcs az az, hogy azt gondolom, az e-mailekkel, a portálon meglévő üzenetekkel az ismerősöm bizonyítja a zaklatás tényét. De ez nem elég. A koholt vádak alapján viszont eljárás indíttatott az ismerősöm ellen.

Segítséget szeretnék kérni, mit lehet ez ügyben tenni. Élhet-e feljelentéssel az ismerősöm, ismert vagy ismeretlen tettes ellen tegyen feljelentést? Verbálisan a rendőrség is elismerte, hogy a vádakat, amelyekkel ismerősömet vádolja az illető, nem tartja megalapozottnak. Ennek ellenére folyik a nyomozás. És úgy érzem, hogy ugyanakkor ismerősöm hiába szolgáltat alapot a vádjához, nem hajlandóak foglalkozni vele.

Minden segítséget tisztelettel megköszönök!

verde # 2009.01.26. 11:03

Volt férjem évek óta zaklat - ha nem az van, amit ő akar, bármire képes, 56szor telefonál, bárhol megjelenik, életveszélyesen megfenyeget, és veri a lakásom ajtaját (családon belüli erőszak még a házasságunk alatt megtörtént, bíróság előtt elismerve részéről, de látleletet nem mertem csináltatni).
Tavaly ősszel egy ilyen ajtó verős incidens után, (rendőri intézkedésre vonult el, mi pedig bent rettegtünk a gyerekekkel) megtettema feljelentést. Eljárást indítottak zaklatás, és garázdaság miatt ellene. 3 hónappal később, a napokban idézték be( a telefonszolgáltatónak eddig tartotta a híváslistát megküldeni a rendőrség felé)a rendőrségre.
Mi az eljárás menete? Ennyi idővel később mit tehetnek?
Egyébként a dolgot a mai napig folytatja, talán a rendőri intézkedéses incidens óta annyira nem durván, de csinálja.

kakukktojas # 2009.01.24. 10:30

sajnos a rendörseg tenyleg csak akkor tesz valamit, ha ver folyik. guzsbakötött kezzel probalnak dolgozni. de ök nem azert vannak, hogy vedjenek?! bennünket a senkihaziaktol?! amig az egesz orszagban csak 3 ember dolgozik a szamitogepes csalasokkal, addig hogyan lenne rend? egy telefonszamhoz tartozo adatokat az illetekes telefontarsasagtol egy honap alatt tudjak csak beszerezni - addig arkon-bokron tul van az illetö. Szomoru, hogy igy van. Talan nehany törvenyre raferne a modositas is, mert a bünözök mindig valamifele törvennyel birnak takarodzni, es nagyon ugy nez ki, a legtöbb esetben sikerül is nekik. Lehet, az a karoba huzas azelött megsem volt annyira rossz - attol talan jobban megremülnenek meg az elkövetes elött.

balek_a_legnagyobb # 2007.07.30. 09:56

Viku: kulonvelemeny(abszolult nem jogi):
mivel amig ver nem folyik a rendorseg nem csinal semmitse, szolsz ket szelesebb valu baratodnak, hogy kiserjek parszor haza a lanyt, ha ott latjak a csokat magyarazzak el szepen neki, hogy vege a gyereknapnak, esetleg meg megfenyegetni, hogy feljelentitek, mivel szamitogepes rendszerek feltorese buntett(asszem ismeretlen tettes ellen kell feljelentest tenni, nehogy visszaperelhessen, ha nem talaljak meg). Mindenkeppen megkell ertetni a sraccal, hogy vege van, barhogy is kepzeli. Telefonos zaklatas ellen szamvaltoztatas a megoldas titkositassal, ugytom szamokat egyenkent a legtobb szolgaltatonal nem lehet letiltani.

Viku # 2007.07.29. 21:15

Üdv!
Egy elég bonyolult helyzethez kérném a segítségeteket! Az a helyzet, hogy egyik kedves barátnőmet zaklatja a volt párja! Már lassan egy éve, hogy nincsenek együtt, de egyre durvább dolgokat művel. A bántalmazás már megtörtént mikor még együtt voltak, persze látlelet nem készült, hiszen akkor még szerette őt, de a rendőrség enélkül semmit nem tesz. Barátnőmet a szülei az utcára sem szívesen engedik ki! A fiú telefonon zaklatja őt, feltöri internetes fiókjait, este a ház előtt várja mikor ér haza, beleszól magánéletébe, fenyegetőzik, röviden: teljesen megszállott!
Mit tehetnénk???

napsi # 2007.06.30. 06:23

Kedves Kovács Béla Sándor Úr!

Nagyon köszönöm hozzászólását, és abszolút jelleggel egyetértek a pikírt megjegyzésével! Azonban nem írhattam jobban körül, bármennyire is pontosabb képet kaptam volna Öntől....sajnálom....

Maradok tisztelettel!

UI: a köhögésről annyit, legalább valami diagnózis született, mert nekünk laikusoknak néha még a betegséget sem hajlandók tálalni, ezután egy félre kezelés már smafu!

Mégegyszer nagyon köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.30. 06:16

Azzal, hogy valaki vélt vagy valós bűncselekmény elkövetéséről tájékoztatja a hatóságot, nem lehet rágalmazást vagy becsületsértést elkövetni. Hatóság félrevezetése vagy hamis vád szóba jöhet - de csak az eredeti eljárás befejezése után.

A felügyelőbizottságot egyedül a taggyűlés utasíthatja, de az is csak a feladatkörében. Külső személyek ellen a társaság jó hírnevének csorbítása miatt feljelentést tenni nem az FB feladata.

A társaság képviselője a büntetőeljárásnak az iratait akkor ismerheti meg, ha sértettje az alapul szolgáló bűncselekménynek. A nyomozás alatt azonban ez a jog amúgy is korlátozott. (Értsd: a rendőrség maga dönti el, mit hajlandó megmutatni.)

A feljelentés lehet teljességgel névtelen is.

U.i.: Az a „"ma más aspektusból, de a gt.. felett "felügyeletet" gyakorló személy”" nagyon titokzatos. Magam részéről nem szeretem az ilyesmit. Aki telefondoktortól kér tanácsot, az ne beszéljen mellé, ne ködösítsen, nevezze csak nevén a beteg szervet. Különben megeshet, hogy hashajtót kap a köhögésére.

napsi # 2007.06.30. 05:59

Fórumozók!

A következőben kérem segítségeteket:

Van egy ingatlan-profilú, gazdasági társaság, melynek egykori vezető tisztségviselője, (ma más aspektusból, de a gt.. felett "felügyeletet" gyakorló személy) ellen valaki büntetőfeljelentést tett. A feljelentés pontos tartalmát nem ismerem, azonban valami korábbi cégvagyonnal való visszaélés okán folyik nyomozás, tekintettel arra, vélelmezett, hogy "saját zsebre dolgozott" a feljelentett. A nyomozás megindult. (Más ügyből kifolyólag egyébként a feljelentett személy ellen egyéb, közvádas büncselekmények elkövetése miatt már indult nyomozás, legjobb tudomásom szerint megalapozottan!)

A feljelentő személye ugye nem ismert.

Kérdéseim:

  1. tehet-e az gt. FEB büntető "ellen-feljelentést" ebben az ügyben, illetve mely bűncselekmény megvalósulása jöhet szóba? JELEZNI KÍVÁNOM, HOGY MAGÁNVINDÍTVÁNYRA RÁGALMAZÁS MIATT AZ "ELKÖVETÕ" már tett feljelentést, azonban meg kell védeni a cég és az elkövető becsületét (nem részletezném, de több okból is!!!)....ezért kiadta a feljelentett személy ezt a FEB-nak ukászba!!! TÉBOLY!
  2. Megismerhető-e a gt. képviseltre jogosultja, (vagy arra jogszerűen felhatalmazottja) által ezen feljelentés tartalma és a feljelentő személye?
  3. A feljelentett állítása szerint előtte sem ismert a feljelentő személye. Amennyiben zárt iratkezelést két a feljelentő,legalább a neve megismerhető? Bármikor vagy csak a nyomozati eljárás egy bizonyos szakában?

Nagyon köszönöm bárki hozzászólását!

noctis # 2007.06.22. 10:21

Igen, ezt már én is megtaláltam, rájöttem közben, hogy mineka rövidítése! :-) Csak magán a honlapon sem találom a konkrét paragrafust....Ebben tudna valaki segíteni, aki ért hozzá? :-)

Nagyon szépen köszönöm...