Köszönöm!!!!!
Elévülés+ erkölcsi bizonyítvány
16. § (1) A bűntettesek nyilvántartásába felvett adatokat - a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel -
- a szándékos bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítéltek esetén a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesítés (a továbbiakban: mentesítés) beálltától számított tizenöt évig,
- a szándékos bűncselekmény miatt közérdekű munkára, illetőleg pénzbüntetésre ítéltek esetén a mentesítés beálltától számított öt évig,
- a gondatlan bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítéltek esetén a mentesítés beálltától számított öt évig,
- a gondatlan bűncselekmény miatt közérdekű munkára, pénzbüntetésre ítéltek esetén a mentesítés beálltától számított három évig,
- fiatalkorúak esetén legfeljebb 30. életévük betöltéséig, feltéve, hogy eddig az időpontig mentesültek,
- a főbüntetés helyett mellékbüntetésre ítéltek esetén a büntetés végrehajtásának befejezésétől számított öt évig,
- a megrovásban részesítettek, illetve azok esetén, akiknek terhére az egyes különleges eljárások között meghatározott elkobzásra irányuló eljárás során elkobzást alkalmaztak, a határozat jogerőre emelkedésétől számított három évig,
- a próbára bocsátottak esetén a próbaidő, illetőleg meghosszabbítása esetén a meghosszabbított próbaidő elteltétől számított három évig,
- az eljárási kegyelemben részesítettek esetén a határozat keltétől számított három évig,
- azok esetén, akikkel szemben az ügyész a vádemelést elhalasztotta, a vádemelés elhalasztása tartamának elteltétől számított három évig,
- javítóintézeti nevelés esetén az intézkedés végrehajtásának befejezésétől számított három évig,
- azok esetén, akikkel szemben az eljárás megszüntetése mellett elkobzást, illetőleg vagyonelkobzást rendeltek el, továbbá akikkel szemben a vád alól felmentés mellett kényszergyógykezelést, elkobzást, illetőleg vagyonelkobzást rendeltek el, a megszüntető végzés, illetve a felmentő ítélet jogerőre emelkedésétől számított három évig
kell kezelni.
Üdv.!
Azután szretnék érdeklődni, hogy volt egy ügyem 2004 szeptemberében (segitségnyujtás elmulasztása) amire kaptam 9 hónapot 2 évre felfügesztve. Ugyebár ez az ügy ez 2 éve és 2 hónapja történt. Most egy álláshoz kérnek erkölcsit. Érdemes a pénz pazarolnom rá?
„Üdv.!
Azután szretnék érdeklődni, hogy volt egy ügyem 2004 szeptemberében (segitségnyujtás elmulasztása) amire kaptam 9 hónapot 2 évre felfügesztve. Ugyebár ez az ügy ez 2 éve és 2 hónapja történt. Most egy álláshoz kérnek erkölcsit. Érdemes a pénz pazarolnom rá?”
Bocsi de elirtam, szíval ez 4 éve és 2 hónapja történt.
Elöre is köszi a választ!
igen
Nekem a következő kérdésem lenne:
3 hónapos 2 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek tavaly áprilisban úgy, hogy előzetes mentesítésben részesítettek. Ahogy megtudtam, ezzel a bíróság mentesített a büntetett előélet terhe alól. Még el is mondták, hogy ennek alapján folyamodhatok erkölcsi igazolásért - bár akkor ennek részleteiről nem tájékozódtam, mert nem volt rá szükség. Jővő áprilisban jár le egyébként a próbaidő.
A kérdésem: erkölcsi bizonyítványt kérhetek-e már most vagy a felfüggesztett leteltét ki kell-e várnom?
A választ előre is köszönöm.
Szóval előzetes mentesítés esetén mikor lesz "tiszta" az erkölcsi bizonyítványom?
Az erkölcsi már tiszta.
Kedves Fórumozók, Ügyvédek!
Tudom, hogy volt már hasonló kérdés, de ma olvastam néhány dolgot és érdekelne, hogy van e valami segítség, megoldás a problémámra.
A helyzet, 2002-ben kezdődött eljárás,melynek során 1 évig előzetesben voltam, majd a 2.fokon kaptam két év börtönt 5 évre felfüggesztve. A 2. fok 2005. decemberében volt, tehát mondhatjuk 3 éve.
Most végre sikerülne normálisan elhelyezkednem,csak ugye kérnek erkölcsi bizonyítványt. Amit én meg is kértem, mert az ismerőseim azt mondták a felügg. nem szerepel benne. Hát nem így lett :-( szépen minden benne van.
VISZONT olyanokat olvastam a neten, hogy lehetséges kegyelmet kérni, vagy bírói határozatot, ha pl a felfügg. idő fele már eltelt.
Kérdés ez igaz e? Ha igen kitől , mit lehet kérvényezni, s nem hivatkozhatom e arra hogy egyébként is 1 évet le is töltöttem belőle?
Nagyon várnám a válaszokat, mert teljesen ki vagyok borulva most ez miatt. Minden klappolna végre, ha megoldhatnám.Köszi
Üdvözlet Mindenkinek!
Következő kérdésem lenne. 2002-ben a bíróság a következő végzést hozta az ügyemben „1 rb. lopás vétsége miatt indult büntetőeljárást megszünteti és a vádlottat megrovásban részesíti”. Sem előtte, sem utána nem volt semmilyen ügyem. Erkölcsim már megnéztem abban nem szerepel semmi. A fórumból úgy veszem ki, hogy a bűnügyi nyilvántartásban sem szerepelhetek már. Remélem jól gondolom…?
Kérdésem az lenne, hogy (most) szerepelek-e valamilyen nyilvántartásban?
Lehetek-e rendőr-, katona-, nemzetbiztonsági tiszt?
Nem véletlenül írtam ezt a hármat, sokat hallani, hogy bizonyos szervek „nem felejtenek” hiába törölnek a bűnügyi nyilvántartásból. Ilyesmi is lehetséges??
Válaszokat előre is köszönöm!
Gill, nincsen lehetőség a korábbi mentesítésre, a próbaidő lejártakor fogsz mentesülni. Kegyelmet lehet kérni, de semmi esély rá, hogy megkapod.
Maller Borisz, a bűnügyi nyilvántartásból is törölnek a határozat jogerőre emelkedésének napjától számított három év múlva.
üdv mindenkinek!
Kérdésem a következő: egyik ismerősöm 4 év felfüggesztettet kapott tavaly. Idén szeretne elhelyezkedni köztisztviselőként, de szükséges hozzá az erkölcsi bizonyítvány. Vajon a megpályázott állást megkaphatja nem éppen tiszta erkölcsivel? Válaszokat előre is köszönöm.
Üdv mindenkinek.2001.juniusban szabadultam 16,5 hónap börtönbűnetetésből lopás és súlyós testi sértés miatt voltam bent.1 év feltételessel szabadultam, ami 2002 júniusban letetlt.Azóta tiszta vagyok.A kérdésem az hogy ha most kérek kapok-e tiszta erkölcsi bizonyítványt?
Köszönettel.
Turi
Róbert
Igen.
„Kérdésem a következő: egyik ismerősöm 4 év felfüggesztettet kapott tavaly. Idén szeretne elhelyezkedni köztisztviselőként, de szükséges hozzá az erkölcsi bizonyítvány. Vajon a megpályázott állást megkaphatja nem éppen tiszta erkölcsivel?”
köztisztviselő csak büntetlen előéletű magyar állampolgár lehet
1992. évi XXIII. törvény a köztisztviselők jogállásáról
7. § Közszolgálati jogviszony büntetlen előéletű, cselekvőképes, magyar állampolgárral létesíthető és tartható fenn.
Guba, köszönöm a gyors választ!
Még három kérdésem lenne az előző hozzászólásomhoz kapcsolódóan:
(Most) szerepelek-e valamilyen nyilvántartásban?
Lehetek-e így rendőr-, katona-, nemzetbiztonsági tiszt?
Látja-e valamilyen hatóság (most) a múltamban ezt a "sötét" foltot?
Válaszokat előre is köszönöm!
Én csak a jogszabályt írtam, hogy aztán valójában ki, mit lát, azt nem tudom.
Egy jogi csemegét tett le az asztalra az AB november 26-ai határozata a bűnügyi nyilvántartásról és a hatósági erkölcsi bizonyítványról szóló 1999. évi LXXXV. törvény egyes rendelkezéseivel kapcsolatban.
Ebben a határozatban megsemmisítették a 1999. évi LXXXV. törvény 16.§-át, ami a bűntettesek nyilvántartásába felvett adatok kezelésével kapcsolatban állapít meg szabályokat. A törvény szerint:
„a) a szándékos bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítéltek esetén a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesítés (a továbbiakban: mentesítés) beálltától számított tizenöt évig,“
"a szándékos bűncselekmény miatt közérdekű munkára, illetőleg pénzbüntetésre ítéltek esetén a mentesítés beálltától számított öt évig,
kell kezelni."
Vagyis a legrosszabb esetet figyelembe véve max. 15 évig lesz benne a delikvens a bűntettesek nyilvántartásában feltéve persze, hogy közben nem indult ellene más eljárás, vagy hoztak ellene más ítéletet.
És itt jön az, amit nem értek:
Ha a törvény szerinti egy bűncselekmény mentesülési ideje pl. 5 év, és ez az öt év már régen eltelt (tegyük fel, hogy az eljárás 2000-ben jogerősen lezárult), azaz a törvény szerint a bűntettesek nyilvántartásából már rég törölték az elkövető személyi adatait, akkor egy bármilyen nemzetbiztonsági átvilágításon miért kérdezik meg, hogy indult-e valakivel szemben az elmúlt 15 évben hatósági eljárás??
Hisz, ha indult is, és azt mondja, hogy nem, ezt meg is teheti, hisz a hatóság nem tudja visszakeresni, a bűntettesek nyilvántartásában ugyanis nem szerepel, ha jól értem…
Fel tudja oldani valaki ezt a dilemmát??
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha valaki 3 hónap felfüggesztettet kapott, várható-e, hogy a lejárta után még kap valami értesítőt a bíróságtól??
Nagyon fontos lenne a válasz, megköszönném a segítséget ha valaki tapasztalt ilyen esetekben! Előre is köszi
Üdvözlök Mindenkit!
Nekem lenne egy olyan kérdésem, hogy elkövettem egy bolti lopást szeptemberben 650 Ft értékben és elkaptak. Nem hívtak rendőrt, csak feljegyezték a tettemet, amit már azóta nagyon megbántam!!! Meg is büntettek 5000Ft-ra (de csak azért, mert már felnőtt korú vagyok) amit Postán kellett befizetnem illetékbélyegként.
Ez benne lesz-e az erkölcsi bizonyítványomban?
Mert hamarosan munkába szeretnék állni és a legtöbb helyen szokták kérni és eléggé félek...
Segítségüket előre is köszönom!!!
Kedves Forumozók és érdemben hozzászóló.
Azzal a kérdéssel fordulok ehhez a forumhoz, hogy erkölcsi bizonyítvány lekérése elött állok és egy dolog aggaszt.
Kb.9-10 évvel még tini kiváncsisággal felhivtam egy újságban, önamagát hirdetö hölgyet.Nos ezt a hölgyet,még akkor a hirek is hangosak voltak ettöl, meggyilkolták és mivel az én telefonszámom is szerepelt a hiváslistán, felkeresett a rendörség,hogy menjek fel Pestre ujjlenyomatot adni.Mivel nem tudtam, itt a városunkban történt ez meg, fénykép készítése nélkül.Mikor ezügyben bementem a rendörségre, vagy 10-en ültek még ott , akik szintén érdeklödtek.
Onnantól, hogy tölem ujjlenyomatot vettek semmi sem történt,mert meglett aki ezt elkövette.Se késöbbi levelezés, se bíróság, se ügy se semmi.
A kérdés az,hogy ujjlenyomatom szerepelhet-e a nyilvántartásban még?
Vagy ha jól olvastam ki eddig olvasásaim alatt, ezeket a dolgokat törlik, mivel okafogyottá vált.
Köszönöm a választ.
Üdv
Kedves fórumozók!
Olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy 2006 nyarán elkövettem egy bolti lopást kb 3000 Ft értékben. Rendőrt nem hívtak, csak feljegyezték az esetet. Beismertem bűnösségem, kifizettem még a heyszínen ezt a 3000 Ft-ot, így kár nem érte az üzletet. 10.000 Ft-os bírságot kaptam, amit a postán kellett befizetnem illetékbélyegként.
Illetve 3 éve volt egy jogosítvány nélküli robogózásom, amikor nem tettek feljelentést, csak 3000 Ft-os csekket kellett befizetnem, és egy buszon bliccelésem is ugyanebben az évben, amikor 4000 Ft-os csekket kellett befizetnem.
Mindhárom bűnömet megbántam!
Az lenne a kérdésem, hogy ezek benne lesznek az erkölcsi bizonyítványomban? Februárban kellene kiváltanom, munkához lenne szükségem rá.
A válaszokat előre is köszönöm!
Köszönöm Cs.Richárd, ez nagy megkönnyebbülés számomra!
Kedves Cs.Richárd!
Köszönöm szépen a segítséget!
Ha esetleg valaki nem így gondolná, kérem jelezze!
Köszönöm! :D
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02