Elévülés+ erkölcsi bizonyítvány

buboq # 2016.02.05. 19:29

folyami géb !
Köszönöm a válaszát!
Tudom ,tudom , vagy ezren leírták, és kérdezték !
De, hogy elévült a (büntethetőség(remélem jól fogalmaztam) azt honnét tudnánk kinyomozni?
Van olyan szerv ,ahova lehet valamilyen formában levelet írni elévülés megállapítására?
Vagy ügyvédet kell fogadnunk páromnak aki elvégzi ezeket a procedúrákat?

Köszönöm a válaszát

folyami géb # 2016.02.05. 18:46

A közügyektől eltiltás a jogerőre emelkedéstől kezdődik, de nem számít bele az az idő, amíg az elítélt a büntetés végrehajtása alól kivonja magát. Így feltehetőleg az lehet a háttérben.

buboq # 2016.02.05. 17:36

Üdvözlök Mindenkit!

Páromat majd 2010 ben börtönbe küldték 11 hónapra+ (((közügyektől eltiltották 1 évre))betörés miatt.
Előtte volt 1 év börtöne 3 évre felfüggesztve (2007)(betörés)!A felfüggesztett alatt "követte el " a másikat így 1év+11 hónap lett belőle!
Nos mivel nem vonult a büntetését megkezdeni lassan 6 éve
Feltételezéseink szerint elévülhetett a büntetése , mert kaptunk egy levelet a nemzeti választási irodától !
Szó szerint ez szerepel benne:
xxxx xxx .alatti lakost a központi névjegyzékből töröltem!

Indoklás : nevezett a választójoggal nem rendelkező polgárok nyilvántartásában szerepel, ezt figyelembe véve a rendelkező részben foglaltak szerint határoztam

határozatomat a választási eljárásról szoló 2013.évi xxxvi . törvény 82.§ (1) bekezdése , a 96 § (1) bekezdése b) pontja, a 97 .§ (2) bekezdés b) pontja és a 98 § (1) bekezdése értelmében hoztam meg ! A jogorvoslatomat illetékmentességet az illetékekről szoló 1990 . évi XCIII. törvény 33. § (2) bekezdés 1. pontja alapján biztosította. "

Ha jól tudom büntetés kitöltése után vagy büntetés foganatosítás elévülése után lép életbe a közügyektől való eltiltás?

Lehet reménykedni elévülésben?

Nagyon szépen köszönöm a segítségeket

folyami géb # 2016.02.05. 15:40

Attól függ, melyik kerületi ügyészség járt el. Lehet, hogy telefonon nem fognak felvilágosítást adni, de azért egy próbát megér. Bíróságon elegek az adataid, ügyészségen jobb az ügyszám.

Ha meg nem mondják meg, akkor be kell menni, hogy a személyazonosságod tudják ellenőrizni, akkor úgyis megtalálják. Félfogadás a bíróságon - a büntető irodán - szerdán 9-15 óra, a többi munkanapon 9-11 óra, ügyészségen nem tudom, de azt megmondják telefonon.

Trichie # 2016.02.05. 14:43

Köszönöm segítséged, mivel már péntek délután van senkit nem találnék bent a Kerültei Bíróságon és az erkölcsim hétfőn érkezik meg postán.
Ettől független a hét elején ezen az elérhetőségen érdeklődjek?
http://birosag.hu/…leti-birosag
Ha az előbbi telefonszámon nem kapok választ az Ügyészség a következő?
http://mklu.hu/hnlp14/?…
Gondolom nem csak az adataimat fogják kérdezni hogy információt adjanak ki, mivel készüljek például ügyszám?

folyami géb # 2016.02.04. 19:37

Kedves Trichie,

ne tőlem kérj elnézését, nem nekem okoztál kárt, de ha ne tudod még köznapi szavakkal sem lerni, hogy hogy áll az ügyed, akor szükségképpen csak rossz választ kaphatsz.

Akor, ha jól veszem ki, nem volt semmiféle ügydöntő határozat az ügyben, csak az ügyész meghallgatott novemberben (nyilván nem a budapesti, hanem valamelyik kerületi).

Én előszür felhívnám a kerület szerint illetékes bíróságot, hogy nyújtottak-e be vádat ellened. Ha nem, akkor vissza az ügyészségre, hogy mi történt az ügyben. Egy biztps: az erkülcsid tiszta, legfeljebb eljárás folyik ellened. Bármi mást az után lehet mondani, ha ezeket tudjuk.

Trichie # 2016.02.04. 08:52

Géb bocsánatodat kérem hogy már a legelső hozzászólásomban nem részletezve írtam le a kérdésem. De viszont így, hogy most ezt javítva leírtam, mi a véleményed?
Ki lehet az illetékes jogi képviselőm/ ügyben járóm aki erről most hivatalos információt kiadhat? A nyomozó már biztos nem, a rendőrség sem, valamilyen büntetőjogi ügyészség? Sajnálom hogy az elején nem fogalmaztam elég részletesen, remélem ezen tovább tudunk lépni:)

kexx # 2016.02.03. 21:33

Ez jól hangzik, köszönöm a választ géb!

folyami géb # 2016.02.03. 12:31
  1. A jogerőre emelkedéstől.
  2. De igen, a próbaidő leteltét követő napon 0 óra 1 perctől tiszta vagy.
kexx # 2016.02.03. 12:23

Üdv,
Egy 2013 márciusi ítéletben kaptam 1,5 évet, 3 évre felfüggesztetve. Ez a 3 év most fog letelni és szükségem lenne erkölcsire. Úgy tudom a felfüggesztés letelte után már kaphatok tiszta erkölcsit (bár a nyilvántartásban további 5 vagy 8 évig szerepelni fogok). Ezzel kapcsolatban lenne 2 kérdésem:

1. A felfüggesztést a jogerőre emelkedéstől számítják vagy az ítélet hirdetés időpontjától?
  2. A felfüggesztés letelte után mennyi lehet az átfutási idő ami után már tiszta erkölcsit kérhetek? Ha pl márc 20-án telik le a 3 év, gondolom 21-én még nem reggel még nem kelek fel tiszta lappal...

Előre is köszi ha valaki tudja a választ!

folyami géb # 2016.02.02. 17:44

Na álljunk meg egy szóra! Az első posztodban azt írtad, hogy figyelmeztetést kaptál! Én ezt magamban lefordítottam jogi nyelvre: ezt a büntetőjogban megrovásnak hívják, és ehhez igazítottam a válaszaimat. Most meg kiderül, hogy sem nem figyelmezetés, sem nem megrovás, hanem még folyamatban van az eljárás? Akkor sztornó.

Nem kellmindenkinek jogásznak lenni, de azért még egy laikustól is elvárható, hogy úggy nagyjából le tudja írni, hol tart az ügye. Az meg senkit nem érdekel, hogy a tulaj mit kér.

Trichie # 2016.02.02. 17:11

Novemberben voltam az utolsó meghallgatáson a Budapesti Ügyészségen, ott ismét elmondtam mindent és a kihallgatóm azt mondta hogy valószínűleg nem lesz folytatása az ügynek hiszen - most az ő szavait idézem - büntetlen előéletű vagyok, bevallottam, kár és lopás nem történt és mindvégig együttműködően viselkedtem. Annyi lehet még hogy a tulaj közmunkát vagy pénzbírságot kér kárpótlásul.
Idáig semmilyen írásbeli értesítést sem kaptam arról hogy az ügy lezárult... mit tegyek? nekem ezek a hivatali és büntetőjogi dolgok nagyon idegenek (szerencsére) de biztosat szeretnék már tudni, mert így nem merek külföldi munkát vállalni és kiköltözni.
A segítséget előre is köszönöm!

folyami géb # 2016.02.02. 17:09

Egy hét múlva sem lesz semmi az erkölcsidben.

Trichie # 2016.02.02. 17:01

Ebben sajnos nem lehetünk biztosak, tegnap igényeltem ügyfélkapun keresztül és még 1 hetet kell várnom mire kézhez kapom, sajnos az időt nem tudom visszatekerni hogy meg nem történtté tegyem az egészet, de most tűkön ülök... ezen múlik a jövőm!

folyami géb # 2016.02.02. 15:49

Teljesen mindegy, mert a magyar erkölcsi bizonyítványban semm szerepel.

Trichie # 2016.02.02. 10:05

Tisztelt fórumozók! Tanácsot szeretnék kérni. Sajnos tavaly júniusban összetűzésbe kerültem a rendőrséggel kisértékű lopás megkísérlésének bűntettével és figyelmeztetést kaptam ami az erkölcsimben is benne lesz, soha nem volt bűntettem és soha többé nem is lesz!
2016 áprilistól külföldre, pontosabban Ausztriába szeretnék menni harmadmagammal dolgozni, így most kint nem fogok munkát kapni?
Ez az állítás mennyire állja meg a helyét?
"Ha kérnek elkölcsit a munkavállalásodhoz, osztrák erkölcsit fognak kérni
(Leumundszeugnis) nem magyart , az osztrák nyilvántartásban meg nem szerepelsz , úgyhogy ott tiszta a lapod"
Kérlek segítsetek!

folyami géb # 2016.01.31. 16:30

Megnéztem, a 2012. évi CCV. törvény vonatkozik rád. Úgy tűnik, a közérdekű munkáktól még lehetsz hivatásos, a büntetőeljárás végéig viszint nem, utána meg ugye attól függ.

innocent123 # 2016.01.31. 11:52

Köszi géb !

Nem kaptam semmilyen eltiltást semmitől stb.

Amúgy hivatásosnak mennék.. :)

folyami géb # 2016.01.29. 18:12

Az biztos, hogy nem lehet folyamatban lévő eljárásod. A korábbi elítélés nem örök életre kizáró ok, de hosszabb ideig, mint amíg az erkölcsiben szerepel. Hivatásos vagy szerződéses katona akarsz-e lenni?

innocent123 # 2016.01.29. 13:27

úgy értem annak azt kell igazolnia hogy nincs ellenem eljárás vagy hogy soha életemben nem követtem el semmit sem ? (a Honvédséghez)
köszönöm a váálaszt :)

folyami géb # 2016.01.28. 19:17

Erkölcsit bárikor kaphatsz, de az a katonasághoz kevés.

innocent123 # 2016.01.28. 15:51

Tiszteletem mindenkinek !

Fk.-s lopás , Fk.-s garázdaság, és egy sima felnőtt garázdaság miatt összesen kb 900 óra közmunkát kaptam.
Ha ezt ledolgozom, hogyan lehetne igényelni tiszta erkölcsit?.. Honvédségbe szeretnék menni és kellene oda

Ha valakinek van válasza e-mailre is írhatna nekem,megköszönném ! :)

cidinkes@freemail.hu

helló

folyami géb # 2016.01.27. 15:33

Bármikor kaphat tiszta erkölcsit.

kinga90. # 2016.01.27. 14:59

Tisztelt Cím!
Nekem az lenne a kérdésem hogy a páromnak volt pénz bírsága és azt át váltották letöltendőre 2 napot volt börtönben de kifizettük ki is engedték,tavaly előtt.A kérdésem az lenne hogy erkölcsit kaphat,vagy ha nem akkor mikor?(CSOK miatt)

folyami géb # 2016.01.25. 19:23

Hacsak nem életfogytiglanra ítélték, akkor egészen biztos, hogy molnid és Zoli 40 is tiszta erkölcsit kaphat, lévén a leghosszabb mentesülési idő is a kitöltéstől számított 10 év. Az meg 2000 óta már csak eltelt.

A hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen előélető személyek nyilvántartásában még szerepelhetnek, de az nem jelenik meg az erkölcsiben. Pontos válaszhoz ismerni kellene, hogy mikor szabadultak kitöltve és milyen hosszú volt a büntetés.