Elévülés+ erkölcsi bizonyítvány

Sherlock # 2014.03.27. 12:59

dekmar,

már az.

Nagy Atti,

1. 2017. novemberében lehet kérvényezni a bírói mentesítést.
  2. 2020. májusában
  3. Ez egy elég mix kérdés, az erkölcsiben csak az szerepel hogy büntetett előélet, a bűnügyi nyilvántartásban pedig minden.
  4. Attól ritkább.
dekmar # 2014.03.27. 12:42

T.Cím!
2010-ben elítétek 1 év felfüggesztett börtönre, mikortól lehet erkölcsi bizonyítványom, ami tiszta.

köszönöm.

Nagy Atti # 2014.03.27. 12:04

Jó napot!
2010jul.meggyanusitottak szemérem elleni erőszakkal 13hónapot elözetesben voltam majd 2012 nov jogerős lett és még 15hónapot le kellett tölteni 2014 febr feltételesen szabadultam az ösz büntetés 3.5év börtön lett 2015 májusban lessz kitöltött.
1.mikor kaphatok tiszta erkölcsit leghamarabb, birói mentesitéssel?
2.mentesités nélkül?
3.Mit tartalmaz most az erkölcsi?(Bünügyi nyilvántartásban szerepel)???Vagy az jogerős itélet is meg van nevezve??
4.Igaz e hogy a köztársasági elnöki mentesités ritka mint a fehér holló??
Köszönöm a válaszát!

Agent Cooper # 2014.03.25. 12:26

Kedves nagy attila!

"Újra erkölcsös" 2018. júniusában lesz, de 2015. decemberben már kérelmezheti a bíróságtól a mentesítést, és akkor ennyivel korábban lehet "erkölcsös".

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

nagy attila # 2014.03.25. 10:56

jó napot!

2009 oktoberében kaptam 4év fegyházat csoportos rablásért
és 4évet közügyektől való eltiltást.kedvezménnyel szabadultam 2012 augusztusában.feltételes lejárt 2013 juniusában.
ki szeretném váltani az egyéni vállalkozoit amihez erkölcsi bizonyitvány kell.
mikor válthatom ki illetve mikor leszek ujra erkölcsös?

köszönöm elöre is válaszát

ddaaavv # 2014.03.24. 18:47

Tisztelt Válaszoló!

2011. decemberében véletlenül rátapostam egy buszmegálló üveg darabra, ami nem volt a helyén, emiatt megriant és szilánkjaira esett. nem gondoltam hogy bajlehet igy hazasétáltam. Később tudtam meg, hogy néhány akkori osztálytársamat bevitték és kihalgatták. Közülük páran elmondták, hogy én voltam. Én be is mentem a rendőrségre valomást is tettem, az ügyet a tiszt az ügyészségre irányította... de innentől én már nem vettem rész a történésekben. Sokat költöztem és főiskolára jártam, mindvégig dolgoztam. Most külföldre mennék
de nem szeretném hogy meglepetés érjen.

Maga szerint van mitől féljek ? elévülhetett már az ügy? tényleg megtörténhet hogy letartóztatnak a reptéren? Nem lessz hátrányosabb ha bemegyek és csak egyszerüen megkérdezem?

Válaszát köszönöm!

G.F.Imre91 # 2014.03.22. 12:45

Én és a bátyám még 2008. júl. 9-én elkövettünk bizonyos bűncselekményeket.

Bátyámat: a bíróság jogerősen 2009. dec. 10-én életveszélyt okozó súlyos testi sértés bűntettében felbujtóként, súlyos testi sértés bűntettében társtettesként, rablás bűntettében felbujtóként és társtettesként, kábítószerrel visszaélés vétsége és bűntette miatt ítélte a bíróság 4 év 10 hónap fiatalkorúak börtönére;

Engem: a bíróság jogerősen 2009. dec. 10-én életveszélyt okozó súlyos testi sértés bűntettében társtettesként, súlyos testi sértés bűntettében társtettesként, rablás bűntettében társtettesként, kábítószerrel visszaélés vétsége miatt ítélte a bíróság 3 év 6 hónap fiatalkorúak börtönére;

Az eljárás alatt előzetesbe voltunk végig.

Bátyám: 2012. március 22-én; Én: 2011. február 4-én szabadultunk feltételesen?

1. Melyikünknek mikor lesz "tiszta" az erkölcsi bizonyítványunk?

Agent Cooper # 2014.03.21. 17:11

Kedves Ambrus98!

1. 2017. május 11.
  2. 2016. november 11.

Agent Cooper # 2014.03.21. 17:08

Kedves Nándi17!

1. Nem.
  2. Fiú: 2015. szeptember 26., lány: 2014. szeptember 26.

Ambrus98 # 2014.03.21. 08:12

Jó napot kívánok!

A bátyámmal együtt bűncselekményt követtünk el.
A bűncselekmény garázdaság, rongálás és lopás volt. A kár sajnos meghaladta az 50 ezer forintot.
Az elkövetésre 2012. jan. került sor. Az ügyben jogerős ítélet is született még 2012. júl. 11-én. Az ítélet értelmében a bátyámat 1 év 10 hónap, engem 1 év 4 hónap fiatalkorúak fogházában letöltendő büntetésre ítéltek.
A bátyám 2014. január 6-án szabadult feltételesen, míg én 2013. augusztus 5-én szabadultam feltételesen.

1. Mikortól lesz tiszta a bátyám erkölcsije?

2. Mikortól lesz tiszta az én erkölcsim?

Nándi17 # 2014.03.21. 07:50

Az két távoli ismerősömet (unokanővérem férjének az unokahúgát és barátját), a bűncselekmény elkövetésekor még fiatalkorúak voltak. A fiatalkorúakat folytatólagosan elkövetett zsarolásért, életveszélyt okozó, súlyos testi sértésért, rablásért, betörésért, orgazdaságért még 2008. nov. 26-án ítélték el.
A fiút mint felbujtó és társtettes (valamint őt még közokirat-hamisításért is) jogerősen 4 év 8 hónap fiatalkorúak börtönére, a lányt mint társtettes 3 év 8 hónap fiatalkorúak börtönére ítélték melybe beszámításra került a 10 hónap időtartamú előzetes letartóztatás is. Mellékbüntetésként a fiút 7, a lányt 5 év közügyektől eltiltást kapott.

A lány: 2010. október 21-én került, míg a fiú: 2011. június 20-én került feltételesen szabadlábra.

1. Tiszta az erkölcsi bizonyítványuk?

2. Amennyiben nem. Mikortól lesz "tiszta" az erkölcsijük?

Agent Cooper # 2014.03.20. 20:11

Kedves 1313!

Sajnos ez nem azt jelenti, ugyanis a mentesítés beálltától számított további három évig nem lehet vagyonőr!

1313 # 2014.03.20. 18:53

Kedves Agent Cooper!

Elnézést kérek, de nem vagyok jogász, ezért veszek el ebben a „rengetegben”.
Igazából az zavart meg, hogy ahány jogot végzett ismerősömet kérdezek meg, annyiféle választ kapok. Van, aki azt mondja, hogy a 101 § d), van aki, pedig azt, hogy a 101 § f) pontja vonatkozik rám.

Ha valóban beadható az utólagos bírósági mentesítés iránti kérelem a próbaidő felénél, az számomra nagyon kedvező.
Ez azt jelenti, ha megadják 2015 januárjában a mentesítést, akkor visszakapom a bevont vagyonőri igazolványomat is?

Üdvözlettel: 1313

kátya13 # 2014.03.20. 14:54

Kedves Agent Cooper.

Köszönöm a válaszát.

Agent Cooper # 2014.03.20. 12:51

kátya13, igen!

Agent Cooper # 2014.03.20. 12:51

Kedves 1313!

Picit gyorsan olvasta a törvényt, ugyanis önre a Btk. 100. § (1) d) pontja vonatkozik: "...felfüggesztett szabadságvesztés esetén a próbaidő leteltének napján..." Ennek tükrében legyen kedves értelmezni a 101. § (1) bekezdését!

1313 # 2014.03.19. 20:03

Kedves Agent Cooper!

Köszönöm válaszát, de nem igazán értem. Ha a próbaidő fele lejár (tehát 1 év), akkor kérhető az utólagos bírósági mentesítés? Szándékos bűncselekmény miatt kiszabott büntetés esetén is? Nem kell megvárni a két év próbaidő végét, és utána még a 3 év felét?

101. § (1) A bíróság az elítéltet kérelemre mentesítésben részesítheti, ha erre érdemes, és a szabadságvesztés kitöltésétől vagy végrehajthatósága megszűnésétől a 100. § (1) bekezdés f)-i) pontjaiban meghatározott idő fele már eltelt.

A Btk. 100. § (1) bek. f) pontja
szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, egy évet meg nem haladó tartamú szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltését vagy végrehajthatóságának megszűnését követő három év elteltével

Üdvözlettel: 1313

kátya13 # 2014.03.19. 15:56

A kérdésem az lenne 2013. júliúsában okirat hamisítás miatt, (bírósági tárgyalás nem volt) határozatot kaptam vádemelés elhalasztásáról 1 év időtartamra. Kaphatok tiszta erkölcsi bizonyítványt? Büntetve nem voltam előtte. Válaszát előre is köszönöm.

Agent Cooper # 2014.03.19. 15:04

Kedves Zsolt94!

1. Nem.
  2. A megadott információk alapján 2016. júliusban.

Zsolt94 # 2014.03.18. 21:46

Az akkor 17 éves unokabátyámat 2010. júliusában zsarolás bűntettéért, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettéért, rablás bűntettéért, súlyos testi sértés bűntettéért, magánlaksértésér vétségéért, orgazdaság bűntettéért és kábítószerrel visszaélés vétségéért 3 év 8 hónap fiatalkorúak börtönére és 4 év közügyektől eltiltásra ítélték. A büntetésből 10 hónapot előzetes letartóztatásban töltött. Feltételesen szabadult 2012. júniusában.

1. Tiszta-e az erkölcsi bizonyítványa?

2. Ha nem. Mikortól lesz tiszta az erkölcsi bizonyítványa?

Agent Cooper # 2014.03.18. 14:03

Kedves 1313!

Amennyiben a 2014. januári ítélet jogerős, abban az esetben már nincs lehetőség rendes jogorvoslatra, így előzetes mentesítés sem kérhető.

Ilyen esetben kizárólag kegyelmi mentesítésre van mód, bírósági mentesítési kérelemre kizárólag 2015 januárjában nyílik lehetőség.

1313 # 2014.03.17. 20:19

Kérem, válaszolna valaki a 10 napja feltett kérdésemre. Nagyon fontos lenne. Úgy érzem, hogy egy szakmai baki áldozata lettem, és nem tudom, mit tehetnék. Jelenleg nem tudok elhelyezkedni erkölcsi nélkül.

Védőm a tárgyaláskor nem kérte előzetes mentesítésemet, pedig megbeszéltük, hogy kérni fogja. 6 hónap börtönbüntetést kaptam, két évre felfüggesztve, 2014. januárban. Beadhatok-e egy kérelmet előzetes mentesítésre, így a tárgyalás után két hónappal? Ha nem, akkor az utólagos mentesítés beadására mikor kerülhet sor?
Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2014.03.16. 17:45

Szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, egy évet meghaladó, de öt évnél nem hosszabb tartamú szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltését vagy végrehajthatóságának megszűnését követő öt év elteltével.

Sándor69 # 2014.03.16. 17:32

A feltételesen levő fiatalkorú esetében az első ítélete alapján 3 év 2 hónap fiatalkorúak börtönét kapott, melybe az előzetes letartóztatásban töltött 6 hónap beszámításra került, így a "fent maradó" és letöltendő büntetése 2 év 6 hónap, melyből 1 év 11 hónap után feltételesen szabadult. Az újabb bűncselekményt a feltételes ideje alatt követte el.

Az újabb bűncselekmény esetében még jogerős ítélet nincs. A vádirat alapján viszont letöltendő büntetést és közügyektől eltiltást kért rá az ügyész.

Ha pl. 4 év 6 hónap fiatalkorúak börtönét kap, melybe beszámításra kerül a korábbi büntetéséből 7 hónap valamint szintén beszámításra kerül 1 év 7 hónap előzetes letartóztatás. Valamint 6 év közügyektől eltiltást kap.

3. Amennyiben az adott ügyben 4 év 6 hónapra ítélik, melybe beleszámításra kerül ügyben előzetes letartóztatásban eltelt 1 év 7 hónap továbbá a korábbi ítéletből fent maradó 7 hónap azaz a ténylegesen letöltendő 3 év 6 hónap. Mellékbüntetésként 6 év közügyektől eltiltást is kap. Ez esetben mikortól lehet tiszta az erkölcsi bizonyítványa?

guba" # 2014.03.16. 16:16

A törvényi mentesítés
100. § (1) E törvény erejénél fogva áll be a mentesítés

1. elzárás, pénzbüntetés és közérdekű munka esetén az ítélet jogerőre emelkedésének napján,
  2. foglalkozástól eltiltás, járművezetéstől eltiltás, kitiltás és sportrendezvények látogatásától való eltiltás esetén az ítélet jogerőre emelkedése napján,
  3. kiutasítás esetén a büntetés végrehajtásának befejezése vagy végrehajthatóságának megszűnése napján,
  4. felfüggesztett szabadságvesztés esetén a próbaidő leteltének napján,
  5. gondatlan vétség miatt kiszabott szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltésének vagy végrehajthatósága megszűnésének napján,
  6. szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, egy évet meg nem haladó tartamú szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltését vagy végrehajthatóságának megszűnését követő három év elteltével,
  7. szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, egy évet meghaladó, de öt évnél nem hosszabb tartamú szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltését vagy végrehajthatóságának megszűnését követő öt év elteltével,
  8. szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, öt évet meghaladó, de tíz évnél nem hosszabb tartamú szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltését vagy végrehajthatóságának megszűnését követő nyolc év elteltével,
  9. szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, tíz évet meghaladó tartamú, határozott ideig tartó szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltését vagy végrehajthatóságának megszűnését követő tíz év elteltével.

(2) Az (1) bekezdés b) pontja esetén a mentesítés nem terjed ki

1. foglalkozástól eltiltás esetén a foglalkozás gyakorlásának,
  2. járművezetéstől eltiltás esetén a járművezetés gyakorlásának,
  3. kitiltás esetén az ítéletben meghatározott településen vagy az ország meghatározott részén való tartózkodás,
  4. sportrendezvények látogatásától való eltiltás esetén az elítélt sportrendezvények látogatásához való jogára.

(3) Az (1) bekezdés d) pontja esetében a mentesítés nem áll be, illetve hatályát veszti, ha a szabadságvesztés végrehajtását elrendelik. Ilyenkor a mentesítésre a végrehajtandó szabadságvesztésre vonatkozó mentesítési szabályok az irányadók.