Elévülés+ erkölcsi bizonyítvány

Tvrytko # 2009.07.11. 11:00

Tisztelt Ügyvéd úr!

Kiegészítem az előző kérdésemet:

Pontosan 2001. 02. 19-én mentesültem a hátrányos jogkövetkezmények alól viszont az eltiltást(vagyonőrfoglakozástól) az 1999 . évi LXXXV.Törvény 16 paragrafus 1 bekezdése (a) pontjára hivatkoznak(rendőrség).Most Julius 1-től ezt módosították?Magyarán ugy értelmeztem,hogy törölnek a bűnügyi nyilvántartásból,de a rendőrségéből is?Vagy csak az erkölcsi bizonyítványnál?

Köszönettel:Lajos

Tvrytko # 2009.07.11. 09:25

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Vagyon elleni BCs miatt felfüggesztett büntetésem lejárt 2000ben,tiszta erkölcsit kapok de a rendőrség 15 évre eltiltott hogy vagyonőr lehessek.Nemrég ugy hallottam egy biztonsági képzést oktató személytől,hogy 2009.Július 1- től aki rendelkezik erkőlcsi bizonyítvánnyal az kaphat vagyonőrigazolványt(új jogszabály).Kérdésem igaz ez?Hol tudnám ezt pontosan megnézni?Nagyon szeretnék már dolgozni a szakmában nagyon fontos lenne a pontos válasz.

Köszönettel:Lajos

zsuzsika0220 # 2009.07.08. 09:04

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Arra a kérdésemre, hogy külföldi állampolgár igényelhet-e Magyarországon erkölcsi bizonyitványt, már választ kaptam.
Engem az érdekelne, hogy ezt ugyanúgy a postán kiadott kérőlappal tehetem meg?

Válaszát előre is köszönöm!
Nagyon sürgős lenne!

billa # 2009.07.07. 13:18

Hello,

rám 1998-ban szabtak ki 5 ezer forint fölötti kárt okozó bolti lopás miatt 1 év felfüggesztett börtönbüntetést. A kérdésem, hogy így 11 év távlatából miként üthet vissza ez a dolog még rám? Szerepel ez még valahol, ha igen, hol és mennyi ideig?

Két hétre az Államokba kellene utaznom és nem tudom, hogy a vízumkérelemben lesznek-e ezt érintő kérdések, esetleg számíthatok-e bármi váratlanra a határon-reptéren..(pl. kiemelnek, mert szerepel a 11 évvel ezelőtti dolog valami nemzetközi bűnügyi nyilvántartásban, ha van egyáltalán ilyen)? Ha bármi hasonlóra van kilátás, inkább nem mennék, de sajnos a neten semmi egyértelműt nem találtam erre vonatkozóan.

Köszi előre is a választ.

ObudaFan # 2009.06.25. 19:26

A várt új jogszabály megjelent a Magyar Közlöny június 19-i számában.

prometheus # 2009.06.20. 22:57

Köszönöm az erkölcsi bizonyítvánnyal kapcsolatos választ!

jamy # 2009.06.19. 10:58

Sziasztok!
Látom újra a bűnügyi nyilvántartásról volt szó.
Nekem 2005-ben volt egy év próbaidőm lejárt és most juni 14-én volt a selejtezés.
Jelenleg katona vagyok, mint már előbb is emlitettem a hozzászólásaimban.
A fedhetetlenségiben szerepelnek még ezentúl is az adataim?
Egyáltalán én kérhetek fedhetetlenségit?
Mert abban ez állt, hogy a büntettesek és kényszerintézkedés alatt állók nyilvántartásában adatokat nem kezelünk....a mellékelt adatokat kezeljük: és ebben volt benne a próbaidő vmint a garázdaság.
Ha megtörténik a törlés azután már sehol nem szerepel a nevem?
Pl.: menni akarok át más hivatásos szervezethez/ rendőrség, tűzoltóság, vám..../ ha lejár a szerződésem, náluk fognak szerepelni az adataim, ha ők lekérik hivatalból?

ana001 # 2009.06.18. 18:39

jack4 köszönöm a választ

jack4 # 2009.06.18. 16:27

ObudaFan 2009.06.17. 21:13:
Valóban, benéztem!

jack4 # 2009.06.18. 16:25

ana001-nek: biztosan lesz valami megoldás (rövidebb nyilvántartási idő), de még nem hallottam, hogy mit terveznének. Az 1999. évi LXXXV. tv.-t kell figyelni.

little flower # 2009.06.18. 12:12

ObudaFan (Ügyvédúr), köszönöm szépen!

ObudaFan # 2009.06.18. 10:33

prometheus

1. Igen.
  2. Tiszta lesz az erkölcsi.
ObudaFan # 2009.06.18. 10:33

Igen.

little flower # 2009.06.17. 20:55

Mindenkinek köszönöm a segítségét!

Összegezve: 2004-es bcs esetén 2006-os tárgyalás eredményeképpen 1 év próba (semmi egyéb büntetés), ez 2007-ben lejárt.
Ha június 30-a előtt kérem ki az erkölcsit, akkor is az lesz benne, hogy a bűntettesek nyilvántartásában nem szerepel?
Jól értelmezem?

Köszönöm!!!

prometheus # 2009.06.17. 20:08

Tisztelt Ügyvéd Úr (Obudafan) (és mindenki, aki pontos választ tud adni)!

Az alábbi két kérdés kapcsán szeretnék érdeklődni.

1.) Magyarországon élő külföldi állampolgár igényelhet-e Magyarországon erkölcsi bizonyítványt?

2.) 2006-ben kábítószerrel való visszaélés miatt (csak fogyasztás) bírósági tárgyalásom volt, amely a következő eredménnyel zárult: a bíróság arra kötelezett, hogy 1 éven belül mutassak be egy 6 hónapos un. eltereléses kezelésről szóló dokumetumot, amely meg is történt.

Abban az esetben, ha a fentiek tükrében kérek erkölcsi bizonyítványt mivel számolhatok?

Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2009.06.17. 19:13

a próbára bocsátás eredményes elteltével mentesülsz

Ez tévedés. A próbára bocsátás intézkedés, nem jár büntetett előélettel, így nincs mi alól mentesíteni.

ana001 # 2009.06.17. 19:08

jack4 # e-mail 2009.06.16. 21:04

A bűntettesek nyilvántartásába felvett adatoknak a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesítés utáni nyilvántartási idejére gondolsz?

Igen,ezt szeretném megtudni

jack4 # 2009.06.17. 14:37

Bár nem engem kérdeztél, de 2009.06.30-tól semmisítette meg az AB. a bűntettesek nyilvántartásában való nyilvántartást a mentesülési idő lejárta után.
Vagyis a próbára bocsátás eredményes elteltével mentesülsz, de a még hatályban lévő tv. szerint további három évig szerepelsz a nyilvántartásban.

De 06.30-tól már nem, a mentesülés utántól tiszta vagy.

A "bűntettesek nyilvántartásában nem szerepel" szöveget is eltörölték. Csak a személyi adataid szerepelhetnek az erkölcsiben.

little flower # 2009.06.17. 13:37

Dr. Mohos Gábor Ügyvédúr, ObudaFan, köszönöm szépen!

Csak még egyszer, utoljára, mielőtt jelentkezem az állásra: tehát sajnos bcs-t követtem el, ujjlenyomat is volt a rendőrségen, de a próbára bocsátásnak is már majdnem 2 éve vége. (Az időpontokat megírtam.)Ezek tudatában nyugodtan kikérhetem az erkölcsit, nem vagyok büntetett előéletű és nem szerepelek a bűntettesek nyilvántartásában????

Nekem ez nagyon fontos és sürgős a határidő miatt!

Köszönöm, köszönöm!!

ObudaFan # 2009.06.17. 10:53

Az lesz.

little flower # 2009.06.17. 07:52

Köszönöm válaszát!
1 év próbaidőt kaptam. 2007-ben letelt minden gond nélkül. Az lesz benne az erkölcsiben, hogy a bűntettesek nyilvántartásában NEM szerepel???

Nagyon köszönöm...

little flower # 2009.06.17. 07:52

Köszönöm válaszát!
1 év próbaidőt kaptam. 2007-ben letelt minden gond nélkül. Az lesz benne az erkölcsiben, hogy a bűntettesek nyilvántartásában NEM szerepel???

Nagyon köszönöm...

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.06.17. 07:45

Ha megrovás intézkedést alkalmaztak, akkor nem szerepel az erkölcsi bizonyítványban.

little flower # 2009.06.17. 07:12

Még egy kérdés: mennyi idő után évül el a bűnügyi nyilvántartásban szereplés? Ez a rendőrségi ujjlenyomatos történet. Vagy nem is vagyok benne? Elég nyomasztó érzés ez, jó lenne tudni, mi a helyzet!
Nagyon köszönöm a segítséget!

little flower # 2009.06.17. 06:55

2004-ben volt egy apró ügyem. Nem szívesen beszélek erről az egészről. 2006-ban volt a tárgyalás. Nem büntettek meg, még pénzbüntetést sem kaptam. Nem vagyok bűnüző, de attól tartok, a rendőrségi nyilvántartásban szerepelek.

Szeretnék nemsokára elhelyezkedni, és gyanítom, hogy kérni fogják az erkölcsit. A bírónő annak idején azt mondta, hogy megkapom, nem vagyok büntetett előéletű. Az erkölcsin viszont ott lesz, hogy a bűnügyi nyilvántartásban szerepel?? Az ügy is meg van nevezve?
Mert akkor ki se kérem. Az gáz! Semmi kedvem magyarázkodni! Mi van ilyenkor? Mennyi idő után évül ez el?

Egy apró botlás és az ember élete el van vágva?
Azóta nincs semmi stiklim. Becsületes vagyok!

Kérem, aki tud, segítsen! Hadd aludjak nyugodtan!
Köszönöm...