A lent említett jogegységi határozat még nem született meg. Ezzel együtt az új eljárást tartom a legkevésbé valószínűnek.
Elévülés+ erkölcsi bizonyítvány
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Köszönöm megtisztelő válaszát.
A mentesülés és az erkölcsi biz kérdése akkor tisztázott.
Azonban az itélet elismerésével kapcsolatos megfogalmazások erős kételyeket és dillámát szültek bennem.
tehát 3 lehetséges jogi módozat lehetséges és mindegyik alkalmazható jelenleg csak a biróságtól függ?
1, felfüggesztetté minősítik (természetesen számomra ez a legkedvezőbb és áhított megoldás)
2, jelenlegi végzés: feltételes szabadság...(szükséges rossz...?)
3, uj eljárás, itélet, nyomozás,...?! ami számomra mindenképpen elkerülendő!! lelki okokbol...
Egyébként az osztrák itélet rendkivül túlzó....és mintha a magyar is bünszövetséget keverne bele hogy a sulyosságot alátámassz....
Van 8 napom hogy éljek fellebbezéssel? mit tanácsol? az uj nyomozás mindenképpen elkerülendő...! viszont a felfüggesztettre van esély??
Hálás KÖszönettel!
Jagermeister
Nem feltétlenül. Meg kell várni az új jogszabályt, ami jún. 30-ig minden bizonnyal hatályba lép, és abból kiderül.
steffx
A mentesítéstől három év elteltével lesz eszerint tiszta az erkölcsi, azzal, hogy ha ennek az időtartamnak a fele eltelt, akkor megpróbálhatsz kérni előzetes mentesítést.
Ha jól értem, akkor az osztrák bíróság az ott ismert, nálunk egyelőre nem alkalmazott részbeni felfüggesztéssel élt. Van olyan álláspont, hogy ezt felfüggesztettnek kell elismerni. A külföldi bíróságok ítéleteinek elismeréséről, és azon belül is a te problémádról bővebben olvashatsz a 36. oldaltól ebben a dokumentumban: http://www.fovarosi.birosag.hu/…datassal.pdf
Felhívom a figyelmet különösen a következő megállapításokra:
"A Fővárosi Ítélőtábla jelenlegi jogi álláspontja szerint az ekként kiszabott szabadságvesztés
nincs összhangban a magyar joggal, ezért érvényének elismerését meg kell tagadni. Ennek az
álláspontnak viszont az a következménye, hogy a terhelt ellen ugyanazon bűncselekmény
miatt lefolytatják az eljárást, adott esetben - a res iudicata ellenére - büntetést szabnak ki.
Ebben az esetben a Btk. 6.§ (5) bekezdése sem alkalmazható, mert a nyomozás már
folyamatban van.
A Fővárosi Bíróság évek óta több kísérletet tett ezen büntetési nem megfeleltetésére. A 2001.
november 13-ai keltezésű „a külföldi ítélet érvénye elismerésének néhány jogalkalmazói
kérdéséről” szóló problematika rögzíti, hogy az ún.kombinált szabadságvesztés esetén az
egész büntetési tartamot felfüggesztett szabadságvesztésként kell elismerni. Évekig ezt a
gyakorlatot követtük, amíg az Ítélőtábla megváltoztatva az elsőbírói döntést, sorozatosan
megtagadta ezen határozatok érvényének elismerését.
A Legfelsőbb Bíróság Kollégiumvezetője a 2003. El. II.C.1/37. számú és 2004. március 18-án
kelt állásfoglalása szerint az ún. kombinált büntetés jogintézménye – a magyar Btk.
szempontjából – tartalmilag a próbaidővel egybeszámított tartamban meghatározott
(kiszabott) végrehajtandó szabadságvesztésnek tekintendő, amelyből az elítéltet – a próbaidő
hosszára – feltételesen elengedték. Az osztrák Btk. szerint ez az ítélőbíró hatáskörébe tartozik.
A Fővárosi Ítélőtábla ezzel a jogi megoldással sem értett egyet és változatlanul megtagadta az
érvény elismerését.
Jogos aggályának adott hangot, amikor rögzítette hogy a kombinált büntetés végrehajtandó
szabadságvesztéskénti elismerése a terheltre nézve méltánytalan hátrányt jelentene, egyebek
között pl. a Btk. 102. §-ában meghatározott mentesítés számításánál is.
Tudomásunk szerint a közeljövőben ebben a kérdésben jogegységi eljárás keretében fog
dönteni a Legfelsőbb Bíróság.
A magunk részéről a korábbi gyakorlat (felfüggesztett szabadságvesztéskénti elismerés)
folytatásával értenénk egyet, mert egyrészt ez a megoldás jelentené a terheltekre nézve a
kisebb hátrányt, másrészt a folyamatban lévő nyomozások is megszüntetésre kerülhetnének rs
iudicata címén."
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ez egy idézet az AB határozatából:
" A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!
Az Alkotmánybíróság jogszabályok alkotmányellenességének
utólagos megállapítására és megsemmisítésére, valamint
nemzetközi szerződésbe ütközésére irányuló indítványok
tárgyában – dr. Bragyova András, dr. Holló András, és dr.
Kovács Péter alkotmánybírák különvéleményével – meghozta a
következő
határozatot:
1. Az Alkotmánybíróság megállapítja, hogy a bűnügyi
nyilvántartásról és a hatósági erkölcsi bizonyítványról szóló
1999. évi LXXXV. törvény 16. §-a, 17. §-a, 18. §-a, 19. §-a,
19/A. §-a, 31. § a) pontja, 34. §-a, 36. §-a, valamint az 59. §
- pontja alkotmányellenes, ezért azokat 2009. június 30.
napjával megsemmisíti.
"
Ez pedig idézet magából a törvényből, melyre a határozat vonatkozik:
"II. Fejezet
A BŰNTETTESEK NYILVÁNTARTÁSA
16. § (1) A bűntettesek nyilvántartásába felvett adatokat - a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel -
- a szándékos bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítéltek esetén a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesítés (a továbbiakban: mentesítés) beálltától számított tizenöt évig,
- a szándékos bűncselekmény miatt közérdekű munkára, illetőleg pénzbüntetésre ítéltek esetén a mentesítés beálltától számított öt évig,"
Ugye ez az a 16§ b), ami alpján bevonták a fegyvertartásimat, merthogy a mentesítés után még 5 évig szerepelek a nyilvántartóban.
Viszont akkor jól értem, az AB határozata alapján 2009.jún.30 után visszakaphatom a fegyverartásimat?
még egy az előzőhöz:
Ha beáll a mentesülés akkor az erkölcsi teljesen tiszta lesz? tehát "nem szerepel"....jelölés lesz? vagy?
még egyszer köszönet.
Tisztelt Hozzáértők!
Ausztriában elkövetett lopás miatt 8 honap szabvesztést kaptam (2 honap letöltött. 6 honap 3 évre felfüggesztve)
A magyar biróságtól most kaptam egy végzést amelyben az itélet érvényét elismerik.
Az alábbi eltéréssel: 1 év feltételes szabadságot határoz meg ami 2009.ápr 1-én letelt...
A letöltött 2 hónapot pedig beszámitottnak veszi.
Az erkölcsi biz. miatt érdekelne, hogy ez számomra mit jelent? kapok-e vagy nem? illetve meddig nem?
(esetleg érdemes e fellebbezni, hogy felfüggesztett szab vesztésnek minősitsék hogy a mentesítés miatt emiatt kedvezöbben helyzetbe kerüljek....van-e értelme?
köszönettel előre is.
Ja és még valami, lehet hogy nagyon hülye a kérdés, elnézést.
Így, hogy az erkölcsim tiszta, de a fegyvertartásim be van vonva, repülőre ülhetek, nem fog ez kibukni a bechekkoláskor?
Lehet tudni, hogy mikorra várható?
Várjuk meg az új jogszabályt.
Köszönöm Ügyvéd Úr!
Akkor tehát abban bízhatok, hogy ez a mentesítés utáni 5 év nyilvántartásban szereplés fog lerövidülni vagy megszűnni a közeljövőben?
Szerepel a nyilvántartásban. Azért félreérthető a szöveg, mert annak ellenére azt mondja, hogy nem szerepel, hogy szerepel.
Tisztelt ügyvéd Úr!
"Nem, hanem a jelenlegi jogszabály szerinti szöveg a félrevezető, amint azt az Alkotmánybíróság meg is állapította."
1.Ne haragudjon, de ezt nem értem. Tehát azért lett bevonva a tartásim, mert félrevezető a jogszabály?
2.És akkor ez az, ami módosulni fog?
3.És akkor most szerepelek a nyilvántartásban vagy nem? Ha igen, akkor miről szól a mentesítés?
Ha nem, akkor meg hogyhogy még látják az ítéletemet egyesek?
Köszönöm!
Tisztelt Ugyved Ur,
A jogeros itelet az elevulesi ido letelte utan automatikusan torlodik az erkolcsibol vagy kerelmezni szukseges. Ha igen milyen uton van erre lehetoseg.
Valaszat elore is koszonom.
Tisztelettel:
Alvin
„Ha ugyebár az erkölcsimben az van, hogy a bűntettesek nyilvántartásában NEM szerepel, akkor hol szerepelek mégis, milyen nyilvántartásban, ami miatt a rendőrség ezt látta és bevonták a fegyvertartásimat?
Ezek szerint több nyilvántartás is van?”
Nem, hanem a jelenlegi jogszabály szerinti szöveg a félrevezető, amint azt az Alkotmánybíróság meg is állapította.
És mégegy dolog. Ha ugyebár az erkölcsimben az van, hogy a bűntettesek nyilvántartásában NEM szerepel, akkor hol szerepelek mégis, milyen nyilvántartásban, ami miatt a rendőrség ezt látta és bevonták a fegyvertartásimat?
Ezek szerint több nyilvántartás is van?
Köszönöm!
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Köszönöm gyors válaszát! Arra gondol, amit tavaly az Alkotmánybíróság eltörölt a nyilvántartási törvénnyel kapcsolatban? Mikorra várhetó Ön szerint ez a mósosítás, ami érintheti az ügyemet és milyen módon fogja érinteni?
Jelenleg nem. De jogszabályváltozás várható a bűnügyi nyilvántartás tekintetében.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
2006-ban a bíróság 1.fokon jogerősem elítélt céges ügyben csalás vétsége miatt és 200.000 Ft pénzbüntetést szabtak ki, amit én rögtön rendeztem is.
Egészen idáig semmi gond nem volt, amíg 2 hete be nem adtam egy megszrzési kérlmet vadászfegyverre (2000 óta van fegyvertartási engedélyem vadászfegyverekre, sem a nyomozáskor, sem az ítéletkor nem vonták be) melyre múlt héten jött is a válasz gyorsan a rendőrségről, hogy kérlmemet elutasítják és ezzel együtt tartási engedélyem visszavonják és 3 napon belül adjam le a fegyvereimet, lőszereket és a tartási engedélyemet. Írja még, hogy fellebbezésre van lehetőség és a csekket is csatolta hozzá 4000 Ft-ról.
Az indoklásban ezt írja: "Tekintettel arra, hogy a mentesítés - büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesítés 2006.09.18. - beálltát követően 5 év még nem telt el, kérelme nem teljesíthető. Kérelme legkorábban 2011.09.18-át követően teljesíthető"
Kérdésem, hogy mivel már így is eltelt 3 év, nem lehet-e valami kérvénnyel valahová fordulva lerövidíteni ezt az időt, hogy engedélyem és fegyvereim visszakaphassam?
Köszönettel: Jagermeister
Tisztelt Ügyvéd úr
Olyan kérdéssel fordulok önhöz amire eddig még soha válszt nem találtam akárhogy próbáltam kideriteni. Sajnálatos módón tavaly kaptam a biróságtól 3 év próbára bocsátást (lopási kisérlet) viszont most jelenleg külföldön dolgozom (Egyesült Királyság) ahol bizonyos Criminal Record Buerau ellenőrzést kell megcsináltatnom.
Ahogy tudom én birói intézkedést kaptam nem pedig itéletet.
Mire számitsak illetve ez miatt én elvesztem a munkámat? Milyen nemzetközi szabályok vonatkoznak az ilyen esetekre?
Válaszát előre is köszönöm
Maimális Tisztelettel
István
szék
Nem fog.
kalicka
Nem szerepel.
Kedves Ügyvéd Úr!
Sok hasonló kérdést láttam, de nem vagyok biztos a dologban, minden eset egyedi, pontosan ilyet nem találtam, ezért én is megkérdezném...
Bolti lopás, 400 Ft értékben, első eset, az emberke nagykorú, együttműködő volt, végül nem vásárolta meg, visszaadta az árut, jegyzőkönyv megvolt, de példányt abból nem kapott.
Kérdésem lenne:
1, szerepel-e ez a szabálysértés az erkölcsi bizonyítványban
2, ha igen, munkahelyen, vagy doktori iskolába való felvételkor számít-e?
3, milyen egyéb következménnyel jár?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A kérdésem a következő-1991.-ben a bíróság súlyos testi sértésért 8 hónap börtön bűntetetést szabott ki 4 évre felfüggesztve.Most a munkámhoz erkölcsi bizonyítvány kell.Szerepelni fog ez benne?És mikor fognak törölni a nyílván tartásból?
Válaszát köszönöm.
Nincs mit.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Köszönöm gyors válaszát!
Tisztelettel
Anett
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02