Elévülés+ erkölcsi bizonyítvány

biga80 # 2015.05.11. 12:41

Tisztelt Jogi Fórum!

Kérem segítsen, aki tud!
Próbára bocsátást kaptam, ami még nem telt le. az ítéletben búnösnek ítéltek egy vétség miatt. Kaphatok-e én ezek után tiszta erkölcsit ( közférában munkavállalás miatt kellene).

Büntetést nem kaptam, de egy váéaszban azt olvastam, hogy "búntettesek nyilvántartásában ... szerepel"
bejegyzést írják be az erkölcsibe. Mindenkinek ezt írják Nem azt, hogy büntetett vagyok-e?
ez nem mindegy.
Én e miatt biztos szerepelek, és akkor ez azt jelenti, hogy nem kaphatok tiszta erkölcsit?

Tisztelettel köszönöm a választ.
Biga

biga80 # 2015.05.13. 03:49

Tisztelt Jogi Fórum!

Kérem segítsen, aki tud!
Próbára bocsátást kaptam, ami még nem telt le. az ítéletben búnösnek ítéltek egy vétség miatt. Kaphatok-e én ezek után tiszta erkölcsit ( közférában munkavállalás miatt kellene).

Büntetést nem kaptam, de egy váéaszban azt olvastam, hogy "búntettesek nyilvántartásában ... szerepel"
bejegyzést írják be az erkölcsibe. Mindenkinek ezt írják Nem azt, hogy büntetett vagyok-e?
ez nem mindegy.
Én e miatt biztos szerepelek, és akkor ez azt jelenti, hogy nem kaphatok tiszta erkölcsit?

Tisztelettel köszönöm a választ.
Biga

folyami géb # 2015.05.13. 05:18

A bűntettesek nyilvntartásban biztosan nem szerepelsz. Jogi szaknyelven te "hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen előéletű" személynek minősülsz. Kérdés, hogy az új munkahely milyen szintű erkölcsit igényel.

biga80 # 2015.05.14. 03:43

Küszönöm a választ!

Tisztelette:
Biga

villamos67 # 2015.05.23. 10:01

Tisztelt Fórumozók! :-)
Szeretném megtudni, hogy ha valaki korábban (1998-ban) szándékos bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen el volt ítélve, de már 2003-ban "tiszta" hatósági erkölcsi bizonyítványt kapott, az 2015-ben szerepel-e még a "hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen előéletű személyek nyilvántartásában"? (A 2009. évi XLVII. törvény meghatározza,hogy a nyilvántartásába felvett adatokat hány évig "kell nyilvántartani", de a törlési kötelezettséget nem találtam meg.)
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Vilmos

chieftec # 2015.05.27. 11:12

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Abban szeretném a segítségetek kérni, hogy 2008 tavaszán sajnos báttyámal csináltunk egy hülyeséget amit én vittem el mert még nem voltam 18 éves, így elvileg kisebb büntetést kaptam. az ítélet 2 év felfüggesztett volt.

Amiután letelt jelentkeztem a honvédséghez 2011-ben fel is vettek. viszont utána adódott a lehetőség, hogy tűzoltosághoz mehetünk báttyámmal, őt fel is vették, nekem meg azt mondták, hogy nem tudnak felvenni mert valahol szerepel, de 8 év múlva elévül és fel tudnak venni.

Arra lennék kiváncsi, hogy akkor 2016 tavaszán már sehol sem fog látszani a büntetés? Illetve, hogy lehet az, hogy a honvédséghez felvettek viszont tűzoltónak nem?
Hol tudom ezt esetleg lekérdezni, mert erkölcsit már sokszor igényeltem abban nem szerepel semmi.

folyami géb # 2015.05.27. 12:15

Ahhoz, hogy válaszolni tudjak, egy kérdésre muszáj válaszolnod: mi volt két év, a büntetés tartama vagy a próbaidő tartama?

Egyre meg ha akasz, válaszolsz: mit kapott a bátyád, hogy ő hamarabb lett tiszta?

chieftec # 2015.05.27. 13:49

A próbaidő volt 2 év, ha jol tudom 3 hónap börtonből lett 2 év próbaidő. Báttyám semmit sem kapott mert én vittem el az egesz balhét mivel ő nagykorú volt már.

folyami géb # 2015.05.27. 16:55

No várj csak, akkor még egy kérdés: próbára bccsátást kaptál vagy felfüggesztett szabadságvesztést? Tehát így szólt az ítélet:

2 évi időtartamfra próbára bocsátja vagy
X hónapi fogház vagy börtönbüntetésre ítéli, melynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggeszti?

Nem mindegy!

chieftec # 2015.05.27. 17:25

A második, járnom is kelett a 2 év alatt havonta egyszer egy csajhoz beszélgetni, hogy minden rendben van e.

folyami géb # 2015.05.27. 19:20

Hát, akkor nincs jó hírem.

Mondjuk azt elfelejtettem megkérdezni, mikor lett jogerős az ítéleted. Mindegy, a helyzet a következő:

A hivatásos tüzoltóra az 1996. évi XXXI. törvény 32. § (1) bekezdése értelmében a fegyveres erők hivatásos tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény vonatkozik.

Az 1996. évi XLIII. törvény 37/A.§ (1) bekezdés c) pont cc) alpontja szerint valóban a mentesítés beálltától számított 8 évig nem lehetsz hivatásos katona, így túzoltó sem.

Tehát nézd meg, mikor lett jogerős az ítéleted, adj hozzá 2 évet (ekkor járt le a próbaidő és állt be a mentesítés), aztán még 8-at, azaz összesen 10-et, utána leszel teljesen tiszta.

EgySzemély # 2015.05.27. 22:20

Üdvözletem!

Az pontosan mit takar hogy a 8 napos erkölcsi bizonyítvány kiállítását meghosszabbították 30 nappal?

chieftec # 2015.05.28. 07:35

Ertem, viszont pont ezt nem értem, hogy lehettem szerződéses katona?

folyami géb # 2015.05.28. 19:33

Mert a szerződéses katona nem hivatásos, és a szerződésesnél a mentesítés után csak három évig tart a várakozási idő.

Viszont látom, hogy közben hülyeséget beszéltem. Elkerülte a figyelmem, hogy fk. voltál. Ha ez így van, akkor az ítélet jogerőre emelkedésekor azonnall mentesültél, úgyhogy az ítélethez képest 3 év múlva már lehettél szerződéses katona.

És akkor tűzoltó sem tíz, hanem az ítélet időpontjáoz képest 8 évmúlva lehetsz.

chieftec # 2015.05.28. 22:06

Köszönöm a választ :)

EgySzemély # 2015.05.29. 10:08

Üdvözletem!
Az pontosan mit takar hogy a 8 napos erkölcsi bizonyítvány kiállítását meghosszabbították 30 nappal? Mi lehet ennek az oka?

bogarka501 # 2015.05.29. 18:34

Tisztelt Jogi Fórum!

2002. novemberében a kollégám letanúztatott velem egy általa és a felesége által aláírt ingatlan jelzálogszerződést és hitelszerződést. 2004-ben váltak és a felesége beperelte, mert nem ő írta alá a szerződéseket, bár tudott a hitelről. Sajnos mint tanú én is vádlott lettem, mert bár nem tudtam, hogy nem a feleség írta alá, de jóhiszeműen elhittem. Az életben utoljára :(

A lényeg, hogy közokirat-hamisítás bűntettben, tárgyalás mellőzésével próbára bocsátottak (BTK 71-72. paragrafusra hivatkoztak) figyelemmel a BTK 87. par. (2) bek. e./ pontjában meghatározott enyhítő szakaszra. És persze meg kellett fizetni a bűnügyi költségeket. Erről 2005. októberében kaptam papírt.

Most éppen munkahely váltás előtt állok és kétségbe vagyok esve, hogy mi fog szerepelni az erkölcsi bizonyítványban, ha ki kérem.

Előre is nagyon köszönöm, ha valaki tud segíteni!

folyami géb # 2015.05.30. 05:46

Bogarka501, nyugalom,
bizonyosan semmi nem lesz az erkölcsiben. Sőt, nem is volt, mert a próbárs bocsátás nem büntetés, hanem intézkedés, ekként nem eredményez büntetett előéletet.

Off

Nem bírom megállni: a bíróságnak nem kellett volna a Btk. 87. § (2)bek. e/ pontra hivatkozni, a próbára bocsátásnak ahhoz semmi köze.

On

bogarka501 # 2015.05.30. 06:48

Kedves folyami géb,
nagyon köszönöm a gyors választ! Így már sokkal jobban érzem magam :)

szép hétvégét kívánok! :)

barika74 # 2015.06.03. 07:34

Sziasztok!
Egy olyan kerdesem lenne hogyan tudnek megbizni ugyvedet szemelyes talalkozas nelkul es hogy a tiszteletdijat utalassal vagy maskent lehet e fizetni mivel kulfoldon vagyok es Magyarorszagon kellene az ugyved

blew02 # 2015.06.15. 16:20

Sziasztok,

2007 szeptember 27.-én 2év börtönt kaptam 4 évi próbaidőre felfüggesztve. Ami 2011 szeptember 27.én letelt.
Kaphatok tiszta erkölcsit?
Válaszokat nagyon köszönöm. Nagyon fontos lenne mi előbb választ kapnom.
Üdv

folyami géb # 2015.06.16. 18:38

Igen, a próbaidő lejártával mentesültél.

blew02 # 2015.06.18. 06:53

Szia és milyen szöveggel fog visszajönni.
A bűntettesek nyilvántartásában nem szerepel.gondolom.
De a hátrányos jogkövetkezmények alattállóban szereplek gondolom.
Ez mit jelent munkahely szempontjából?
Válaszod köszönöm

folyami géb # 2015.06.18. 19:03

Bizony abban igen, egészen 2019-ig. Csakhogy az nem jelenik meg a normál erkölcsiben. Ha valami olyan munkakörre pályázol, amihez ez nem elég, akkor arra kell kérni igazolást, hogy az adott beosztás tekintetében van-e kizáró ok, és akkor megírják, hogy van-e vagy nincs, de részletes tájékozatást abből kifelé nem adnak.

blew02 # 2015.06.18. 21:59

Köszönöm válaszod.Csak sima erkölcsi kell.Semmi más.
Abban akkor csak annyi szerepel bűntettesek nyilvántartásban nem szerepel?