Elévülés+ erkölcsi bizonyítvány

MADLen # 2008.12.17. 18:06

Aggódom, mert eltévelyedésemben elkövettem egy nagy hülyeséget. Kb egy hete a tescoban eltulajdonítottam kétezer ft értékben vmit, amiért elkaptak. Tettemet beismertem, kifizettem, ám a cselekményről jegyzőkönyvet készítettek, s azt mondták várjam a levelet, melyben értesítenek a további kötelezettségeimről, mert a tesco köteles feljelentést tenni ellenem, a szabálysértés miatt. (elvileg majd vmi önkormányzathoz kell bemennem, ahol idézem a biztonsági őrt: "ejnyebejnyében részesítenek" majd) A levél még nem érkezett meg.

A helyzetem azért aggasztó, mert 1. a levél még nem érkezett meg, s így nem tudtam még "elrendezni" az ügyemet, 2. közben korábban munkát vállaltam, amihez erkölcsi bizonyítvány kell, amit a cég vagy már kikért, vagy majd most fog kikérni, hogy szerződést köthessünk.

A kérdésem a következő:

1. Mire számíthatok: megjelenik bármilyen számomra hátrányt okozó adat az erkölcsi bizonyítványomban így, hogy még nincs elsimítva ez az ügy ha mostanában (vagy már pár nappal vagy héttel korábban) benyújtották az igénylést az erkölcsi bizonyítványért?
  2. A levelet ajánlottan kapom meg? Benne lesz a felvett jegyzőkönyv is? (Én ugyanis a helyszínen semmilyen írásos dokumentumot nem kaptam)
  3. Pénzbírságra is számítanom kell vagy hihetek a biztonsági őrnek, és csak szóbeli ejnyebejnyében részesülöK?
  4. A továbbiakban származhat bármilyen hátrányom ebből az ügyből kifolyólag??

:(

Köszönöm a választ...

békuci21 # 2008.12.17. 16:04

Egyébként én is tanultam még Ellenőrzésből a szabálysértést, bűncselekményt...de csak ilyen érintőlegesen és hát nem kérdezhettem rá erre a konkrét esetre 200 másik hallgató előtt! :) Mondjuk biztos sokat nevettünk volna rajta! De akkor így megnyugodtam...
Jah és ez a 30-as táblánál 40-nel haladás...:D
Nincs jogsim!!! :D :D :D Tipikus szőke nő vagyok! :D
Viszont számolni tudok...!

békuci21 # 2008.12.17. 15:52

Bocsika...tényleg:D...helyesbítek...Tehát pénzügyi terület, ahol nem lehetek büntetett előéletű!
De akkor nem vagyok az??!!!!!:D Jaj de jó!!!:D
De a vicces az, hogy épp az APEH-hez szeretnék jelentkezni! :D
És ez a bolti téma tényleg hülyeség volt, utólag már én sem értettem, hogy lehettem ennyire bolond, igazából a "barátnőim" vittek bele, de egy életre megtanultam a leckét...azóta is félek, hogy véletlen becsipogok a kijáratnál!
Köszönöm Cs. Richárd Puszika!!!
De te egyébként honnan tudod ezeket? Jogásznak tanulsz vagy már az vagy?

_Wasp_ # 2008.12.17. 15:13

pénzügyi munka, amihez büntetett előélet szükséges? legfeljebb bankrablóknál tudom elképzelni....

(nem vagy büntetett előéletű)

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

békuci21 # 2008.12.17. 14:19

Sziasztok!
2 éve nyáron az egyik ismerősömmel bementünk egy üzletbe és fogadásból el kellett lopnunk onnan vmit!
De lebuktunk, kihívták a rendőrséget, lekérték az adataink,h volt-e már priuszunk, de nem volt és eztuán elengedtek, majd egy hónap múlva kaptunk a Hivataltól egy felszólítást 5–5 ezer forintra, hogy fizessük be, amit meg is tettünk!
Most viszont elvégeztem egy főiskolát és munkát keresek, ráadásul pénzügyi területen, ahol büntetett elő élet szükséges! Tudna nekem valaki segíteni, hogy ez akkor most mit jelent?? Büntetett előéletű vagyok vagy sem?? Köszönöm…

guba # 2008.12.17. 13:02

Igen.

Bush # 2008.12.17. 09:14

Kedves fórumozók!
Lenne egy olyan csekély kérdésem, hogy kiskorúként kaptam 2 év felfüggesztettet (nem börtön, semmi pénzbírság) mármint ha 2 éven belül rosszalkodok akkor meg b*nak, a kérdésem pedig a következő: A felfüggesztett lejártával tiszta lesz az erkölcsi bizonyítványom???

slicc # 2008.12.15. 13:42

Tisztel fórumozók!

Olyan problémám lenne, hogy kb. másfél éve elkövettem egy garázdaságot (kukákat rúgtam fel ittas állapotban).
Azt kérdezném, hogy ez már bűncselekménynek vagy szabálysértésnek számít?A bíróság a legenyhébb ítéletet hozta meg (45000 ft), mert megbántam tetteimet és nem volt az előéletemben semmi "ballépésem".A helyszínen azt is mondta maga a bíró hogy ez az erkölcsi bizonyítványomba nem kerül bele.
A másik kérdésem pedig, hogy e-miatt én letehetek arról, hogy rendőr leszek valaha?

verocska34 # 2008.12.14. 14:06

Köszönöm a választ.

guba # 2008.12.13. 18:44

Tiszta erkölcsit már a felfüggesztés próbaidejének lejártától kaphatsz, a bűnügyi nyilvántartásból pedig ettől számított 15 év elteltével törölnek.

verocska34 # 2008.12.13. 18:34

szeretném kérdezni ha 2002.09.02. 4 hónap börtönt kaptam 1 évre felfüggesztve csalás miatt. Mikor leszek törölve a bünügyi nyilvántartásbol?mikor lesz tiszta az erkölcsi bizonyitványom?
válaszát elöre is köszönöm.

Mimóza1988 # 2008.12.12. 16:10

Kedves Cs.Richárd!
Köszönöm szépen a segítséget!
Ha esetleg valaki nem így gondolná, kérem jelezze!
Köszönöm! :D

Amie86 # 2008.12.12. 14:01

Köszönöm Cs.Richárd, ez nagy megkönnyebbülés számomra!

Amie86 # 2008.12.12. 13:14

Kedves fórumozók!

Olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy 2006 nyarán elkövettem egy bolti lopást kb 3000 Ft értékben. Rendőrt nem hívtak, csak feljegyezték az esetet. Beismertem bűnösségem, kifizettem még a heyszínen ezt a 3000 Ft-ot, így kár nem érte az üzletet. 10.000 Ft-os bírságot kaptam, amit a postán kellett befizetnem illetékbélyegként.

Illetve 3 éve volt egy jogosítvány nélküli robogózásom, amikor nem tettek feljelentést, csak 3000 Ft-os csekket kellett befizetnem, és egy buszon bliccelésem is ugyanebben az évben, amikor 4000 Ft-os csekket kellett befizetnem.

Mindhárom bűnömet megbántam!

Az lenne a kérdésem, hogy ezek benne lesznek az erkölcsi bizonyítványomban? Februárban kellene kiváltanom, munkához lenne szükségem rá.

A válaszokat előre is köszönöm!

serpent # 2008.12.12. 06:01

Kedves Forumozók és érdemben hozzászóló.
Azzal a kérdéssel fordulok ehhez a forumhoz, hogy erkölcsi bizonyítvány lekérése elött állok és egy dolog aggaszt.
Kb.9-10 évvel még tini kiváncsisággal felhivtam egy újságban, önamagát hirdetö hölgyet.Nos ezt a hölgyet,még akkor a hirek is hangosak voltak ettöl, meggyilkolták és mivel az én telefonszámom is szerepelt a hiváslistán, felkeresett a rendörség,hogy menjek fel Pestre ujjlenyomatot adni.Mivel nem tudtam, itt a városunkban történt ez meg, fénykép készítése nélkül.Mikor ezügyben bementem a rendörségre, vagy 10-en ültek még ott , akik szintén érdeklödtek.
Onnantól, hogy tölem ujjlenyomatot vettek semmi sem történt,mert meglett aki ezt elkövette.Se késöbbi levelezés, se bíróság, se ügy se semmi.
A kérdés az,hogy ujjlenyomatom szerepelhet-e a nyilvántartásban még?
Vagy ha jól olvastam ki eddig olvasásaim alatt, ezeket a dolgokat törlik, mivel okafogyottá vált.
Köszönöm a választ.
Üdv

Mimóza1988 # 2008.12.11. 16:04

Üdvözlök Mindenkit!
Nekem lenne egy olyan kérdésem, hogy elkövettem egy bolti lopást szeptemberben 650 Ft értékben és elkaptak. Nem hívtak rendőrt, csak feljegyezték a tettemet, amit már azóta nagyon megbántam!!! Meg is büntettek 5000Ft-ra (de csak azért, mert már felnőtt korú vagyok) amit Postán kellett befizetnem illetékbélyegként.

Ez benne lesz-e az erkölcsi bizonyítványomban?
Mert hamarosan munkába szeretnék állni és a legtöbb helyen szokták kérni és eléggé félek...
Segítségüket előre is köszönom!!!

gerle # 2008.12.11. 11:00

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha valaki 3 hónap felfüggesztettet kapott, várható-e, hogy a lejárta után még kap valami értesítőt a bíróságtól??
Nagyon fontos lenne a válasz, megköszönném a segítséget ha valaki tapasztalt ilyen esetekben! Előre is köszi

zidane # 2008.12.07. 14:21

Egy jogi csemegét tett le az asztalra az AB november 26-ai határozata a bűnügyi nyilvántartásról és a hatósági erkölcsi bizonyítványról szóló 1999. évi LXXXV. törvény egyes rendelkezéseivel kapcsolatban.

Ebben a határozatban megsemmisítették a 1999. évi LXXXV. törvény 16.§-át, ami a bűntettesek nyilvántartásába felvett adatok kezelésével kapcsolatban állapít meg szabályokat. A törvény szerint:

„a) a szándékos bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítéltek esetén a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesítés (a továbbiakban: mentesítés) beálltától számított tizenöt évig,“

"a szándékos bűncselekmény miatt közérdekű munkára, illetőleg pénzbüntetésre ítéltek esetén a mentesítés beálltától számított öt évig,

kell kezelni."

Vagyis a legrosszabb esetet figyelembe véve max. 15 évig lesz benne a delikvens a bűntettesek nyilvántartásában feltéve persze, hogy közben nem indult ellene más eljárás, vagy hoztak ellene más ítéletet.

És itt jön az, amit nem értek:

Ha a törvény szerinti egy bűncselekmény mentesülési ideje pl. 5 év, és ez az öt év már régen eltelt (tegyük fel, hogy az eljárás 2000-ben jogerősen lezárult), azaz a törvény szerint a bűntettesek nyilvántartásából már rég törölték az elkövető személyi adatait, akkor egy bármilyen nemzetbiztonsági átvilágításon miért kérdezik meg, hogy indult-e valakivel szemben az elmúlt 15 évben hatósági eljárás??

Hisz, ha indult is, és azt mondja, hogy nem, ezt meg is teheti, hisz a hatóság nem tudja visszakeresni, a bűntettesek nyilvántartásában ugyanis nem szerepel, ha jól értem…

Fel tudja oldani valaki ezt a dilemmát??

guba # 2008.12.02. 09:14

Én csak a jogszabályt írtam, hogy aztán valójában ki, mit lát, azt nem tudom.

Maller Borisz # 2008.12.02. 09:08

Guba, köszönöm a gyors választ!

Még három kérdésem lenne az előző hozzászólásomhoz kapcsolódóan:

(Most) szerepelek-e valamilyen nyilvántartásban?
Lehetek-e így rendőr-, katona-, nemzetbiztonsági tiszt?
Látja-e valamilyen hatóság (most) a múltamban ezt a "sötét" foltot?

Válaszokat előre is köszönöm!

hunfrakk # 2008.12.01. 17:58

Kérdésem a következő: egyik ismerősöm 4 év felfüggesztettet kapott tavaly. Idén szeretne elhelyezkedni köztisztviselőként, de szükséges hozzá az erkölcsi bizonyítvány. Vajon a megpályázott állást megkaphatja nem éppen tiszta erkölcsivel?

köztisztviselő csak büntetlen előéletű magyar állampolgár lehet

1992. évi XXIII. törvény a köztisztviselők jogállásáról
7. § Közszolgálati jogviszony büntetlen előéletű, cselekvőképes, magyar állampolgárral létesíthető és tartható fenn.

guba # 2008.12.01. 17:06

Igen.

Robi-go # 2008.12.01. 15:45

Üdv mindenkinek.2001.juniusban szabadultam 16,5 hónap börtönbűnetetésből lopás és súlyós testi sértés miatt voltam bent.1 év feltételessel szabadultam, ami 2002 júniusban letetlt.Azóta tiszta vagyok.A kérdésem az hogy ha most kérek kapok-e tiszta erkölcsi bizonyítványt?

Köszönettel.

Turi
Róbert

gigike72 # 2008.12.01. 14:40

üdv mindenkinek!
Kérdésem a következő: egyik ismerősöm 4 év felfüggesztettet kapott tavaly. Idén szeretne elhelyezkedni köztisztviselőként, de szükséges hozzá az erkölcsi bizonyítvány. Vajon a megpályázott állást megkaphatja nem éppen tiszta erkölcsivel? Válaszokat előre is köszönöm.

guba # 2008.11.30. 18:26

Maller Borisz, a bűnügyi nyilvántartásból is törölnek a határozat jogerőre emelkedésének napjától számított három év múlva.