Kettős-állampolgárság - adatvédelem


Dr.Attika # 2012.08.17. 17:29

Megmarad a magyar is. Nem szlovákok vagyunk.

niko44 # 2012.08.13. 11:34

Egy fontos és sürgős kérdésem lenne, aki tud segíteni, nagyon szépen köszönön előre is.
Üdv. Niko44
Mégpedig az lenne a kérdésem, hogy én magyar állampolgár vagyok, de több mint 10 éve Ausztriában élek, ott dolgozom és most egy új munkához szükségem lenne az osztrák állampolgárságra is. Tehát hogyan lehetek kettős állampolgár? Nem szeretném elvesziteni a magyart sem.

Nastika # 2012.02.17. 15:38
Nesiessetek, ráértek a kettős állampolgársággal.... Én 20 év után jöttem rá, hogy még csak magyar születési anyakönyvvel sem rendelkezem, pedig '91-ben hosositottak ékes magyar honunkban--
  • Csak épp elfelejtették az anyakönyvet is...tavaly nyolc hónapomba kerüt aztán beszerezni, rengeteg bosszúságba, és persze: pénzbe....
Ja, és még engem fenyegettek meg, mikor mondtam: jogi útra fogom terelni az ügyet--
  • Persze, már elkezdtem a jogi lépéseket: nem itthon...., ésez gondolom, érthető-
réti # 2011.04.08. 17:35

Jó estét. Kérdésem lenne: az az ukrán állampolgár aki magyar nemzetiségű, életvitelszerűen nem lakik Mo.-on, de igényli a kedvezményes visszahonosítást, megkapja és Ukrajnában éli napjait. A Magyar Állam kiadhatja-e személyes adatként, ha az Ukrán közhatóság kéri, hgy xy magyar állampolgársággal rendelkezik az ukrán mellett? Ukrajnában, ha ez a tény napvilágra kerül a hatóságok eljárást indítanak, pénzbírsággal sújthatják vagy 5 évi szabadságvesztésre itélhetik.

danette # 2011.02.05. 11:07

Tudom, hogy a németek elég szigorúan veszik az állampolgárságot, ezért kérdezném, hogy az alábbi esetben ki német állampolgár, és ki nem?

  1. Magyar férfi feleségül vesz egy német nőt, kint élnek Németországban, ott születik egy fiuk, legyen X. X kettős állampolgár lesz?
  2. X felnő és hazajön Magyarországra. Itt megnősül, elvesz egy magyar nőt, és születik két gyerek (még mindig Magyarországon). A gyerekeknek jár a német állampolgárság az apa, és a német nagymama által?
  3. X 3. gyereke Németországban születik meg, de nem költözik oda a család, továbbra is Magyarországon élnek. A 3. gyerek milyen állampolgár?
erikakiss # 2007.10.30. 16:59

Ha valaki tudna abban segiteni arra a kérdésemre meg köszöném Kérdésem meg volt a kettös állampolgárságom 1980ig a két állam meg egyezésével el vették az állampolgárságomat anélkül hogy tudtam volna hogy addig meg volt Mivel engem a szüleim kiskoromban vittek ki erdélybe Szoval jogosan vették el? Esetleg valaki mondane nekem hogy kihez tudnék fordolni fel világositásra üdv

danko44 # 2004.09.17. 00:25

Helyesen a link:
http://www.intakt.hu
Így már egybõl kattan.

danko44 # 2004.09.17. 00:23

Segítõkész jogászokat várunk!
Tudna valaki segíteni a "kettõs áp." népszavazás elõtt a "törvényben meghatározott módon" kitétel kidolgozásában?
Támpontok a
http://www.intakt.hu
oldalon találhatók a "Kettõs" témáknál.
Addig is köszönet érte.

Okoskatörp # 2003.12.09. 08:16

Na ez megint a tárgyi tudással el nem homályosított éleslátással lefolytatott vita volt.
Csak annyit tennék hozzá, hogy Magyarország és Ausztria között 1967 óta van jogsegély-egyezmény polgári ügyekben (1967. évi 24. tvr.), aminek 25. Cikke is alapot adott információszolgáltatásra:
"Az egyik Szerződő Állam hatóságának kérelmére a másik Szerződő Állam illetékes hatósága anyakönyvi okiratokat, valamint személyállapotot érintő ügyekben hozott bírói határozatok kiadmányait hivatalos használatra illeték- és díjmentesen állítja ki és küldi meg. A megkeresésben a közérdeket kellő módon meg kell jelölni."

Egyébként az állampolgárság ténye személyes adat, külföldre továbbításához meg is van/volt/lesz a törvényes jogalap.
Bátorkodom felhívni a figyelmet, hogy 2004. május 1-től Ausztriát (és a többi EU tagállamot) nem lehet külföldi államnak tekinteni, vagyis nem játszik majd az Avtv. 9. §.

Határátlépésnél nem önként fedem fel az adataimat, hanem a fogadó ország jogszabálya kötelez erre.

Leiterjakab # 2003.10.21. 06:20

De azt végül is elismered, hogy jogszerű volt az eljárás?
Az adatszolgáltatás megalapozható jogilag mert az vmilyen célt szolgált tehát célhoz kötött volt, másrész van rá nemezetközi szerződés is, harmadrészt Ausztria nem Oroszország ugyanolyan korszerű adatvédelmi szabályok vannak ott is érvényben mint nálunk.[Datenschutzgesetz - DSG]

És végül:

Ha mindenárom ragaszkodsz ahhoz, hogy az állampolgáráságról csak úgy lehet tájékoztatást adni egy külföldi állam hatósága számára, hogy az majd meg keresi magánlevélben saját [egyébként az osztrák szabályok szerint (lsd. Staatsbürgerschaftsgesetz 27.§ (1) bek.)volt] állampolgárát, hogy ugyan
"Seien Sie so herzlich, és adjon már ÖNKÉNT tájékoztatást, hogy tetszett-e mostanában valamilyen külföldi állampolgárságot szerezni, mert a kedves ungarische Sógor Állam adatvédelmi szabályai szerint nekünk hivatalból nem lehet az Ön adatait kikérni meg ők se adhatják ki...?, csak ha Ön ezt a szívességet megtenné..., de ha Ön ezt nem akarja akkor nem muszáj persze...":-))
Nyilvánvaló, hogy ebben az esetben a törvényi felhatalmazás alapján (lsd. Avtv. 9.§) van joga az államnak, hogy saját állampolgárára vonatkozóan kiiadja, hogy állampolgáráságot szerzett, azért, hogy az Osztrá Köztársaság saját jogát érvényrejutatthassa, erzért maga az adatszolgáltatás is célhoz kötött és így nem volt szükséges megkérdezni azt a konkrét személyt, hogy hozzájárul-e vagy sem.
Ahogy a korábbi útleveles példámban, az állampolgárság megszerzése is teljesen önkéntes, demokratikus körülmények között (tehát nem Trianonra meg hasonlókra gondolok) nem lehet akarata ellenére vkit egy állam állampolgárává tenni, ez csak önkéntesen, kérélemre megy. Így aki osztrák állampolgárként m. áps.t szerez annak számolnia kell azzal, hogy erről tájékoztatást adnak a korábbi állampolgársága szerinti államnak.


Leiterjakab

Law1 # 2003.10.21. 05:56

"Szóval minden áron arra akarsz kilyukadni, hogy meg lehet tartani az osztrák állampolgárágot arra való hivatkozással, hogy az osztrák államnak a te ellenvetésed miat nincs joga megtudni, hogy szereztél-e más állampolgárságot vagy sem, erre való hvatkozásoddal szeretnéd kijátszani az osztrák állampolgársági jogot???" (Leiterjakab)

NEM ERRE AKARTAM KILYUKADNI!!!!!!!

Olvasd el még egyszer figyelmesen, amit írtam!

Leiterjakab # 2003.10.20. 16:28

Az orosz követséggel kapcsolatos példád eltúlzott és komolytalan, mert ebben az esetben az osztrák állam saját állampolgársági jogának érvényrejutattása érdekében keresi meg a magyar államot adatszolgáltatás céljából.


Leiterjakab

Leiterjakab # 2003.10.20. 16:25

Lehet, hogy nem jól értelmeztem a személyes adat fogalmát, de ettől függetlenül a hatóságok eljárása szerintem jogszerű volt.


Leiterjakab

Leiterjakab # 2003.10.20. 16:13

Noch was dazu: Állampolgárságról kötött Európai Egyezmény:(Mo. 2002. évi III. tv. hatályos 2002. II. 13.-tól)

Article 24

Exchange of information

Each State Party may at any time declare that it shall inform any other State Party, having made the same declaration, of the voluntary acquisition of its nationality by nationals of the other State Party, subject to applicable laws concerning data protection. Such a declaration may indicate the conditions under which the State Party will give such information. The declaration may be withdrawn at any time.

24. Cikk

Információcsere

Minden részes állam bármely időpontban kijelentheti, hogy tájékoztat bármely más olyan részes államot, amely hasonló nyilatkozatot tett, állampolgárságának a másik részes állam állampolgárai által történő önkéntes megszerzéséről, az adatvédelemmel kapcsolatos jogok figyelembevételével. Az ilyen nyilatkozatban jelezni lehet azon feltételeket, amelyek alapján a részes állam az ilyen tájékoztatást megadja. A nyilatkozat bármely időpontban visszavonható.

A MK nem tett fenntartást az Egyezmény ezn pontjával kapcsolatban.

Az Egyezmény szerint a Részes Feleket együttműködési kötelezettség is terheli, pl. az információ cserében.

Felhívta a BM Állampolgársági Főosztályát, ahol bár közölték vele, hogy ilyen szerződés a két ország között nem létezik, de az esetben, hogy az osztrák hatóságok megkeresik a magyar hatóságot, ők kiadják az adatokat.” (Law1)
A fenti Egyezményt Ausztria is aláírta és mindkét ország tekintetében hatályba is lépett, így nem igaz, hogy nincs olyan egyezmény a két állam között ami ne tenné lehetővé az adatszolgáltatást.


Leiterjakab

Leiterjakab # 2003.10.20. 15:41

Szóval minden áron arra akarsz kilyukadni, hogy meg lehet tartani az osztrák állampolgárágot arra való hivatkozással, hogy az osztrák államnak a te ellenvetésed miat nincs joga megtudni, hogy szereztél-e más állampolgárságot vagy sem, erre való hvatkozásoddal szeretnéd kijátszani az osztrák állampolgársági jogot???

Amit Te idéztél azt én is tudom idézni veled szemben:" Avtv. Adattovábbítás külföldre

9. § (1) Személyes adat (beleértve a különleges adatot is) az országból - az adathordozótól vagy az adatátvitel módjától függetlenül - harmadik országban lévő adatkezelő vagy adatfeldolgozó részére csak akkor továbbítható, ha ahhoz az érintett hozzájárul, ha azt törvény lehetővé teszi, vagy ha arról nemzetközi szerződés rendelkezik, feltéve, hogy a harmadik ország joga - az Európai Unió által meghatározott - megfelelő védelmet biztosít az átadott adatok kezelése során. Nyilván nem poénból tették be ezt a kitételt, amit vastagon szedtem...


Leiterjakab

Law1 # 2003.10.20. 13:47

"Az állampolgárság nem személyes adat.
Minden ezzel ellentétes elképzelés badarság." (Leiterjakab)

....... ezt továbbra is fenntartod???

Law1 # 2003.10.20. 13:45

Bocsánat, a lényeg lemaradt:

Adattovábbítás külföldre

9. § (1) Személyes adat (beleértve a különleges adatot is) az országból - az adathordozótól vagy az adatátvitel módjától függetlenül - harmadik országban lévő adatkezelő vagy adatfeldolgozó részére csak akkor továbbítható, ha ahhoz az érintett hozzájárul, ha azt törvény lehetővé teszi, vagy ha arról nemzetközi szerződés rendelkezik, feltéve, hogy a harmadik ország joga - az Európai Unió által meghatározott - megfelelő védelmet biztosít az átadott adatok kezelése során.

Law1 # 2003.10.20. 13:39

1992. évi LXIII. tv.

"8. § (1) Az adatok akkor továbbíthatók, valamint a különböző adatkezelések akkor kapcsolhatók össze, ha az érintett ahhoz hozzájárult, vagy törvény azt megengedi, és ha az adatkezelés feltételei minden egyes személyes adatra nézve teljesülnek."

Law1 # 2003.10.20. 13:31

"Tehát egy személy állampolgárásga személyes adat. Ettől persze még nem jogellenes az osztrák vagy magyar hatóság eljárása..." (session ID)

Az osztrák hatóság eljárása valóban nem jogsértő, de véleményem szerint aggályos, hogy magyar hatóság külföldi hatóságnak kiad személyes adatokat.

Ha egyetértünk az alábbi felsorolásod alapján, hogy az állampolgárság ugyan olyan személyes adat, mint a személyi szám vagy a szem.ig. szám, és ugyan olyan védelmet élvez az adatvédelmi törvények alapján, akkor nem értem, hogy mi alapján lehetne egy állampolgársági státuszt csak úgy külföldi hatóságnak kiadni???

Nem tudom mit szólnál, hogy ha megtudnád, hogy az orosz követségről érdeklődtek a személyi számod iránt és a BM ezt ki is adta. Szerintem nem aludnál nyugottan - elhiszed?

Law1 # 2003.10.20. 13:22

"Ha Ausztria fenntartja magának azt a jogot, hogy kizárja a kettős állampolgárságot akkor erre minden joga meg is van, ez nem ellentétes a nemzetközi joggal sem" (Leiterjakab)

Ezt senki sem tagadja!

"márpedig amikor te egy állam területére lépsz, főszabály szerint, fel kell mutatnod az útleveledet" (Leiterjakab)

Így van, de különbséget teszek, hogy az önként vállalt utazás által fedem fel állampolgárságomat a határátkelőn, vagy saját hatóság adja ki saját állampolgárával kapcsolatos adatot.

"szerintem nem is kell deklarálni az áps. megszűnését vagy konstitutív aktussal megszüntetni, hanem az ipso jure , egy másik áps. ,megszerzésével "magától" megszűnik." (Leiterjakab)

Ez így van.

sessionID # 2003.10.20. 13:20

Dr. Google.com véleménye:

IV. AZ ADATVÉDELMI NYILVÁNTARTÁS
http://www.obh.hu/…M177-185.htm

...„A rendszer felvilágosítást nyújt az adatkezelőknél tárolt személyes adatok fajtáinak megnevezéséről, így az azonosító adatokról (családi és utónév, nők leánykori családi és utóneve, nem, születési hely és idő, anyja leánykori neve, állampolgárság, tartózkodási státus, lakóhely, tartózkodási hely, személyazonosító jel, személyi igazolvány száma, útlevél száma, adóazonosító jel, taj-szám, fénykép, ujjlenyomat, aláírásminta, elhalálozás helye és ideje, egyéb azonosító adat), az adatkezelés céljából nyilvántartott adatokról (például életkor, jövedelem, vásárlói szokások, hitelminősítés stb.), különleges adatokról (származásra, nemzeti, nemzetiségi, etnikai hovatartozásra, politikai véleményre, irányultságra, pártállásra, vallásos vagy más meggyőződésre, egészségi állapotra, kóros szenvedélyre, szexuális életre vagy irányultságra, büntetett előéletre vonatkozó személyes adatok), más személyekre vonatkozó adatok (családot, családtagokat és ismerősöket érintő személyes adatok).

Személyes adat fogalma: http://www.obh.hu/…yar/avtv.htm

A közjogi tény és a személyes adat nem összefüggő fogalmak.

Tehát egy személy állampolgárásga személyes adat. Ettől persze még nem jogellenes az osztrák vagy magyar hatóság eljárása...

Leiterjakab # 2003.10.20. 13:04

Az állampolgárság nem személyes adat.
Minden ezzel ellentétes elképzelés badarság.
Az, hogy vki ilyen vagy olyan állampolgár egy közjogi tény, amelyet belső jog szabályoz az egyes államokban, márpedig amikor te egy állam területére lépsz, főszabály szerint, fel kell mutatnos az útleveledet, és ekkor nem mondhatod azt, hogy "ugyan kérem ez személyes adat, nincs joguk ahhoz, hogy megtudják milyen állampolgár vagyok!!"

Ha Ausztria fenntartja magának azt a jogot, hogy kizárja a kettős állampolgárságot akkor erre minden joga meg is van, ez nem ellentétes a nemzetközi joggal sem, mert az állampolgárságra vonatkozó szabályok a nemzeti jogba tartoznak, ezek a szabályok az állami szuverenitáshoz szorosan kapcsolódnak.

Ezzel szemben a m. BM-t azzal vádolni, hogy cinkos módon saját állampolgára ellen járt el - képtelenség, mert ha a m. BM. nem adta volna ki azt a tént, hogy X.Y. osztrák áp. időközben nálunk is áps.-ot szerzett akkor Ausztria nem tudta volna megszűntnek nyilvánítani az ő osztrák áps.-át. Egyébként is bár még nem néztem meg az osztrák állpampolgársági tv., de szerintem nem is kell deklarálni az áps. megszűnését vagy konstitutív aktussal megszüntetni, hanem az ipso jure , egy másik áps. ,megszerzésével "magától" megszűnik.
Ebben a helyzetben tehát in legis fraudum, a tv. kijátszása lett volna az ha az állampolgárságot személyes adatként próbálnánk feltüntetni és erre való hivatkozással eltitkolni azt egy másik állam hatóságai elől, hogy kijátsszák az osztrák jogot.Az államnak jog van tudni, hogy egy személy milyen állampolgár.

Lehet, hogy nem jó az érvelésem, de a végkövetkeztetésem szerintem helyes: a magyar állam eljárása nem volt jogsértő, ezt minden jogász megállapíthatja.


Leiterjakab

Law1 # 2003.10.20. 10:59

Van egy magyar származású osztrák ismerősöm, aki néhány éve él az országban és ebből kifolyólag fel is vette a magyar állampolgárságot. A gond ott kezdődik, hogy az osztrák jogi szabályozás nem engedi a kettős-állampolgárságot, vagyis ha egy osztrák állampolgár felvesz egy másik állampolgárságot, akkor az osztrákot elveszíti. Sőt az osztrák köztisztviselő arról is tájékoztatta ismerősömet, hogy egyes országok nemzetközi szerződés alapján értesítik ilyenkor (honosítás esetében) az osztrák hatóságokat. Felhívta a BM Állampolgársági Főosztályát, ahol bár közölték vele, hogy ilyen szerződés a két ország között nem létezik, de az esetben, hogy az osztrák hatóságok megkeresik a magyar hatóságot, ők kiadják az adatokat.

Álláspontom szerint az állampolgárság személyes adat, ugyan úgy mint a személyi szám. Továbbá függetlenül attól, hogy az illető nem csak magyar állampolgár, hanem osztrák is, a magyar jogszabályok értelmében őt Magyarországon elsősorban magyar állampolgárnak kell tekinteni. Ebből kifolyólag nem értem azt, hogy hogyan jön egy magyar hatóság ahhoz, hogy egy külföldi hatóságnak kiad személyes adatokat MAGYAR állampolgárral kapcsolatban. Hisz hangsúlyozom még egyszer: attól, hogy ő osztrák állampolgár is, őt Magyarországon ugyan úgy kell kezelni, mint bármely más magyar állampolgárt, és ugyan úgy, ahogy pl Dél-Afrikát nem illeti meg bármely magyar állampolgár személyes adata, így Ausztriát sem - hisz a törvény értelmében őt elsősorban nem kettős-, hanem MAGYAR állampolgárnak kell tekinteni.

Véleményem szerint ez adatvédelmi törvényt sért!!!