Fórum alkotmányjog újabb elöl     új hozzászólás


halapenz.hu

Shán # e-mail 2004.01.09. 01:09

Miért találom ezt a feliratot a halapenz.hu honlapon "Az oldal jogi hátterének rendezéséig
a lap mûködése szünetel

Köszönjük minden jelentkezõnek és levélírónak
a HírTv mûsorával kapcsolatos levelét és sms-ét!"
Talán mert a tv foglalkozott vele?
Esetleg nincs jogunk saját véleményünk kimondásához?
Netán az orvosokról nem lehet rosszat írni?
" vagy valaki lehagyott egy ékezetet a tárhely szerződésén?"

Leiterjakab # e-mail 2004.01.09. 09:21

Egyáltalán nem arról van szó, hogy nem lehet az orvosokról rosszat mondani, inkább arról, hogy eléggé érzékeny adatokról van szó, amikor az orovos nevét stb. a beleegyezése nélkül közzéteszik. Ez személyiségi jogot sért, és különben is ha jól tudom nem az ombudsman kötelezte őket a szünetelésre, ő ezt nem is tehetné meg, hanem maguk a szerkesztők döntöttek úgy, hogy nem vállalnak a nyakukba személyiségi jogi pereket, ezért szünetelnek inkább.

Különben a problémafelvetés jogos, miért kér még pénzt az orvos, hogy ha amúgyis van fizetése? Meg elrettentő, hogy mennyit van képük legombolni. Meg nekem a hálapénz nem úgy tűnik mintha hálából fakadna, sokkal inkább "kötelező".

Leiterjakab

the big cat # e-mail 2004.01.09. 12:39

Hát nem jogi oldalróla z a véleményem, hogyha az orvos pénzt kér azért mert a fizetett munakidejében, a TB által (tehát az én pénzemből finanszírozott) épületben eszközökkel és anyagokkal szolgáltatást nyújt nekem, akkor ne legyen már annyira érzékeny a személyiségi jogaira (amik egyébként megilletik) és ha már elkéri a hálapénzt (merthogy ma már azt nem csak úgy adják, hanem tarifák vannak) akkor legyen már olyan szives, és fizesse be utána az adót, csakúgy mint a többi nem adócsaló tisztességes állampolgár.

NSTEF # e-mail 2004.01.09. 14:11

Sziasztok!
Szerintem az orvosokat először meg kellene rendesen fizetni a munkájukért, ha nem nettó 120-130. 000. -Ft-os fizetésért dolgoznának, rendkívül szigoró büntetőjogi felelősség mellett, akkor talán a hálapénz sem lenne téma többé

the big cat # e-mail 2004.01.09. 14:43

Hagyjuk a demagóg szöveget. Ebben az országban mindenkit meg kellene fizetni. Amíg egy gyári munkás a 6-át egy mezőgazdasági dolgozó a 10-ét keresi a nyugat európainak, akkor talán egy kezdő orvos is keresheti a 4-ét a nyugat-európainak.

De itt az a kérdés, hogy amíg mások tiszetsségesen adóznak, addig az orvosok csalhatnak az adóval?

Shán # e-mail 2004.01.10. 00:25

Azt mondják, hogy a hálapénz "szükséges rossz" az orvosi társadalomban, ezt aláírom nem keresnek túl sokat főleg a kezdő dokik. De az csúnya mikor 50 000 ft még nem azt jelenti, hogy a műtét tökéletesen fog sikerülni, hanem azt hogy kapj egy időpontot 3 hónapnál hamarabbit a műtétre. Mert ha nem kb 1-2 év! Az öcsémet többször műtötték porcleválással és képes volt a doki 3 éven át elfogadni a lóvét úgy, hogy semmi javulást nem ért el a műtétekkel.

Leiterjakab # e-mail 2004.01.10. 09:18

Pláne az a durva, hogy a fizetése többszörösét viszi haza hálapénz formájában, ráadásul nem is adózik utána, tisztelet a kivételnek.

Képzeljétek el a ha minden csak úgy működne, hogy hálapénzt adnánk: pl. az okmányirodában az ügyintézőnek, vagy a bolti eladónak, meg a bíróságon az ülnököknek, a fodrásznál, vagy még a parkolóautomata is hálapénzt kérne, hogy egyáltaán volt olyan kedves, hogy kidobjon egy jegyet... Szép kis korrupt társadalom lenne.

Leiterjakab

the big cat # e-mail 2004.01.10. 09:23

A hálapénzben a legundorítóbb az adócsalás és a mi adónkból finanszírozott eszközök sikkasztással egyenértékű igénybevétele mellett az, hogy kiszolgáltatot, kényszerhelyzetben lévő embereket terhel. És hogy ez ma már egyáltalán nem ahála kifejezése hanem kötelező tarifa, ami nélkül a jogosan járó ellátást nem kapják meg, vagy annak minsősége egyenlő lesz azzal, mintha nem kapná meg.

Leiterjakab # e-mail 2004.01.10. 10:14

Big Cat! Mit szólnál ha mi is itt "hálapénzt" kérnénk a tanácsadáért?:)

Leiterjakab

the big cat # e-mail 2004.01.10. 10:56

ÁÁÁÁ, én nem kérek ilyesmit. A tarifám a megnyert összeg 40%-a. :)))

De félre a tréfával, én tényleg abszolút karitatív módon adok itt tanácsot, még ügyfelekre se vadászok, mint arra azért már volt példa itt.

Leiterjakab # e-mail 2004.01.10. 11:03

Csak vicnek szántam!

Egyébként a kamara tiltja azt, hogy egy ilyen vagy egy hasonló fórumon szerezzen az ügyvéd ügyfelet?

Leiterjakab

Leiterjakab # e-mail 2004.01.10. 11:04

Egy "c" kimaradt:)

Leiterjakab

szabomat2 # e-mail 2004.01.10. 13:35

Az orvosok adatainak nyilvánosságra hozatalával kapcsolatos (lehet, hogy az adatvédelmi biztosétól eltérő) véleményemet közzétettem az adatvédelmi portálon. Ha valakit érdekel, elolvashatja.

http://adatvedelem.vilaga.hu

Béres-Deák Attila # e-mail 2004.01.12. 18:09

Itt is tedd már közzé, mert ahova klikkeltettél ott annyi vélemény van, hogy nem igazodom ki!
Egyébént a hálapénz kérdést egyszerűen el lehet varrni.Nem kell adni. Buta emberek gondolják azt, hogy a "fityula esőtől" bármi is változik. Ezt egy orvos mesélte:" Ha adnak, ha nem én ugyanúgy csinálok mindent. De tudatában vagyok annak, hogy az emberek 80%-a úgy érzi jól magát, ha az orvos zsebét teletömheti."

attika

Law1 # e-mail 2004.01.14. 15:23

Az igazság az, hogy sokan valóban azért adnak, mert rosszul érzik magukat, ha nem adnak. Ellenben rengetegen vannak, akiknek tényleg muszáj adni, mert ha nem ad, akkor lehet, hogy nem 1 hétig vár kórházi ágyra, hanem 3-4 hónapot.

Továbbá azt gondolom, hogy csak is két esetben jöhet szóba a hálapénz:

  1. amikor tényleg becsületesen (nem előre megszabott összegek miatt) végezte a munkáját a doki, a páciens rendkívüli módon meg van elégedve az eredménnyel és ezt ilyen formában egy "szimbolikus" összeggel meg szeretné köszönni.
  2. továbbá akkor van helye hálapénznek, amikor megbeszélem a dokival, hogy a szülést ő bonyolítsa le és legyen ebből kifolyólag mindig elérhető. Sokan fel vannak háborodva, hogy a doki 80-100 ezret kért a szülésért, ellenben abba nem gondolnak bele, hogy cserébe nem az ügyeletes orvosnál születik a gyerek (ami persze nem feltétlenül rosszabb), hanem ezért a pénzért a doki felvállalja azt, hogy 24 órán át elérhető, és ha kell akkor szabadnapján - még a Szlovákiai síelést is megszakítva - lebonyolítja a szülést. A dolog akkor kezd gusztustalan lenni, amikor csak úgy jópofi módon bezsebel 80 rugót és nem csinál érte semmit.

Szó esett arról is, hogy az orvosok fizetését meg kellene emelni. Ebben az országban mindenkinek fel kellene emelni a fizetését, de függetlenül ettől nem hiszem, hogy rövidtávon csak ez a megoldás. Itt rövid illetve középtávon meg kellene változtatni az emberek mentalitását, a dokik hozzáállását, mert az elmúlt két év - melyben a dokik fizetését kemény 50%-al megemelték - azt mutatta, hogy a fizetésemelés ellenére SEMMI sem változott hálapénz terén. Kereshet egy orvos nettó 400.000, akkor is be fogja zsebelni a 80 ezret egy szülésért. Hogy miért? Azért, mert 480.000 ezer jobb mint 400.000!!! Ez tényleg csupán mentalitás kérdése. Nyugaton lesülne egy páciens pofájáról a bőr, ha pénzt kellene adnia, úgy szintén a doki bőre, ha valaki felajánlaná neki.

A megoldás nem könnyű, hisz sokan fognak ezentúl is ahhoz ragaszkodni, hogy tuti orvosi ellátást kapjanak - még ha extrapénzbe kerül, akkor is. Az orvosokat máról holnapra ezért üldözni és szankcionálni akár a kamarai tagság megszüntetésével még nem megoldás, mert hirtelen olyan kevés orvos lenne, hogy nem lehetne ellátni az ország betegeit megfelelő módon. Ez fokozatosan ki fog alakulni úgy mint más területen is. Nézd, évekkel ezelőtt majdnem sehol nem adtak számlát. Az APEH nem szankcionált 1993-ban úgy mint most, mert tudták, hogy akkor mindent bezárhatnak - ez sem cél. Kellett legalább tíz év, ameddig ez a mentalitás kialakult a kiskereskedőknél, ennek fejében ma az APEH sokkal szigorúbban hajt végre ellenőrzéseket és szankcionál, mint pl. 5-6 éve. Így lesz ez az orvosoknál is.

halapenz # e-mail 2004.01.14. 17:41

"Az oldal jogi helyzetenek rendezeseig" a halapenz.hu utoda zavartalanul foghato a halapenz.cjb.net csatornara tekerve...

debrecen # e-mail 2004.01.15. 00:04

Nem tudom megallni, hogy ne szoljak hozza ehhez a temahoz. Mindig bosszant amikor az otthon elo rokonaim "egyben" atszamitjak a $ , forintra, es forditva. A megallapitassal kapcsolatban:
" Amíg egy gyári munkás a 6-át egy mezőgazdasági dolgozó a 10-ét keresi a nyugat európainak, akkor talán egy kezdő orvos is keresheti a 4-ét a nyugat-európainak. " - nem ertek egyet !!
Hiaba keresnek kulfoldon tobbet, a megelhetes, lakast venni 6-szor, 10-szer tobbe kerul. Ha leirom, az en lakasom torlesztese $ 3000.00 havonta, mit lehet erre mondani ? Mennyi otthon a lakastorlesztes havonta ???
A tobbi rezsirol, autokolcsonrol, biztositasokrol, iskolaztatasrol nem is beszelve.
Az orvosokra visszaterve...
Nagyapamat a debreceni Egyetemi Klinikan mutottek meg 6 -szor, ugyanazzal a problemaval, 8 honapig volt korhazban. Edesanyam a magyar voroskereszten keresztul szerzett neki immunkeszitmenyt, mert azt mondtak otthon a rokonaimnak, nincs otthon, az USA-bol kell meghozatni, kulonben meg fog halni. Par napon keresztul meg tudta edesanyam , otthon a voroskereszt segitsegevel, az Immunologiai Kozpontban megkaphato a gyogyszer, es nem tudjak az egyetem, miert mondta, nincs az orszagban ??? Szerencsere idoben megkapta a nagyapam.
A "Professzor Ur", tobbszori probalkozasunk ellenere sem volt hajlando, telefonon, fx-en keresztul beszelni velunk stb...
Miert adjunk az ilyen egeszsegugyi ellatasnak "halapenzt".
A rokonsag persze ki volt akadva, mert hat nekunk van penzunk....
Nem tudom megmagyarazni nekik, hala csak extra ellatasert jar....
En amikor dolgozok, 100 %-ot kell adjak, es nem adnak "halapenzt"
A gondolkodasmod meg mindig visszafele fejlodik.
Elnezest a "savanyu" velemenyert, kivetelek mindig vannak...
Ennek a betegsegnek a kovetkezmenye , az otthoni kozvetlen rokonsaggal megszakitottam a kapcsolatot.
Koszonom, hogy meghallgattak.
B. Lengyel

the big cat # e-mail 2004.01.18. 09:28

Kedves Debrecen, mégis mivel nem értezs egyet? Azzal, hogy a kezdő orvos is keresehet itthon negyedannyit mint kinn? És ezt azért, mert kinn 6-10-szer tööbe kerül a lakás? Talán pont ezért kellene egyetértened!

Leiterjakab # e-mail 2004.01.18. 09:43

http://www.nol.hu/Default.asp?…

ezt olvassátok el, felháborító! Főleg az, hogy ha adózna az amúgy is adóköteles jövedelme után, akkor az adót a betegre hárítaná át...!!

Leiterjakab

the big cat # e-mail 2004.01.18. 17:54

Ekkora pofátlanság láttán már szólni sem tudok. Remélem az APEH nála kezd.

Leiterjakab # e-mail 2004.01.18. 18:32

Meg az is felháborító, hogy ha megbízási szerződés alapján jár neki a "hálapénz" akkor az bíróság előtt is ki kényszeríthető lenne! Kialakulna az a gyakorlat, hogy az orvos a kisijját se mozdítaná, amíg a beteg alá nem írja neki a horribilis összegű megbízási szerződést, ha meg nem lenne hajlandó megállapodni akkor: "Sorry mnjen máshoz...". Ez semmiképpen sem honosodhat meg.

Az is elképesztő, hogy olyanokhoz hasonlítja magát az orvos, akik a magánszférában dolgoznak, pl. autószerelő, ügyvéd stb. Neki szolgáltatást nyújtani szerződés alapján kötelezettségük, mig a közalkalmazottként dolgozó orvosnak munkaköri kötelezettsége, és munkájáért közpénzen fizetik, az autószerelő meg nem kap más pénzt csak amit a szerelésért, kap. Na jól nézünk ki...

Leiterjakab

qeqeq # e-mail 2004.01.26. 05:36

H Á L A P É N Z = kemény korrupció

Shán # e-mail 2004.01.26. 10:25

Szerintem az orvosoknak bőven elég a magánrendelésen beszedett többletkereset, mert akinek van pénze és különfigyelmet akar "szenteltetni" magára az ugyanazon orvos magánrendelésére megy el. De az már fölháborító mikor az ápolónők fölhívják az emberek figyelmét, hogy ennyit meg ennyit szoktak ilyen műtétért adni. Ha az orvos többet akar keresni dolgozzon többet magánrendelve. Nem az a megoldás, hogy a hálapénzt álltalánossá tegye. Nem azért fizetem a tb-t! Szerintem!?

Law1 # e-mail 2004.01.27. 14:22

A hálapénzt 1000% nem fogja megszűntetni egy esetleges fizetésemelés. Én úgy gondolom, hogy a megoldás az egész rendszer átalakításában rejlik (amit viszont a magyar egészségügyi rendszer egyelőre sajnos nem bír el). Meg kellene szűntetni azt, hogy van SZTK és magándoki. Pl Németo.-ban és Ausztriában is így van. Az orvos ott nem a pácienstől kapja a pénzt, hanem mindent a betegbiztosítóval számol el.

Vagyis ha elmegyek egy dokihoz, akkor neki érdeke, hogy odajárjak, mert csak a biztosítótol kap pénzt. Ha nem vagyok megelégedve és más dokihoz megyek, akkor ezzel máshova viszem a biztosító által kifizetendő pénzt is és az előző doki páciensek hiányában lehúzhatja a redőnyöket. Ha ez itt is így lenne, akkor az orvos 5-szőr meggondolná, hogy kinek mondja azt, hogy most nem tudja bevállalni (csak hálapénzért), mert különben mindenki más dokihoz menne és ő bezárhatja a praxisát.

Madar #   2004.01.28. 19:15

Bár értem a felháborodást a csatolt nol cikk kapcsán, nem látom az ellenérveket. A szerző ott nem "politikailag korrekt", hogy feltételezi, hogy az adóteher rárakódik a jelenleg szokásos tarifákra és ezt is a beteggel fizettetnék meg. Ez valóban felháborító lenne, bár valószínűtlen, hogy bekövetkezne.
Az azért pozitív, hogy az illető úr adózni szeretne. Az is jogos, hogy a munkaidőn kívül (márpedig ilyen az orvosnak is van) végzett munkáért díjazás jár. Mi rosszat tett a szerző ezzel a felvetésével, hiszen hosszútávon csak így működhet a dolog: az elvégzett munka ellenértékének forrását meg kell teremteni, különben a munka nem lesz elvégezve. Az, hogy ez közteherviselés útján valósul-e meg (több adó/TB, magasabb orvosfizetések), vagy piaci alapon (privát fizetés a szolgáltatásokért természetesen számla ellenében) már csak filizófiai kérdés. Szociálisan érzékenyebbek/igazságosabbak hajlandók a saját zsebükbe is belenyúlni, hátha egyszer nekik is jól jön majd, ha nyugodt szívvel feküdhetnek kés alá, a "kapitalisták" meg azt mondhatják, hogy majd fizetek, ha rászorulok, és mindenki más is tegyen így.

Van persze olyan megoldás is, hogy az egészségügyben meglévő pazarlást, egyéb korrupciót megszüntetik, a biztosítási rendszert korszerűsítik, uram bocsá' bizonyos részeket privatizálnak és ezzel hatékonybbá tesznek és így tb-emelés nélkül is előteremtik a többletmunka ellenértékének fedezetét. Csak hát ez nem pár hónap, sőt még egy kormányciklusba sem fér bele, így hát valószínűtlen...