semmisségi törvény, jogállami - e?

Dr.Attika # 2011.02.07. 06:05

Kedves Kacsa!
A pályámat katona tisztként kezdtem. Ez a 80-as évek eleje. Akkoriban a karhatalmi feladatokat a honvédségre bízták. A rendszerváltást megelőző két évben október 23-ra be is osztottak egy karhatalmi század parancsnokává. Nekem kellett felkészíteni a katonákat arra az esetre, ha a "gaz ellenforradalmárok" betörnek a laktanyába és ki akarják fosztani a fegyver-és lőszer raktárat. Tehát tisztában vagyok a tömeggel szemben álló fegyveresek viselkedésével. Ezért is elítélem, azt amit a rendőrség művelt ezeken a 2006-os eseményeken.

Kedves Nadír!
Ae elfolytás szó a helyes. Ugyanis a mondatban a folytatás megakadályozása jelentésben szerepel. Valakik a zavargások elkezdését akarták, de azok folytatódását már nem, mert az már a bukásukat jelentette volna.

Sz.Márton # 2011.02.07. 09:11

Még egy rossz hír; a "katonatisztként" szóősszetételt még így ragozva is egybe kell írni! (Ezt biztos csak elgépelte, ne bántsuk érte!)

Sz.Márton # 2011.02.07. 09:18

javítva: "szóösszetételt" mert én is gyorsan (el) gépelek(...)

ObudaFan # 2011.02.07. 09:39

Ae elfolytás szó a helyes. Ugyanis a mondatban a folytatás megakadályozása jelentésben szerepel. Valakik a zavargások elkezdését akarták, de azok folytatódását már nem, mert az már a bukásukat jelentette volna.

Szerintem saját érdekedben ne folytasd, mert ez egyre nagyobb butaság. Hacsaknem a Köztársasági Elnöki Hivatalban szeretnél megpályázni valami jó kis állást. :)

Kacsa1111 # 2011.02.07. 09:39

Kedves Dr.Attika,

akkor telibe trafáltam, de legalább nem vagyok meglepve a jelenségen többé...
gondolom gondtalan (és megérdemelt) nyugdíjas éveidet töltöd azzal, hogy (hobbiból) elvégezted a jogi egyetemet.
persze lehet, hogy tévedek...

ami pedig a helyesírási leckédet illeti:
elfolyt a magzatvizem attól az aranysárgarépa díjat érdemlő zöldségtől, amit lentebb írtál!:)))

vonulj vissza, katona!:)))

Kacsa11

guba # 2011.02.07. 09:44

Attikát sem a helyesírásáért szeretjük, de érdekes, hogy összefújta ebben a topikban a szemetet a szél...Impi, Impi!:)

ObudaFan # 2011.02.07. 09:45

Igaza van annak, aki a magyar nyelv védelméről is törvényt akar alkotni!!!

Igaza van. Bár az ő helyesírása sem jobb.

Kacsa1111 # 2011.02.07. 09:46

Kedves guba,

Attikát sem a helyesírásáért szeretjük

vagy az önkritikájáért...:)

Kacsa11

kovacsz # 2011.02.07. 09:53
Impossible # 2011.02.07. 15:14

guba,

"Attikát sem a helyesírásáért szeretjük, de érdekes, hogy összefújta ebben a topikban a szemetet a szél…Impi, Impi!:)"

ezt hogyan is értetted pontosan?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.07. 15:42

Hogy már csak te hiányoztál! :)

Impossible # 2011.02.07. 21:56

Nem értem így sem. Én pl. senkit sem nevezek szemétnek ezen a fórumon, még képletesen sem, és bár vannak viták, szerintem jól elbeszélgetünk. Ha valakinek valami problémája van velem, az kifejtheti.

hunfrakk # 2011.02.07. 22:29

békesség fiúk
ez csak egy fórum
de azért lógjanak az országrontók:)

Dr.Attika # 2011.02.08. 09:55

Kedves Kacsa!
Nem így van sajnos. ( Vagy salynos?) Ha a seregben maradok valóban lenne vagy 300 ezres nyugdíjam, mint nyugállományú ezredes. Jogi tanulmányaimat magam finanszíroztam, sőt fiamat is hozzásegítettem egy mérnök-informatikusi diplomához eközben.
A jogi érdeklődésemet az keltette fel, amikor 1984-ben a parancsnokom elémtett egy Btk-t és az alakulat bűnügyi iratait és közölte, hogy mától én vagyok a nyomozótiszt. Az igaz szerettem ezt a plussz feladatot. Főleg, hogy rendszeresen jártunk a budapesti katonai ügyészségre továbbképzésre és ott nagyon hasznos dolgokat tanultunk. Többek között olyanoktól, akik ma a szakvizsgák "rémei", az a bizonyos dandártábornok. ( Akkor még százados.)
Többek között ő világította meg, hogy a büntetőjogban két féle sógor releváns.
Na melyik ez a kettő?

guba # 2011.02.08. 10:21

A lyuksógor, és a juksógor.

Rexor # 2011.02.08. 11:13

Minek foglalkozni a helyesírással? Elég bekapcsolni a helyesírásellenörző programot a wordben :).

Guba: látom ismét ömlik belőled a jóindulat. Jobb így a közérzeted? :)

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.08. 11:26

Most mi van? Ő legalább szellemes volt, a többiek viszont csak szimplán durvák. Erre pont őt szúrod ki?

Dr.Attika # 2011.02.08. 11:26

Kedves Guba!
Nem. A sógor, aki a testvér házastársa vagy a házastárs testvére. A luksógor, aki a házastársat részesíti testi örömökben. Miért lényeges különbség és releváns a büntetőjogban?

Rexor # 2011.02.08. 11:49

KBS: elnézést, igazad van. Elismerem, hogy Guba rendkívül szellemes volt. :)

guba # 2011.02.08. 18:06

Rexor, ma én vagyok a témád? Rég olvastam tőled ilyen figyelemre méltót.:)

Impossible # 2011.02.08. 18:31

guba,

én már sokszor mondtam, hogy gyere el a Jogi Fórum találkozóra, ott én még kácsával is elvagyok békességben, szóval képzelheted, milyen jó a hangulat, teljesen más, mint itt. Sok ellentét csupán abból származik, hogy irogatunk egymásnak, és így nem tudunk kellően tekintettel lenni arra, hogy a többiek is ugyanúgy emberek. Nem tudom, mi akadálya van annak, hogy néhány havonta elnézz egy ilyen talira. A legjobb példa kácsa esete, élőben annyira jófejnek látom, hogy írásban hiába szólogat be, nem akarok neki visszavágni. A többiek is jó arcok, én nagyon tudom ajánlani, hogy gyere el!

cat981 # 2011.02.08. 18:33

Dr. Attika védelmére legyen mondva, én letöltöttem az általa belinkelt filmet és jó volt!
:DDD

cat981 # 2011.02.08. 18:37

azért mégis írom, én nem gúnyolódásnak szántam az alábbi hozzászólásom, mégcsak le sem töltöttem a filmet, csak poénból írtam hogy oldja a topic elmérgesedett hangulatát és elterelje erről a figyelmet

guba # 2011.02.08. 19:00

Sok ellentét csupán abból származik, hogy irogatunk egymásnak, és így nem tudunk kellően tekintettel lenni arra, hogy a többiek is ugyanúgy emberek.

Impi, ha nem a számítógépet baszogatnád a csajok helyett, akkor egészségesebb lenne az életed. Nekem nincsen szükségem, hogy bárkivel oldjam az ellentéteket, mert "guba" az csak egy figura, akit mozgatok. (Rossz hír, hogy néhány hónap múlva le fogom tenni.:))

Hupikék # 2011.02.08. 19:47

T. Attika!

Mindkettő hozzátartozó.
S mindkettővel való házasság értelemszerűen kettős házasságot eredményez.

Valszeg valemlyik nemi erkölcs elleninél releváns, de nincs meg...

Mi a megoldás?