Tisztelt Kolléga Úr!
A mai napon Köztársasági Elnökünk aláírta a Magyar Köztársaság Alaptörvényét. A Magyar Közlönyben történő kihirdetést követően érvényes lesz. Hatályos pedig 2012. január elsejétől. Kérem, hogy érvényességét követően fogadja ezt el a Magyar Nemzet akaratának és alkotmányjogászi tevékenysége kapcsán tekintse ezt "zsinórmértéknek".
Üdvözlettel:
Dr. Béres-Deák Attila
Nyilt levél Dr. Kolláth György kollégának
Mióta a magyar nemzet akarata ez ?
Tegnap óta. A Köztársasági Elnök általi aláírással azzá vált. A Magyar Közlönyben történő kihirdetést követően érvényes is.
Persze lehet mutatni olyan kitételt a hatályos Alkotmányban, hogy az új alkotmányt a nemzetközi szervezetekkel, külföldi lapok vélemény-rovatának újságíróival összhangban a liberális civil szervezetek és a második, negyedik legnagyobb parlamenti képviselettel rendelkező párt a parlamenti többség mellőzésével hozzák meg.
Attila,
Ezt mihez kapcsolódódan írtad? Mondott valamit Kolláth alkotmányjogász úr?
Inkább csak beszélt...
Mondjuk, én mint a magyar nemzet egyik tagja, nem nagyon értem Dr.Attika felszólításának célját. (Bár, azt sem értem, hogy a Magyar Nemzet (c. újság) akarata miért érintené az alkotmányjogászt. Uis, nagy kezdőbötűvel max. azt jelenti.)A „zsinórmérték”-ben mostmár az is benne van, hogy vége a véleménynyilvánítás szabadságának? Vagy esetleg az alkotmányjogászokra szigorúbb szabályok érvényesek, és épp az Alkotmányt nem véleményezhetik? Vagy, ilyen felhívás hiányában biztos, hogy a munkája során nem tartja magát a hatályos Alkotmányhoz? Akkor viszont, szerencse, hogy van, aki Kolláth Györgynél a témában kompetensebb, és még időben figyelmezteti. Reméljük, az alkotmányjogász úr is rendszeresen figyeli a fórumot. :)) Bocs’
Kaméleon!
A Magyar Nemzet akarata nem a Magyar Nemzet c. újság akarata.
Egyébként levelemet elküldtem Dr. Kolláth György ügyvéd kollégám honlapján megadott elektronikus levél címre is. Válaszolt. Nagyon tanulságos a válasza. Most kérem meg, hogy hozzájáruljon a jogifórumon történő közzétételhez. Ha hozzájárul, akkor közzéteszem.
Kedves Dr.Attika, persze, tudom, de mivel egyrészt szeretek kötözködni (szigorúan jóindulattal(?)), másrészt nehezen viselem a csak egysíkú vagy kiegyensúlyozatlan véleményfolyamot (mint a magyar nemzet tagja, de inkább K Gy véleményét osztó), nem hagyhattam szó nélkül.
Pedig a magyar nemzet kisbetűvel írandó, ha nem újság.
Egyébként meg engem erről nem kérdeztek. Illetve, amiben igen azok a kérdések nem értek semmit. (1 kivételével semmi kényesre nem mertek rákérdezni) Csatlakoztam is ahhoz a 90%-hoz, aki billegő székláb alá tette a kirakatkérdőívet.
Úgyhogy eléggé kevéssé nevezhető ez a kis betűvel írott magyar nemzet Alkotmányának is, ha ennyien tojtak a véleményezésre.
Háát, igen, nem voltam elég egyértelmű. Javítanom kell magam: tudom, hogy nem az újságra gondolt, csak épp, úgy, ahogy, azt írta. Egyébként az Alkotmányban is így áll: „Mi, a magyar nemzet tagjai,”
Arra céloztam, hogy az eltúlzott nemzeti önérzet sem írja át a helyesírás szabályait. Bár, kit tudja, lehet, hogy ez a következő lépés. (Így érthető a kötözködés, de remélem, kedves Attika, nem veszed sértésnek egy laikus, csak átlagos nemzeti önérzettel rendelkező állampolgártól :))
Egyébként, tényleg kíváncsian várom Kolláth György válaszát.
efi99:YES :)))
Efi, én nem feltétlenül gondolom, hogy azé válaszoltak kevesen, mert kirakatinak gondolták:) Inkább mert érdektelenek.
2 "Senki nem utasítható ki olyan államba, vagy nem adható ki olyan államnak, ahol az a veszély fenyegeti, hogy halálra ítélik, kínozzák vagy más embertelen bánásmódnak, büntetésnek vetik alá."
Nyugtassatok már meg, hogy ez a passzus a köztörvényes sorozatgyilkosokra nem vonatkozik, és van valami ami kizárja a jogait nálunk.
(3) Magyarország – ha sem származási országuk, sem más ország nem nyújt védelmet – kérelemre menedékjogot biztosít azoknak a nem magyar állampolgároknak, akiket hazájukban vagy a szokásos tartózkodási helyük szerinti országban faji, nemzeti hovatartozásuk, meghatározott társadalmi csoporthoz tartozásuk, vallási, illetve politikai meggyõzõdésük miatt üldöznek, vagy az üldöztetéstõl való félelmük megalapozott."
Avagy ezt is szabályozza valami sarkalatos? mert aztán jól kinézünk, ha ideköltözik fél India...
ezen a héten nincs esélyem Közlönyhöz jutni, mert nem leszek Mo.-n. XXXIX vagy mi lett a törvényszám?
Sunshine after the rain.
Andi2: minden európai alkotmányban ez a sablonszöveg van.
Sunshine after the rain.
szia Leg!
nem kapott törvényszámot az Alaptörvény!!
csak így simán írandó és hivatkozandó:
"Magyarország Alaptörvénye"
elektronikusan itt olvasható:
szia, Hunfrakk!
Ezen besírok:-).
Sunshine after the rain.
Amúgy köszi a linket...
Sunshine after the rain.
Andi2
Ó, dehogynem. A passzivitás egyenes következménye annak, ahogyan törvénykeznek. Sokkal nagyobb fajsúlyú szereplők véleménye sem számít jóformán sehol náluk, mint elefánt a porcelánboltban úgy ügyködnek. Majd épp Kovács 113 János véleményére kíváncsiak. Ez egy próbálkozás volt annak igazolására, hogy ezt akarják a zemberek, és lehessen igazolni, hogy ezt akarja a magyar nemzet.
Ezen kívül nem láttam ilyen érdekesebb kérdéseket pl arról, hogy kell-e istenre, meg kereszténységre hivatkozni, meg ahelyett, hogy védjük az erdőt (ami triviális), könnyen lefagyasztható lett volna az egységsugarú polgár azzal, hogy pl mit tegyen, ha egy védett állatot lát egy védett növényt rágcsálni.
:):) Rendben, meggyőztél:)
Legistlator, Te viszont nem vigasztaltál meg:)
Ezzel pontosan mi a cél amúgy? Annyira emberbarátok vagyunk itt az Euban, hogy akár egy rosszul szocializálódott, második generációs amerikai sorozatgyilkost is szívesen látunk, csak ne ítéljék halálra ha hazamegy?
. évi XXXVIII. törvény
a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény módosításáról
1. § A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 27. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:
„(3) Az Országgyűlés által a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 19. § (3) bekezdés a) pontja alapján elfogadott alaptörvény és az alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti rendelkezések kihirdetés során történő megjelölése a címet és a kihirdetés napját foglalja magában.”
2. § Ez a törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba.
2011. évi XXXVIII. tv. a Jat. módosításáról. Előbb lemaradt az évszám.
Andi2: nem pont erre találták ki egyébként az 1951. évi genfi egyezményt, amely alapján ez a szöveg része az alkotmányunknak már igen-igen régóta. Bár, ahogy én tudom, egész Európában egyetlen alkalommal nem adtak ki egy személyt az USA-nak, mert ott halálbüntetés várt volna rá a házastársa megölése miatt.
Az első idézett mondatod arra vonatkozik, hogy ha valakit halálra ítélnének vagy egyébként kínoznának, akkor nem küldjük vissza abba az országba. Ettől még itt kaphat büntetést. Hogy miért nem küldjük vissza? Mert civilizált ország vagyunk.
A második mondatod pedig nem fél Indiára vonatkozik: először is ide kéne jutniuk, másrészt valószínűsíteni, hogy őket üldözik a saját hazájukban és minden olyan országban, amelyeken keresztül idejutottak. Nagyjából. Az évi pár ezer menedékkérő közül ez körülbelül pár száznak sikerül Magyarországon.
dves efi99!
Hú de csúnya dolog,hogy összekevered a törvénykezést a törvényhozással.A törvénykezés a bíróságok feladata,a törvényhozás az ogy-é.
Amúgy jogilag valóban a nemzet akarata az új Alkotmányunk,hiszen a válpolgárok által legitimált se..fejek szavazták meg.Hogy miért nem tudtak normális Alkotmányt készíteni?Nekik ez pont jó,mert így bebiztosítják magukat bármi is lesz a köv választásokon.Sajnos sokszor nem lehet tudni,hogy direkt csinálnak baromságot vagy ennyire hülyék.Mert egyszer ez,másszor az a helyzet.Pl a váljog kibővítése.Agyrém!!!Így,ebben a formában.A nők váljoghoz juttatásához hasonlítani a mostani "zseniális" ötletet.A következő az lesz,hogy akinek fehér autója van,annak + szavazat jár.Mindig eszembe jut ilyenkor,hogy biztos valami oka van,hogy ilyen hülyeségeket csinálnak,mert azért valljuk be,vannak ott szakemberek is.Az eltén olyan okosakat tud mondani a Navracsics,de akkor,amikor tényleg súlya van a dolgoknak...
Ja meg a "zseniális ötlet" kiagyalója a Szájer is jogász.Ennyi!:)))
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02