ALKOTMÁNYJOG - Minden, amit tudni akarsz a...


Impossible # 2008.10.24. 13:33

Kacsa,

"erre csak azt tudom mondani, hogy szavazàs nem alkotmànyossàgi-jogi kérdésekröl szól…"

...de azokat érinti...:)

Szerintem Legislator-nak teljesen igaza van.

Teljesen mindegy, hogy a cenzus a választójognak az általánosságába vagy egyenlőségébe szól bele, a lényeg, hogy beleszól, és ahogyan beleszól, az csorbítja a demokrácia alapgondolatát.

Kacsa1111 # 2008.10.24. 13:22

van, aki szerint szükséges lenne...


Kacsa11

Legislator # 2008.10.24. 13:03

Csak arra kívántam utalni, hogy a szerényebb szellemi képességgel rendelkező választópolgárokat csupán ezen tulajdonságuk miatt nem helyes megkülönböztetni.


Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2008.10.24. 12:46

Kedves Legislator,

"A hülyeség nem alkotmànyellenes."
erre csak azt tudom mondani, hogy szavazàs nem alkotmànyossàgi-jogi kérdésekröl szól...

(megint utalnék a disclaimer-re, nehogy valaki azonositson a véleménnyel, amit képviselek:) )


Kacsa11

Legislator # 2008.10.24. 09:55

Okos ember az illető, mert a lépés logikus. Szerintem egyszerűbb lenne, ha csupán az MTA tagok, mint elektorok szavaznának:-D. Én ennek ellenére is csak nemlegesen tudok minden ilyen próbálkozást értékelni, hiszen Kilényi Géza professzor klasszikus mondása szerint "A hülyeség nem alkotmányellenes". A választópolgárok személyes kvalifikáltsága szóba sem jöhet szerény véleményem szerint.


Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2008.10.24. 09:42

Kedves Legislator,

egyik volt professzorom tovàbb ment, és külön kategóriàt adott a diplomàn felül a phd-nek és a nagydoktorinak valamint az MTA tagàsgnak...:)))


Kacsa11

Legislator # 2008.10.24. 09:05

Ehhez az általában kicsit kevés... Akár gondolhatnék konkrét személyre is, de a gondolataimat csak a gondolatrendőrség ismerheti önmagamon kívül, a gondolatrendőrség pedig még egyelőre nincsen...


Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2008.10.24. 09:00

Kedves Legislator,

"Egy juhpásztorból is lehet milliárdos."
Konkrét személyre gondolsz talàn?:)))

milliàrdos juhpàsztor 4 pontot kap...seggekivan diplomàs szintén.
milliàrdos diplomàs viszont 16-ot...

egyébként abban igazad van, hogy nem mindenesetben jelent nagyobb itélöképességet, de azért àltalàban igen...

egyébként màr megirtam lentebb a disclaimer-t...:)))


Kacsa11

websas # 2008.10.24. 08:44

PARLAMENT ELÉ vele !!!

Bár a Big Brothert, a Megasztárt, a Szombat esti lázt nem nevesíteném mert még a végén "jó hírnévhez" fűződő jogaik megsértéséért beperelnek.

websas

Legislator # 2008.10.24. 08:41

Kedves Kacsa,
A diploma megléte vagy a nagyobb adó fizetése nem jelent feltétlenül nagyobb ítélőképességet politikai ügyekben. Egy juhpásztorból is lehet milliárdos. Olyan kevés dolog van, amiben egyenlőek az emberek. Ne különböztessünk első- másod-és harmadrendű stb. állampolgárok között. (Most látom vzoli is valami hasonlót írt).


Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2008.10.24. 08:30

Kedves kbs,

lol!

Kedves vzoli,

nem kell gyüjtögetni...elég egy is.:)


Kacsa11

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.24. 08:21

Worluknak volt egy javaslata: mindenki szavazhat, de mindenkinek csak egy szavazata van. Maga dönti el, hogy azt a Big Brotherben, a Megasztárban, a Szombat esti lázban vagy a parlamenti választáson adja le.

websas # 2008.10.24. 08:01

És hogy pontoznánk a lecsúszott, elzüllött ámde diplomával rendelkezőket?
"Az értelmiség előtt két út áll: az egyik járhatatlan a másik az alkohol"

websas

vzoli # 2008.10.24. 07:46

Az iskolázottságot figyelembe vevő cenzusos választójoggal csak az a baj, hogy - meggyőződésem szerint - a diplomák sikeres gyűjtögetése nem feltétlenül egyenesen arányos a közügyekről való gondolkodást illető körültekintő, felelősségteljes hozzáállással. Mert ha ez így lenne, akkor mondhatnánk, hogy megálljunk, mert itt van már a Kánaán. Akkor már inkább az adócenzus.

websas # 2008.10.24. 07:41

És az mennyire demokratikus szavazás, hogy egy párt néhány vezetője eldönti mire kell szavaznia a képviselőinek és ha mégse akkor jön a bünti,kizárás,stb.(bármely pártra igaz)Hol van a széles népakarat érvényesülése?
Egyjogász!
"Vajon miért van az, hogy nálunk az államcsőd szélén sem akaródzik hozzányúlni a segélyekhez, meg a nyugdíjakhoz, talán csak nem azért, mert a kormánypárt elveszítené a szavazóbázisának jelentős részét?".Szinte biztos, hogy IGEN (pedig kellene).
Ahogy nézem a közvélemény kutatásokat és hozzáképzelem a kormánypárt jelentős szavazatvesztését akkor jönne az egypárt rendszer ami mint tudjuk nem volt túl kellemes.

Vigasztalj meg, hogy tévedek!

websas

Kacsa1111 # 2008.10.24. 07:26

Kedves Legislator,

ez rendben is van. mindenki szavazhat.
de miért érjen ugyanannyit a szavazata?

jobban bele akarsz szólni az orszàg dolgaiba? tanulj többet vagy fizess több adót!

(csak az ördög ügyvédje vagyok, és pusztàn a vita örömére képviselem ezt - az egyébként tapasztalatom szerint sokakban felmerült - az àllàspontot)


Kacsa11

Legislator # 2008.10.24. 07:07

A világ olyan, amilyen. A buta választópolgár is szavazhat, meg az okos is. Ha nem volnának buták, nem lehetnének okosak sem, mert nem lenne kihez képest okosnak lenni (vagy lehet, hogy akkor demokratikusan mindenki síkhülye lenne). Végül is ki dönti el, hogy ki melyik? Tartsunk erről népszavazást? És mindig fennáll a veszély, hogy nem is kevesek szavazata megvehető, akár két lejárt lecsókonzervért is.


Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2008.10.24. 05:41

ne politizáljunk...

én is csak félkomolyan gondoltam amit írtam...
(félkomolyan, mert elvi szinten vitatkozhatunk a választójog általánosságán és egyenlőségén)

Kedves Impossible,

te a választójog általánosságáról beszélsz...ahhoz nem nyúl hozzá a cenzusos rendszer.
a választójog egyenlőségéhez nyúl hozzá, ami nagy különbség.

erre pedig pont azért lehet szükség, mert aki tanultabb, az jobb eséllyel fog felelős döntést hozni...
aki pedig többet fizet be, annak meg igenis legyen több szava...
persze erre ellenérvként lehet hozni, hogy akkor a cégeknek is kéne választójogot biztosítani, hiszen ők is szép summát tesznek be a közösbe, sőt!:)

nem egy demokrácia működött cenzusos választójoggal, nemde?
a választójog általánossága valóban alapvető, de az egyenlősége nem.


Kacsa11

Egyjogász # 2008.10.24. 04:31

Nem tudom....
Nekem a kedvencem a történelem, és azért (bár történt sok borzalmas dolog is) úgy általában azért azt tapasztalom, hogy eleink nem voltak úgy általában olyan hülyék, hogy mindenen egy laza kézlegyintéssel és lesajnáló mosollyal túl lehetne lépni, amit kitaláltak.

Az általános, egyenlő, titkos, stb., stb. választójog gyönyörű szép dolog csak azt nem veszi figyelembe, hogy a választás egy olyan demokratikus alapintézmény, amit azért felelősséggel kellene gyakorolni.

Persze, senkit "szoríthatunk ki annak a lehetőségéből, hogy eldönthesse, milyen életet kíván élni, milyen jövőt szeretne."

De biztos, hogy egy választásnál minden ember erről dönt?

Azok is akik helyett a "helyi okos" jelölt a szavazólapon? ("Józsikám ikszeljé' már, te tudod mi a jó" - ezt a mondatot személy szerint hallottam egy kis falu választóhelyiségében, és "Józsikám" 10-15 ember helyett is ikszelt.)

Meg azok az adót nem fizető, segélyből (azaz mások adójából) élő rétegek is, akik két lejárt lecsókonzervért arra szavaznak, akit a helyi "nagyember" kiad nekik, "mer' különben nem kaptok segélyt?"

Vajon miért van az, hogy nálunk az államcsőd szélén sem akaródzik hozzányúlni a segélyekhez, meg a nyugdíjakhoz, talán csak nem azért, mert a kormánypárt elveszítené a szavazóbázisának jelentős részét?

monih # 2008.10.24. 03:13

Kedves Impossible! A cenzusos rendszert magam sem gondoltam komolyan,hiszen józanul gondolkodva egyáltalán nem jó megoldás.Bevallom nem néztem meg az első hozzászólást, fogalmam sem volt a topik témájáról.Csak arra figyeltem, hogy az alkotmányjog kategóriában van ,a címe pedig:Minden amit tudni akarsz a...Ebből arra következtettem ,hogy az alkotmányjoggal kapcsolatosan lehet írni bele.Innen az elterelődésem.Hirtelen kelekótyaságom után vettem észre, hogy nyitottak már egy topikot konkrétan az én kérdésemmmel kapcsolatban.Sajnálom, hogy én is belezavartam az eredeti témába.

Monih

Impossible # 2008.10.23. 23:42

Kacsa,

miért érne többet, ha jogász valaki vagy mérnök vagy közgazdász, mint ha pl. vízvezeték-szerelő, pék, tetőfedő-bádogos? Rájuk is szükség van, sőt... talán méginkább szükség van rájuk, mint a diplomásokra, és ez egyre inkább így van, ma már alig találni jó szakembert...egyesek ezt jól ki is használják, a csap megjavítása teszem azt 10ezer Ft, még akkor is, ha csak ránézett. És most nem is túloztam szinte semmit sem. Szóval szerintem ez a diplomás-cenzusos dolog elvetélt ötlet. :) Nade komolyabbra fordítva a szót:
Egyáltalán a cenzusos választójoggal nem értek egyet. A lényeg szerintem itt az, hogy senkit sem szoríthatunk ki annak a lehetőségéből, hogy eldönthesse, milyen életet kíván élni, milyen jövőt szeretne. Ezzel visszajönne a diktatúra. A többpártrendszer lényege, hogy az emberek választhatnak, van alternatíva, amely szabadságot jelent. Ha a választójog nagymértékben korlátozva lenne, akkor hiába volna többpártrendszer, nem tudna kellően érvényesülni a demokrácia lényege. Tehát a választójog szabályozása nagyon súlyos területet érint, ezért csak óvatosan azzal a cenzus-ötlettel. :)

Impossible # 2008.10.23. 23:25

Beleolvastam e topic legrégebbi oldalába, hogy megtudjam, honnan is indult a téma...erre mit látnak szemeim?! Ezt:

"Azt azonban látni kell, hogy az eutanázia és az öngyilkosság két különböző dolog. Az öngyilkosság szabad, csak a benne közreműködő más személy büntetendő. Az eutanázia – elfogadott módon – csak kórházi körülmények között, csak külső, a betegtől független beavatkozás lehet. Minden egyéb kívül esik ezen a körön. Vagyis ha a beteg fájdalmai elől öngyilkosság révén halálba menekül, azt megteheti. Az pedig emberölés, ha valaki otthon egy beteget „halálba segít“. Sokan ezt is eutanáziának hiszik.

Passzív eutanáziát az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény ma is lehetővé teszi, elég sok formaság betartásával (20–23. §§)." (by Tapsi)

Emellett vajon miért siklott el mindenki?
Ez nem igaz!
Bocsánat, hogy ideírom, de nagyon szemetszúrt, és akinek nem szúrt szemet, annak szúrja most, jobb később, mint soha. :D

monih # 2008.10.23. 19:57

Nem rossz Kacsa sokegyes! Volt eü miniszterasszonyunk is mehetne az "egyébbe" széfestől.;
De már hallom is az 'egyebesek' távolodó lábdobogását Strassburg felé.Bár ez hamisan szól most, mert nem kimondottan a romákra utalok,hanem az összes egyébre.

Kacsa1111 # 2008.10.23. 19:25

már régóta úgy gondolom, hogy cenzusos választójogra van szükség!

egy egyszerű táblázat:

iskolázottsági cenzus
diploma 4
érettségi 3
8 ostoba 2
egyéb 1

kombinálva adócenzussal
x érték fölött 4
3
2
y érték alatt 1

szavazati jog.

diplomával, x érték fölött 44=16ot ér a szavazata
egyéb y érték alatt 1
1=1et ér...

:)))


Kacsa11

monih # 2008.10.23. 19:02

Kedves Legislator! Jó poén a Tornacipősök Pártja, mert ha valamiben, akkor abban igazán vegyes társaság gyűlhet össze.Korban,nemben,hovatartozásban,külsőben, gondolkodásban,anyagi háttérben egyaránt mások.:).Még Fittnessgurunk és családja is tag lehetne.Remélem senki sem találná ki,hogy osszák meg a pártot Kínai Gyártású Tornacipősökre és Márkás Tornacipősök Pártjára. ;)