Jogosan járt el az APEH?


Benci # 2003.05.24. 15:26

Értem és köszönöm, remélem igazad lesz és valaki elmeséli nekem az eljárási részt :)

Mégegyszer köszönöm, sokat segítettél!
Benci


A válaszokat elöre is köszönöm!
Tisztelettel:
Benci

the big cat # 2003.05.24. 11:03

Ez annyit változtat a helyzeten, hogy neked sem munkabéred, sem fizetésed nincs, amit a törvény fokozottan védene, hanem vállakozói  vagy megbízási díjad van.

Ettől függetlenül a létfenntartásod anyagi alapját végrehajtással sem vonhatják el véleményem szerint. Persze ilyenkor, amikor a vállakozói számlára érkezik a vállakozási díj nem tudom mit lehet tenni.

Talán lesz valaki okosabb itt az eljárási részből.

Benci # 2003.05.24. 07:52

Kedves the big cat!

Elnézést, elfelejtettem leírni, hogy egyéni vállalkozó vagyok, így minden bevételem ami átutalással érkezik, erre a számlámra jön. A bevételem pedig egy megbízási szerzödés alapján egy cégtöl származik, ennek megfelelöen pedig ez a munabérem is.
Ez változtat valamit a helyzeten?

Ne haragudjatok, hogy ilyen sokat kérdezek, de nem igazán értek a joghoz.

Minden esetre hálás vagyok a segítségedért.


A válaszokat elöre is köszönöm!
Tisztelettel:
Benci

the big cat # 2003.05.24. 07:34

A vállalkozói számla ellen elrendelt inkasszó jogos, és az arra befolyó összegekete be lehet szedni.

Minden ami arra a számlára érkezik vélelmezhetően a válallkozás, és nem a magánszemély bevétele, így bármilyen öszeget be lehet szedni róla.

Azt azonban elég érdekesnek tartom, hogy a munkabéredet a vállakózói számlára utaltatod. kíváncsi vagyok a könyvelésedben hogyan egyezik a a vállakozásod bankszámláegyenlege? Mert ha mást is utaltatsz rá, te teszed ki magad annak, hogy azt onnan elvonják.

A munkabérből egyébként valóban hagynia kell az APEHnak, az teljes egészében nem vonható el, de a munkabér ellen egyébként is letiltással él a bíróság, nem pedig inkasszóval.

Benci # 2003.05.23. 19:27

Tiszteletem Uraim!

A következö problémával kapcsolatban kérnék segítséget:
Az elözö évröl maradt 1.033.000 HUF adóhátralékom, melyet az adóbevallásommal el is ismertem. A hónap elején az adóhivatal inkasszó-t rendelt a vállkozói számlám ellen, így 178.000 Ft-ot leemeltek a számlámról, majd a tegnapi napon megjött az elözö havi fizetésem, melyet szintén levett a 15 napos inkasszó. 15 nappal ezelött az elsö 'beszedés' napján beadtam egy részletfizetési kérelmet, abban bízva, hogy megszünik a következö havi fizum érkezése elött az inkasszó. Sajnos ez nem így lett. A poén, hogy az inkasszóról és a hátralékról az értesítést az inkasszó kezdetével azonos napon adták fel, így az egy nappal késöbb érkezett meg :) (rendes húzás volt). Így semmit nem tehettem.

A kérdés, hogy jogosan járt-e el az adóhivatal?
Nem kellett volna-e az inkasszó elött esetleg behívniuk és megbeszélni, hogy hogyan rendezem a fenti tartozást? (semmilyen felszólítás, levél, értesítést nem kaptam az inkasszó elött)
És ami a legfontosabb, nem kellett volna-e valami kevéske pénzt hagyni nekem is, hogy kifizethessem a számláimat, vagy legalább a megélhetésemhez szükséges összeget? (Mert a teljes rendelkezésre álló pénzt levették)

Ebben a hónapban már kölcsönböl éltem, de ez nem megy sokáig...

Kérlek benneteket mondjátok meg, jogos volt-e az adóhivatal lépése, és mit tehetek. Hétfön megyek be az adóhivatlba megbeszélni a jogászukkal a részletfizetés lehetöségét. (Ezt is egy barátom közbenjárásának köszönhetem) Tehát szükségem volna némi infóra, mielött megyek tárgyalni.

(Adminnak: elnézést, hogy két fórumba írom be, de még új vagyok!)


A válaszokat elöre is köszönöm!
Tisztelettel:
Benci