(kieg: sima és "regisztrált" élettársi kapcsolatban sem, bár jogi szempontból az lényegében "sima")
öröklési illeték
- 1
- 2
oligaliga
Köszönöm a választ, ezzel tanultam megint valamit.
Nem arra irányult egyébként a véleményem, hogy kinek milyen identitása van. Szimplán csak megdöbbentőnek gondolom továbbra is. Kérdés viszont, hogy ha a regisztrált élettársi kapcsolat nem jár előnnyel, akkor meg minek? :-O
Sokszor kell bizonyítani, hogy valóban élettársak az illetők. Ilyen lehet pl. banki hitel, özvegyi nyugdíj, vagyonmegosztási vita, stb.
Sziasztok!
Az alábbi témában kérek segítséget:
- Nagynéném tavaly elhunyt, örökölök tőle termőföldet.
- Őstermelő és földműves vagyok.
- Az öröklési törvény szerint kell illetéket fizetnem. A termőföldre 18% fele, azaz 9% fizetendő.
- Az illeték törvény szerint további kedvezmény jár az ÖCSG tagoknak:
„"(6) * Termőföld tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának öröklése esetén az egyébként járó öröklési illeték felét, ha pedig az örökös az erre a célra létesített nyilvántartásban az őstermelők családi gazdasága tagjaként bejegyzett magánszemély, akkor egynegyedét kell megfizetni. Ez utóbbi kedvezményre való jogosultságról a vagyonszerzőnek a fizetési meghagyás véglegessé válásáig kell nyilatkoznia.”"
Kérdés: HA most létrehozok egy Őstermelők Családi Gazdaságát, akkor jogosult vagyok a további illetékkedvezményre?
Köszönöm!
Igen,mert nincs visszamenőleges hatályu tiltó kitétel.
Simf,
Kifejezetten benne van ez az általad idézett passzusban :
„Ez utóbbi kedvezményre való jogosultságról a vagyonszerzőnek a fizetési meghagyás véglegessé válásáig kell nyilatkoznia.”
Megcsinálod időben, nyilatkozol időben.
Köszönöm a gyors segítséget!!!
Sz.örökös
Nálunk az apa férfi,
az anya meg nő...
Ezért nem házasodhatnak...
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02