Találkozó szervezés: Milyen forma?


world # 2019.02.08. 08:57

Sziasztok!

Azt lenne a kérdésem, hogy ha van egy közösségünk és szeretnénk találkozókat szervezni (80-100fő) évi 1-2 alkalommal, akkor azt milyen formában tudnánk megcsinálni?

Ugye lenne terembérlés, dekoráció, segítők kompenzálása, zenéért fizetés, szállítás stb. mint költség.

Ezt a résztvevők dobnák össze (jórészt előre) utalás alapján.

Azt viszont nem tudjuk, hogy ezt milyen formában lehetne megcsinálni.
Céget alapítani nem érdemes és nem szeretnénk, mert előzetes érdeklődéseink alapján rögtön 2-3x annyit kéne csak azért összedobni a részvevőknek csak az alap havidíjak miatt, úgy hogy ugye nem profitorientált a szervezés, tehát a végén nincs nyereség amiből ezt kompenzálni lehetne.

Nem tudom, hogy valaki magánszemélyként is összeszedheti az úgymond belépők/beugrók árát 3-4000Ft/fő, vagy sem.
Ha igen, akkor milyen formában?

Vagy valami civil baráti társaságot kell csinálni (itt nem tudom adózásilag van valami más), vagy valamilyen más formában lehet ezt szabályosan csinálni.

Alapvetőlen az egész nem profitorientált, tehát nem profitszerzés a cél, viszont biztos lesz olyan, hogy 10-20 ezer forint is kimaradhat, mert valaki mondjuk az utolsó pillanatban jelentkezik még, vagy nem fogy el az összes innivaló stb. (persze fordítva is lehet).
Az is kérdés, hogy ezzel ilyenkor mi a teendő.
(Ezeket szívesen ezért félre is tennénk a következő találkozóra mint alap.)

Segítségeteket előre is köszönöm.

Sherlock # 2019.02.08. 09:26

Talán az egyesület lenne a leghatékonyabb megoldás. Olyat hozzatok létre, ahol küldöttgyűlés van, nem közgyűlés, akkor a szavaztatás sem lesz akkora macera. Ekkora létszámnál már nem érdemes azzal szöszölni, hogy 1-2-3 ember szedegeti össze a pénzt.

world # 2019.02.08. 14:15

Viszont attól, hogy ekkora a létszám, attól 3-man szervezzük ezt össze.
Akik eljönnek azok sem tagdíjat se mást nem fiztetnek. Tehát attól, hogy neten egy egységes a közösségünk, attól itt közgyüllésre meg ilyenekre nem fogjuk tudni a jórészt huszonévesekból álló társaságot.
Ez úgy müködik most is, hogy valaki felveti, hogy menjünk sörözni, és lefoglal egy helyet, és elmegy 20-30 ember. Változó ki. Most annyi a különbség, hogy míg ott nincs költség és mindenki maga fizet, addig itt lennének költségek amit ez esetben az éppen eljövők azoknak fizetik akik ezt leszervezték és jórészt előfinanszírozták (foglaló, kaukció, stb.)
Tehát a közösség pár aktív tagja az aki most is saját maga mozgatja meg a többieket.

Neten ilyen baráti kör, baráti társaságokat láttam még, amik talán a civil társaságok körében lehetnek. Ott láttam, hogy 2 ember kötött formák és bejelentés nélkül már csinálhat ilyet (tehát plusz költség nem. Lenne ami miatt töbve kerülne minden), viszont nem tudom az miben más mintha én magánemberként szedem össze, vagy a saját számlámra kérem a "belépő" árát.

lewho # 2019.02.08. 14:55

A polgári jogi társaság nekem jobbnak tűnik, mint az egyesület.