Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Adóstárs hitelképessége?

Sherlock # e-mail 2019.07.25. 16:19

A babavárónál több bank a cca. 90 ezres törlesztővel számol, nem a kamatmentessel.

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

ForzaKing # e-mail 2019.07.25. 14:19

Esetleg valakinek van bármi hasznos információja ezzel kapcsolatban?

ForzaKing # e-mail 2019.07.23. 15:32

Nagyon köszi! :)

Tudom, h pontosan nem lehet megmondani így, de mi a valószínűbb.

Ha 220 a nettóm és van egy havi 80ezres törlesztő, amiben adóstárs vagyok. Fel akarok venni mondjuk egy babavárót, ami 42ezer törlesztő havonta.
A 220 fizetésnek 110 az 50%a.
Ha a 80ezres törlesztőt amiben adóstárs vagyok 100%-ban nézik, akkor mellé már csak havi 30ezerig terhelhetem a fizetésem, úgy jön ki az 50%.
Ez esetben 12ezerFt, ami így kiszámítva túlmenne a hitelképességemen.
Ha viszont 50% nézik akkor az 42ezer és úgy még plusz 70 ezres törlesztőig terheltem meg a fizetésem, így az új hitel/babaváró 42ezer simán belefér, az adóstársság mellett.

Ilyen esetben mi a valószínűbb, h a +42ezres törlesztőt már nem engedik vagy valószínűbb, h engedik?

Odébb lesz még a hitelfelvétel, így a bankba is később lesz megkérdezve.
Csak előzetesen szeretnék tájékozódni, hátha valaki tud valami hasznosat.

Köszi!

Sherlock # e-mail 2019.07.23. 15:07

A JTM mutatónál a felét veszik nálad figyelembe, de a JTM mutató csak az egyik ami köti a bankot, a saját bírálatnál dönthet úgy, hogy az egészet nálad veszi figyelembe annak megállapításakor, hogy finanszírozhatók vagytok-e.

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

ForzaKing # e-mail 2019.07.22. 17:40

Üdv!

A párom anyukája vett fel jelzálog hitelt. Ez a hitel fedezte 45%-ban a lakást, amit a párommal vettünk. Én 5/10-es, a párom 4/10-ed, az anyukája 1/10-ed részben lett tulajdonos.
A hitelszerződésben a párom anyukája az "adós", én mint adóstársa szerepelek és a felvételkor az én fizetésemet és a párom anyukájának a fizetését együtt nézték, a párom is adóstársként szerepel, de neki a felvételkor nem volt jövedelme.

Az, hogy én "adóstárs" vagyok a hitelben, a jövőben esetleg a babaváró / új hitel felvételekor mennyiben terheli a jövedelmem? Eltekintve attól, hogy ténylegesen ki fizeti a hitelt.

Ezt találtam az interneten:
"Nem árt tudni, hogy amennyiben valaki egy másik hitelügyletben adóstársként vesz részt, a hitelnyújtó a havi törlesztőt az egyes adóstársak között egyenlő arányban megosztja, és az ügyfélre így eső havi hányadot (függetlenül attól, hogy valójában ki fizet) tekinti a másik hitelből eredő havi törlesztőnek. "

Tehát a jelzáloghitelnek, amit a párom anyukája vett fel, a törlesztőrészletének az 50%-a rám eső rész? Vagyis egy új hitel felvétele esetén, ha pl. 80ezerFt a törlesztő, annak, amit a párom anyukája felvett, akkor az én hitelképességembe ez úgy számít bele, mintha lenne egy 40ezerFt-os törlesztőrészletem?
Ez azért lenne fontos, mert ugye általában 40%-ig terhelhető a fizetés hitellel. Így, ha annak a jelzáloghitel, amit a párom anyukája felvett, a törlesztőrészletének az 50% a rám eső rész egy hitelbírálatkor, akkor ez így jól kalkulálható, hogy mire számíthatok.

Köszi! :)