pénzügyi tanácsadó


Hedvig15 # 2020.03.09. 09:57

Pénzügyi tanácsadói cég felelősségkörével kapcsolatosan lenne kérdésem, illetve konkrét eset kapcsán e területen jártas ügyvéd együttműködését keresem.

1. Kérdés: hol és hogyan lehet egy pénzügyi termék – jelen esetben egy vállalati kötvény- termékleírásának szakmai helyességét hitelesen elbíráltatni? Mint ahogyan ez utólag kiderült, szabályozás szerint a termékleírást vagy a termék kibocsátója vagy az azt forgalmazó cég/ pénzügyi tanácsadó cég köteles elkészíteni annak kereskedése előtt, de annak hitelességét/ helyességét semmilyen független szerv nem vizsgálja.
Hasonlóképpen, a MIFID tesztet is a pénzügyi cég állítja össze, azaz a saját termékeiknek megfelelő kategóriák szerepelnek csak benne, függetlenül az ügyfél kockázatvállalási szintjétől.
2. Kérdés: hol lehet a MIFID teszt megfelelőségét megvizsgáltatni?
A konkrét eset: hangfelvételekkel alátámasztható, hogy az ügyfél rövid távú, kockázatkerülő befektetéseket kér, majd a megvásárolt termék ( vállalati kötvény) fokozatosan veszít az értékéből, melyet az ügyfél aggódva észlel, ezt többször jelzi a tanácsadó cég felé, de mindig azt javasolják, hogy várjon még. Mikor az ügyfél a fogyasztóvédelemhez fordul, akkor a tanácsadó cég a kapcsolattartó személyét megváltoztatja, az új tanácsadó kár realizálását javasolja. Békéltető testület előtt a cég semmilyen felelősséget nem ismer el. A Békéltető testület jogsértést nem talált, de a termékleírást és a MIFID tesztet szakmailag kifogásolhatónak találja, ezért ehhez szakjogászt javasolt.
Ebben kérném a hozzáértő fórumozók segítségét. Köszönettel