Az én adószámlámon lévő pénzről rendelkezés ha ...


Rexor # 2020.10.03. 20:00

Itt valószínűleg annyi történt, hogy amikor az osztalékot megkaptad a könyvelőd levonta belőle az eho-t, csak valami miatt rossz eho számlaszámra utalta (ezt a kifizetőire kellett volna). Viszont ennek elvileg ki kellett volna derülnie, amikor a 2015-ös szja bevallásodat beadtad (vagy beadta valaki). Szerintem örülj neki, hogy a NAV nem utalta ki ezt, mert a jogosulatlan visszaigénylés+adóhiány miatt 50% adóbírság+kés. pótlékkal is megjutalmazhat.

ityam # 2020.10.03. 12:38

Így nézve igaz amit mondasz.
Lévén hogy nem értek hozzá ezért kérdezek.
A faramuci helyzet hogy az én adószámlámon van több mint kéne lennie. Ha az eredeti befizető nem kéri vissza hogy téves utalás, akkor sem az enyim?
Bankszámlánál ha valaki utal nekem és ő nem reklamál hogy bocsi téves volt az utaéás akkor én rendelkezem felette. Volt egy olyan sejtésem hogy adószámlánál is így kéne működnie.

Közben megtaláltam a céges bankszámlakivonatot a 2015. 05 hóról és valóban onnan utaltam az EHOt a közleményben a magán adószámmal és az SZJAt a céges adószámmal a közleményben.
Lévén hogy nem értek hozzá nem tudom hogy így jó e. Ha hiba van akkor én basztam el vagy a könyvelő mondta rosszul de ilyen időtávon ezt már nem fogjuk kideríteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.03. 12:28

Alapvetően tévedsz. Neked semmiféle adótúlfizetésed nincs. Annak a kft-nek van adótúlfizetése, amelynek már 4 éve nem vagy tagja. Így mi közöd hozzá?

ityam # 2020.10.03. 12:10

Tisztelt szakértők!

Szeretném a segítségüket kérni mert nem tudom hogy mennyire akar a NAV megvezetni engem és mivel nem értek az adózáshoz ezért inkább kérdeznék.

Volt nekem egy egyszemélyes Kft-m anno, amit eladtam kb 4 éve. A cég könyvelését a könyvelő csinálta lévén hogy én nem értek hozzá. Mindig utaltam amit a könyvelőm mondott hogy mit honnan hova.

A Kftm eladása után egyéni vállalkozóit váltottam ki és könyvelőt is cseréltem. Pár éve már feltűnt hogy az egyik adószámlámon van plusz pénz. Régi könyvelőm amikor felhívtam mondta hogy majd rájön a nav hogy miért fizettem be és helyre teszik ne foglalkozzak vele. Nem is foglalkoztam eddig, de a mostani könyvelőm mondta hogy kéne vele valamit kezdeni. Próbálta először kérni hogy kifizessék, de nem sikerült(annak az indokára nem emléxek) és most legutóbb egy másik adószámlára való átvezetést szeretett volna elérni a könyvelőm de ez sem sikerült az alábbi ok miatt:
"Adószámláján a 152 Egészségügyi hozzájárulás számlán 2015.05.18. esedékességgel 210 000 forint
befizetés került könyvelésre. Nyilvántartásunk szerint ezen befizetést nem Ön teljesítette."
Vélhetően ezt a pénzt a céges(Kfts) számlámról fizettem be ha tippelnem kell, egy osztalék kivétellel kapcsolatos adófizetés vonzataként. Sejtésem szerint itt kavarodott meg a dolog hogy vagy nem a céges számláról kellett volna ezt utalni vagy nem a privát adószámlámra kellett volna hanem a cégesre.

A probléma adott. Érteni nem értek hozzá. Van esélyem nekem az én adószámlámon lévő pénzt hasznosítsam vagy felejtsem el? Érdemes lehet fellebbeznem a NAV határozat ellen pézértm hogy ezt a 200Kt megkapjam vagy ez veszett fejsze nyele?

Valahogy a logikámba az nem fér bele hogy miért ne rendelkezhetnék én az én adószámálom lévő pénzzel?
Hova van leírva hogy csak ha én fizettem be akkor rendelkezhetek vele? Erre sehol nem találtam semmi szabályozást.

Természetesen a mostani könyvelőm felhívta a NAVot és mondtak neki egy szenzációs ötletet. Nyilatkozzak arról hogy visszakapja a régi cégem a pénzt és utána az új tulajjal barteroljam le. Ezzel persze a könyvelőm megelégedett mint jó ötlet, csak arről nem volt tudomása hogy az új tulaja a régi cégemnek felhalmozott 7 millás NAV tartozást és kényszertörlés alatt van és el is tiltották már a tevékenység végzésétől :D. Szóval ez az út sejtésem szerint járhatatlan, csak a NAV reménykedett benne, hogy így be tud még szedni valamit abból a 7 millás tartozásból amivel lóg a cég. Mindenesetre ezt a nyilatkozatot nem írtam alá, hogy hozzájárulok hogy a cég visszakapja, így még talán lehet esélyem hogy én szerezhessem meg. Persze lehet így is bukta lesz belőle, de hülyére nem akarom hogy vegyenek.

Bocsának a hosszú írásért remélem valaki tud tanácsot adni/segíteni.