Elmaradt csatornadíj és talajterhelés


SaireyVMK # 2020.11.09. 16:45

Először is,ha jól értem 3 éve visszaköttetted a vizet- nyilván szabályosan a szolgáltatóddal egyeztetve, viszont megörültél hogy van bent csatorna rendszer, szóval fogtad magad és rákötöttél arra is. VISZONT: felteszem arról már nem tájékoztattad a szolgáltatódat,hogy te megkezdted a csatornarendszerre való rákötést. Ez elég nagy hiba,ugyanis rákötéskor JELEZNI kell azt,hogy a még nyílt(!) árokban felmérhessék a rákötés tényét és jogszerűségét a szolgáltató emberei. (Ennek persze költsége van, pesti szolgáltatónál például nagyon szépen ki is írják,hogy ilyen esetben nyílt ároknál x Forint betemetett rendszernél-amit nyilván jelezni kell- kamerás vizsgállattal ellenőrzik és ez nagyobb mennyiségű y Forint költséget jelent. Amúgy olyan 10-20-Ezer forint.)

Az adminisztrációs probléma EBBŐL ,az általad elmulasztott kötelezettségedből fakad.Más kérdés,hogy miért vártak 3 évet vele. Nyilván ami a talajterhelési díjat érint elviekben évente történik elszámolás ,tehát először 1 év után keletkezhetett tartozás,mely esetedben részévet is jelenthet,mely alatt lehetséges,hogy nem volt mérvadó mennyiségű a tartozás. Tehát most jobb esetben a 2.évi elszámolást követően kerültél szem elé. Jogi szempontból persze megértem a problémádat ezzel kapcsolatban-ami az önkormányzat talajterhelését és reakciós idejét illeti-.

Másfelől az egész a te mulasztásodból fakad-amit a csatorna szolgáltató felé elfelejtettél közölni. Gondolom a számlán se tűnt fel,hogy használod a csatornarendszert,de nem fizetsz érte 3éve semmit...

Amúgy meg a csatorna díj még mindig olcsóbb,mint a talajterhelési díj. most pedig csak azt kérik tőled számon,amit eddig elfelejtettél fizetni.(Jobb esetben, rosszabb esetben kaptál rá egy kis késedelmi kamatot is-és felteszem most ez zavar téged.)

zoltan886 # 2020.10.08. 10:01

Üdv!

3 évvel ezelőtt költöztem vissza az ingatlanomba, amibe akkor köttettem vissza a vizet.

A vízdíjat 3 éve rendszeresen fizetem, a ház a csatornarendszerre rá van kötve (több mint tíz éve, ugyanis kötelezték nálunk még anno).

A minap kaptam egy értesítést az önkormányzattól, hogy valami horribilis követelnek tőlem talajterhelés címén. Jeleztem nekik, hogy rá vagyok kötve a csatornarendszerre, igazoltam a régi dokumentumaimmal ezt. Ezután a vízszolgáltató kezdte el követelni az elmaradt (magyarul a ki nem számlázott) csatornadíjat 3 évre visszamenőleg.

Ez így törvényes? 3 évvel ezelőtt mikor visszaköttettem a vizet nekik látni kellett volna a kapcsolási rajzon, hogy rá vagyok kötve a csatornarendszerre. Ha pedig nem látta miért nem számolt el az önkormányzatnak az általam használt vízmennyiségről hamarabb, a talajterhelés miatt?

Úgy tudom minden évben kéne fizetni talajterhelési díjat. Ehhez képes 3 évig ott lebegett az éterben ez az egész, se talajterhelési kifizetésről, se csatornadíjról nem kaptam semmit.

3 év után próbálják meg rámverni a saját adminisztrációs hibáikat. Ez így legális?

A vízszolgáltató többször is hibázott ebben az ügyben, először is azért mert nem számlázta ki a csatornázási díjat a havi vízszámlával. Másodszor pedig azért mert nem jelezte az önkormányzatnak (ha már a csatornadíjat nem számlázza), hogy kéne már fizetnem talajterhelési díjat.

Nem gondolom, hogy ez legális, hogy a saját adminisztrációs hibáik miatt követelnek rajtam horribilis összegeket. Még ha a csatornadíjat benézték volna, akkor is már egy év után kapnom kellett volna felszólítást a talajterhelésről, és akkor hamarabb kibukott volna ez az egész.

Ha 5 év múlva veszik észre most kétszer ennyi pénzt követelnek? Ez nevetséges...

Felhalmoztak nekem egy csomó adósságot, pedig minden számlámat rendszeresen fizettem.