Bankkártya visszaélés / adatlopás


Orosz87 # 2012.03.01. 20:33

Nem dugom a fejem a homokba. Soha nem adta oda senkinek a kártyát, soha sehol nem volt feltüntetve, leírva a pinkód. Azóta apu tönkre ment idegileg, mivel neki ez pénz volt, a "félretett pénze". Soha nem tartotta a számláján a félretett pénzét, mindig otthon volt. Soha nem tűnt el belőle még 1 Ft. sem és én ajánlottam, hogy miért nem csinál bankszámlát. Egy nagyon maradi ember. Ez tavaly történt (a számlanyitás) és most januárban meg leveszik a pénzt. Ezért is próbálnék valahogy segíteni, mert egy kicsit hibásnak érzem magam. Amúgy nem tudom, hogy olvastátok-e a második hozzászólást, ha nem itt van:

"A bankkártyával természetesen vissza lehet élni a kártya fizikai birtoklása és a PIN-kód ismerete nélkül is. Erre lehetőség nyílik pl. akkor, ha korábban használta a kártyát internetes fizetésre, ahol a tranzakció adatai illetéktelen kezekbe kerülhettek vagy szimplán csak fizetett a kártyával valahol, ahol a kártyaleolvasó automatába épített adatlopó eszközzel megszerezték a kártya adatait. A bank álláspontja tehát nem megalapozott. Amennyiben nem tudja a bank igazolni, hogy a kérdéses 3.000 és 40.000 forintos tranzakciókra ön adott utasítást, vagy a kártyával a kártyabirtokos szándékos vagy súlyos gondatlansággal elkövetett szerződésszegése miatt tudtak visszaélni (pl. a PIN-kód rá volt írva az ellopott kártyára, indokolatlanul sok idő telt el a visszaélés és annak bejelentése között, szándékosan akarták a bankot félrevezetni stb.) akkor a bank köteles a kárt megtéríteni 15 millió forint összeghatárig, amennyiben az ügyfél bejelenti a visszaélést. A bejelentésig eltelt időszak alatt az ügyfél egyebekben maximum 45.000 forintig viseli a kárt (ld.227/2006. Korm. r.18.§ (1)-(2) bekezdése.)"

efi99 # 2012.03.01. 17:46

végrehajtó1
Esetleg rá volt írva (én is mindig ráírom, igaz, hogy egy rosszat mindig) és végül is az is lehet, hogy kilesték valahol.

végrehajtó1 # 2012.03.01. 15:55

De ne dugd a fejed a homokba.Ha pinkóddal vették fel akkor csak olyan lehetett aki ismeri.Leírásod szerint a papa.Oda adhatta valakinek?

Ezt le kellene ülni a családnak és tisztázni őszintén mert csak úgy nem lehet kitalálni a kódot.

Gabicsek # 2012.03.01. 08:41

Rendőrségen tettek már feljelentést?

Orosz87 # 2012.03.01. 06:18

Ehhez inkább nem fűzök hozzá semmit, csak annyit, h én nem élek velük. Ők csak ketten élnek, és sajnos nem bírom elképzelni, hogy a tolószékes anyám "csendesen kislisszant" az éjszakába, hogy lenyúljon egy kis pénzt, hogy majd elmenjen "shoppingolni". Mindegy....hagyjuk inkább...

végrehajtó1 # 2012.02.29. 18:49

Mivel pinkód kell hozzá ezért tőletek volt valaki...

Orosz87 # 2012.02.29. 17:36

Megmutatták: egy kapucnis srác vette le a pénzt. De ők ezt úgy könyvelték el, hogy normális "tranzakció", mert szerintük a "kártyával" és a "kártyához tartozó pin-kóddal" vették le a pénzt.

efi99 # 2012.02.29. 16:30

Mutassák meg az ATM kamerájának felvételét a pénzfelvételről.

Orosz87 # 2012.02.29. 15:31

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni egy nagyon fontos és nagyon sürgős ügyben.
Az történt, hogy jan. 17.-én elindultam a szüleimmel egy telefont vásárolni és kiderült, hogy a kártyájukon nincs fedezet. 200.000 Ft volt rajta, de egyik napról a másikra eltűnt. Másnap reggel egyből mentünk a bankba, kérdeztük, hogy hol van a pénz és kiderült, hogy jan. 14.-én éjszaka 3-kor tőlünk 6 kerülettel odébb levették a pénzt. Megtörtént a kártyareklamációs adatlap kitöltése, elmentünk a rendőrségre ott is megtettük a feljelentést. Megjött a banktól kb. 3 hete a határozat, hogy nem kapjuk vissza a pénzt, mert a "kártyáról" és saját "pinkóddal" vették fel.Csak hogy érthető legyen a dolog: apukám soha nem vesztette el a kártyáját, mindvégig nála volt, és sem én, sem pedig anyum nem tudta a pinkódját. Ennek ellenére a Drága Otp Bank azt állítja, hogy ez egy normál tranzakció volt és nem fogjuk vissza kapni a pénzt. Mit tehetünk ilyenkor? Szegény Édesapám napi rendszerességgel jár be a Bankba, hogy újraindítsa az ügyet, de ma reggel megint kapott egy telefont, hogy valószínű ezt is elfogják utasítani. A PSZF-hoz holnap megteszem a feljelentést, de az nem fogja biztosítani, hogy mi kártalanítva leszünk, hanem csak esetleg megbünteti a bankot (ez nem biztos, hogy így van, ezt csak hallottam vkitől).
Ezért kérlek, hogy segítsetek. Holnap reggel újra bemegyek Édesapámmal, de mit csináljak? Milyen papírt töltsek még ki? Vagy milyen feljelentést tegyek még? Ez volt az összes félretett pénzük, azóta családi botrány van otthon,idegileg tönkre mentek mind a ketten és nem tudom, hogy hogyan tudnék segíteni nekik.
A válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm!

lemi # 2011.02.21. 19:42

Van-e a pénztárosoknak ellenőrzési kötelezettsége hitelkártyás vásárlásnál?
Gondolok itt az aláirás ellenőrzésére és a fényképes igazolvány elkérésére.
Ha van akkor milyen szinten van szabályozva?
Felelős lehet-e az üzlet ha más vásárolt a kártyával?

Georg80 # 2009.05.08. 10:08

Üdvözletem!

Olvastam hozzászólásokat, de szerintem az én esetem überel mindenkit. Nem mintha erre büszke lennék. Tehát 2 nappal ezelőtt 18:30-kor felhívott egy hölgy az Unicredit Bank bankkártya ügyfélszolgálatáról, hogy aznap 17:37-kor valaki használta a bankkártyámat Ugandában (előtte még 3 alkalommal 3 napon belül Amerikában és Frankfurtban is, de az ugandai lett neki gyanús). Természetesen azonnal letiltotta a kártyámat miután közöltem vele, hogy nem én használtam, sőt nem is voltam külföldön több mint egy éve, és a kártya is itt van nálam. A négy kártyahasználat összesen mintegy 350000 Ft!!! összeget foglalt le a számlámon. A hölgy azt javasolta, hogy tegyek feljelentést a rendőrségen, majd miután minden kártyahasználat lekönyvelődik a számlámon, küldeni fog egy nyomtatvány, amit kitöltve a bankkártyával és a feljelentéssel együtt vissza kell vinnem a bankba és akkor megindul valamilyen eljárás. Mivel a számlámon rajta volt az utolsó havi fizetésem, és a végkielégítésem, így most szinte nincs semmim. Elmentem a rendőrségre, ahol közölték, hogy mivel külföldön történt az eset ők ez ügyben nem tudnak eljárást indítani. Kérdem én nem nekik lenne a dolguk, hogy felvegyék a külföldi hatóságokkal a kapcsolatot. Miuátn erősködtem, hogy nekem szükségem van a feljelentésre, így hétfőre kaptam egy időpontot. Közben olvastam a 227/2006. Korm. r.18.§-át, amiből azt vettem ki, hogy mivel nem én vagyok a hibás a bank ezt az összeget meg fogja téríteni maradéktalanul. Kérdés csak az, hogy mikor??

leslieh # 2008.11.11. 09:09

Tulajdonképpen nem a pénzre lenne szükségem (persze nem kis összegről van szó), hanem egy jogorvoslatra, hogy ilyenkor milyen eszközökkel léphetek fel. Én személy szerin gusztustalan dolognak tartom és nem tudom leírni, hogy mennyire embertelen dolog a másikat kifosztani vagyonából, amikor ő már "magatehetetlen".

leslieh # 2008.11.11. 08:35

Üdvözlök mindenkit!

Eléggé morbid történetem van:
Édesapám meghalt (egyedül élt) és az ő édesanyja találta meg a nővérével. Természetesen hívták az orvost, a temetkezési céget...stb., én csak napokkal később értem haza. A temetés után elkezdtem intézni a hivatalos ügyeket, de napok óta foglalkoztatott, hogy nem találtam meg apukám bankkártyáját, ezért letiltattam telefonon. Néhány nap múlva kiérkezett az illetékes banktól egy átlagos számlalevél és szörnyülködve olvastam. Édesapám halálának napján és az utána következő két napban vettek le róla pénzt, méghozzá minden nap 100.000,- Ft-ot (gondolom, annyi a napi limit), azaz összesen 300.000,- Ft-ot. Az anyukája és a nővére ilyen gusztustalan, halottgylázon módon pénzhez jutottak, mindazonáltal, hogy én temettem el apukámat, tehát neki 0 Ft költségük volt azzal, hogy apukám meghalt. Kérdésemre mindent tagadnak, nem tudnak semmit.

Kérdésem: Folyamodhatok e bármilyen jellegű jogi, törvényes úton ahhoz, hogy ezt a pénzt viszont lássam és hagyaték részévé válhasson vagy feljelenthetem-e őket lopás vagy más jogcímen? Milyen esélyem van, hogy az általam 100%-ra vélt igazság kiderüljön?

jockey # 2008.05.01. 21:31

Sziasztok!

Egy ismerősömmel történt most, hogy pénzt szeretett

volna kivenni egy Unicredites automatából Otp-s

kártyával. eljutott a tranzakció odáig,hogy "...folya-

matban van" felirat megjelent,ezután jött a nagy

semmi. Se pénz,se kártya.A bankba nem engedték be,mert

zártak,a zöld számon közölték,hogy várjon HÉTFŐIG!!!

Persze durvább stílusban. Mit lehet ilyenkor tenni,

milyen követelések lehetnek a bankkal szemben??

4 napig pénz nélkül? persze a bank addig használja

a lóvét! Tiltassa le a kártyát,vagy egy esetleges

csalásnál elég a bejelentés amit akkor tett?

pár perc múlva egy nő tudott levenni lóvét ugyanott.

embersrise # 2008.04.23. 15:05

Na igen, ez már mindjárt másképp hangzik.

office1 # 2008.04.23. 13:01

Valóban más a normál banki hozzáállás. Engem pl. a Budapest Bank már többször felhívott mobilon, mert általuk gyanúsnak tartott tranzakciókat észleltek a kártyaszámlámon (az egyik tényleg egy kártyacsalási kísérlet volt és a bank nem engedte teljesíteni az átutatalást, a többi normál külföldi tranzakció volt, de tök jól esett, hogy így odafigyelnek, és ami nekik nem ismerős, ott inkább előbb felhívják az ügyfelet, hogy mehet-e a tranzakció teljesítése. Nem vagyok kiemelt ügyfél, szóval semmi extra szolgáltatás nincs emögött). A kártyámat saját felajánlásukra, teljesen ingyen, gyorsított eljárásban cserélték.

embersrise # 2008.04.23. 09:18

Ez valóban így van, csak feltételezem, hoyg kicsit máshoyg állnak a dolgokhoz más intézeteknél. Nemhiszem , hoyg az az általános, ha bemegyek a bankba és egy bűncselekményt/visszaélést bejelentek, akkor az ott dolgozók ügyintézők ÉS fiókvezetők (ksivezetők) csak tárogatják a karjukat, hoyg ők nem tudják mit kell csnálni és még az ügyfelet nézik hülyének.

Valóban lehet, hoyg ez nem az OTP hibája hanem az országé, ez magyarország 2008 ban. Meglopnak és még te kérj bocsánatot tőlük, sőt a végén még téged vesznek elő...

monalisa1 # 2008.04.22. 17:53

Nem kell az OTP-ét szidni..., bármely bank kártyájáról le tud emelni pénzt aki abban járatos...

embersrise # 2008.04.22. 17:13

Köszönöm a választ/segítséget!

Mindenképp el fogok jönni tőlük ahoyg vége az ügynek megszüntetem a számlámat

tuff # 2008.04.22. 14:05

hát barátom,ha csak nem a munkahelyed kötelez rá,akkor azonnal huzz el az OTPtől,2008ban nem hiszem h egyaltalan banknak lehetne nevezni...

office1 # 2008.04.22. 09:42

Még egy-két gondolat:
Mindenképpen ajánlott a kártyát letiltatni (ennek díját szándékos visszaélés esetén a bankok szokták viselni, de ezt természetesen meg kell kérdezni az OTP-től) valamint szerezni egy igazolást a banktól arról, hogy bejelentették a visszaélést. Amennyiben a kártyát a kártya birtoklása vagy elektronikus azonosítása nélkül használták (tehát alapeset szerint nem ATM-ből, a kártya fizikai használatával vették ki a pénzt), úgy az előbbi üzenetben említett kormányrendelet alapján - természetesen csak akkor, ha az ügyfél nem felelős a történtekért - az ügyfélnek a 45.000 forintos kárviselési kötelezettsége sem áll fenn.

office1 # 2008.04.22. 09:34

A bankkártyával természetesen vissza lehet élni a kártya fizikai birtoklása és a PIN-kód ismerete nélkül is. Erre lehetőség nyílik pl. akkor, ha korábban használta a kártyát internetes fizetésre, ahol a tranzakció adatai illetéktelen kezekbe kerülhettek vagy szimplán csak fizetett a kártyával valahol, ahol a kártyaleolvasó automatába épített adatlopó eszközzel megszerezték a kártya adatait. A bank álláspontja tehát nem megalapozott. Amennyiben nem tudja a bank igazolni, hogy a kérdéses 3.000 és 40.000 forintos tranzakciókra ön adott utasítást, vagy a kártyával a kártyabirtokos szándékos vagy súlyos gondatlansággal elkövetett szerződésszegése miatt tudtak visszaélni (pl. a PIN-kód rá volt írva az ellopott kártyára, indokolatlanul sok idő telt el a visszaélés és annak bejelentése között, szándékosan akarták a bankot félrevezetni stb.) akkor a bank köteles a kárt megtéríteni 15 millió forint összeghatárig, amennyiben az ügyfél bejelenti a visszaélést. A bejelentésig eltelt időszak alatt az ügyfél egyebekben maximum 45.000 forintig viseli a kárt (ld.227/2006. Korm. r.18.§ (1)-(2) bekezdése.)

embersrise # 2008.04.21. 19:15

Üdv!

Történt velem, hogy valaki levett a számlámról 3000 forintot (utólag kiderült hogy előző este 40 ezret próbált meg), mindenzt úgy, hogy a kártyám megvan! Nem tűnt el, nem lopták el nem adtam kölcsön. A a bankban közölték velem , hogy miután a készpénz felvételhez szükség van a kártyára és a pin kódra is, nem tudják visszaadni a pénzt,nem tudnak mit kezdeni a dologgal. Ergó csináljak amit akarjak,illetve adhatnak egy új kártyát 1500 Ft-ért. Kértem az ATM automata kamerás felvételeinek kielemzését ami, ha minden igaz egy hét múlva megérkezik és együtt megnézzük.
Kérdem én, hogy lehetséges ez illetve milyen jogaim vannak ebben az ügyben, meddig vihetem a dolgot, mi a teendő ilyenkor? Nyílván nem a 3000 forint ami hanyattvág, de igenis, engem megloptak! A minimum, hogy a káromat megtérítik illetve adnak valamiféle magyarázatot az egész dologra, nem pedig körberöhögnek és kitárt karokkal közlik velem a semmit.
Ezek után hogy tudnék és akár 1 forintot is biztonságban ennél az intézetnél? OTP-ről van szó.

Előre is köszönöm a választ/válaszokat.