Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Súlyadó - öröklés után - NAV

Sücy # e-mail 2021.05.30. 19:24

oligaliga

Szóval várakozzak tovább, és majd egyszer jön a határozat?

Nem vagyok jogász, csak kontárkodom. Hol jobban, hol kevésbé...
Sücy

oligaliga # e-mail 2021.05.30. 19:09

Sücy

Ilyen kérdésekben érdemes először a guglit segítsésgül hívni, mert szinte biztos, hogy az első oldalon kidobja a NAV tájékoztatóját:

"Az adóalany halálát, illetve cégeknél a megszűnést követő év első napjától – akkor, ha a hatósági nyilvántartásban még mindig az elhunyt személy vagy a megszűnt szervezet szerepel
tulajdonosként – azt kell az adó alanyának tekinteni, aki a haláleset vagy megszűnés napján a hatósági nyilvántartásban nem üzembentartó tulajdonosként szerepel.
Ha nincs ilyen, akkor azt, akit az adóalany halála, illetve megszűnése után elsőként tulajdonosként bejegyeztek."

Szomorú örökös #   2021.05.30. 18:12

Sücy

Ez egy érdekes szitu, mert igazából az adót adott évben az fizeti a gépjármű után, akinek a nevén volt január elsején. De hát ugyebár itt a tulajdonos már akkor elhalálozott. Engem is érdekelne egy kicsit érthetőbben, hogy ilyen esetben mi a jogi tényállás? :-O

groszfater@gmail.com # e-mail 2021.05.30. 18:02

". Az a tulajdonos, vagy üzembentartó akinek nincs állandó bejelentett lakóhelye, az az aktuális tartózkodási helye szerinti önkormányzat adóosztályára kell befizesse a gépjárműadót 2020 sőt 2021 években is."

Sücy # e-mail 2021.05.30. 17:30

Tisztelt jogászok, illetve bárki, aki érintett...

Ősszel elhunyt édesapám, a február végén jogerőssé vált hagyatéki végzés szerint én örököltem az autóját. (Nekem mellette van egy másik is...) Márciusban át is lett írva.
Márciusban a sajátomra meg is kaptam a NAV-tól a gépjárműadóról szóló határozatot, de arról amelyiket örököltem, sem én nem kaptam, sem pedig apukám nevére sem érkezett határozat.
A jelenlegi adókivonatomon nem szerepel tartozásként.

Vajon merre érdemes elindulni? Természetesen nem szeretnék semmilyen késedelmi díjat, sem pedig más hülyesége miatt méltányossági kérelmeket írogatni.

Előre is köszönöm!

Nem vagyok jogász, csak kontárkodom. Hol jobban, hol kevésbé...
Sücy