Súlyadó - öröklés után - NAV


Sücy # 2021.05.30. 15:30

Tisztelt jogászok, illetve bárki, aki érintett...

Ősszel elhunyt édesapám, a február végén jogerőssé vált hagyatéki végzés szerint én örököltem az autóját. (Nekem mellette van egy másik is...) Márciusban át is lett írva.
Márciusban a sajátomra meg is kaptam a NAV-tól a gépjárműadóról szóló határozatot, de arról amelyiket örököltem, sem én nem kaptam, sem pedig apukám nevére sem érkezett határozat.
A jelenlegi adókivonatomon nem szerepel tartozásként.

Vajon merre érdemes elindulni? Természetesen nem szeretnék semmilyen késedelmi díjat, sem pedig más hülyesége miatt méltányossági kérelmeket írogatni.

Előre is köszönöm!

groszfater@gmail.com # 2021.05.30. 16:02

". Az a tulajdonos, vagy üzembentartó akinek nincs állandó bejelentett lakóhelye, az az aktuális tartózkodási helye szerinti önkormányzat adóosztályára kell befizesse a gépjárműadót 2020 sőt 2021 években is."

Szomorú örökös # 2021.05.30. 16:12

Sücy

Ez egy érdekes szitu, mert igazából az adót adott évben az fizeti a gépjármű után, akinek a nevén volt január elsején. De hát ugyebár itt a tulajdonos már akkor elhalálozott. Engem is érdekelne egy kicsit érthetőbben, hogy ilyen esetben mi a jogi tényállás? :-O

oligaliga # 2021.05.30. 17:09

Sücy

Ilyen kérdésekben érdemes először a guglit segítsésgül hívni, mert szinte biztos, hogy az első oldalon kidobja a NAV tájékoztatóját:

"Az adóalany halálát, illetve cégeknél a megszűnést követő év első napjától – akkor, ha a hatósági nyilvántartásban még mindig az elhunyt személy vagy a megszűnt szervezet szerepel
tulajdonosként – azt kell az adó alanyának tekinteni, aki a haláleset vagy megszűnés napján a hatósági nyilvántartásban nem üzembentartó tulajdonosként szerepel.
Ha nincs ilyen, akkor azt, akit az adóalany halála, illetve megszűnése után elsőként tulajdonosként bejegyeztek."

Sücy # 2021.05.30. 17:24

oligaliga

Szóval várakozzak tovább, és majd egyszer jön a határozat?