Egészségügyi hozzájárulás lemondása


Majordomus # 2022.11.12. 21:57

Ez esetben a meghatalmazott sem járhat el.

osztap # 2022.11.12. 18:44

Crystalheart,

Egy próbát megér, de túlzott reményeid ne legyenek. PIN-kód kell hozzá, amit a jobb oldalon leírtak szerint tudsz igényelni:
https://nav.gov.hu/…essen_minket

Crystalheart # 2022.11.12. 18:33

Köszönöm, igen ám, azt gondoltam, hogy személyesen lenne a legkézenfekvőbb, de az elkövetkező hetekben lekötött munkáim vannak, hajnali 3-as kezdéssel és 19-es végzéssel, nemigen tudok személyesen bemenni. Vajon telefonon, azonosító kóddal működhet? Épp elég baj, hogy a kórházba be kell mennem néha, egyszerűen nem fér bele a bürokrácia.

osztap # 2022.11.12. 17:10

Crystalheart,

A Tbj. 71. § szerint:
(3) Az adóhatóság a kötelezett személyt az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettsége megszűnéséről hivatalból értesíti, ha e fizetési kötelezettség biztosítással járó olyan jogviszony létesítése miatt szűnik meg, amelyet az állami adó- és vámhatósághoz az Art.-ban foglaltaknak megfelelően bejelentettek. A biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony létesítésére tekintettel az adóhatósághoz beérkezett bejelentés figyelembevételével az állami adó- és vámhatóság a megszűnt egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségről a bejelentést követően azonnal elektronikus úton adatot szolgáltat az Egészségbiztosítási Alap kezeléséért felelős szerv részére.

Ez az esetedben nem történt meg, homok került a gépezetbe. Bemész a NAV ügyfélszolgálatára, és adategyeztetést kezdeményezel. Jó, ha nálad van a katás bejelentkezésed és az adófolyószámlád (amin látszanak a katás befizetéseid), hogy ellenőrizd, mi látszik az ügyintézőnél.

Crystalheart # 2022.11.12. 14:22

Kedves mindenki, csak azt szeretném kérdezni, hogy vajon mit kell beküldenem a NAV-nak ahhoz, hogy az áprilisban indult KATA-s vállalkozásommal párhuzamosan ne számolják fel a jelenleg havi 8400 forintos egészségügyi hozzájárulást? (Abban a hitben éltem, hogy már nem kell külön jelezni a NAV felé, mert automatikusan megkapja az infót, ezért nem jeleztem.)

Az a kellemetlen, hogy ma terhelik rá azt az összeget, amellyel átlépi a határt, hogy kitegyenek a biztosítottságból, miközben folyamatosan orvoshoz járok. Korábban már több nyomtatványt is beküldtem, amit javasoltak itt-ott, de úgy tűnik, eredménytelenül. Hálás volnék, ha valaki megmondaná a tutit.

Köszönöm!