Adótartozás fizetési könnyítés


palcsog # 2023.04.03. 12:11

Tisztelt Agenany!

Az a lényege a fizetési könnyítési kérelemnek, hogy ne azt írja le, hogy nem tud fizetni, hanem azt, hogy a fizetési könnyítés engedélyezése esetén tud majd fizetni. Írja le benne, a jelenlegi jövedelmét, havi költségeit és csatolja a bizonyítékokat is. A kérelemhez van fent formanyomtatvány a www.nav.gov.hu-n.

Agenany # 2023.01.25. 20:21

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék segítséget kérni NAV folyószámlán vezetett tartozás rendezésével kapcsolatban.

Kényszertörlés során a céggel szemben indított NAV marasztalási perben a bíróság helyt adott a felperes igényének, így a páromat kártérítés fizetésére kötelezték.

A közel 2 millió forint kártérítés összegére vonatkozóan az adó-folyószámláról fizetési felszólítás érkezett.
A kártérítést - mert ez már így alakult - párom rendezni szeretné, viszont egy összegben ez megoldhatatlan.
A fizetési határidőig, ami a levélben a kapcsolatfelvétel határidejeként is szerepel fizetési nehézség esetén, még van néhány napunk.

Szeretnénk elkerülni a végrehajtást - az elmúlt súlyos betegséggel terhelt küzdelmes éveket követően végre már elindultunk kifelé a gödörből...

Azt tudjuk, hogy lehet a NAV-nál kérni fizetési könnyítést - halasztás, mérséklés és részletfizetés - viszont mivel a helyzetünk az átlagostól némileg eltér, ezért nem tudjuk, hogy egyáltalán érdemes-e kérelmezni.

Párom őstermelő, a tavalyi év őszén kezdte tevékenységét, bevétele eddig még nem keletkezett. Idén már várható a tavasz végétől bevétel, de az még eléggé messze van.

Az elmúlt időszak a pandémia következtében munkahely vesztésekkel és a betegséggel együtt a tartalékainkat felemésztette.

A kérelemben ha jól tudjuk szükséges lenne feltüntetni a jövedelmet - ez a fentiek értelmében nincs.

\"Vagyonunk\" a világvégi erőteljes felújításra szoruló öreg ház - más nem maradt.

Számunkra a fizetés halasztása és részletfizetés lenne valószínűleg a legkedvezőbb, az őstermelő tevékenységből érkező bevétel jellegére tekintettel.

  • Mindezek alapján van esély arra, hogy a párom a fizetésre halasztást kapjon?

Érdemes kérelmet benyújtania?

Avagy a kérelemmel akár még nagyobb bajba is sodorhatja magát (a jövedelem kérdésköre okán)...

  • A kérelemben érdemes egyből a fizetési halasztás mellett beleírni, hogy szeretne részletfizetést is, illetve amennyiben a halasztást nem engedélyezik, akkor ha lehet mérséklést/részletfizetést szeretne?

(Azért merült fel ez a kérdés, mert közel egy évtizede nyújtottam be ingatlan illeték összegével összefüggésben fizetési kedvezményre vonatkozóan kérelmet az adóhivatalhoz - akkor a kedves ügyintéző javasolta, hogy minden lehetséges könnyítést írjak bele, mert több kérelmet ugyanabban az ügyben nem fogad be a hivatal.)

  • A kérelmet érdemes lenne ügyvéd vagy adózási szakember közreműködésével elkészíteni?

Előre is köszönöm szépen a válaszokat!