Állampapír utáni adózás


drbjozsef # 2023.04.09. 09:03

InvesterJoe,

Relatíve kockázatmentesen nem nagyon. (Elvileg lehet államcsőd, de a forintban fennálló tartozását a magyar állam mindig ki fogja tudni fizetni, nyomtat amennyit akar. Legfeljebb nem sokat fog érni).
Aki tudná a tuti befektetést, az se itt mondaná el, de senki sem tudja. Vehetsz bitcoint, valutát, részvényt, ingatlant, aranyat, műkincset.
De ez mind kockázatos, sose tudhatod a világ folyamatai merre hogyan mozgatják az árakat.
Véleményem szerint PONT most, az ingatlan sem teljesen tuti biznisz. Ahogy 2008-2010 között sem volt az, 2014-ig csökkentek a lakásárak, onnan lőttek ki. Persze, ha megtartottad máig is, jó befektetés volt, de ki tudja mi lesz hosszú távon. Rövid távon, néhány évig szerintem most az ingatlanpiac éppen elég bizonytalannak tűnik (bár ilyen infláció mellett az áresés normál helyeken (nagyvárosok) nem valószínű, mármint nominálértéken, de reálértékben lehet itt bőven csökkenés).

Ha néhány millió forint nagyságrendről beszélünk legfeljebb, biztonságban akarod tudni, és nem értesz a pénzügyi termékekhez, akkor a magyar állampapír jó választás. Legalábbis ahhoz képest, hogy 0% kamaton tartsd bankszámlán, vagy otthon a párnacihában.

Több pénznél, vagy ha mersz kicsit több kockázatot vállalni, vagy értesz hozzá, természetesen már máshogy érdemes gondolkozni - főleg a diverzifikáció ekkor már a kulcs, és több különböző típusú befektetés lehet a nyerő. Még több pénznél meg már profi vagyonkezelőre bíznám...

InvesterJoe # 2023.04.09. 06:10

Köszönöm a válaszokat. Igen, tudom, hogy kevesebb az inflációnál, de van más lehetőség jelenleg?

Majordomus # 2023.04.08. 21:20

Vegyél neki egy lakást,az "kamatozik a legjobban".

drbjozsef # 2023.04.08. 06:42

Ha kifejezetten az a célod, hogy a pénz a gyereké legyen, és pont az a fontos, hogy NE lehessen feltörni 18 éves kora előtt, akkor jó választás esetleg (bár soksok évre előre én ilyennel nem terveznék, még a saját gyerekem esetén sem). De csak ekkor.

drbjozsef # 2023.04.08. 06:40

InvesterJoe,

Helytállóak önmagukban.

Én mégse tanácsolnám most. Ugyanis a 2-3% körüli kamatprémiumot megkapod Prémium Magyar Állampapírban is (a legjobb most 16% kamatozású kb.), de minden kötöttség nélkül. Igaz, az évi (max.) 12.500.- Ft támogatást nem, de az csak addig nagy truváj, amíg az alapkamat is 1-2% volt, és más normális befektetés nem volt (relatíve kockázatmentesen). Most, hogy az infláció 20+%, az alapkamat meg 13% (három éve volt 0,6% is), az az évi 12,500 pénz nudli. Semmi. Főleg hosszú távon (mennyit fog érni 5 vagy 10 év múlva? Két kiló kenyeret...)

Ilyen hosszú időre, ilyen korlátozó feltételek mellett én nem választanám a Babakötvényt. Kockázatmentesnek számít a fent említett PMÁP, alig kevesebb kamattal, teljesen szabad adásvétellel. Bár azt jó, ha tudod, hogy az inflációnál ez is kevesebbet fizet (majd ha elkezd csökkeni, akkor többet fog), reálértékben veszítesz a pénzedből, de persze mégis sokkal jobb, mint ha otthon tartanád a befőttesüvegben, vagy simán látra szóló bankszámlán pihenne.

InvesterJoe # 2023.04.08. 06:22

Köszönöm. Azok az előnyök/hátrányok, amik a cikkben vannak, helytállóak?

drbjozsef # 2023.04.07. 18:17

InvesterJoe,

A Babakötvény összege mentes mindennemű adó, járulék és illeték alól.

(Azt azért zárójelben megjegyezném, hogy a babakötvény egyáltalán nem normál állampapír. Egy nagyon speciális dolog, nem tudod eladni a gyerek 18 éves koráig, nem lehet feltörni (ez persze lehet előny is bizonyos helyzetekben), a gyerek kapja meg, nincs beleszólásod a felhasználásába. A normál, estedben valszeg inkább a lakossági állampapírokat amíg a kincstár ad rá jegyzési árat, bármikor adhatod-veheted, és ha kérdés : a 2019. június 1. után kibocsátott minden állampapír adómentes már.)

InvesterJoe # 2023.04.07. 11:25

Sziasztok!

A kérdésem, hogy mely állampapírok után kell adót fizetnem, és mennyit? Ezt a cikket olvastam, ez után kell majd adót fizetnem? https://allampapirkalkulator.hu/…ves-kamat-75

Köszönöm.