Csok - gyermekelhelyezés megváltoztatása


Majordomus # 2023.06.17. 19:41

Majd számolj be mi lett a történet vége.

Irene24 # 2023.06.17. 14:35

Mindenképpen beszélünk róla, és kompromisszumot fogok keresni.
Köszönöm a sok segítséget.

Majordomus # 2023.06.16. 19:25

Szerintem elég okosak már ahhoz hogy felfogják.
Egy őszinte beszélgetést megérne az ügy.

osztap # 2023.06.16. 07:53

16 éves lesz nemsokára, és ő mondhatja majd meg, hogy melyik szülőnél szeretne élni.

Ez nem pontos. Érdemes olvasgatni a Ptk. 4:171. § (4)-et és környékét: „Ha a gyermek a tizennegyedik életévét betöltötte, szülői felügyeletére és elhelyezésére vonatkozó döntés egyetértésével hozható, kivéve, ha a gyermek választása a fejlődését veszélyezteti.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

(Jogon kívül: Érdemes lehet elbeszélgetni ekkora gyerekekkel az elhelyezés megváltoztatásának következményeiről. Például, hogy mennyire tudod őket később, például egyetem alatt támogatni. Nem azért, mert nem akarod majd támogatni őket, hanem mert nem jut, ha vissza kell fizetned ennyi pénzt. És ezért inkább mind a négyeteknek közösen kéne találni egy élhető kompromisszumot.)

Irene24 # 2023.06.16. 06:25

Szerintem nem direkt szívat, és nem bosszú, csak szimplán nem látja át és nem is érdekli, hogy kit hogyan érint, amit a fejébe vesz. Annyit tud, hogy valamilyen visszafizetési kötelezettségem lenne. De értelmesen sem lehet vele nagyon beszélni sajnos.
A váltott felügyelet nem igazán működne, nem lakunk nagyon messze egymástól, de annyira mégis, hogy a gyerekek nem tudnának mindkét helyről bejutni az iskolába normál időben.
Viszont télen 14 és 16 évesek lesznek a gyerekek, és tartok tőle, hogy elindítja a pert, és meggyőzi a fiúkat, hogy mondják azt, hogy mostantól ott szeretnének élni. Nem tudom, hogy önmagában a gyerekek nyilatkozata mennyire dönti el a bíróságon a kérdést. Nekem gondolnom kell a másik három gyerekemre is, laknunk kell valahol, el kell őket is tartanom a nagyokra fizetett gyerektartás mellett stb.
Egyébként a fiúk itthoni problémái kimerülnek abban, hogy házimunkát kell néha végezniük, és olykor rájuk vannak bízva a kisebbek. És nem ülhetnek egész nap a számítógép előtt. Hétvégéken az apjuknál nincs semmi teendőjük, és azt hiszik, hogy ez akkor is így lenne, ha ott élnének.
Az is igaz, hogy jelenleg gyermektartásdíj felemelése miatt van folyamatban perünk, de egyezségünk van az új összegről, azzal nem volt semmi gondja, csak az inflációkövető emelésbe nem egyezett bele, abban majd a bíróság dönt. De mivel ebben lényegében együttműködött, nem hiszem, hogy ezzel függne ezt most össze.

Majordomus # 2023.06.15. 20:10

Valószinűleg kicsinyes bosszúról van szó, tudja hogy mekkora kárt okozna ezzel neked.

drbjozsef # 2023.06.15. 18:43

Irene24,

Hát ez egy elég speciális eset lenne.

A linkelt rendelet 15.§-a sorolja fel, milyen eset nem számít a bentlakási kötelezettség megszüntetésének.

Az exed direkt szívat, és tudja, hogy ezzel keresztbe tehet neked, vagy lehet vele értelmesen is beszélni?
Csak mert utóbbi esetben simán megbeszélhettek váltott vagy közös felügyeletet is akár, úgy, hogy a lakcíme nálad marad. Vagy ilyesmi. Nem hinném, hogy a hivatal szívózna ilyen esetben. De ha a fenti feltételeken kívül változna meg az állandó lakcíme, az már probléma lehet.

Irene24 # 2023.06.15. 16:51

Egyelőre csak folyamatosan lebegteti a dolgot, meg a gyerekeket győzködi, hogy próbálják ki, mennyivel jobb lenne nekik nála, a nagyobbat pedig azzal biztatja, hogy 16 éves lesz nemsokára, és ő mondhatja majd meg, hogy melyik szülőnél szeretne élni. De konkrét dolog nincs, amit ellenem fel tud hozni.
De én meg olyan vagyok, aki szeret felkészülni bármilyen kimenetelre.
Köszönöm a válaszokat.

drbjozsef # 2023.06.15. 09:35

Irene24,

Erre így nemigen van felkészítve a rendelet.
Ha perelne és nyerne, és megváltozna a gyerekek felügyeleti joga, ezért elköltöznének, akkor szerintem mindent vissza kell fizetni. Megszűnik a támogatás a feltételek nem teljesítése miatt.

Azért ahhoz, hogy a felügyeleti jogodat sikerrel elperelje, valami igen komoly indok kellene...

Irene24 # 2023.06.15. 07:27

Lehet, hogy nem voltam teljesen világos, most már látom, hogy nem hangsúlyoztam, hogy a csok a második házasságomat érinti csak.
Tehát: az előző házasságomból van a két nagyobb gyerek, a csokot nem a volt férjemmel vettük fel, neki semmi köze hozzá. A második férjemmel volt már egy közös gyermek, így vettük fel összesen három gyerekre.
Szóval a volt férjemet nem érdekli, hogy engem ez hogy érintene.

Majordomus # 2023.06.14. 19:34

Háát, 3 és 5 évet bírjanak már ki az érdekelt felek.

drbjozsef # 2023.06.14. 17:18

Irene24,

17/2016. Korm. rendelet, 37.§(3).

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

De olvasd át alaposan a 36.§ és a 37.§-okat.

Kérdésem az lenne, hogy ha a volt férjem pert indítana a gyermekelhelyezés megváltoztatására és meg is nyerné, tehát a két gyerek elköltözne még 18 éves kora előtt, a 10 éves ittlakási kötelezettség alatt, annak mi lenne a pénzügyi következménye a csoknál?
Értelmezésem szerint ha csak egy gyerek is elköltözik, akkor vissza kell fizetnetek. Az egészet, mert "valamennyi gyerek" kitétel van a törvényben

Vissza kell fizetni a rájuk eső vissza nem térítendőt, vagy esetleg az egészet? A hitelnél megszűnik a kamattámogatás esetleg akár visszamenőleg?
A kamattámogatás a támogatási időszakra jár. Ha a fentiek miatt ez megszakad, akkor onnantól megszűnik a kamattámogatás.

Gondolja meg jól az exed, mert a bírósági végzés szerinti vagyonmegosztás arányában neki is vissza kell fizetnie jó sok pénzt...

Irene24 # 2023.06.14. 12:14

Üdvözletem!
Használt ingatlan vásárlásra 3 meglévő gyermek után vettünk fel vissza nem térítendő csokot és csok kamattámogatott hitelt is. Megelőlegezőt további gyermekre nem vettünk igénybe.
A két nagyobb gyerek az első férjemtől van, nálam vannak elhelyezve a válás óta (15 és 13 évesek most).
A csok miatt 10 évig itt kell életvitelszerűen élniük a gyermekeknek velünk, kivéve, ha nagykorúak lesznek, és azután költöznek el.
Kérdésem az lenne, hogy ha a volt férjem pert indítana a gyermekelhelyezés megváltoztatására és meg is nyerné, tehát a két gyerek elköltözne még 18 éves kora előtt, a 10 éves ittlakási kötelezettség alatt, annak mi lenne a pénzügyi következménye a csoknál?
Vissza kell fizetni a rájuk eső vissza nem térítendőt, vagy esetleg az egészet? A hitelnél megszűnik a kamattámogatás esetleg akár visszamenőleg?
Próbáltam utánaolvasni, de nem igazán sikerült választ találnom. Válás esetére vonatkozó szabályokkal többször találkoztam, de a gyerekek elköltözésére nem nagyon találtam útmutatást.
Azóta született még két gyermekünk, akik után igénybe vettünk utólagos csokot (400-400.000,-Ft tőkelevonás a hitelből).
Köszönöm, ha valaki tud segíteni.
Üdvözlettel