TB fizetés

Rexor # 2017.11.09. 11:39

Plusz vonni fognak a megbízási díjból járulékot is.

nonolet # 2017.11.09. 11:38

Eléggé egyértelmű az a g) pont ... mi a kérdés?

Arról szól, hogy:

HA megbízással (azaz megbízási szerződés alapján) keresel pénzt, akkor HA!!! a megbízási díj eléri a minibál bér 30%-t akkor biztosított leszel arra az időszakra.

BiztositottiJogviszony # 2017.11.09. 11:16

Kedves @nonolet (és többiek)

Először is köszönöm a gyors választ.

Az alábbi link g) pontjában taglaltakat esetleg még lefordítaná nekem valaki magyarra?

http://www.szuloklapja.hu/…viszony.html

Köszönöm!

nonolet # 2017.11.09. 10:44

Gica21

Szerintem...

A magyar TAJ kártyához kell magyar "Lakcím" (állandó cím). Jelentkezz be egy magyar lakcímre.

Utána igényeld a TAJ kártyát.

Töltsd ki a 17T1011 nyomtatványt.
(Egészségügyi szolgáltatási járulék)

Fizesd be a 7110 Ft/hó járulékot.

...és akkor már jár a természetbeni egészségügyi ellátás.
Azaz az ingyenes doki-kórház-gyógyszer-protézis-stb.

De nem jár a pénzbeli ellátás.
táppénz, stb.

nonolet # 2017.11.09. 10:38

BiztositottiJogviszony

Az az időszak, amikor csak
az "Egészségügyi szolgáltatási járulék"-ot fizetted
NEM BIZTOSÍTÁSI jogviszony.

Csak a természetbeni egészségügyi ellátásra jogosít.

- -

Amikor munkaviszonyod volt akkor lehet biztosítási jogviszonyod is.

HA a heti 36 órát eléri a munkaidőd...

Munkaszerződést megnézni.
Bejelentést ellenőrizni.

Gica21 # 2017.11.09. 10:37

Köszönöm a választ!

Rexor # 2017.11.09. 10:15

"Ha a TB-nek fizetek kártya nélkül, mi a különbség?" Minden beavatkozásnak megvan az ára, de hogy konkrétan a Te műtéted mennyibe kerülne ezt az OEP-től kérdezd meg (www.oep.hu), ők tudnak majd neked segíteni bővebben.

Gica21 # 2017.11.09. 09:23

Maga a műtét szerintem nagyon drága "mulattság" lesz, mivel gerincműtétről(daganat eltávolítása) van szó, viszont a műtétet megelőző vizsgálatokat sem tudnám fedezni, ha igenyelném és fizetném visszamenőleg Magyarországon bejelentett lakcímmel, munkaviszony nélkül? Ha a TB-nek fizetek kártya nélkül, mi a különbség? Nem vagyok jártas ebben a dologban, de mindenképpen Magyarországon szeretném elvégeztetni a műtétet.

BiztositottiJogviszony # 2017.11.09. 08:48

Tisztelt Szakértők!

CSOK folyósításhoz szerettem volna ma egy hatósági bizonyítványt igényelni a volt OEP-től, ami igazolja a 2éves biztosítotti jogviszonyomat. (Építkezés közepén járunk. Eleve félretjékoztattak pár hónapja a bankban, hogy mikor lehet az igénylést indítani.) És ekkor ért életem egyik legnagyobb sokkja, hogy az ügyintéző azt mondja, nem tud ilyen igazolást adni, mert nincs folyamatos jogviszonyom az elmúlt 2 évben.

Mostani munkahelyemen pont egy éve dolgozok, és előtte sajnos volt egy hosszabb munkanélküli időszak, amikor a NAV-nál fizettem havonta a kb.7e ft-okat, pont annak érdekében, hogy ne legyen ebből gond, amikor sikerül elkezdeni az éptkezést egy új munkahelyre elhelyezkedés után.
Az ügyintéző azt mondja, hogy a kérdéses időszakban NINCS biztosítotti jogviszonyom. Hogyan lehetséges ez, amikor időre minden fillért befizettem? Meg az azt megelőző kb.20évben is, nem is keveset...
Amennyiben mégis ez a helyzet, van-e bármilyen mód arra, hogy visszamenőleg lehessen ezt a helyzetet rendezni? (Nyilvánvalóan +1év várakozás nem egy preferált megoldás)

Válaszukat előre is köszönöm!

Rexor # 2017.11.09. 08:24

Meglehetősen sokat, ráadásul csak kb. fél év múlva kapnál zöld lámpát, tehát nem nagyon éri ez meg. Ha mindenéppen Magyarországon akarod a műtétet szerintem jobban jársz, ha kifizeted a TB-nek.

Gica21 # 2017.11.09. 07:26

Sziasztok!
Nem találtam a kérdésemre megfelelő választ. A segítségeteket szeretném kérni. Kettős állampolgár vagyok ukrán/magyar. Ukrajnában élek és dolgozok, nemrég kiderült, hogy komoly műtétre van szükségem, amin Magyarországon szeretnék átesni. Ha most csináltatnám meg a TB kártyát, milyen összeget kellene visszamenőleg befizetnem, hogy orvosi ellátásra jogosult legyek Magyarországon?

nonolet # 2017.11.08. 19:29

Nyugi a kórház ingyen lesz, mert
a tb hátralék nem számít, akkor
HA!!! egyébként van neki TAJ kártyája.

(csak piros lámpa lesz és szól a "doki", hogy kéne ám fizetni tb-t)

- -

Más kérdés a hátralék megfizetése.
Azt 5 évre visszamenőleg kérheti a NAV tőle.

Mindenki SAJÁT MAGA fedezi a TB-jét... úgy, hogy

• vagy ő maga fizeti be a saját nevére
  • vagy valaki más az ő nevére

- -

Most töltsétek ki a 17T1011 adatlapot
és
fizessétek be az esedékes 7110 Ft-t.
(az október hónapra, november 12.-ig !)

A múlttal ráértek foglalkozni... később is.

Bővebben: http://www.neak.gov.hu/…rulekfizetes

Orsi1992 # 2017.11.08. 19:14

Tisztelt fórumozók

Egy olyan probléma merült fel,hogy az egyik családtagom több éve munkanélküli, és nem fizette a TB, és most bekerült a kórházba.
Visszamenőleg hány évig kell befizetni a TB, és lehet-e részlet fizetést kérni.? És ha elkezdi fizetni akkor az ellátás fedezi? És ha van házastársa annak a Tb-jét fedezi az egészségügyi ellátását?

Köszönöm előre is a válaszokat

Jucus2017 # 2017.10.18. 17:52

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni. Külföldről költöztem haza. 2017.10.15-vel megszűnt a kinti munkaviszonyom, viszont a kinti munkáltatóm leányválallata még nem jelentett be (ugyan az a cég de új szerződésem lesz). Így azt hiszem nincs érvényes magyarországi TB biztosításom.
Meddig érvényes a kinti biztosítás? M.o-n is érvényes? Be tudom csak pár napra jelenteni magam ameddig az itthoni szerződésemet elintézik?

Előre is nagyon köszönöm:
Jucus

nonolet # 2017.10.18. 10:51

5 év

Ha történt közben intézkedés az + 6 hónap.

SzÉva70 # 2017.10.18. 10:25

Tisztelt Cím!

Abban kérném a segítségüket,hogy az egészségügyi hozzájárulásnak - amit minden hónapba fizetni kell - van-e elévülési ideje,mennyire időre visszamenőleg kell kiegyenlíteni?
Válaszukat előre is köszönöm.

Rexor # 2017.10.17. 11:48

Igen kapsz, igen.

HMarci # 2017.10.17. 11:30

Tisztelt fórumozók!
Az lenne a kérdésem, hogy:
Kitöltöttem a 17T1011 adatlapot, amelyet ügyfélkapú segítségével beküldtem.
Azt szeretném kegkérdezni, hogy erről kapok-e valami visszajelzést, hogy feldolgozásra került.

Illetve ha nem akkor innentől kezdve csak annyit kell tennem, hogy a 10032000-06056229 számlaszámra utalok 7110Ft-ot adóazonosító jelemmel a közlemény rovatban?

Üdvözlettel:
Marcell

nonolet # 2017.10.17. 09:42

amennyiben nem tud kintről bejelentett munka és és biztosítotti viszonyt felmutatni

Akkor két lehetősége van.

1.
Itthoni "Lakcím"-mel (állandó címmel) marad a hazai TB hatáskörében.
És fizeti maga után a most éppen havi 7110 Ft-t.
Amiért cserébe jár neki a természetbeni orvosi ellátás.

2.
Kinti lakcímmel (itthoni töröltetve, külföldi cím bejegyzés) bejelentkezik az ottani TB rendszerbe és ott fizet maga után.

-

Más lehetőség nincs...

nonolet # 2017.10.17. 09:38

Nos, TB-jének lennie KELL valahol!!! bárhol is él hivatalosan. HA külföldön él hivatalosan akkor ott...

-

Nincs bejelentett melója külföldön és nem is segélyes ott?

kellisa # 2017.10.17. 07:45

Tisztelt Szakértő!

24 éves unokahúgom 2 éve Angliában él, de sajnos nem jelentkezett ki itthon a TB fizetési köelezettség alól.
Most szembesült egy 217 000 Ft-os egyenlegközlővel.
2 hónapot itthon illetve Ausztriában töltött (Ausztriában 1,5 hónapos fix szerződésese van, E-kártyával, bejelentett állandó lakcímmel), de már a héten visszatér Angliába. Kérdésem, hogy van-e bármilyen mód ezen adóeleőrás utólagos töröltetésére. Illetve, szeretném elkerülni, hogy ez a jövőben tovább halmozódjon. Ha jól értelmezem, az egyetlen lehetőség - amennyiben nem tud kintről bejelentett munka és és biztosítotti viszonyt felmutatni - akkor az, ha véglegesen külföldre távozóként jelenti le magát, egyéb esetben az itthoni TB fizetési közelezettsége mindig megmarad. Én csak most szereztem erről az egészről tudomást, javasolam egy gyors ügyfékapu regisztrációt, hogy később távolról is intézkedni tudjon.
Szíves válaszát, tanácsát előre is köszönöm.

nonolet # 2017.10.09. 12:53

" de a kedvezményezett nevéhez mit kellene írnom?"

Logikusan... pl. én ezt írom.

NAV EÜ. SZOLG. Járulék

"A közlemény rovatban nem kellene feltüntetnem például, hogy ki vagyok és mit szeretnék?"

Ezeket szoktam...

Név
Adókártyaszám
év, hónap
(amire vonatkozik, most ugye pl.: 2017. 09. hó)

"Kapni fogok bármilyen visszajelzést arról, hogy befizettem, és minden rendben, elszámolták?"

Minek...?
Majd megnézed on-line, ha akarod.
(magyarorszag.hu regisztráció kell hozzá)

Rexor # 2017.10.09. 12:32

Közlemény rovatba adóazonosító, név elég (és persze a megfelelő számlaszám). Ha van ügyfélkapud az adófolyószámládon le is tudod ellenőrizni hogy jó helyen van e a pénz.

Ildikó@1990 # 2017.10.09. 11:15

Tisztelt Fórumozók!
A napokban lesz esedékes, hogy először fizessem magam után az egészségügyi szolgáltatási járulékot utalással.
Az összeg (7110 Ft) és a számlaszám megvan hozzá, de a kedvezményezett nevéhez mit kellene írnom?
A közlemény rovatban nem kellene feltüntetnem például, hogy ki vagyok és mit szeretnék? (TAJ szám, adószám, stb) Kapni fogok bármilyen visszajelzést arról, hogy befizettem, és minden rendben, elszámolták?
Legyen szíves adjon nekem valaki tanácsot, aki már túl van ezen a dilemmán!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
További szép napot!

nonolet # 2017.09.30. 06:26

"Angliában van biztositásom"

Akkor sehogyan sem lehet itthon IS!
Mivel CSAK egy helyen lehetsz biztosított.

Az angol biztosításod alapján elvégzik itthon is a műtétet. De az angol biztosításod terhére és feltételeivel.

-
A magyar biztosításnak 3 feltétele van alapban.

Magyar állam polgárság
Magyar lakcím
Magyar jogviszony

Tehát, ha magyar TAJ kártyát akarsz, akkor

• szüntesd meg az angol TB-d
  • költözz haza
  • fizess itthon

Egy seggel két lovat nem lehet megülni.
...és ez így van jól.