TB fizetés

nandy # 2012.06.28. 10:09

Duddux: megállapodást kell kötni az Egészségbiztosítási Pénztárral.

Heki.kutya # 2012.07.04. 12:14

Kedves Fórumozók!
Segítenétek abban, hogy ha folyamatos munkaviszony mellett kivettem egyszer kétnapos és kétszer egynapos fizetés nélküli szabadásgot pár hónapja(vizsgára mentem), akkor a biztosítási jogviszonyom ez alatt szünetelt-e, illetve kell -e befizetnem valahova eü- hozzájárulást stb, hogy ezek a napok is biztosítottnak számítsanak.
Köszönöm a válaszokat

pazs # 2012.07.04. 12:45

Nem szünetel, végig biztosított voltál, nem kell fizetned.

intentio # 2012.07.04. 13:40

Az előző válasz sajnos nem helyes.

A Tbj. 7. § szerint szünetel a biztosítás a fiznélküli ideje alatt.

Az Ebtv. 29. §. (9)-(10) értelmében fiznélküli esetére a 45 napos eü-i szolgáltatási jogosultság meghosszabbítás nem alkalmazható, azaz a fiznélküli idejére fennáll az eü-i szolg-i járulék fizetési kötelezettség, amit az állami adóhatóság felé kell teljesíteni.

A fentiek megfizetése után sem minősül ez az idő biztosításnak!!!

Heki.kutya # 2012.07.04. 15:20

Kedves Intentio!
Akkor ha fizetek is, semmiképpen nem számít majd bele a szoláglati idő pl a nyugdíj megállapításánál?
Egyébként ezt a fiz. nélkóli szabit gondolom a munkáltatóm, fogja bejelenteni a nav felé. Külön határozatot kapok a fizetési kötelezettségről, vagy magamtól kell kiszámolni és utalnom az x naponkénti 250 vagy mennyi forintot?

Heki.kutya # 2012.07.04. 15:30

Kedves Intentio!
Akkor ha fizetek is, semmiképpen nem számít majd bele a szoláglati idő pl a nyugdíj megállapításánál?
Egyébként ezt a fiz. nélküli szabit gondolom a munkáltatóm fogja bejelenteni a nav felé (vagy én is megtehetem, mert eléggé hanyagok a cégnél, jobb lenne magamnak intézni...).
Külön határozatot kapok a fizetési kötelezettségről, vagy magamtól kell kiszámolni és utalnom az x naponkénti 250 vagy mennyi forintot?

intentio # 2012.07.06. 13:02

Így van, ezen idő -mivel nyugdíjjárulékot erre az időre nem fizettek- nem minősül szolgálati időnek Tny. 3. § (1), ugyanakkor a jövőre vonatkozóan felhívom szíves figyelmét a Tbj. 34. § által biztosított lehetőségre, amely szerint a biztosítás szünetelésének időtartamára -az előírt járulék megfizetése mellett- köthet megállapodást.

A biztosítás szünertelését a foglalkoztatónak kell a NAV felé bejelenteni és erről a biztosítottnak igazolást kiadni. Tbj. 44. § (3)-(5).

Az Eü.i szolg járulék összege havi 6390 Ft.-, napi 213 Ft.- ((Tbj. 19. § (4), 39. § (2))

A további eljárásjogi szabályokkal kapcsolatos kérdéseivel forduljon bizalommal a NAV ügyfélszolgálatához.

Tbj. 1997. évi LXXX. törvény
Tny. 1997. évi LXXXI. törvény

Lulu1 # 2012.07.06. 13:51

Jó napot kívánok!

Édesapám ápolási díjat kap és most kórházba került, tehát nem tudja ellátni a feladatát, ezért vissza kell mondanunk az ápolási díjat. Sokáig lesz kórházban.

Kérdésem az lenne, hogy ezek után kell e valahogy TB-t fizetni, hogy ellássák a kórházban? Illetve mikortól kell fizetni, a kórházba kerülés napjáig jár neki az ápolási díj? Vagy esetleg van néhány nap melyen táppénzen lehet ápolási díj mellett is, mert ugye ez is munkaviszonynak minősül, tehát a TB-je fizetve van/volt. Vagy a kórházba kerülés napjától kell fizetni a TB-nek?

Várom válaszukat
Köszönettel
Lulu

scsa # 2012.07.11. 15:35

Udvozlom!

Felesegem tartos munkanelkulikent fizeti maga utan a tb jarulekot (6390 ft/ho), jelenleg 8 honapos terhes, a kerdesem az lenne hogy ha pl aug 3-an szulne meg akkor be kell e fizetni a teljes augusztusi honapra jaro tb-t? Illetve az is erdekelne hogy ha nekem van allasom akkor kellett volna e egyaltalan fizetnunk eddig is (csak e.u. ellatasra hasznalta a tb-t)?

Elore is koszonom:

Biro Istvan

nandy # 2012.07.12. 13:40

Feleséged a szülés napjától gyes-re lesz jogosult, így attól a naptól nem kell fizetnie a havi 6.390,-Ft-ot, csak a szülés előtti pár napra esőt - ez napi 213,-Ft.

Hozzátartozó jogán szerzett ellátás már évek óta nincs.

scsa # 2012.07.12. 14:07

Koszonom Nandy!

bony # 2012.07.13. 21:43

Szép estét...olvastam a fórumot meg találtam is hasonló választ,de nem friss, és nem tudom változott e azóta valami...
A történet a következő lenne a Páromnak áprilisban megszűnt a munkaviszonya azóta nem fizette a tb-t sem ,viszont külföldön talált munkát hivatalosan be van jelentve,és hamarosan kiköltözik az egész család én még gyesen vagyok...
Kérdésem az lenne hogy ha nem élünk majd itthon akkor kell e fizetni a tb-járulékot? Ha nem kell mi kell hozzá ,hogy ezt elintézzük, csak személyesen lehet vagy én is intézhetem a Páromét...A családtámogatást kintről fogom kapni, ezt a MÁK-nál kell intézzem azt tudom... csak nem szeretnénk majd meglepetés csekkeket kapni...jobb az ilyesmikkel tisztában lenni...
Előre is köszönöm a választ!

intentio # 2012.07.18. 12:47

Ha a biztosítással nem rendelkező magyar állampolgárnak, aki egyéb okból sem mentesül az eü-i szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség alól elhelyezkedik az EU egyik tagállamában, akkor ezen tényt az un. A1-es nyomtatvánnyal tudja igazolni.

Ezen igazolás bemutatásával mentesül Magyarországon az egészségügyi szolgáltatási járulék további megfizetése alól.

Az A1-es nyomtatványt a tagállam nyelvén állítják ki, annak lefordítása nem szükséges.

Liliom9 # 2012.08.06. 05:30

Tisztelt Szakember!

7 hónapos tartozásom van a Tb-járulékot illetően.
2012 januártól kellene visszamenőleg befizetnem a havi összegeket,de egy összegben ezt nem tudom megtenni.
Viszont sürgős orvosi kivizsgálásra szorulnék.
Ha az augusztusi Tb-t már befizettem, akkor él a TAJ kártyám és ellátnak vele?
És a havi befizetésem után hány nappal tudom igénybe venni?
Nagyon fontos és sürgős lenne minél előbb:(

Köszönettel:
Anita

Rexor # 2012.08.06. 07:41

Kedves Anita,

Ha van ügyfélkapus elérésed könnyen le tudod ellenőrizni. Ha nincs az OEP-et kérdezd meg.

Adrika33 # 2012.08.06. 13:54

Üdvözlöm,

Én jelenleg Svédországban élek a párommal, aki svéd állampolgár. Jelenleg nem dolgozom, de otthon fizetem az egészségbiztosításomat ( 6390.-/hó).
A párom biztosítója által viszont itt is biztosítva vagyok, tehát jogosult vagyok ingyenes orvosi ellátásra.
Az állandó lakcímem még Magyarországon van, de 2 évre van tartózkodási engedélyem Svédországban is.

Ebben az esetben kell-e tovább fizetnem az eü szolgáltatási járulékot? Ha nem, kell-e valamilyen módon igazolnom az itteni biztosításomat?

Válaszát előre is köszönöm!

nandy # 2012.08.07. 12:01

A svéd biztosító igazolása kell arról, hogy ott kint biztosított vagy.
(Két országban nem is lehetsz egyszerre)

reni01 # 2012.08.07. 14:58

T. Cím! Érdeklődnék, hogy főállásom megszünt, viszont van egy egyéni vállalkozásom (lépcsőháztakarítás) most nem tudom mi lesz? előlép főállásba a takarítás, és adózom a pusztán 38000/ft-os jövedelmem után, mindaddig míg nem találok mást?52 éves vagyok,más jövedelmem nincs. nem akarom elhinni, ha havi 60000-el kevesebb a bérem, még adóznom is kell....köszönöm

nandy # 2012.08.08. 09:34

Főállású vállalkozóként legalább a minimálbér alapján fizetni kell a járulékokat, függetlenül a tényleges bevételtől.
Érdemes lenne megfontolni a vállalkozás megszüntetését vagy szüneteltetését. Fontos megjegyezni, hogy ameddig ezt nem teszed meg, addig ketyeg a járulékod. A ház pedig fizessen alkalmazottként,vagy ha van vállalkozó ismerősöd, próbáljátok rajta keresztül megoldani.

Kewendi # 2012.08.08. 17:31

Kedves Fórumozók!

Olvastam már korábbi hozzászólásokat és csak megerősítést, illetve jogszabályi hivatkozást szeretnék kérni.

Az ügyem: Kínába megyek kínai állami ösztöndíjjal tanulni 3 évre és az itthoni hallgatói jogviszonyom megszűnt, mivel most nyáron lediplomáztam. Voltam ma bent az OEP-nél érdeklődni, hogyan tudnám elkerülni az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetését, ha egyszer már kint lesz biztosításom és nem leszek itthon, hogy igénybe vegyem a hazai egészségügy csodás szolgáltatásait. A válasz egy kárörvendő sehogy volt az ügyintéző részéről, amit nem akarok elhinni. Írtátok itt korábban, hogy a magyarországi lakóhelyről való kijelentkezés lehet a megoldás. Az ideiglenesen külföldön tartózkodás bejelentése nem elég? Milyen negatív jogkövetkezménye van ennek?

Válaszaitokat előre is köszönöm!

tiktaalik # 2012.08.22. 10:40

Tisztelt Fórumozók!

Két hónapja nem fizetem a TB-t.
Ha most befizetném egy összegben,akkor meg lennék büntetve valamennyivel?

Verus53 # 2012.08.27. 15:18

Kedves Hozzáértők,

A nyugdíj topicban nem kaptam választ erre:
szolgálati időm egy részéről nem áll rendelkezésre adat az onyf-nél és nálam sem, az akkori munkáltatóm jogutód nélkül megszűnt. A volt cégvezető igazolná, hogy ott dolgoztam, de attól tart, hogy ha a könyvelő nem jelentett be, akkor ez rá nézve komoly jogkövetkezménnyel járhat. A volt cégvezető már nyugdíjas és a cég megszűnt. Érheti valóban bármi negatívum ha igazolja nekem, hogy ott dolgoztam? Vagy úgy sem ér semmit ha ad egy igazolást ha egyszer nem tudjuk mekkora volt a fizetésem?

intentio # 2012.08.29. 07:46

Verus53

Az 1998.01.01. előtti jogviszonyok fennállását egykorú okirattal és tanúvallomással is lehet igazolni.

1997.12.31. utáni biztosítási időt szolgálati időnek elismerni csak akkor lehet, ha az előírt nyugdíjjárulékot a biztosítottól levonták és megfizették. (Tny. 37. §)

A jogviszony tartama igazolható (harmonika szerű) TB igazolvánnyal, munkakönyvvel, vagy Igazolás a munkaviszony megszűnésekor elnevezésű nyomtatvánnyal.

Ezen kívül érdemes megnézni a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság NYENYI, valamint az APEH (NAV) és az EBSZSZ (volt MEP) nyilvántartását.

LoriEsq # 2012.08.29. 19:26

12 eve elek az USA-ban, kettos allampolgar vagyok. Nemreg kaptam egy levelet a NAVH-tol, hogy ot evre visszamenoleg fizessek tb jarulekot. Allando lakcimemrol nem jelentkeztem ki eddig, de ez 2007 elott nem is volt problema. Most azzonnal kijelentkeztem kislanyommal egyutt, hogy a tovabbi zaklatasnak eleget vegyem. A kerdeses idoszakban mint szovetsegi, mint helyi jarulekot fizettem az USA-ban, emellett maganbiztositassal is rendelkezem. Felhaboritonak tartom, hogy a NAVh a sajat mulasztasat kihasznalva igy akar nyereszkedni a kulfoldon elo magyarokon, hiszen 2007-ben a rendelet eletbe leptekor en semmmifele ertesitest nem kaptam. Persze ha tudom, mar reg kijelentkeztem volna, de meg sem kerdeztek, szuksegem van-e magyar egeszsegbiztositasra. Az USA-ban a jelenlegi torvenyek alapjan meg nem kotelezo a tb biztositas, minenki magan uton, vagy alapitvanyokon keresztul reszesul ellatasban, igy allamilag nem lehet kenyszeriteni a polgarokat a vasarlasra. Milyen jogorvoslati lehetoseg all a rendelkezesemre? En keptelen vagyok ezt a hatalmas osszeget kifizetni. Tisztaban vagyok azzal is, hogy ez rengeteg kettos allampolgart erint, akik talan meg gyerekkent kerultek kulfoldre es a szuleik nem jelentettek ki oket. Azt is tudom, hogy az unios orszagokkal ellentetben az USA-val nincs hasonlo egyezmeny es ez szornyu helyzetbe hozza a kulfoldon elo amerikai magyarokat.

Valaszat elore is koszonom.

Claudia075 # 2012.08.30. 07:02

Kedves Fórumozók, Magyarországon lehetséges-e orvosi ellátásért az ellátáskor fizetni? Természetesen NEM MAGÁN praxisra gondolok. Ha nem fizetem az eü-i hozzájárulást, mert nem volt bejelentett állásom az elmúlt 20 évben és orvosnál sem voltam 20 éve (akár milyen hihetetlen), egy-egy esetleges vizsgálatnál a jövőben lehet adott alkalommal fizetni a dokinak? Vagy akkor is kihajtanának a rendelőből, ha haldoklom?
Avagy ellátnak és "csekket" küldenek utána?

A nem fizetett EHO összegét ráterhelnék saját tulajdonra? Vagy miként hajtanák be, ha megtennék? Vagy netán börtön járna érte?

Köszönöm!