Duddux: megállapodást kell kötni az Egészségbiztosítási Pénztárral.
TB fizetés
Kedves Fórumozók!
Segítenétek abban, hogy ha folyamatos munkaviszony mellett kivettem egyszer kétnapos és kétszer egynapos fizetés nélküli szabadásgot pár hónapja(vizsgára mentem), akkor a biztosítási jogviszonyom ez alatt szünetelt-e, illetve kell -e befizetnem valahova eü- hozzájárulást stb, hogy ezek a napok is biztosítottnak számítsanak.
Köszönöm a válaszokat
Nem szünetel, végig biztosított voltál, nem kell fizetned.
Az előző válasz sajnos nem helyes.
A Tbj. 7. § szerint szünetel a biztosítás a fiznélküli ideje alatt.
Az Ebtv. 29. §. (9)-(10) értelmében fiznélküli esetére a 45 napos eü-i szolgáltatási jogosultság meghosszabbítás nem alkalmazható, azaz a fiznélküli idejére fennáll az eü-i szolg-i járulék fizetési kötelezettség, amit az állami adóhatóság felé kell teljesíteni.
A fentiek megfizetése után sem minősül ez az idő biztosításnak!!!
Kedves Intentio!
Akkor ha fizetek is, semmiképpen nem számít majd bele a szoláglati idő pl a nyugdíj megállapításánál?
Egyébként ezt a fiz. nélkóli szabit gondolom a munkáltatóm, fogja bejelenteni a nav felé. Külön határozatot kapok a fizetési kötelezettségről, vagy magamtól kell kiszámolni és utalnom az x naponkénti 250 vagy mennyi forintot?
Kedves Intentio!
Akkor ha fizetek is, semmiképpen nem számít majd bele a szoláglati idő pl a nyugdíj megállapításánál?
Egyébként ezt a fiz. nélküli szabit gondolom a munkáltatóm fogja bejelenteni a nav felé (vagy én is megtehetem, mert eléggé hanyagok a cégnél, jobb lenne magamnak intézni...).
Külön határozatot kapok a fizetési kötelezettségről, vagy magamtól kell kiszámolni és utalnom az x naponkénti 250 vagy mennyi forintot?
Így van, ezen idő -mivel nyugdíjjárulékot erre az időre nem fizettek- nem minősül szolgálati időnek Tny. 3. § (1), ugyanakkor a jövőre vonatkozóan felhívom szíves figyelmét a Tbj. 34. § által biztosított lehetőségre, amely szerint a biztosítás szünetelésének időtartamára -az előírt járulék megfizetése mellett- köthet megállapodást.
A biztosítás szünertelését a foglalkoztatónak kell a NAV felé bejelenteni és erről a biztosítottnak igazolást kiadni. Tbj. 44. § (3)-(5).
Az Eü.i szolg járulék összege havi 6390 Ft.-, napi 213 Ft.- ((Tbj. 19. § (4), 39. § (2))
A további eljárásjogi szabályokkal kapcsolatos kérdéseivel forduljon bizalommal a NAV ügyfélszolgálatához.
Jó napot kívánok!
Édesapám ápolási díjat kap és most kórházba került, tehát nem tudja ellátni a feladatát, ezért vissza kell mondanunk az ápolási díjat. Sokáig lesz kórházban.
Kérdésem az lenne, hogy ezek után kell e valahogy TB-t fizetni, hogy ellássák a kórházban? Illetve mikortól kell fizetni, a kórházba kerülés napjáig jár neki az ápolási díj? Vagy esetleg van néhány nap melyen táppénzen lehet ápolási díj mellett is, mert ugye ez is munkaviszonynak minősül, tehát a TB-je fizetve van/volt. Vagy a kórházba kerülés napjától kell fizetni a TB-nek?
Várom válaszukat
Köszönettel
Lulu
Udvozlom!
Felesegem tartos munkanelkulikent fizeti maga utan a tb jarulekot (6390 ft/ho), jelenleg 8 honapos terhes, a kerdesem az lenne hogy ha pl aug 3-an szulne meg akkor be kell e fizetni a teljes augusztusi honapra jaro tb-t? Illetve az is erdekelne hogy ha nekem van allasom akkor kellett volna e egyaltalan fizetnunk eddig is (csak e.u. ellatasra hasznalta a tb-t)?
Elore is koszonom:
Biro Istvan
Feleséged a szülés napjától gyes-re lesz jogosult, így attól a naptól nem kell fizetnie a havi 6.390,-Ft-ot, csak a szülés előtti pár napra esőt - ez napi 213,-Ft.
Hozzátartozó jogán szerzett ellátás már évek óta nincs.
Koszonom Nandy!
Szép estét...olvastam a fórumot meg találtam is hasonló választ,de nem friss, és nem tudom változott e azóta valami...
A történet a következő lenne a Páromnak áprilisban megszűnt a munkaviszonya azóta nem fizette a tb-t sem ,viszont külföldön talált munkát hivatalosan be van jelentve,és hamarosan kiköltözik az egész család én még gyesen vagyok...
Kérdésem az lenne hogy ha nem élünk majd itthon akkor kell e fizetni a tb-járulékot? Ha nem kell mi kell hozzá ,hogy ezt elintézzük, csak személyesen lehet vagy én is intézhetem a Páromét...A családtámogatást kintről fogom kapni, ezt a MÁK-nál kell intézzem azt tudom... csak nem szeretnénk majd meglepetés csekkeket kapni...jobb az ilyesmikkel tisztában lenni...
Előre is köszönöm a választ!
Ha a biztosítással nem rendelkező magyar állampolgárnak, aki egyéb okból sem mentesül az eü-i szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség alól elhelyezkedik az EU egyik tagállamában, akkor ezen tényt az un. A1-es nyomtatvánnyal tudja igazolni.
Ezen igazolás bemutatásával mentesül Magyarországon az egészségügyi szolgáltatási járulék további megfizetése alól.
Az A1-es nyomtatványt a tagállam nyelvén állítják ki, annak lefordítása nem szükséges.
Tisztelt Szakember!
7 hónapos tartozásom van a Tb-járulékot illetően.
2012 januártól kellene visszamenőleg befizetnem a havi összegeket,de egy összegben ezt nem tudom megtenni.
Viszont sürgős orvosi kivizsgálásra szorulnék.
Ha az augusztusi Tb-t már befizettem, akkor él a TAJ kártyám és ellátnak vele?
És a havi befizetésem után hány nappal tudom igénybe venni?
Nagyon fontos és sürgős lenne minél előbb:(
Köszönettel:
Anita
Kedves Anita,
Ha van ügyfélkapus elérésed könnyen le tudod ellenőrizni. Ha nincs az OEP-et kérdezd meg.
Üdvözlöm,
Én jelenleg Svédországban élek a párommal, aki svéd állampolgár. Jelenleg nem dolgozom, de otthon fizetem az egészségbiztosításomat ( 6390.-/hó).
A párom biztosítója által viszont itt is biztosítva vagyok, tehát jogosult vagyok ingyenes orvosi ellátásra.
Az állandó lakcímem még Magyarországon van, de 2 évre van tartózkodási engedélyem Svédországban is.
Ebben az esetben kell-e tovább fizetnem az eü szolgáltatási járulékot? Ha nem, kell-e valamilyen módon igazolnom az itteni biztosításomat?
Válaszát előre is köszönöm!
A svéd biztosító igazolása kell arról, hogy ott kint biztosított vagy.
(Két országban nem is lehetsz egyszerre)
T. Cím! Érdeklődnék, hogy főállásom megszünt, viszont van egy egyéni vállalkozásom (lépcsőháztakarítás) most nem tudom mi lesz? előlép főállásba a takarítás, és adózom a pusztán 38000/ft-os jövedelmem után, mindaddig míg nem találok mást?52 éves vagyok,más jövedelmem nincs. nem akarom elhinni, ha havi 60000-el kevesebb a bérem, még adóznom is kell....köszönöm
Főállású vállalkozóként legalább a minimálbér alapján fizetni kell a járulékokat, függetlenül a tényleges bevételtől.
Érdemes lenne megfontolni a vállalkozás megszüntetését vagy szüneteltetését. Fontos megjegyezni, hogy ameddig ezt nem teszed meg, addig ketyeg a járulékod. A ház pedig fizessen alkalmazottként,vagy ha van vállalkozó ismerősöd, próbáljátok rajta keresztül megoldani.
Kedves Fórumozók!
Olvastam már korábbi hozzászólásokat és csak megerősítést, illetve jogszabályi hivatkozást szeretnék kérni.
Az ügyem: Kínába megyek kínai állami ösztöndíjjal tanulni 3 évre és az itthoni hallgatói jogviszonyom megszűnt, mivel most nyáron lediplomáztam. Voltam ma bent az OEP-nél érdeklődni, hogyan tudnám elkerülni az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetését, ha egyszer már kint lesz biztosításom és nem leszek itthon, hogy igénybe vegyem a hazai egészségügy csodás szolgáltatásait. A válasz egy kárörvendő sehogy volt az ügyintéző részéről, amit nem akarok elhinni. Írtátok itt korábban, hogy a magyarországi lakóhelyről való kijelentkezés lehet a megoldás. Az ideiglenesen külföldön tartózkodás bejelentése nem elég? Milyen negatív jogkövetkezménye van ennek?
Válaszaitokat előre is köszönöm!
Tisztelt Fórumozók!
Két hónapja nem fizetem a TB-t.
Ha most befizetném egy összegben,akkor meg lennék büntetve valamennyivel?
Kedves Hozzáértők,
A nyugdíj topicban nem kaptam választ erre:
szolgálati időm egy részéről nem áll rendelkezésre adat az onyf-nél és nálam sem, az akkori munkáltatóm jogutód nélkül megszűnt. A volt cégvezető igazolná, hogy ott dolgoztam, de attól tart, hogy ha a könyvelő nem jelentett be, akkor ez rá nézve komoly jogkövetkezménnyel járhat. A volt cégvezető már nyugdíjas és a cég megszűnt. Érheti valóban bármi negatívum ha igazolja nekem, hogy ott dolgoztam? Vagy úgy sem ér semmit ha ad egy igazolást ha egyszer nem tudjuk mekkora volt a fizetésem?
Verus53
Az 1998.01.01. előtti jogviszonyok fennállását egykorú okirattal és tanúvallomással is lehet igazolni.
1997.12.31. utáni biztosítási időt szolgálati időnek elismerni csak akkor lehet, ha az előírt nyugdíjjárulékot a biztosítottól levonták és megfizették. (Tny. 37. §)
A jogviszony tartama igazolható (harmonika szerű) TB igazolvánnyal, munkakönyvvel, vagy Igazolás a munkaviszony megszűnésekor elnevezésű nyomtatvánnyal.
Ezen kívül érdemes megnézni a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság NYENYI, valamint az APEH (NAV) és az EBSZSZ (volt MEP) nyilvántartását.
12 eve elek az USA-ban, kettos allampolgar vagyok. Nemreg kaptam egy levelet a NAVH-tol, hogy ot evre visszamenoleg fizessek tb jarulekot. Allando lakcimemrol nem jelentkeztem ki eddig, de ez 2007 elott nem is volt problema. Most azzonnal kijelentkeztem kislanyommal egyutt, hogy a tovabbi zaklatasnak eleget vegyem. A kerdeses idoszakban mint szovetsegi, mint helyi jarulekot fizettem az USA-ban, emellett maganbiztositassal is rendelkezem. Felhaboritonak tartom, hogy a NAVh a sajat mulasztasat kihasznalva igy akar nyereszkedni a kulfoldon elo magyarokon, hiszen 2007-ben a rendelet eletbe leptekor en semmmifele ertesitest nem kaptam. Persze ha tudom, mar reg kijelentkeztem volna, de meg sem kerdeztek, szuksegem van-e magyar egeszsegbiztositasra. Az USA-ban a jelenlegi torvenyek alapjan meg nem kotelezo a tb biztositas, minenki magan uton, vagy alapitvanyokon keresztul reszesul ellatasban, igy allamilag nem lehet kenyszeriteni a polgarokat a vasarlasra. Milyen jogorvoslati lehetoseg all a rendelkezesemre? En keptelen vagyok ezt a hatalmas osszeget kifizetni. Tisztaban vagyok azzal is, hogy ez rengeteg kettos allampolgart erint, akik talan meg gyerekkent kerultek kulfoldre es a szuleik nem jelentettek ki oket. Azt is tudom, hogy az unios orszagokkal ellentetben az USA-val nincs hasonlo egyezmeny es ez szornyu helyzetbe hozza a kulfoldon elo amerikai magyarokat.
Valaszat elore is koszonom.
Kedves Fórumozók, Magyarországon lehetséges-e orvosi ellátásért az ellátáskor fizetni? Természetesen NEM MAGÁN praxisra gondolok. Ha nem fizetem az eü-i hozzájárulást, mert nem volt bejelentett állásom az elmúlt 20 évben és orvosnál sem voltam 20 éve (akár milyen hihetetlen), egy-egy esetleges vizsgálatnál a jövőben lehet adott alkalommal fizetni a dokinak? Vagy akkor is kihajtanának a rendelőből, ha haldoklom?
Avagy ellátnak és "csekket" küldenek utána?
A nem fizetett EHO összegét ráterhelnék saját tulajdonra? Vagy miként hajtanák be, ha megtennék? Vagy netán börtön járna érte?
Köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02