TB fizetés


anzsel # 2018.03.09. 21:03

Kedves Tom889!
Sajnos valószínűleg nem tettél eleget -
Illetve, lehet, hogy nem helyesen, - a bejelentési kötelezettségednek. Ha, egy másik EU-s országban vagy biztosított és Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkezel, amint meg van a másik országban a biztosítási jogviszonyod és kézhez kaptad a biztosítási kártyádat vagy csak a számát, itthon EGT-s adatlapon be kell jelenteni, hogy egy másik EU-s országban vagy biztosított. Ebben az esetben nem kell a NAV felé járulékot fizetni. Az EU-ban csak egy helyen lehetünk biztosítottak. Minél előbb tegyél eleget a kötelezettségednek és nem kell fizetned. Itthon ugyan nem vagy biztosított, de a biztosítás helye szerinti országnak az EU kártyájával veheted igénybe a szükséges egészségügyi szolgáltatásokat. Van mód rá, hogy itthon is teljes körű egészségügyi szolgáltatásra legyél jogosult. (Ha, befejezted kint munkádat, ugyan ez a bejelentési kötelezettség vár rád, hogy haza jöttél, és igazolnod kell a kinti biztosítási idődet.) Ha, gondolod azt is elmondom. Üdv. anzsel

myshka74 # 2018.04.17. 15:05

Kedves Anzsel, vagy bárki, aki segteni tudna!

Tanácstalan vagyok az alábbi helyzetben és szeretnék információt kérni.
Nagyon kedves barátom évekkel ezelőtt külföldre távozott, mert ne talált itthon semmilyen épkézláb munkát. Előtte volt állása itthon és fizették is utána tudtommal a TB járulékot. 2015-ben Amerikába ment turista vízummal és ott is ragadt, feketén dolgozott évekig. Távozását nem jelentette be a megfelelő helyre, odakint nem lett fizetve utána TB. Néhány hónappal ezelőtt átjött Európába és egy hónapig Hollandiában dolgozott. Ott bejelentett munkaviszonya volt, adószámot is kapott, de gyanítom, hogy ott sem fizette a TB-t a munkáltató utána. A sors úgy hozta, hogy volt egy nagyon csúnya balesete a barátomnak és több, mint valószínű, hogy műteni kellene a lábát. Néhány nap múlva érkezik haza. A régebbi magyar TB státusza már nem aktív, viszont mindenképpen orvos kellene lássa, megröntgenezze a lábát és tényleg műteni is kellene. Arra pedig nincs pénze, hogy mindezt magán orvossal csináltassa. Azt már sikerült innen-onnan kihámozzam, hogy a NAV-nál kellene kezdeményezni a státusza megújítását azzal ha maga fizetné saját maga után a járulékot és akkor a státusza is aktívvá válna és jogosult lenne ellátásra. A baj csak az, hogy mivel neki elmaradt adótartozása van régebbről, ezért ha most bemegy a NAV-hoz, akkor nem csak az elmaradt adótartozást, hanem az elmaradt TB-t is ráverik. Ez akkor azt jelenti, hogy nem kaphat ellátást? Mit lehetne tenni, hogy megműthessék TB alapon a lábát?

A válaszotokat előre is köszönöm: myshka74

nonolet # 2018.04.17. 21:29

Itt okosodhatsz a magyar TAJ kártya állapotáról...

http://adozona.hu/…_a_ke_G548CP

Mint látható...

1.
a zöld és a piros esetén a magyar TB ingyen el fogja látni.

2.
A kék esetén lehet adott esetben némi térítés.
(a külföldi TB szabályok szerint)

3.
Csak a barna a fizetős.

- -

Ügyfélkapuval az interneten is megnézheti a státuszát.
https://ugyintezes.magyarorszag.hu/…sok/taj.html

Vagy irány egy doki és kiderül a státusza.

- -

A magyar TB-hez tehát KELL egy magyar TAJ kártya szám!

HA nincs nincs TAJ kártyája sem, akkor azt a

  • magyar állampolgár
  • magyarországi LAKÓHELY (állandó lakcím) esetén kérheti

- -

A rendezetlen jogviszonyt célszerű mielőbb rendezni!!!

Ehhez kell

  • vagy magyar TB jogalap (alkalmazott, vállalkozó, stb.)
  • vagy fizetni kell az EÜ szolgáltatási járulékot (7320 Ft/hó)

A korábbi időszak tartozásait
5 évre visszamenőleg hajtják be...
HA! kiszúrják a múltat.

Ha rendezi a jogviszonyát, akkor
van némi esélye, hogy a múltja elsikkad.

myshka74 # 2018.04.18. 06:28

Nagyon köszönöm!

LordTyrion # 2018.05.03. 14:57

Sziasztok!

1,5 éve nincs TB-m, viszont szeretném most elkezdeni fizetni. Ha elkezdem fizetni magam után, mennyi az esélye, hogy az elmúlt 1,5 évet ki kell fizetnem most? Látják ilyenkor a rendszerben az elmaradást? Vagy jobban járok, ha kifzetem egyben és nem várom meg ameddig megtalál a NAV?

Köszönöm!

nonolet # 2018.05.03. 17:49

50%
Azaz vagy kibukik vagy nem .

Bár egyre javul a TB-NAV rendszer...

- -

A hiány 4 évig hajtható be rajtad pótlékkal, büntivel.

De előtte szoktak küldeni levelet, hogy önként jó fiú lehetsz, olcsóbban.

- -

Szerintem kezdd el fizetni és várd ki, hogy mi történik a múlttal.

Hátha bejön.
Viszont tudd, hogy van némi többlet költség kockázta ha mégsem.

LordTyrion # 2018.05.03. 23:28

Rendben, köszönöm szépen a segítséget.

Adam192939495969 # 2018.05.10. 13:08

Üdv! Egy ideig magamnak fizettem a tb-m. Október óta kinn dolgozom külföldön. Ilyenkor megszűnik automatikusan a fizetési kötelezettség, vagy ezt jeleznem kellett volna a NAV felé?

nonolet # 2018.05.10. 18:18

Jelezni kell, van rá nyomtatvány.

Hisz, ha kinti TB-van akkor magyar (nyilván) nem lehet.

Az EU-an csak egy érvényes TB-d lehet egyszerre.

Adam192939495969 # 2018.05.10. 19:02

Köszönöm a választ! Esetleg tudna mellékelni egy linket, ahonnan letölthető a nyomtatvány?

Zengőbérci # 2018.05.14. 08:58
Pentaerythritol # 2018.05.14. 14:18

Sziasztok!

Nyertem egy ösztöndíjat Indonéziába ahova idén szeptembertől költöznék ki. Az ottani egyetemtől kapok majd helyi egészség biztosítást (sajnos részleteket még nem tudok, hogy milyet).

Van valami módja, hogy megússzam az itthoni TB fizetését amíg kint tartózkodom?
Már mindenféle infót találtam ezzel kapcsolatban szóval teljesen tanácstalan vagyok.

anzsel # 2018.05.17. 05:42

Szia Adam192939495969!

Figyelmedbe ajánlok egy cikket melyben minden részletesen le van írva, hogy mi a teendő, ha külföldön vállalsz munkát. Olvasd el és ha valami nem világos keress.

"Külföldre megyek dolgozni "

https://www.sosugyintezes.hu/ujdonsagok

Üdv. anzsel

Tuu9 # 2018.05.22. 19:31

Szép estét!

Segítséget szeretnék kérni.
A következő a problémàm;
2016 àprilisàban kimentem majd 2016.augusztus végén hazajottem angliàból.
Mikor kimemtem,lejelentettem az Oep nek hogy elhagyom az orszàgot ( érdekes módon,Pesten a Teve utcàban jelentettem le -nem kellett hazamenni a bejelentett lakóhelyem szerinti hivatalba -Debrecenbe-.)
Mikor hazajottem,Pestre,nem jelentettem le az Oepnek,nem is volt egybol munkàm,de kesobb lett...
A probléma ott kezdődött hogy nemreg ki szerettem volna vàltani egy gyógyszert,és mondta a gyógyszertàros hogy piros a tbm vagymi... Így nem tudtam kivàltani a gyógyszerem,pedig màr bejelentett àllàsom van.
A hàziorvosom meg azt mondta hogy nekem kulfoldon es itthon es el a biztositasom...o eztlatja.... Sztem ez lehetetlen...
Voltam NaV irodaban,ott azt mondtak hogy menjek be oepbe,bementem oepbe ,ott elkuldtek azzal a szoveggel hogy: ja,maga debreceni?! Akkor debrecenbe menjen ugyet intezni.
(Nincs ideiglenes bejelentett lakcimem pesten)
Szoval,meg van a p45os papirom,amit nagy nehezen kikonyorogtem a volt munkaltatomtol,ugyanis kilepesemkor enezt apapirt nem kaptam meg...megvan a p60as papirom is ( nem tudom hogy ez kell e) valamint igazolo dokumentum a befizetett adorol.
A kerdesem a kovetkezo: muszaj nekem debrecenbe lemennem hogy vegre igazolni tudjam hogy x idotol xideig kulfoldon tartozkodtam es dolgoztam?!
Valamint,milyen papirok szuksegesek meg ehhez?
En mar belezavarodtam ebbe az egeszbe.
Csak szeretnem igazolni amit meglatasom szerint igazolni tudok,valamint mivel volt idoszak hogy nem dolgoztam es nem fizettem magam utan a tbt (ajajj a bunozo lelkem ;) )
azt az idoszakot pedig be szeretnem fizetni.
Fontos lenne,mert kulonbozo kivizsgalasokra kellene mennem...
Elore is koszonom a segitseget.

Titiána # 2018.05.23. 04:59

Tuu9
szerintem muszáj. Ha helyben nem tudtad elintézni azért, mert, ha ott azt mondják, hogy Debrecenben tudsz intézkedni, akkor oda kell menned. Ha lehetne, gondolom, elintézték volna. Szerintem ilyen esetben már ne foglalkozz azzal, hogy de akkor elintézték, annak elintézték, tavaly úgy volt, meg ez, meg az, csak telik az idő és nem haladsz előre. Más témában - de én is jártam így. Elhiszem, hogy Debrecen nem a szomszédos kerület HÉV-vel, de el kell indulnod minél hamarabb, mert csak tovább tart.

Titiána # 2018.05.23. 05:01

5 napon belül letelik a 45 napos tb időm, a 46. naptól fizetem. Ha ma befizetem és 5 nap múlva eljön a 46. nap, amikortól már saját magam fizetem a tb-t, akkor az fog látszani egyik napról a másik napra? Mert azt tudom, hogy utólag fizetjük a köv. hónap x napjáig, de most ezt a tört hónapot nem értem.

nonolet # 2018.05.23. 11:35

Tuu9

A "piros"-ra kapsz orvost és gyógyszert...

http://adozona.hu/…_a_ke_G548CP

Zöld lámpa azt jelzi, hogy az ellátandó személynek érvényes a taj-száma és az OEP nyilvántartásában jogosultként szerepel, azaz rendezett az egészségügyi szolgáltatási jogosultsága. Ez lehet azért, mert biztosítási jogviszonyban áll és fizeti a 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulékot, de lehet azért is, mert például a havi 6930 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot fizeti meg. Ez esetben a beteg az ellátásra zöld utat kap, azaz az egészségügyi szolgáltatónak a társadalombiztosítás keretében el kell látnia őt.

Piros lámpa azt jelenti, hogy az ellátandó személy taj-száma érvényes, de a jogviszonya rendezetlen, azaz az ellátandó személy az OEP nyilvántartásában jogosultként nem szerepel. Ez esetben is megkapja a beteg az egészségügyi szolgáltatást, támogatottan kapja a gyógyszert, gyógyászati-segédeszközt, gyógyfürdőt (azaz nem téríttetheti meg a biztosító a beteggel az ellátás, gyógyszer, segédeszköz, gyógyfürdő árát), azonban a jogviszony, illetve a jogosultság rendezése érdekében a beteg köteles a kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervéhez fordulni.

Kék lámpa megjelenésével a szolgáltató tudja, hogy a beteg taj-száma átmenetileg érvénytelen, mert a beteg külföldön biztosított. Ha a beteg az EU valamelyik tagállamában biztosított és ott igényelt EU kártyát, akkor ezzel a kártyával Magyarországon orvosilag szükséges ellátást kaphat.

Barna lámpa azt jelzi, hogy a betegnek nincs érvényes taj-száma. Ez esetben a beteg csak az ellátás kifizetése mellett kaphat Magyarországon egészségügyi szolgáltatást. Ilyen például, ha a beteg más országban él, a magyar lakcímét megszüntette és ezért taj-számát érvénytelenítették.

- -

anzsel # 2018.05.23. 15:48

Kedves Tuu9!

Valószínű, hogy az a probléma, hogy amikor kimentél Angliába, eletettettél a bejelentési kötelezettségednek az EGT-adatlapon. Ez azt jelenti, hogy bejelentetted,hogy Angliában vagy biztosított. Így valóban Magyarországon kék lámpás lettél, de amikor haza jöttél nem tetted meg ugyan ezt a bejelentési kötelezettséget. Ha, dolgozol a céged hiába jelent be, akkor is kéklámpás vagy. El kell menjél ahol laksz abba a járási hivatalba és be kell jelentened, hogy te már nem vagy angol biztosított. Ki kell tölteni egy újabb EGT-adatlapot és az angol biztosító által kitöltött E104-es nyomtatványt vagy a munkáltató általi igazolást a bejelentett munkában eltöltött időről. Ezeket kell vinned a Kormányhivatal megyeszékhelyen működő járási hivatalába. Ott újra aktiválják a taj-számodat. Ha, már dolgozol akkor rövid időn belül zöld lámpás leszel. Ha, nem dolgozol akkor a NAV-nál be kell jelentkezni egyéni járulék fizetésre. A hivatalban kapott EGT- adatlap másolatot minden képen vidd magaddal, mert ez igazolja, hogy már nem vagy külföldön biztosított. Ahogy Angliában megszűnt a biztosítási jogviszony, Mo-on a rákövetkező naptól fizetni kell. Mindegy, hogy mikor térsz haza.

Piroslámpa, az orvos köteles ellátni, de kapsz egy figyelmeztetőt, hogy mielőbb (15 nap ) rendezd a jogosultságodat, receptet is felír, de csak teljes áron tudod kiváltani. Zöld lámpa esetén vehetjük igénybe a teljeskörű orvosi ellátást.

nonolet # 2018.05.23. 19:29

"de csak teljes áron tudod kiváltani. "

Naaaa....

nadja # 2018.05.24. 13:51

Tudja valaki hogy ezt aváltozásbejelentő lapot pdfben hol lehet letölteni?

http://www.nav.gov.hu/…18T1011.html?…

Köszönöm

anzsel # 2018.05.24. 14:07

Ha egyéni járulékot szeretnél fizetni, akkor a NAV oldaláról is letudod tölteni, vagy a NAV-nál kapsz nyomtatványt az ügyintézőtől. 18T1011-es nyomtatvány.

Rexor # 2018.05.24. 14:09

Először telepítsd a keretprogramot, utána a nyomtatványt.

Nelja # 2018.06.15. 18:42

Tisztelt Jogi Fórum!

A fiam fiatal munkavállalóként futott bele a következő szituációba, ezzel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni:
Tavaly novembertől idén május végéig dolgozott egy helyen, ahol csak alkalmi munkavállalóként voltak hajlandók bejelenteni. Majdnem teljes állásnak megfelelő óraszámban, de mindig csak napi bejelentéssel lett elkönyvelve a munkája, s ezen hosszú távon sem akartak változtatni, ezért is mondott fel május végén. Jelenleg piros a TB kártyája, ezt a viszonyt szeretné rendezni. Kérdés, hogy tudja ezt megtenni? Ki kell fizetnie visszamenőleg 7 hónapra a minimum járulékot, vagy van bármilyen lehetőség arra, hogy az alkalmi bejelentést valamilyen mértékben beszámítsák? Mivel jelenleg épp munkát keres (nem bejelentett munkanélküli), nem mindegy, mennyit kell kifizetnie, ezért bármilyen megoldásnak örülnénk, ami méltányosan csökkentheti ezt az összeget. Válaszukat előre is köszönöm.

nonolet # 2018.06.16. 06:58

Kezdésnek jelentkezzen be és fizesse maga után a járulékot mostantól.

Íme...
Egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés
http://www.neak.gov.hu/…rulekfizetes

A többi majd kiderül.
HA szerencséje van megússza a múltat.
Bár egyre jobb a nyilvántartás.

nonolet # 2018.06.16. 07:06

HA most bejelentkezik a T101 nyomtatvánnyal.

Akkor a Júniusi járulékot Júliusban kell majd befizetnie
(12.-éig és aztán minden hónap 12.-éig az előző hónap után)

A járulék 7320 Ft/hó lesz mindaddig amíg nem lesz biztosítással járó állása.

A 7320 Ft/hó járulékért jár a természetbeni betegellátás.
Azaz az ingyenes orvos+kórház és a gyógyszer ártámogatás, stb.

Nem jár viszont pénzbeli ellátás.
Azaz nincs táppénz, gyed/gyes, rokinyugdíj, stb.
Ezek csak a biztosítottnak járnak.