TB fizetés


nandy # 2008.10.15. 16:03

Ha egy nyugdíjas 3 hónapot meghaladó időre külföldre megy – bejelentési kötelezettség – a nyugdíj folyósítását szüneteltetik. Ez a gyes-nél nincs így?

Ezt meg honnan veszed?

nandy # 2008.10.15. 16:01

Ezek egyike sem vonatkozik Noémire, tehát jár neki a GYED! Annak alapján viszont biztosított, nincs szükség arra, hogy eü. szolg. járulékot fizessen.

nandy # 2008.10.15. 16:00

A jogosultsági feltételek fennállása esetén sem jár a szülőnek a gyermekgondozási díj,
· ha bármilyen jogviszonyban díjazás – kivéve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást – ellenében munkát végez, vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységét személyesen folytatja, vagy

· ha munkavégzés nélkül is megkapja teljes keresetét, vagy

· ha egyéb rendszeres pénzellátásban részesül (rendszeres pénzellátás: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, nyugdíjszerű ellátás, baleseti táppénz, hadi-és nemzeti gondozottak pénzellátása, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, időskorúak járadéka, munkanélküliek jövedelempótló támogatása, rendszeres szociális segély, ápolási díj, stb.) A munkanélküli ellátó rendszer helyébe az álláskeresők támogatási rendszere a munkanélküli járadék helyébe az álláskeresési támogatás lépett, a munkanélküli fogalmát pedig az álláskereső fogalma váltotta fel.

· ha a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben (bölcsődében, családi napköziben, házi gyermekfelügyeletbe) helyezték el, kivéve a rehabilitációs, habilitációs foglalkozást nyújtó intézményi elhelyezést,

· ha a gyermeket ideiglenes hatállyal a jogosult háztartásából elhelyezték, átmeneti vagy tartós nevelésbe vették, továbbá 30 napot meghaladó időtartamra bentlakásos szociális intézményben helyezték el,

· a jogosult előzetes letartóztatásban van, vagy szabadságvesztés, elzárás büntetését tölti.

Aki a gyermek gondozása ellenére a keresetét részben megkapja, annak csak az elmaradt keresete után jár a gyed.

http://www.oep.hu/portal/page?…

ungnoemi # 2008.10.15. 09:07

Sziasztok!

Ezt én sem értem, hogy miért kellene szüneteltetnem, a GYED-et. Másfél év múlva nekem az lejár, utána pedig szeretnék munkát vállalni, ha sikerül. Ha nem akkor meg kapok GYES-t. A munkahelyemen nem szeretném bejelenteni, hogy kiköltözöm. Miért kell azt tudni a munkahelyemnek, hogy hol lakom, ha szeretnének a címemen elérnek, azzal nincs gond. Ha jól tudom, mivel nekem meg volt a biztosított 168 nap nekem jár alanyi jogon a GYED és majd a GYES is.

monalisa1 # 2008.10.13. 21:36

Ha egy nyugdíjas 3 hónapot meghaladó időre külföldre megy - bejelentési kötelezettség - a nyugdíj folyósítását szüneteltetik. Ez a gyes-nél nincs így?

nandy # 2008.10.13. 20:54

De miért is kellene a kérdezőnek szüneteltetnie a GYEd-et, GYES-t?

nandy # 2008.10.13. 20:53

A kérdésedben ott a válasz:

szünetel a gyes folyósítása

monalisa1 # 2008.10.13. 20:53

Vagy akkor is kapja a gyest ha pl. évekig külföldön van?

monalisa1 # 2008.10.13. 20:51

Köszönet a pontosításért.

Ugyanakkor kérdezem: ha valamely okból szünetel a gyes folyósítása - pl. hosszabb időre külföldre utazik a gyermekkel -, akkor is okés az itthoni és a külföldi TB biztosítottság?

nandy # 2008.10.13. 20:18

Aki Mo.-n GYED-ben részesül, annak a biztosítása rendezve van, nincs szükség külön biztosítást kötni Mo.-n.

Sőt, a hazai biztosítása alapján az EU más tagországaiban is biztosított.

nandy # 2008.10.13. 20:16

Főszabály szerint egy adott jövedelem csak egy országban adózik, mindkettőben nem (ld. kettős adóztatást elkerülő egyezmény)

De: a külföldön szerzett és leadózott jövedelem az itthon adóalapot növelő, nem adóköteles jövedelem (hasonlóan a nyugdíjhoz).

monalisa1 # 2008.10.13. 14:21

Egyéni vállalkozónak február 15-ig kell az adóbevallást elkészíttenie, magánszemélynél május 20 a bevallás beküldésének határideje.

monalisa1 # 2008.10.13. 14:13

Mivel a tartós külföldi tartózkodás idejére szünetelteted a gyest, arra az időre nincs TB ellátásod - önkéntesen persze megválthatod a TAJ jogosultságot -, ha nincs gyes nincs saját jövedelmed, vagyis adót nem vonnak tőled. Valóban kell szólni a munkahelyednek.

A párod külföldi jövedelmének adóvonzatával neked nem kell foglalkozni., az az ő dolga és a német cégé - vélhetően vonnak majd tőle (is) havonta adóelőleget.

Monalisa
laikus hozzászóló

ungnoemi # 2008.10.13. 10:09

ÉS még az adóról azt nem értem, hogy ugye kell adóbevallást csinálni február március körül...de a decemberi fizut azt már nem itt kapja, hanem kint...azt hogy tudom belevenni az adóbevallásba? külföldi jövedelem? de akkor az nem számít bele az első sorba?
ÉS ha beleszámít, akkor viszont itt is kell utána adózni?

ungnoemi # 2008.10.13. 10:05

Kedves Monalisa!

Nagyon szépen köszönöm a választ.
De ha én kapom a GYED-et, akkor vonnak nekem tb-t nem?
Meg adót is vonnak, mert most már nem TGYÁS-on vagyok szeptember 22-től...vagy nem értem, akkor szólni kell, hogy a cég nem vonja a tb-t?

Bocsi, ha hülyeségeket kérdezek, de nem vok ebben jártas

Üdv.: Noémi

monalisa1 # 2008.10.13. 09:27

A munkahelyre nem tartozik aktuális hol tartózkodsz. (Gondolom az állandó lakást nem adjátok fel, tehát ha nagyon akarnak ezen a címen meg fognak találni., ergo valakít bizzatok meg, hogy a levelest időnként nézze meg.) Igen, le kell mondani - szüneteltetni - a családi pótlékot. Az elutazás előtt köss magadra egészségbiztosítást, valami 4.350 Ft/hó fizetési kötelezettség, így a TAJ jogosultságod nem szűnik meg., bármikor is hazalátogattok és netán történik veled valami, TB ellátott leszel.

Férjed ott fizet adót ahol a legális munkahelye van. Ha külön akar neked bíztosítást kötni, annak nincs akadálya.

Az autó itthoni biztosítási díját továbbra is fizetitek, tehát azt EU tagállamban nyugodtan használhatjátok.

Monalisa
laikus hozzászóló

ungnoemi # 2008.10.13. 09:13

Sziasztok!

Nekem elég sok kérdésem van. Először is GYED-en vagyok, a második gyerkőcömmel, aki most született áprilisban. A férjem kapott Németországban egy állást december 1-től. Én a munkahelyemen nem szeretném bejelenteni, hogy külföldre költözöm. Ilyenkor nekem hogy van TB-ém? A párom szeretne rám kötni, kint biztosítást. Vagy nekem vonják a GYED-ből és ilyenkor én biztosítva vagyok?
Most, ha ő kint fog dolgozni, hivatalosan munkavállalásival, akkor hova kell adóznia. Vagy ez hogy működik erre az egy hónapra.
A családi pótlékot, itt le kell ugye mondanom, hogy kint a párom megkapja, ezt jól tudom?
Ha mi szeretnénk kivinni az autónkat, akkor kint van regisztrációs adó? Vagy az csak itt M.o-on van?

Előre is köszönöm a választ

Feketéné Ungvárszki Noémi

ungnoemi # 2008.10.13. 09:12

Sziasztok!

Nekem elég sok kérdésem van. Először is GYED-en vagyok, a második gyerkőcömmel, aki most született áprilisban. A férjem kapott Németországban egy állást december 1-től. Én a munkahelyemen nem szeretném bejelenteni, hogy külföldre költözöm. Ilyenkor nekem hogy van TB-ém? A párom szeretne rám kötni, kint biztosítást. Vagy nekem vonják a GYED-ből és ilyenkor én biztosítva vagyok?
Most, ha ő kint fog dolgozni, hivatalosan munkavállalásival, akkor hova kell adóznia. Vagy ez hogy működik erre az egy hónapra.
A családi pótlékot, itt le kell ugye mondanom, hogy kint a párom megkapja, ezt jól tudom?
Ha mi szeretnénk kivinni az autónkat, akkor kint van regisztrációs adó? Vagy az csak itt M.o-on van?

Előre is köszönöm a választ

Feketéné Ungvárszki Noémi

kinga_ # 2008.09.20. 09:33

És ha meghaladja a 183 napot az angliai tartózkodás, és itthon is fizetve volt a TB akkor az kidobott pénz? Mert bement megkérdezni a hivatalba januárban, hogy mi ilyenkor a szitu, hogy akkor kell e fizetni itthonra TB-t, ott azt mondták, hogy igen, küldték is a csekket, és rendesen fizetjük is...

nandy # 2008.09.19. 20:50

Az az igazság, hogy ha az angliai tartózkodása nem haladja meg a 183 napot, akkor ott csak az itteni biztosítása alpján lenne jogosult az eü. ellátásra.

monalisa1 # 2008.09.19. 16:52

Kétfelé nem kell TB-ét fizetni, vagyis amíg Angliában a munkavégzés, az ottani előírások szerint a kötelezettség.

A hazajövetel után 15 napon belül el kell kezdeni fizetni a havonkénti 4.350 Ft eü.szolg. járulék kötelezettséget. (Adóhivatal)

Monalisa
laikus hozzászóló

kinga_ # 2008.09.19. 13:04

Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy külföldön (Anglia) való munkavégzéskor -persze bejelentett viszonyban- kell e itthon TB-t fizetni. A kinti munkaviszony lezárul novemberben, haza jön, itthon munkanélkülivé válik az illető. Ekkor ugye már kell fizetni, de külföldön való tartozkodás alatt mi a helyzet?
Köszi előre is!

DjPremier # 2008.09.16. 09:21

Ez igy van nandy,folyamatosan probálok,de csak alkalmi munkák voltak.Megprobálom ugy csinálni ahogy javasoltad.Meg elég sokat betegeskedek és pszichésen is van vmi bajom.De ez más kérdés.

nandy # 2008.09.15. 06:41

Vagy mondd azt, hogy azért nem jelentetted be, mert folyamatosan állást kerestél és abban reménykedtél, hogy hamarosan találsz is. Ami sajnos nem jött össze.

nandy # 2008.09.15. 06:40

Próbáld megjátszani a naív ügyfelet, aki nem tudta, mi a módi (bár a törvény nem ismerése nem mentesít a következmények alól).

Ha kaptál álláskeresési járadékot, akkor egyébként arra az időre nem kell bejelenteni, fizetni.