TB fizetés


wers # 2020.10.07. 05:22

Sok a téves infód, nem fogom javítgatni soronként, inkább leírom mi a helyes magatartás ilyen esetben.

Ha az állampolgár életvitelszerűen külföldön tartózkodik azaz "kiköltözik" akkor a Kormányablakban - régebben Okmányirodában - egy nyilatkozattal ezt be kell jelentenie személyesen, ezzel "külföldön élő magyar állampolgárként" fog továbbiakba szerepelni a nyilvántartásban. Ilyenkor megszűnik a magyar lakóhely de be lehet tartózkodási helyet jelenteni. Külföldi címet a magyar hatóságnak nem kell bejelenteni, de lehet.

TB-nél tudni kell, hogy ha más országban szerzel biztosítási jogviszonyt, akkor nem kell Magyarországon biztosítottnak lenni. Ezt be kell jelenteni előzetesen a magyar hatóságnak (nav) és ellenőrzéskor igazolni kell tudni a más országban szerzett jogviszonyt.

Ha más országban nem voltál/vagy biztosított akkor Magyarországon kell ezzel rendelkezned azaz fizetned a járulékot.

tbkmariann # 2020.10.06. 18:36

Még egy utolsó gondolat. Arról tájékoztattak, ha kifizetem az elmaradt tb járulékot, "természetesen" az igénybe vett, de egyébként ingyenes szolgáltatásokra kifizetett összegeket nem kapom vissza.
Ez jogilag szintén rendben van?
Elnézést a fórumozóktól, szakértőktől de tényleg nagyon igazságtalannak tartom az egészet. A kérdés, hogy jogilag rendben van-e? Köszönöm és jobbakat kívánok mindenkinek.

tbkmariann # 2020.10.06. 18:22

A személyes ügyemen túl, az elmúlt napokban beleásva magam a témába arra az ellentmondásra jutottam, hogy van egy adó, ami a törvény szerint kötelező mindenkinek, akinek Magyarországon van állandó lakhelye, és ehhez kapcsolódik egy szolgáltatás, amit ha akarsz igénybe vehetsz, ha akarsz, nem, de jogosult vagy rá. A minőségét most hagyjuk.
Ezt a törvény úgy fogalmazza meg, hogy az ebben való részvétel kötelező.
De ez a kötelező érvény ez jogilag rendben van? Miért nem dönthetek úgy, hogy magánbiztosítónál biztosítom magam, vagy fizetek a szolgáltatásért, ha úgy alakul, de mindkét esetben tudom, hogy miért fizetek.
Arról nem beszélve, hogy ahogy olvastam, hogy ha valakinek nincs munkája vagy bevétele, akkor is fizetnie kell havonta már majdnem 8 ezer forintot. Ez nem ellentmondás?
Nem értem ezt az egész rendszert. Egy tök potya bevétel a kormánynak és cserébe nem kell nyújtaniuk semmit.

tbkmariann # 2020.10.06. 18:04

Új vagyok a fórumban, de végig fogom olvasni a történeteket.
Az enyém. 2011-ben mentünk ki a párommal Új-Zélandra. Ott éltünk, nem volt szükség állandó lakcímre semmihez, csak ideiglenesre, ez megvolt.
Eljöttünk, pár évig utazgattunk, most készülünk valahol Euróbában munkát vállalni, Németország, Svájc, Ausztria az esélyes. Magyarországon 2011 óta soha nem vettem igénybe ingyenes eü-i szolgáltatást, viszont a mai napig megvan a hazai állandó lakcímem. Miért kéne feladnom, ha semmilyen más országban nem szükséges? Egyelőre nem akarunk sehol letelepedni, élnek még az idős szülők, stb.
És jött a levél... 2014-ig visszamenőleg fizessem ki az elmaradt tb járulékot, mert a státuszom, amiről én azt gondoltam, úgy tudtam és kezeltem évekig, hogy már régen fel van függesztve, az mégsincs.
Új-Zélanddal nincs megállapodása az országnak ilyen szempontból.
Kedves hozzáértők mi a véleményetek? Mit kellett volna másképp tennem? Jogos a követelés?
Az bosszant leginkább, hogy ha ezt tudom, akkor dehogy fizettem volna az összes eü-i szolgáltatásért. Legfeljebb csak azokért, amikért tényleg jobb minőségűek.
Ja és aminek utánajártunk, hogy ha például Ausztriát választjuk és a hoteles munkát, akkor a hotel lesz az ideiglenes (!) lakhelyünk. Tehát ott sem kell a munkához és a tartózkodáshoz az állandó lakcím.
Nagyon el vagyok keseredve, ha tudtok, segítsetek, légyszi. Nagyon igazságtalannak érzem.

drbjozsef # 2020.10.04. 10:35

KETZ,

Mégis hol kerested a biztosítási kötelezettséget? A kötelező gépjármű felelősségi törvényben, vagy hol?

Én a TB törvény 1.§-ánál kezdtem, és rögtön meg is találtam.

Ha elküldöd, az elutasító válaszban mondjuk lesz indoklás is legalább.

Szomorú örökös # 2020.10.04. 05:51

KETZ

A jogszabály tudtommal nem mondja ki azt, hogy minden magyar állampolgár köteles élete folyamán végig, minden egyes nap biztosítottnak lenni.

Rossz helyen kerested!

Az a személy, akire Magyarországon a társadalombiztosítás szabályai kiterjednek és nem biztosított, valamint egészségügyi szolgáltatásra sem jogosult – a kockázatközösség elve alapján – egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére köteles.

Egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alapján az egészségbiztosítás egészségügyi szolgáltatásaira lehet jogosultságot szerezni.

Egészségügyi szolgáltatási járulékot csak annak kell fizetnie, aki semmilyen más jogcímen nem jogosult egészségbiztosítási szolgáltatásra.

Forrás: http://www.neak.gov.hu/…rulekfizetes

ha a visszamenőleg befizetett díj ellenében a NAV nekem visszatéríti az ez idő alatt a magánegészségügyben elköltött pénzemet.

Hatalmas tévedésben vagy! A magánegészségügy igénybevétele szabadon választható. Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése viszont nem az..

KETZ # 2020.09.30. 11:11

Tisztelt Szakértő!
Az alábbi fellebbezést készülök benyújtani a NAV megfelelő osztályához, a szövegből kiderül a történet, kérem szíves állásfoglalását a benne foglaltakkal kapcsolatban! Előre is köszönöm!!!!

"2019. márciusában munkahelyemről elbocsátottak, és így a biztosítotti jogviszonyom - rövid türelmi időt követően - megszűnt. Ezt követően a tartalékaimból éltem, sem munkanélküli segélyt, sem egyéb támogatást vagy juttatást nem igényeltem és nem kaptam. Kerestem a számomra megfelelő munkát a lakóhelyem körzetében, de nem találtam. Kb. másfél év után - belátva, hogy a pandémia miatt nehezedő gazdasági helyzetben egyre kevésbé valószínű, hogy megfelelő alkalmazást találok -, azt terveztem, hogy őstermelőként fogok tevékenykedni. Mindenekelőtt a társadalombiztosításom helyzetét kívántam rendezni úgy, hogy saját magam fizetem azt, ezért 2020. 08. 26-án elektronikusan benyújtottam a 20T1011U jelű űrlapot. Erre érkezett válaszként a fenti iktatószámú Határozat.
A Határozat 2019. májustól 2020. júniusig összesen 102 510 Ft díj megfizetésére kötelez, visszamenőleg. Ezt én módfelett sérelmesnek találom, mert ez idő alatt én magánorvosi ellátás keretében, a teljes térítési díjat megfizetve vettem igénybe mindennemű orvosi és egészségügyi ellátást. (Fogászat, szemészet, ortopéd szakorvos, képalkotó diagnosztika, stb.) Én tudatában voltam annak, hogy nincs érvényes társadalombiztosításom, nem kíséreltem meg csalárd módon bármilyen TB- ellátáshoz jutni. A vonatkozó jogszabály úgy fogalmaz, hogy aki nem fizeti a díjat, az kikerül a biztosítotti juttatásokból. Én ezt tudomásul vettem, és mindaddig, ameddig nem volt biztosításom, ennek megfelelően viselkedtem. A jogszabály tudtommal nem mondja ki azt, hogy minden magyar állampolgár köteles élete folyamán végig, minden egyes nap biztosítottnak lenni. Megítélésem szerint a magatartásom mindvégig jogkövető volt. Azt a tényt, hogy tőlem visszamenőleg, arra az időszakra is követelnek biztosítási díjat, amely időszakban én – a biztosítás hiányában – magas térítési díjú magánegészségügyi ellátást vettem igénybe, diszkriminatívnak és büntető jellegűnek vélem. Kivéve, ha a visszamenőleg befizetett díj ellenében a NAV nekem visszatéríti az ez idő alatt a magánegészségügyben elköltött pénzemet.

Természetesen azt elfogadom, hogy – ahogy a munkaviszony megszűnésekor sem azonnal szűnik meg a biztosítotti jogviszony (van „türelmi idő”) – a díjat sem a biztosítási jogviszonyom kezdetétől, hanem az azt megelőző 3 hónaptól (esetemben 2020. 07. 01-től) kezdve vetik ki, a közös kockázatviselés szellemében. Az azt megelőző 14 havi díjat viszont jogellenesnek, indokolatlanul büntetőnek és diszkriminatívnak ítélem, ezért kérem annak eltörlését, azaz a Határozat ilyen irányú módosítását."

rigoz # 2020.09.28. 05:25

@usanyesz91: Hát úgy esetleg, ha valóban történt ilyen... Bár miért lenne az jó Önnek? Miért nem jobb, ha később esedékes kötelezettségre elszámolják?

A lejárt esedékességű egészségügyi szolgáltatási járadék, mint adók módjára behajtandó köztartozás 5 éven belül évül el ahhoz képest, hogy a tartozás léte az adóhatóság tudomására jutott.

Ekkortól kell fizetni.

Ha nem tudja tisztázni felhgívásra, hogy egyébként járulékfizetés nélkül jogosult volt az adott időben arra, hogy igénybe vegye az egészségügyi szolgáltatásokat, akkor bizony azt az összeget, amit követel a NAV, főszabály szerint be kell fizetni, úgy ahogy van, méghozzá viszonylag rövid időn belül.

Ha erre nem kerül sor, azt adók módjára be fogják hajtani.

Sőt, még mulasztási bírság is kiszabható...

természetesen az adós, adózó kérhet - méltányolható körülményeire alapítva - elengedést/mérséklést, illetve részletfizetést vagy fizetésre halasztást.

Utóbbi kérelmet a behajtást végző adó- és vámigazgatóság bírálja el külön eljárásban, határozattal, 30 napon belül.

Utóbbi kérelmek ügyében az elsőfokú eljárás illetékmentes.

usanyesz91 # 2020.09.27. 19:26

@rigoz
Túlfizetés jogcímen

Daniel0620 # 2020.09.27. 08:55

Tisztelt Szakértő!
Szeretném a segítségét kérni hogy mégis mire számíthatunk a következő esetben: édesapám nagyjából 15 éve nem fizeti a Tb-t most kapott egy levelet hogy felszólítják és fizetnie kell. Mire kell készülnünk, mettől kell fizetni, illetve nagyjából mennyit?

rigoz # 2020.09.13. 06:37

@usanyesz91: Mégis milyen jogcímen?

Preac # 2020.09.12. 15:19

Üdvözlet,

Saját cégemben vagyok alkalmazott (Bt, munkaviszonyban látom el az ügyvezetést), ennek megfelelően van rendezve a TB jogviszonyom is.
Magánszemélyként nem fizetek TB-t, mivel azt a cég fizeti utánam. A cégnek viszont van járulék tartozása.

A kérdés az, hogy ebben az esetben is érvénytelenítik a TB kártyámat ha a tartozás eléri a meghatározott összeget?

A másik kérdésem, hogy fenti jogviszony mellett, van-e lehetőség arra, hogy magáénszemélyként fizessem a TB-t, mivel a céges járulék sokkal több, mintha magánszemélyként kéne fizetnem.

Köszönöm

usanyesz91 # 2020.09.09. 19:00

Tisztelt Szakértő!

Milyen esetben van lehetőség az egészségügyi szolgáltatási járulék befizetett összegének valamely részét visszaigényelni?
Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát.

pandora1 # 2020.08.30. 17:32

Tisztelt Szakerto!

En mar 10 eve kulfoldon elek, diplomazas utan koltoztem el, es most hirtelen egy 6 evre visszamenoleges fizetesi kotelezettsegrol szolo levelet kaptam a NAV-tol. Minding volt egeszsegugyi biztositasom, es van is a mai napig.

Nem tudtam a kijelentkezesi feltetelrol, de furcsallom, hogy eddig errol semmi levelet nem kaptam. Most pedig ugy jutott el hozzam a level, hogy mint kiderult, edesanyam bejelentett engem egy magyarorszagi lakcimre par eve, az o lakohelyere.

Van mod kervenyezni a fizetesi kotelezettseg elengedeset ? Letezik barmifele 'elevules' vagy az osszeg csak egyre novekszik amig ki nem fizetem?

Nagyon koszonom valaszat!

rigoz # 2020.08.15. 08:34

5 év az elévülés onnantól, hogy a NAV megkapta róla a jelentést.

Ginger1113 # 2020.08.14. 13:21

Tisztelt Szakértő!
Egészsébiztosítási hátralékom van. Tehát 2020.07.01-től, az orvosi ellátásért fizetnem kell. Gyakorlatilag eddig is magánorvoshoz jártam,ha kellett, de vállalkozást szeretnék indítani,tehát rendeznem kellene a jogviszonyomat,ezért elkezdtem fizetni az aktuális havi járulékokat. Kérdésem az lenne,hogy visszamenőleg a felhalmozott hátralék mikortól számolható elévültnek? Nekem a Nav-nál 4 évet mondtak. Jól tudom,hogy tb hátralék miatt nem lehet egyéni vállalkozást indítani?
Köszönettel fogadom tájékoztatását!

KataKov07 # 2020.08.06. 20:53

Tisztelt Szakértő!

Egyszerűsített foglalkoztatott vagyok 02.16-tól. Tudomásom szerint onnan 45 napig még biztosított vagyok, tehát 04.01-től kellet volna fizetnem magam után a tb-t. Ez elmaradt, felszólítást is kaptam róla 3 hónap után. Be is jelentkeztem visszamenőlegesen 04.01-től a 20t1011u nyomtatványon, majd be is fizettem az elmaradásomat. A befizetés látszódik a folyószámlámon, de még semmit nem írtak elő. Semmi visszajelzést sem kaptam arról, hogy ez így megfelelő volt-e vagy sem. Jól jártam el egyáltalán?

Válaszát előre is köszönöm!

monoszkop # 2020.08.06. 08:11

Crazyke0123 2020.08.06. 09:13

Tisztelt Szakértő!

Párom tegnap kapott tárhelyére NAV-tól levelet amiben az áll hogy több mint 246ezer tartozása van 124-es adónem tartozás címén vagyis egészségbiztosítás. Több évre visszamenőleg megnéztük és őszintén szólva nem értük. 2008 és 2016 között kint dolgozott Németországban mint vállakozó ott fizette a TB-t nem is keveset, közben itthon (néztem ezeket az éveket) szépen halmozodott neki ez az egészségügyi tartozása. 2017-ben hazajött itthon kezdett dolgozni (2016 aug és 2017 közepe között már itthon volt de nem dolgozott és igen itt nem fizette a TB-t ezt aláírom bár nem is tudtam hogy kötelező lenne, nyilván ha lebetegedett volna érdekes lett volna de szerencsére nem így történt). A dolog tovább bonyolódik szóval 2017 közepe óta egy vállakozónál dolgozik, bejelentve néztem fönöke minden hónapban fizeti utána az egészségügyi hozzájárulást (volt beteg is nem volt soha gond a TB jogviszonyával) azonban lekérdezve az utóbbi 3 évet meglepődve láttam hogy ezen időszakban is csak tovább emelkedett a tartozása. Hogy a manóba lehetséges ez? Nyilván sokkolt minket ez az egész pláne most akarjuk felvenni a babavárót és a CSOK-t.

Köszönöm előre is a segítségüket!

T. Kérdező!

Ezt a fórum keetei között nyilvánvalóan nem fogjuk tudni tisztázni.

Menjenek be a NAV-hoz és ott próbálják meg tisztázni a helyzetet.

(Vigyék magukkal az állításukat alátámasztó dokumentumokat, külföldi adóigazolásokat, kérjék, hogy az Önök által előadottakat jegyzőkönyvezzék, illetve ezek alapján döntésüket vizsgálják felül, illetve kérjék a kormánytisztviselők segítségét abban, hogy mit tudnak tenni.)

Tisztázandó például:

  • Bejelentették-e a NAV-nak/Egészségbiztosítónak, hogy a vállalkozói jogviszonyt Németországban fogja folytatni? (Ha nem, akkor előfordulhat, hogy a NAV a főszabály alapján úgy tekintette, mintha itthon lenne fizetési kötelezettsége és ez az oka a halmozódásnak. Azt se felejtse el, hogy a tartzozás is kamatozik, azaz évről évre növekszik a fizetendő összeg.)

Hogy a manóba lehetséges ez? -kérdezi.

Valószínűleg úgy, hogy valamilyen bejelentési kötelezettségének nem, vagy nem az előírt módon tett eleget.

Javasolt -ha van- a könyvelőjével is egyeztetni, illetve a NAV egyeztetésre őt is magukkal vinni.

Amennyiben a könyvelője hibázott, úgy a felelősségbiztosítás alapján a biztosító áll/állhat helyt helyette.

Ha a tárhelyre kapott határozat lehetőséget biztosít a fellebbezésre -a határidőket betartva- éljenek vele.

Crazyke0123 # 2020.08.06. 07:13

Tisztelt Szakértő!

Párom tegnap kapott tárhelyére NAV-tól levelet amiben az áll hogy több mint 246ezer tartozása van 124-es adónem tartozás címén vagyis egészségbiztosítás. Több évre visszamenőleg megnéztük és őszintén szólva nem értük. 2008 és 2016 között kint dolgozott Németországban mint vállakozó ott fizette a TB-t nem is keveset, közben itthon (néztem ezeket az éveket) szépen halmozodott neki ez az egészségügyi tartozása. 2017-ben hazajött itthon kezdett dolgozni (2016 aug és 2017 közepe között már itthon volt de nem dolgozott és igen itt nem fizette a TB-t ezt aláírom bár nem is tudtam hogy kötelező lenne, nyilván ha lebetegedett volna érdekes lett volna de szerencsére nem így történt). A dolog tovább bonyolódik szóval 2017 közepe óta egy vállakozónál dolgozik, bejelentve néztem fönöke minden hónapban fizeti utána az egészségügyi hozzájárulást (volt beteg is nem volt soha gond a TB jogviszonyával) azonban lekérdezve az utóbbi 3 évet meglepődve láttam hogy ezen időszakban is csak tovább emelkedett a tartozása. Hogy a manóba lehetséges ez? Nyilván sokkolt minket ez az egész pláne most akarjuk felvenni a babavárót és a CSOK-t.

Köszönöm előre is a segítségüket!

monoszkop # 2020.08.05. 06:54

Dzseni98 2020.08.04. 18:07

Szép napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy az okj alatt az állam által fizetett tb beleszámít a 3 év tb jogviszonyba?

Az attól függ.

Amennyiben a köznevelésről szóló törvény hatálya alá tartozó középfokú nevelési oktatási intézményben vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat akkor igen.

(Erről a képző intézmény tud felvilágosítás/igazolást adni.)

Bővebben lásd ezt:

https://hitelnet.hu/…igenyleshez/

Milyen TB jogviszony fogadható el a 10M-s CSOK igényléshez?

Számos kérdést kapunk jelenleg külföldön élő, de hazatelepülni szándékozó ügyfelektől az új lakás építéséhez és vásárlásához igényelhető 10 milliós CSOK jogosultság ügyében, ezen belül is a TB jogviszonnyal kapcsolatban előírt követelményeket illetően. Cikkünk ezt a kérdést hivatott tisztázni.

TB jogviszonyra vonatkozó rendelkezés a legalább 3 gyermekesek új lakásszerzésekor

„Három vagy több gyermek után családi otthonteremtési kedvezmény új lakás építéséhez vagy vásárlásához akkor igényelhető, ha az igénylő – házastársak, fiatal házaspár vagy élettársak esetén legalább az egyik fél – a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtásának időpontjában

  1. a Tbj. 5. §-a szerint biztosított – ide nem értve a közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott személyt – vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat,
  2. 30 napnál nem régebbi okirattal igazolja, hogy legalább 2 éve folyamatosan – ideértve azt is, ha a legalább 2 év folyamatos biztosításban legfeljebb harminc nap megszakítás van –

ba) a Tbj. 5. §-a alapján biztosított,

bb) a köznevelésről szóló törvény hatálya alá tartozó középfokú nevelési oktatási intézményben vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat, vagy

bc) kereső tevékenysége alapján valamely más Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott és ezt az illetékes külföldi igazolja.

(2) Az (1) bekezdés b) pontja szerinti 2 éves időszak számítása során a családi otthonteremtési kedvezmény igénylését megelőző 180 napos időtartamnak a Tbj. 5. § (1) bekezdés a), b) és e)-i) pontja szerinti jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie, melybe a közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött idő nem számít bele.

(3) Az (1) bekezdésben foglaltakat nem kell figyelembe venni, ha az igénylő a fővárosi és megyei kormányhivatal ápolási díjat megállapító jogerős határozata alapján ápolási díjban részesül.”

https://hitelnet.hu/…igenyleshez/

Dzseni98 # 2020.08.04. 16:07

Szép napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy az okj alatt az állam által fizetett tb beleszámít a 3 év tb jogviszonyba?

sortie # 2020.08.03. 05:50

hmaria 2020.08.02. 22:55
Tisztelt Szakértő!
Az egészségügyi szolgáltatási járulék rendezésével kapcsolatos kérdéssel keresem Önt.
2012-2018-ig folyamatos nappali tagozatos hallgatói jogviszonyom, tehát akkor biztosított voltam. Később több rövidebb munkaviszonyom volt, de a köztük lévő időkben nem fizettem magam után a járulékot. Volt olyan munkaviszonyom is, amiről megvannak a kilépési papirjaim, szrződésem, stb, de nem került be a tb kiskönyvbe, igy nem tudni, hogy a munkahely fizette-e utánam a tb-t.
Legutóbbi munkahelyemen megbízási szerződéssel dolgoztam..érdeklődnék, hogy itt kellett-e volna fizetni a cégnek a járulékot vajon?

-Igen, feltéve, hogy a jövedelme a 10%-os költséghányad levonása után elérte a minimálbér 30%-át.

Illetve szeretném megkérdezni, hogy a járulékot visszamenőleg hány évre fizetteti ki a Nav?

-Főszabály szerint öt.

Jelenleg munkanélküli vagyok,.de ha jelentkezem helyi munkaügyi kpban, és ott regisztrálok, úgy újra biztosított lehetek?

-Igen, feltéve, hogy jogosult álláskeresési járadékra.

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel, hmária

hmaria # 2020.08.02. 20:55

Tisztelt Szakértő!
Az egészségügyi szolgáltatási járulék rendezésével kapcsolatos kérdéssel keresem Önt.
2012-2018-ig folyamatos nappali tagozatos hallgatói jogviszonyom, tehát akkor biztosított voltam. Később több rövidebb munkaviszonyom volt, de a köztük lévő időkben nem fizettem magam után a járulékot. Volt olyan munkaviszonyom is, amiről megvannak a kilépési papirjaim, szrződésem, stb, de nem került be a tb kiskönyvbe, igy nem tudni, hogy a munkahely fizette-e utánam a tb-t. Legutóbbi munkahelyemen megbízási szerződéssel dolgoztam..érdeklődnék, hogy itt kellett-e volna fizetni a cégnek a járulékot vajon?
Illetve szeretném megkérdezni, hogy a járulékot visszamenőleg hány évre fizetteti ki a Nav?
Jelenleg munkanélküli vagyok..de ha jelentkezem helyi munkaügyi kpban, és ott regisztrálok, úgy ujra biztosított lehetek?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel, hmária

Jusztasz # 2020.07.27. 09:45

Május 08-tól 45 napig ellátják fizetés nélkül.

Azt követően viszont ha nem fizeti meg a NAV-nak az EÜ-i szolgáltatási járulékot a lámpáját pirosra váltják.

(Amúgy ha 50 év alatti a tűdőszűrésért amúgy is fizetnie kell mindenkinek, az üzemorvost pedig a munkáltató fizeti.)

Saslány # 2020.07.27. 06:46

Jó napot kívánok!

Köszönöm a válaszát. De pont az az aggodalmam lényege hogy május 8-tól nem kapok járulékot. Valami oknál fogva (telefonom átírta a nem szót) csak annyit írt a telefonom, hogy "május 8-tól nem kapok járulékot".
Szóval így akkor gondom lesz a tütüdőszűrőn?