TB fizetés


Valcsi # 2022.01.18. 14:32

Üdvözlöm!
Kormányrendelet, hogy ha valaki oltatlan, azt pl: a fogorvosnál nem kap ellátást.
(Most épp ezzel szembesültem. Nem tudom, hogy még van-e más terület is).
A kérdésem az, hogy lehet-e valamit tenni (mert szerintem ez igazságtalan, mivel ugyanúgy fizetem a TB-t )azon kívül, hogy beoltatom magam,
Vagy mint jó kislány fizessem továbbra is a TB-t .
Esetleg van valamilyen jogi szervezet akik hasonló problémával foglalkoznak?
Úgy gondolom, most nem egyedi esetről van szó.

Köszönöm

Lara # 2022.01.10. 13:20

Jó reggelt,

az lenne a kérdésem, ha ideiglenesen Magyarországra költözöm (kb. egy év, 2022 július-2023 június-július) Angliából (ahol 2006 óta életvitelszerűen tartózkodom), mi a módja annak, hogy én és nyolcéves gyermekem jogosulttá váljunk magyar egészségügyi ellátásra. Magyarországon nem kívánok munkaviszonyt létesíteni ezen időszak alatt, az összes jövedelmem az Egyesült Királyságból fog származni.

Köszönöm a segítségüket

Laura

Iringo # 2021.12.29. 15:52

Törvényszéki jogerős döntés van arra vonatkozóan, hogy az alperesnek elmaradt munkabért, szabadságmegváltást kell fizetnie. Összegek szerepelnek az ítéletben, nincs szó bruttó vagy nettó jelzőről. Az a kérdésem, hogy ezek bruttónak minősülnek, és a jelenlegi bérszámfejtési szabályok szerint kell a nettó bért kifizetni? Valamint a nettó bér késedelmi kamatát kell még megfizetni? Az alperes havi bevallást készít a jelenlegi szabályok szerint vagy mi ennek a menete?

drbjozsef # 2021.12.05. 09:46

Eper44.

Nem tudom, a törvény nem ír erről, csak a hozzájáruláshoz. Nem hinném, hogy sokat akadékoskodnának, ha valaki fizetni szeretné, ez a havi 8000 Ft nem olyan tétel, ami miatt vagyonosodási vizsgálat kellene...
Szerintem formaság, de nem tudom.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

44.§

Eper44 # 2021.12.05. 09:28

drbjozsef köszönöm, igazábol igy értettem én is az első részét az írásomnak. Legrosszabbként én is erre a 4-5 évre készülök, aztán kiderül, hátha... Annyit szeretnék még, hogy az átvállaláshoz szerinted kell esetleg munkáltatói igazolás, vagy a NAV mindent lát..
Köszi

drbjozsef # 2021.12.05. 09:18

Eper44,

Nem vagyok szakértő, de szerintem tévedsz pár dologban.
2020,július 1 óta változtak a TB szabályok, de ez azt jelenti, hogy aki legalább 6 havi összeggel tartozik, annak inaktiválják a TAJ számát, és a sürgősségen kívül nem veheti igénybe az egészségügyi ellátást. Régebben ellátták, de ha kiderült ,hogy nem volt jogosult, akkor kiszámlázták a költségét. Most el sem látnak.
Ez nem érinti az akár ennél régebbi tartozásokat.
A eü szolg. járulék fizetésére szerintem az Art. szerinti elévülési idő vonatkozik, ami nem olyan egyszerű, mint a sima Ptk. szerinti elévülés, de 2017 óta lényegében 4 és 6 év között van, a megállapítási jognak is van elévülése, a tartozások végrehajtásának is, ez hosszabbodhat is, nyugodhat is, szóval nem egyszerű kiszámítani.
Szerintem arra számítsatok, hogy kb. 4-5 évre visszamenőleg követelhetik a tb járulékot. (és átvállalni is csak a nav engedélyével lehet)

Eper44 # 2021.12.05. 07:25

Üdvözlet! Információt szeretnék kérni, hogy mihamarabb az ügy végére érjünk. Egyik rokonom hosszú évek óta munkanélküli, és nem fizette senki utána a tb járulékot. Most szeretném átvállalni ezt, és azt olvastam, hogy a 2020.június óta fennálló tartozást kell kifizetni, akinek addig tarozása halmozódott. De ő semmilyen csekket, felszólítást nem kapott a NAV-tol, nem volt munkaviszonya, semmilyen adótartozásról nem értesítették. Ha jól tudom, be kell menni érdeklőni a NAV-hoz, csak azert írok ide, hogy mire készüljünk. Hány évre visszamenőleg kérhetnek behajtást? A mostani megjelenés újbóli bejelentkezésnek számít?
Köszöm a választ előre is.

Tamás111 # 2021.10.06. 11:59

Üdvözlet!
Azt szeretném megkérdezni hogy nem magyar és nem EU állampolgár hogyan szerezhet TB-t mint feleség vagy élettárs?
Ennél olcsóbb megoldást szeretnénk "Külföldiek által, megállapodás alapján fizetendő járulék
Nagykorú külföldi állampolgár a megállapodás megkötésének napján érvényes minimálbér (jelenleg 69.000 Ft)"
Előre is köszönöm a válaszokat Tamás

Csaucsau # 2021.07.16. 17:46

Üdvözlet Mindenkinek!

Szeretném megtudni, hogy magyar büntetés-végrehajtási intézetben, ez évi kereken 4 hónap fogva tartás után a szabadulás napját követő naptól kell eü szolgáltatási járulékot fizetni, vagy ez esetben is jár passzív jogon az ellátás 45 napig és a 46. naptól kell fizetni a járulékot?

Ugye jól tudom, h házi őrizetben kell eü szolgáltatási járulékot fizetni?

Előre is köszönöm az információt!

nica74 # 2021.05.30. 17:50

drbjozsef
Nagyon köszönöm!!! Ismerősöm nevében is!!!

drbjozsef # 2021.05.30. 15:13

Börtönbe? Azért ne rettegjen. Legfeljebb tartozása lesz, sok, esetleg végrehajtással.

flavy0731 # 2021.05.30. 14:50

drbjozsef
Köszönöm a válaszodat!
Nincsen könnyű helyzetben. Mert egy összegben nem tudja kifizetni, részletet nem kap , hiszen nincs bejelentett munkahelye még. Retteg, hbörzönbe kerül.

drbjozsef # 2021.05.30. 13:49

Hivatkozhat. Nem tilos azt.

Ha az a kérdés, lehet beadni méltányossági kérelmet részletfizetésre, elengedésre, mérséklésre. Hogy meg is kapja-e az leginkább a vagyoni-családi helyzetétől függ.

Ha apuka már tényleg utcára rakta őket, akkor jó esélye van. Ha nem, és együtt élnek, van a családnak rendes jövedelme és vagyona, akkor csekély az esélye. Ráadásul utóbbi esetben mégis hogy venné ki magát ez a hivatkozás, miközben együtt él vele továbbra is?

nica74 # 2021.05.30. 10:32

Bocsánat, alábbi kérdésem nem Kollár Zsuzsától szólt, ez pusztán félrértés!
A témában kompetens személyek segítségére számítok!
Köszönöm!

nica74 # 2021.05.30. 10:29

Tisztelt Kollár Zsuzsa!

Legyen kedves segíteni nekem a következőben. 10 éve nem fizeti maga után a társadalombiztosítási járulékát egy kedves ismerősöm, nem dolgozik. Gyermekének az apja, aki személyiségzavaros rejtett nárcisztikus, ő volt a családban, aki úgy mond eltartotta, de leginkább nem engedte, hogy fizesse maga után, mert állandóan magára költötte a pénzt, legfontosabb, hogy az akkor 5 éves kislánnyal fenyegette, hogy utcára kerülnek, ha akadékoskodik, kihasználta, hogy anyukának senkije nincs. A lényegen túl, amiért ezt dióhéjban megosztottam Önnel, hogy némileg tiszta képet adjak, szeretném megkérdezni, hogy, amennyiben az anyuka felveszi az egészségpénztárral a kapcsolatot, miszerint kéri, a továbbiakban szeretné fizetni a TB járulékot, hivatkozhat-e, vagy érdemes -e hivatkoznia a fent leírtakra indoklásként, miért is nem fizette 10 éven keresztül a havi összeget? Amiért elsősorban nagyon fontosnak tartja a fizetést, az a kislányáról tavalyi év decemberében kiderült gyógyíthatatlan betegség, ami élete végéig fenn áll, ezért a kórházi kezelések alatt az osztályra való befektetésnél a gyermeke mellett a helye ,ehhez azonban a TAJ kártya elengedhetetlen! A NAV-ot már felkereste, aki válaszában azt küldte meg, feléjük fizetési kötelezettsége nincs.
Köszönöm megtisztelő válaszát!

AlexnderShow # 2021.05.05. 14:59

Tisztelt Kollar Zsuzsa

A járulék visszamenőlegesen felszámolásra kerül amint munkába áll az illető, vagy orvoshoz fordul, kiderül. Nem vehet igénybe ingyenesen egészségügyi szolgáltatást. A nav ezt tudni fogja. Ha nem kerül kifizetésre, akkor végrehajtásra kerül az ügy. Ennyi. Szerencsére semmire sem mennél a feljelentéssel. Sajnálom hogy ilyen emberekkel kell egy levegőt szívnom. Legközelebb esetleg megkérdezhetnéd az illetőt hogy segíségre szorul?! mert lehet hogy bajban van. Ha már egyszer más dolgába ütöd az orrod akkor ne legyél spicli. Gondolom ez meg sem fordult a fejedben. Az viszont igen, hogy mégis hogyan dobhatnál rá még egy lapáttal. Bizonyára nem ismered az illetőt és fogalmad sincs hogy milyen helyzetben van, vagy min mehet keresztül. Felteszem, hogy nem poénból hagyta ki a járulék kifizetését. Esetleg bajban van, vagy hosszú ideje nem volt munkaviszonya bármilyen oknál fogva. Kívánom Hogy legyen szép napod! Sajnálom hogy te inkább ártani szeretnél embertársaidnak, ahelyett hogy egy kis empatikus hozzáállással segítenél.

drbjozsef # 2021.04.22. 04:22

Kollar Zsuzsa,

Tudják nélküled is, ne aggódj.

beatrixgtoth # 2021.04.21. 19:05

Magyarországra utaznánk haza korházi elátáshoz, de a TB sokáig tartana elintézni az angliából való hazaköltözés miatt. Mi lenne a leggyorsabb opció hogy a személy rögtön korházba feküdjön?
Amíg a papírok nincsenek elintézve befeküdhet annélkül hogy fizetni kéne?
Nem tudom mit csináljunk elég sürgös eset lenne.
Mentális betegségben szenved a beteg.

Szomorú örökös # 2021.04.21. 15:56

Kollar Zsuzsa

Hol lehet bejelenteni ha tudomásod van rola hogy alaki nem fizette a tb-t évekig. Mennyi időre visszamenőleg róják fel neki?

Szerintem ahogy először orvoshoz kerül, egyből kiderül és utólag is végrehajtható módon felszámolják neki az addig nem fizetett egészségügyi szolgáltatási járulékot. Feljelenteni nem érdemes, mert egyáltalán nem biztos, hogy foglakoznak vele. Pont a TB az, ahol jelenleg a legnagyobb káosz van itthon. :-O

Kollar Zsuzsa # 2021.04.21. 15:53

Tisztelt Fórumozok
Hol lehet bejelenteni ha tudomásod van rola hogy alaki nem fizette a tb-t évekig. Mennyi időre visszamenőleg róják fel neki
?

Anonymus00 # 2021.02.17. 13:11

Tisztelt Címzett!

2020.május óta nem állok foglalkoztatásban, ez idő alatt nem fizettem a TB-t. Hogyha újra foglalkoztatott leszek, akkor a munkáltatóm be tud jelenteni engem és fizetni utánam a TB-t? Ekkor biztosított leszek már, vagy csak akkor tudnak bejelenteni, hogyha befizetem a felhalmozódott összeget?
Előre is köszönöm a választ!

berke # 2021.01.22. 07:27

Sziasztok!

Kaptunk egy papírt párom kapcsán a NAV-tól, hogy 2020.12.28-tól eü szolg járadékot kell fizetnie.- hozzá egy katyvaszt-
Amit tudni kell:

  • párom friss álláskereső volt iskolapadból kiesve 2019. dec- 2020. aug-ig.
  • első mh-e 2020. aug, 3 nap
  • második mh. 2020 szept. okt közepe másfél hónap.
  • harmadik mh 2020 nov 3 nap
  • mostani állását 2021. január 5-től tölti be.

A fenti levélhez kaptunk egy kupac összeg nélküli csekket.

A kérdésem az, hogy mennyi összeget kell befizetnünk, mert ez nincs benne leírva, csak azt, hogy addig kell teljesítenie ilyen úton, még nincs munkaviszonya.

Értelmezésem szerint a 2020. dec 28-2021 jan. 5 közti időszakról van szó.- a dec 28-as keltezésű másolat kiállításakor a NAV még nem tudta, hogy dolgozni fog 01.05-től, gondolom ezért küldték ki-

Viszont kaptunk mellé egy szerintem általános második oldalt, ahol táblázatben fel vannak sorolva 2020 júliustól a hónapok dec-rel bezárólag és kötelező esedékességi dátumok ( ugye ezek már elmúltak) Onnan gondolom, hogy ez sablon oldal, mert az első másolat a NAV által hitelesített, ez meg nem.

Kérlek, erősítsétek meg, vagy cáfoljátok nálam jártasabbak, hogy csak a fenti időszakra gondolt e NAV vagy visszamenőlegesen is.

köszi: berke

EszterNy # 2021.01.21. 22:32

Köszönöm a linket! Már küldtem is nekik egy szép hosszú levelet.

EszterNy # 2021.01.19. 19:16

Tisztelt Jogi Fórum!

Én most kaptam "kézhez" egy levelet a NAVtól (az új lakó, ahol az utolsó magyarországi címem volt, küldte el fotóként), miszerint 5 hónapnyi tb járulék elmaradásom van. Utána kutattam, és láttam a törvénymódosítást. Viszont a helyzetem az, hogy én még 2015ben kijelentkeztem a tb-ből, a NAVtól, az országból (Angliában élek), a régi lakcímemről, mindenhonnan, ahonnan kellett. Soha nem is kaptam tőlük semmi levelet, értesítőt, bármit.
Tekintve, hogy még mindig Angliában élek, nem is tervezek Magyarországra menni, semmilyen okból, sőt, hivalatos settled statuszom is van Angliába, nem igazán értem, hogy egyrészt miért kaptam a levelet. Másrészt, és főleg inkább ez érdekelne, fogalmam sincs, hogy hol tudnám a helyzetet rendezni velük? Ügyfélkapum nincs, ugyanis nem állok semmilyen jogi/tb/adó kapcsolatban az országgal, feleslegesnek tartottam csinálni. Ezért az országba tuti nem fogok utazni, hogy személyesen intézzem, miközben egy világjárvány tombol. Lehet nekik emailt vagy normális levelet küldeni bárhova? Ha igen, hova? Esetleg telefonon intézni valamit? A levélen konkrétan kb semmi elérhetőség nincs (vagy legalábbis azon a részén, amit én fotón megkaptam.

Előre is köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel: Eszter

tbkmariann # 2020.11.19. 23:15

Üdv!
Nekem ey olyan kérdésem lenne, hogy az elévülési időt ez eü hozzájárulás hátralékánál miként állapítják meg? Mi ennek a szabálya? Köszönöm előre is a választ.