A társasházi közös tulajdon használatba adásából....


nandy # 2008.07.22. 08:06

le kell vonni a tulajdonostársak közös költségre, illetőleg felújításra történt adóévi befizetéseit,

A félreértés valószínűleg ebből adódik. Sok közös képviselő gondolja úgy, hogy ha a közös költség részeként fizetteti meg a pincehasználat díját, akkor az után nem kell adót fizetni.

Kérdés, hogy ehhez mit szól a revizor? Bár azt elismerem, viszonylag ritkán ellenőrzik a th-k gazdálkodását, könyvvezetését.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.07.22. 06:50

nem dupla adóztatás.

Nem, mert a közös terület hasznosításának egy formája, plusz bevételnek számít, úgyis mondhatnám, hogy a kötelező bevételeken kívül eső. Nem mindenki fizet, csak az, aki szerződést, megállapodást köt a házzal.

Nekem is pont egy ilyen kérdésem volt, arra bezzeg nem válaszoltak.

Szerintem ott a tévedés, hogy felröppent a közös képviselők között a hír, hogy a bérlet után kell adót fizetni, a kizárólagos használatért viszont nem. Ezért mindent ebbe a kifejezésbe akarnak sűríteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.22. 06:14

Nem.
Ha tagja vagy egy kft-nek (sőt: egyedüli tagja vagy), és bérelsz tőle egy lakást, a társaság ugyanúgy adózik, mintha harmadik személy bérelné.
De ez szerintem már kívül esik a gyakorlati problémádon.

krocus # 2008.07.22. 05:04

Akkor még egy érdekes megközelítés. Ha terület-használatként, vagy bérletként fogom fel, akkor az ugye bérleti díj bevétel. A tulajdonos az adózott jövedelméből fizeti meg, annak a gazdasági egységnek, amelynek ő maga is része, tagja. Ez után a bevétel után a forrásadó fizetés nem dupla adóztatás.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.22. 04:51

Akkor ne a területhasználat végéről fogd meg a dolgot - pláne ne a kizárólagos használat felől. Ha azt mondod, a tulajdonostársaknak joguk van adott közös tulajdonú helyiségben tárolni a kerékpárjukat, és azért akinek van kerékpárja, x forinttal több közös költséget fizet, az rendben van. Az nem bérlet.

De a közgyűlésnek meg kell szavaznia, és régen rossz, ha valamelyik biciklis megtámadja a bíróság előtt.

krocus # 2008.07.22. 03:03

Kedves nandy! Arra gondoltam, hogy egy garázs tulajdonos adott esetben, csak fele közös költséget fizet, mert bizonyos szolgáltatást nem vesz igénybe a társasházban.(lift, lépcsőház világítás stb)
Ennek ellenkezője, amikor valaki + szolgáltatásként a bicikli tárolás lehetőségeként pl. havi 1000 ft-tal többet fizet közös költséget.

nandy # 2008.07.21. 22:10

:) Az hát. Eleinte nekem is fura volt.

Alapesetben a kifizetőnek kell levonnia és megfizetnie a forrásadót (szja), de mivel a msz. nem minősül kifizetőnek, így a th. fizeti és vallja be maga után.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.21. 22:01

Társasház személyi jövedelemadót? Azért ez érdekes... :)

nandy # 2008.07.21. 21:11

:)

Ha bérleti díj, akkor bizony fizetni kell a forrásadót. Mégpedig a th-nak, mivel a magánszemély nem minősül kifizetőnek.

Szja. tv. 75. § (5) A (2) bekezdésben nem említett, a társasház által az adóévben megszerzett összes más bevételből (ideértve a közös tulajdon tárgyát képező ingatlanrész bérbeadásából származó bevételt is) le kell vonni a tulajdonostársak közös költségre, illetőleg felújításra történt adóévi befizetéseit, a társasház által közvetített szolgáltatás tovább számlázott ellenértékét, valamint azokat az összegeket, amelyeket e törvény szerint a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni (pl. jogszabály alapján kapott támogatás, felvett hitel). Az így fennmaradó bevételt teljes egészében jövedelemnek kell tekinteni, amely után az adó mértéke 25 százalék.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.21. 20:29

Nos, abban biztos vagyok, hogy nincs különbség a megítélésben, akárki is a bérlő.
Azt majd nandy megmondja, hogy egy társasháznak kell-e az ilyen bérbeadás után valamilyen adót fizetnie.

krocus # 2008.07.21. 18:28

Forrás adóra! Mert azt gondolom, hogy a külső th-n kívüli bérlő részéről ez egyértelműen bevétel és forrásadó köteles, de a tulajdonos részéről egy "+ szolgáltatás" igénybevételéből adódó, közös költség jellegű hozzájárulás.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.21. 17:06

Akárhogy nevezetik is, az bizony bérlet.
De milyen adóra gondolsz?

krocus # 2008.07.21. 16:23

származó bevétel után kell-e forrásadót fizetni, amennyiben a bérlő egy th tulajdonos? A pince egy részének, mint közös tulajdonnak a kizárólagos használatáért használati díjat fizet a háznak a közös költség mellett. Ez a bevétele a társasháznak adóköteles-e?